fbpixel

Search icon
Search
Biohacking: Όσα χρειάζεται να γνωρίζουμε για τη συμβολή του στην υγεία μας
HEALTH

Biohacking: Όσα χρειάζεται να γνωρίζουμε για τη συμβολή του στην υγεία μας

Μια διαφορετική προσέγγιση για την προστασία του οργανισμού μας


Ανά τους αιώνες, ο άνθρωπος πάντα αναζητούσε εκείνους τους τρόπους, που θα μπορούσαν να του εξασφαλίσουν το δώρο της μακροβιότητάς του. Σημαντικές απαντήσεις ήταν αυτές που έβρισκε μέσω της επαφής του με τον εσωτερικό του κόσμο και την φύση. Μέχρι και σήμερα, αρκετές είναι οι τελετουργίες ευεξίας και προστασίας της ψυχικής και σωματικής μας ισορροπίας, τις οποίες στηρίζουμε σε ένα βαθύ, πνευματικό πεδίο. Και εδώ έρχεται να μας συστηθεί ο όρος "biohacking", γνωστός ως ανθρώπινη επαύξηση ή ανθρώπινη βελτίωση. Η συγκεκριμένη μεθοδολογία ταυτίζεται με την "do-it-yourself" πλευρά της βιολογίας και αφορά αμιγώς στην κατάκτηση της αρμονίας και γαλήνης. Χαρακτηριστικό παράδειγμα των συγκεκριμένων τεχνικών είναι ο διαλογισμός και η διαλείπουσα νηστεία. 

Γιατί, όμως, να χρησιμοποιείται η λέξη του "χακαρίσματος" όσον αφορά τη σχέση μας με τους εαυτούς μας;
03565c84c2dc587b0f577f07a479be35.jpg
Αρκετές είναι οι εξηγήσεις για την εφαρμογή της συγκεκριμένης μεθόδου "μπλοκαρίσματος" και "χακαρίσματος". Μια μερίδα ανθρώπων επιθυμεί να υπερβεί την παραδοσιακή ιατρική για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα υγείας. Άλλοι, πάλι θέλουν εξερευνήσουν αντισυμβατικές ιδέες και να έχουν τον πλήρη έλεγχο του σώματός τους. Και μεγάλος είναι ο αριθμός αυτών που το κάνουν επειδή θέλουν να προσπαθήσουν να κάνουν παύση στη διαδικασία γήρανσης και να προσπαθήσουν να ζήσουν για πάντα. Για παράδειγμα, αρκετοί είναι αυτοί που χρησιμοποιούν εξειδικευμένες συσκευές που μετατοπίζουν τα εγκεφαλικά τους κύματα, ώστε να πετύχουν μια ποιοτική νυχτερινή ξεκούραση. 

Η ενδιαφέρουσα σύνθεση

shutterstock-1572752557.jpg

Ας πάρουμε από την αρχή τα πράγματα και ας αναλύσουμε τον ίδιο τον όρο, αλλά και τα σημαντικά δομικά και λειτουργικά του μέρη. Το "Biohacking" έχει πολλές μορφές. Σύμφωνα με τα επιστημονικά δεδομένα, τρεις πιο δημοφιλείς τύποι του είναι: Η nutrigenomics, η βιολογία DIY και το grinder (αλεστής). Η Nutrigenomics επικεντρώνεται στον τρόπο, με τον οποίο τα τρόφιμα που τρώμε αλληλεπιδρούν με τα γονίδιά μας. Αυτός ο δημοφιλής, αν και αμφιλεγόμενος, τύπος biohacking βασίζεται στην ιδέα ότι η συνολική γενετική έκφραση του σώματός μας μπορεί να χαρτογραφηθεί και να βελτιστοποιηθεί με τη δοκιμή του τρόπου με τον οποίο τα διάφορα θρεπτικά συστατικά επηρεάζουν την υγεία μας. Εξετάζει, ακόμη, πως τα διαφορετικά θρεπτικά συστατικά επηρεάζουν τον τρόπο με τον οποίο αισθανόμαστε, σκεφτόμαστε και συμπεριφερόμαστε.
Η DIY βιολογία (ή DIY bio) είναι ένα είδος βιοεξυγίανσης, στην οποία πρωτοστατούν άτομα με εκπαίδευση και εμπειρία σε επιστημονικούς τομείς. Οι συγκεκριμένες ομάδες των biohackers μοιράζονται συμβουλές και τεχνικές για να βοηθήσουν τους μη ειδικούς να διεξάγουν δομημένα πειράματα στον εαυτό τους έξω από ένα ελεγχόμενο πειραματικό περιβάλλον, όπως τα εργαστήρια ή τα ιατρικά γραφεία. Το Grinder είναι μια υποκατηγορία του biohacking που θεωρεί ότι κάθε μέρος του ανθρώπινου σώματος μπορεί να χακαριστεί.

Πως μπορούμε να εφαρμόσουμε απλές τεχνικές "biohaking" στην καθημερινότητά μας;

shutterstock-772598554.jpg
Είναι αλήθεια ότι η πρόσληψη της καφεϊνης συμβάλει σε ικανοποιητικό βαθμό στην παραγωγικότητά μας. Για όλους όσοι θέλετε να δοκιμάσετε το "biohaking" στην καθημερινότητά σας και δεν έχετε μια στενή σχέση με τον καφέ, τότε μπορείτε ξεκινήστε με πράσινο τσάι ή τρόφιμα με καφεΐνη, όπως η μαύρη σοκολάτα. Πιείτε την καφεΐνη σας την ίδια ώρα κάθε μέρα και κρατήστε ημερολόγιο για το πως σας κάνει να αισθάνεστε τα λεπτά ή τις ώρες μετά: Αισθάνεστε πιο συγκεντρωμένοι; Περισσότερο αγχωμένοι ή κουρασμένοι;

Ακόμη μια τεχνική είναι να αφήσουμε εκτεθειμένο το σώμα μας στο blue light του ήλιου, το οποίο μπορεί να μας βοηθήσει να τονώσουμε τη διάθεσή μας. Μπορούμε καθημερινά από τρεις έως έξι ώρες να ακολουθήσουμε τη συγκεκριμένη τεχνική με σημαντική την εφαρμογή αντηλιακού με δείκτη προστασίας 15. 

Ακόμη μια κεντρική μέθοδος είναι η διαλειμματική νηστεία, ένας τύπος διατροφής, που περιλαμβάνει μόνο φαγητό μεταξύ συγκεκριμένων ωρών και στη συνέχεια νηστεία για παρατεταμένο χρονικό διάστημα μέχρι την επόμενη καθορισμένη ώρα κατανάλωσης της τροφής. 

Sources: Healthline, Forbes,