fbpixel

Search icon
Search
Bohemian design: Υιοθετήστε την πιο διαχρονική τάση χαρίζοντας ανοιξιάτικη διάθεση στην κατοικία σας
INTERIORS

Bohemian design: Υιοθετήστε την πιο διαχρονική τάση χαρίζοντας ανοιξιάτικη διάθεση στην κατοικία σας

Δημιουργήστε έναν χώρο γεμάτο αισιοδοξία και playful διάθεση


Το bohemian style «έπαιξε» πρωταγωνιστικό ρόλο σε πολλά fashion shows, όσον αφορά την Spring/Summer '21 συλλογή, ειδικά αυτή του οίκου Christian Dior. Αυτό μας έδωσε απευθείας το κίνητρο να πιστέψουμε πως θα αποτελέσει την επικρατέστερη τάση, όχι μόνο στην μόδα, αλλά και στην διακόσμηση για τη φετινή σεζόν. Γι’ αυτό πριν σας δείξουμε πώς να το υιοθετήσετε στους χώρους σας, ας ενημερωθούμε για την ιδιαίτερη φιλοσοφία του! 

Just to know

Ο γνωστός σε όλους μας όρος boho αποτελεί την συντομογραφία της γαλλικής λέξης bohemian, η οποία αναφέρεται σε ανθρώπους με ανέμελο και αντισυμβατικό τρόπο σκέψης και ζωής –όπως ανθρώπους με καλλιτεχνικό πνεύμα. Τι καταλαβαίνουμε απ’ αυτό; Καταλαβαίνουμε πως το boho στιλ προστάζει ανεμελιά, ηρεμία, ζωηρά χρώματα, διαφορετικές από τις συνηθισμένες υφές και την «επαφή» μας με την φύση δίχως κόστος. Μια φιλοσοφία που δεν «φυλακίζεται» ανάμεσα σε συγκεκριμένα όρια, δεν νοιάζεται για το αύριο και τα όσα οι άλλοι πιστεύουν ή ακολουθούν. Τι γίνεται όμως όταν όλος αυτός ο τρόπος σκέψης «συναντάει» την διακόσμηση; Δημιουργείται ένα ανέμελο, ασυνήθιστο και χαλαρό σπίτι γεμάτο από ενδιαφέροντα αντικείμενα, που το καθένα απ’ αυτά έχει να σας «διηγηθεί» μια ιστορία.

Ανακαλύψτε παρακάτω τις προτάσεις που θα σας βοηθήσουν να πετύχετε το τέλειο bohemian design!

Επιλέξτε χαμηλή επίπλωση

boho.png

Όσοι υποστηρίζουν την μποέμικη κουλτούρα, γνωρίζουν πόσο σημαντική είναι η ανεμελιά, η χαλάρωση και φυσικά η χαρά, κάτι το οποίο σπάνια «συναντάει» κανείς στα σύγχρονα trends της αρχιτεκτονικής εσωτερικών χώρων. Γι’ αυτό και επενδύουν σε χαμηλά και άνετα έπιπλα, που φροντίζουν να έχουν μια επιβλητική vintage όψη, με σκοπό να διευκολύνεται η επαφή τους με την γη και να δημιουργείται μια ήρεμη ατμόσφαιρα. Για παράδειγμα, επιλέξτε έναν χαμηλό και ταυτόχρονα άνετο καναπέ, τοποθετήστε πάνω του ριχτάρια και μαξιλάρια σε διάφορα χρώματα και σχέδια, προσθέστε ένα χαλί με έντονα μοτίβα και συνδυάστε το με ένα ξύλινο coffee table, προσδίδοντας μια καλλιτεχνική αίσθηση στον χώρο!

«Δώστε» φως στον χώρο σας

boho-2.png

Σε κάθε χώρο ο σωστός φωτισμός δημιουργεί διάφορα συναισθήματα, ενώ κάνει κάθε γωνιά να μοιάζει διαφορετική. Η boho διακόσμηση αποτελεί την ιδανική ευκαιρία για να συνδυάσετε ένα mix&match φωτιστικών –όπως λάμπες, πολυέλαιοι, σύγχρονα φανάρια και κεριά απαλής έντασης-, αναδεικνύοντας μια μοντέρνα τάση διακόσμησης, αλλά και «παίζοντας» με τις σκιές και την φωτεινότητα του χώρου, δημιουργώντας ατμόσφαιρα χαλάρωσης και τις ιδιαίτερες συνθήκες ώστε να τονίσετε τα υπόλοιπα αντικείμενα του χώρου σας.

Εντάξτε έντονες υφές και σχέδια

boho-3.png

Στο bohemian design καθοριστικό ρόλο παίζουν οι υφές και τα σχέδια και αυτό γιατί όλα έχουν να κάνουν με την έντασή τους και με τον τρόπο που αναμειγνύονται στη διακόσμηση του κάθε χώρου. Αυτό σημαίνει πως πρέπει να δώσετε ιδιαίτερη βάση στον συνδυασμό διάφορων υφών –όπως τα απαλά ριχτάρια, τα χαλιά με κρόσσια, τα ξύλινα έπιπλα και τα διακοσμητικά από bamboo– με statement σχέδια, όπως γεωμετρικά patterns, florals και animal prints, δημιουργώντας μια αίσθηση μαξιμαλισμού, η οποία μπορεί να αναδείξει μια cozy και φιλόξενη αίσθηση σε όλο το σπίτι. 

Mix & match

boho-4.png

Ο συνδυασμός του μοντέρνου με την διαχρονικότητα του κλασικού στιλ αποτελεί την τέλεια αντίθεση, πόσο μάλλον για ένα bohemian interior design. Στην περίπτωση αυτή, μη φοβηθείτε να αναμείξετε αντικείμενα και έπιπλα φαινομενικά αντίθετα –όπως μια 70’s οικογενειακή τραπεζαρία με σύγχρονα βάζα– ώστε να επιτύχετε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Μην ξεχνάτε ότι μπορείτε να εμπνευστείτε και από διάφορα ταξίδια σας, χρησιμοποιώντας items που αποκτήσατε σε αυτά, αναμειγνύοντας ουσιαστικά στο interior σας διαφορετικές κουλτούρες. Διακοσμήστε το σπίτι σας, σαν ένα ταξιδιωτικό ημερολόγιο με υλικά από τις περιπέτειές σας!

Όχι περιορισμοί στα χρώματα

boho-5.png

Όπως και παραπάνω, η αντίθεση αποτελεί την λέξη-κλειδί για τους boho lovers. Γι’ αυτό και εστιάζουν περισσότερο σε ζωντανές κι έντονες αποχρώσεις –όπως το κόκκινο, το πορτοκαλί, το φούξια, το πράσινο και το μπλε– ένας τέλειος συνδυασμός χρωμάτων εμπνευσμένος από το Μαρόκο. Plus, κάτι που μπορείτε να κάνετε για να δημιουργήσετε gipsy vibes, είναι να επιλέξετε γήινες αποχρώσεις στους τοίχους –όπως το κρεμ, απαλό μπεζ, ακόμα και λευκό– και να εντάξετε μια έντονη χρωματική παλέτα στα έπιπλά και στα διάφορα αγαπημένα σας deco items.

Προσθέστε φυτά εσωτερικού χώρου

boho-6.png

Τέλος, η παρουσία ο,τιδήποτε φυσικού σε έναν χώρο, όπου κυριαρχεί το bohemian design είναι καθοριστική, καθώς προσφέρει μια πιο ευάερη και open air living ατμόσφαιρα. Φυτά που θα μπορούσατε να επιλέξετε είναι η Μονστέρα, η Σανσιβέρια, η Κέντια, δηλαδή πράσινα φυτά με έντονο «χαρακτήρα», τα οποία έχουν την ικανότητα να προσφέρουν «ζωντάνια» σε κάθε δωμάτιο, αλλά και να βελτιώσουν την ποιότητα του αέρα σε αυτό.