fbpixel

Search icon
Search
BEAUTY

Body Alert

WELL

Body Alert

Πώς μπορείτε να γνωρίζετε αν φταίει ο θυρεοειδής για τον μυϊκό πόνο ή το κενό μνήμης κι όχι η έντονη άσκηση ή η χαοτική βδομάδα που περάσατε; Υπάρχουν συμπτώματα που μπορεί να στέλνουν μηνύματα ότι έχετε την πάθηση ή ότι είναι πιθανό να την εμφανίσετε.

Τελευταία δε νιώθετε όπως συνήθως

Είναι εύκολο ναγνοήσετε ότι κρυώνετε όλη την ώρα ή ότι ξεχνάτε πού βάλατε τα κλειδιά σας. Αν, όμως, έχετε παρατηρήσει σημαντική αλλαγή στη διάθεση ή στα επίπεδα ενέργειάς σας -που διαρκεί για περισσότερο από δύο μήνες- κάντε μια εξέταση για θυρεοειδή.

Βγάλατε άσπρα μαλλιά πριν κλείσετε τα 30

Το να βγάζετε άσπρες τρίχες σε μικρή ηλικία, ακόμα κι αν είναι μόνο μια-δυο αδέσποτες τρίχες, είναι σημάδι ότι διατρέχετε αυξημένο κίνδυνο αυτοάνοσης διαταραχής, όπως η θυρεοειδίτιδα Hashimoto, η πιο συνηθισμένη ασθένεια θυρεοειδούς στον δυτικό κόσμο. Η κατάσταση αυτή, που αναγκάζει το ανοσοποιητικό σας σύστημα να «επιτεθεί» στον θυρεοειδή, θεραπεύεται με φαρμακευτική αγωγή υποκατάστασης των θυρεοειδικών ορμονών. Φροντίστε να μάθετε αν κάποιοι συγγενείς σας είχαν γκρίζα μαλλιά όταν ήταν νέοι.

Έχετε υψηλή χοληστερόλη ή πίεση

Αν υπάρχει κάποια έλλειψη ορμονών του θυρεοειδή, ο καρδιακός μυς συστέλλεται πιο αργά και τα αιμοφόρα αγγεία γίνονται δύσκαμπτα, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε καρδιαγγειακά προβλήματα. Επιπλέον, το σώμα σας μεταβολίζει λιγότερο αποτελεσματικά τη χοληστερόλη, οπότε δε φεύγει από τα αιμοφόρα αγγεία τόσο γρήγορα. Η πρώτη αντίδραση πολλών γιατρών είναι να γράψουν φάρμακα για τη μείωση της πίεσης ή της χοληστερόλης, αντί να λάβουν υπόψη ότι ο υποθυρεοειδισμός είναι ένας βασικός ένοχος.

Αλλάξατε αντισυλληπτικά χάπια

Τα αντισυλληπτικά σάς κάνουν να νιώθετε πρησμένες κι εξαντλημένες; Ίσως αυτό να είναι δείγμα κινδύνου. Μερικοί ενδοκρινολόγοι υποπτεύονται ότι οι ορμόνες στα αντισυλληπτικά χάπια, τα οιστρογόνα και η προγεστερόνη, αυξάνουν την παραγωγή πρωτεϊνών που δεσμεύουν τον θυρεοειδή. Ως συνέπεια, κυκλοφορούν χαμηλότερα επίπεδα θυρεοειδικών ορμονών στο σώμα σας, οπότε μπορεί να προκληθεί υποθυρεοειδισμός. Αν έχετε δοκιμάσει τρεις διαφορετικές μάρκες αντισυλληπτικών κι όλες σας έκαναν να νιώθετε κουρασμένες ή μελαγχολικές, μπορεί να είναι χαμηλή η λειτουργία του θυρεοειδούς σας.

Δυσκολεύεστε να μείνετε έγκυος

Αν δε θεραπευτεί, ο υποθυρεοειδισμός ενδέχεται να επηρεάσει τον εμμηνορροϊκό κύκλο και να προκαλέσει μειωμένη γονιμότητα, καθώς και ναυξήσει τον κίνδυνο αποβολής. Μάλιστα, οι ειδικοί συμφωνούν ότι όλες οι γυναίκες που προσπαθούν να συλλάβουν πρέπει να υποβάλλονται σε εξέταση. Μια μελέτη δείχνει ότι οι μητέρες με διαταραχές του θυρεοειδή που δε θεραπεύτηκαν, γέννησαν μωρά με χαμηλότερο IQ απαυτά που γεννήθηκαν από μητέρες με φυσιολογική λειτουργία του θυρεοειδούς. Μόλις μείνετε έγκυος, ζητήστε απτον γιατρό σας να σας εξετάσει ξανά. Τα οιστρογόνα και η προγεστερόνη αυξάνονται κατά την εγκυμοσύνη κι ενδέχεται να προκαλέσουν υποθυρεοειδισμό.

Είστε 35 και πάνω

Ακόμα κι αν δεν έχετε οικογενειακό ιστορικό προβλημάτων του θυρεοειδούς, και πάλι πρέπει να υποβληθείτε σε εξέταση. Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο διαπίστωσαν ότι σχεδόν το 21% των γυναικών εμφανίζουν κάποιο πρόβλημα με τον θυρεοειδή στη διάρκεια της ζωής τους. Γι' αυτό και πολλοί ενδοκρινολόγοι συνιστούν να εξετάζεται κάθε 3 με 5χρόνια, ξεκινώντας από την ηλικία των 35.

Το μυστικό

Μία αιματολογική εξέταση TSH θα δείξει εάν πάσχετε από υποθυρεοειδισμό.

ΚΕΙΜΕΝΟ ΒΙΚΥ ΧΑΤΖΗΒΑΣΙΛΕΙΟΥ


GLOW LOVES

Τα hot σχέδια στα μαγιό που επιλέγουν οι celebrities φέτος το καλοκαίρι
THE LOOK

Τα hot σχέδια στα μαγιό που επιλέγουν οι celebrities φέτος το καλοκαίρι