fbpixel

Search icon
Search
Best houses' brief: Οι 5 πιο εντυπωσιακές κατοικίες του 2022
DESIGN NEWS

Best houses' brief: Οι 5 πιο εντυπωσιακές κατοικίες του 2022

Θαύματα αρχιτεκτονικής που κατάφεραν να κάνουν τη διαφορά και να κερδίσουν έδαφος στον παγκόσμιο χάρτη του design


Άλλη μια χρονιά, που το εξεζητημένο design βρισκόταν σε πρώτο πλάνο. Καινοτομία, έμφαση στη λεπτομέρεια και εξέλιξη κατάφεραν να κάνουν τη διαφορά, σαγηνεύοντας experts και μη από κάθε γωνιά του κόσμου. Προτάσεις νέων κατασκευών, smart ανακαινίσεις, αλλά και σπίτια φιλικά προς το περιβάλλον άφησαν την προσωπική τους σφραγίδα επιτυχίας. Μαγευτικά καταφύγια ξεκούρασης μακριά από τους έντονους ρυθμούς της πόλης και φουτουριστικά κατασκευαστικά "θαύματα", μας έκαναν να θέλουμε να ταξιδέψουμε μακριά και να ζήσουμε έστω και λίγα λεπτά ευτυχίας στους εσωτερικούς τους χώρους. Η αρχισυντάκτρια αρχιτεκτονικής του "Wallpaper" magazine, Έλλη Σταθάκη, επέλεξε τα πιο αγαπημένα της σπίτια για το 2022, χαρίζοντάς μας έμπνευση. 

Let's take a look together!

Suspension House - USA

beqwf8x5kqd5puc9gae9c8-1024-80jpg.webp
photo: Joe Fletcher


Το Suspension House είναι μία από εκείνες τις σπάνιες αρχιτεκτονικές εικόνες που εμφανίζονται μόνο μία φορά σε μία γενιά. Ο συνδυασμός τόπου, οράματος και δεξιοτήτων σπαταλιέται τόσο συχνά, αλλά η αρχιτέκτονας Anne Fougeron, με έδρα το San Fransisco, μετέτρεψε τις επιθυμίες των πελατών της σε θεαματική πραγματικότητα, σεβόμενη την άγρια φύση του τόπου. Το υπάρχον σπίτι καταλαμβάνει το είδος της τοποθεσίας που είναι όχι μόνο σπάνιο αλλά και στην πραγματικότητα απαγορευμένο (η Καλιφόρνια δεν επιτρέπει πλέον να χτίζονται σπίτια απέναντι από ρυάκι), οπότε η Fougeron και η ομάδα της έπρεπε να αξιοποιήσουν στο έπακρο την ευκαιρία. H αρχική κατοικία έπρεπε να μετασκευαστεί με νέα δομή για να στηρίξει το φορτίο των νέων προσθηκών, και όλα αυτά ενώ αγγίζει μόνο ελαφρώς το έδαφος.

Residence 145 - India

sgnpbe9slymazxxhrt3rm6-1024-80jpg.webp
photo: Javier Callejas Sevilla
Η πόλη Chandigarh της βόρειας Ινδίας είναι ίσως περισσότερο γνωστή για την αφθονία της σε εμβληματική μοντερνιστική αρχιτεκτονική, των Le Corbusier, Pierre Jeanneret, Jane Drew και Edward Maxwell Fry. Φυσικά, η σύγχρονη ινδική αρχιτεκτονική ευδοκιμεί επίσης εκεί. Η κατοικία 145 από το στούντιο σχεδιασμού Charged Voids είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα. Πρόκειται για ένα σπίτι, το οποίο σχεδιάστηκε για να συνδυάσει τον άνετο και ανοιχτό χώρο με την ιδιωτικότητα, τη ζεστασιά και τη μινιμαλιστική αρχιτεκτονική, καθώς και για να εξασφαλίσει ότι παρέχει άφθονο χώρο για να στεγάσει τρεις γενιές της οικογένειας των ιδιοκτητών. Η αρχιτεκτονική ομάδα εργάστηκε με μια σύνθεση αδιαφανών επιφανειών για να βρει τη σωστή ισορροπία μεταξύ της δημιουργίας ενός σύγχρονου σπιτιού που διαθέτει άπλετο φυσικό φως και θέα, και της διατήρησης της ιδιωτικότητας των κατοίκων. 


Desert Palisades - USA

cywrycpioiy6qn4qz4ubxu-1024-80jpg.webp
photo: Joe Fletcher
Βασισμένο στην κληρονομιά του μεσαίου αιώνα της Καλιφόρνιας, έχει καταφέρει να συνδυαστεί άρτια με τις σύγχρονες νότες, την προσωπικότητα και τις ανάγκες του ιδιοκτήτη του. Αυτό  το σπίτι στο Palm Springs δεσπόζει περήφανα μέσα στο ξηρό, βραχώδες τοπίο, ένα κομμάτι αναζωογονητικά μινιμαλιστικής αρχιτεκτονικής που ξεπροβάλλει με αυτοπεποίθηση από τους ογκόλιθους και τους κάκτους της περιοχής. Καλώς ήρθατε στο Desert Palisades, μια νεόδμητη οικογενειακή κατοικία στην ομώνυμη γειτονιά, σχεδιασμένη από τους Woods + Dangaran. 

Suburban London house - UK

kuwmph5ucx9gpjxp3bg3g3-1024-80jpg.webp
photo: Ed Reeve

Ποτέ δεν ξέρετε τι μπορεί να συναντήσετε όταν ανοίγετε την πόρτα ενός σπιτιού εποχής στο Ηνωμένο Βασίλειο. Τα στιλ και οι προσεγγίσεις στο εσωτερικό μπορεί να ποικίλλουν πολύ και αυτό το προαστιακό σπίτι από το αρχιτεκτονικό στούντιο SPPARC του Λονδίνου είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση. Αυτό που φαίνεται να είναι ένα τυπικό σπίτι των αρχών του 1900, σε έναν καταπράσινο δρόμο του νότιου Λονδίνου, έχει μετατραπεί μέσω της τέχνης, του χρώματος και των υλικών σε ένα παιχνιδιάρικο, πλούσιο οικογενειακό σπίτι - τη βάση του ιδρυτή της SPPARC, Trevor Morriss, και της εξαμελούς οικογένειάς του.  Κάθε γωνιά έχει σχεδιαστεί με προσοχή. Από την επένδυση από ξύλο (με ανάγλυφα ακριβείας παντού για να αποφευχθεί μια ομοιόμορφη εμφάνιση και να τονιστεί η υφή και η αίσθηση του ξύλου) μέχρι τα ενσωματωμένα έπιπλα.

Casa Azul - Brazil

reujhxqyjehythyqezjsd3-1024-80jpg.webp

Το Casa Azul μπορεί να είναι το πιο πρόσφατο σε μια μακρά σειρά από οικιστικά αριστουργήματα του Marcio Kogan και των συνεργατών του στο Studio MK27, αλλά είναι μοναδικό μεταξύ της διακεκριμένης συνομοταξίας του για την τοποθεσία του, ένα σπάνιο κτήμα μέσα στο προστατευόμενο Ατλαντικό Δάσος που διαμόρφωσε αυτό το έργο με κάθε τρόπο. Η κατοικία βρίσκεται στην Guarujá της Βραζιλίας, στην πολιτεία του Sao Paolo, με την εκπληκτική παραλία Iporanga και τον Ατλαντικό Ωκεανό να απέχουν μόλις 500 μέτρα, και αποτελεί μια σπουδή στη βιώσιμη αρχιτεκτονική και ανάπτυξη και στη σύγχρονη βραζιλιάνικη αρχιτεκτονική. Όπως είναι λογικό, ο τοπικός δήμος ήταν αυστηρός όσον αφορά την κατασκευή του. Χρειάστηκαν σχεδόν δύο χρόνια για να εξασφαλιστούν οι απαιτούμενες εγκρίσεις της περιβαλλοντικής υπηρεσίας, η οποία επέβαλε μια προστατευτική φούσκα πλάτους 2 μέτρων πέρα από το αποτύπωμα του σπιτιού για να προστατεύσει το δάσος από την οικοδομική δραστηριότητα. 

Source: Wallpaper

Κεντρική φωτογραφία: Joe Fletcher