fbpixel

Search icon
Search
Το Carnivalcore trend ήρθε για να φέρει τη διασκέδαση πίσω στα σπίτια μας
INTERIORS

Το Carnivalcore trend ήρθε για να φέρει τη διασκέδαση πίσω στα σπίτια μας

Ανοίξτε νέους ορίζοντες στη διακόσμησή σας


Ο Nicolò Bini, ο αρχιτέκτονας σχεδιαστής πίσω από το σπίτι της Cara Delevingne - o οποίος έχει επιμεληθεί και από την ανατρεπτική κατοικία που η ηθοποιός και μοντέλο μοιραζόταν κάποτε με την αδελφή της, Poppy - αγαπά να αναφέρεται σε αυτήν τη μαξιμαλιστική στιγμή του design ως «το σπίτι της διασκέδασης» (The fun house). Θεωρεί την άνοδο της τάσης του καρναβαλικού στιλ ως μια σύγχρονη ερμηνεία που του θυμίζει τα υπονοούμενα μέσα στο βιβλίο του Lewis Carroll, «Οι περιπέτειες της Αλίκης στη χώρα των θαυμάτων», σημειώνοντας πως υπάρχει και μια σκανδαλώδης πλευρά σε ένα τόσο ιδιόρρυθμο θέμα. 

photo-ZTI54.jpg
Το avant-garde σπίτι του Rolf Snoeren στο Amsterdam | Photo credit: Kasia Gatkowska

Όπως εξηγεί στο AD ο Nicolò, «έχει να κάνει με τη νοσταλγία και το να φέρουμε πτυχές της παιδικής ηλικίας, της φαντασίας, της αθωότητας και του παιχνιδιού στα σπίτια μας, τα οποία γίνονται πλέον πραγματικά καταφύγια.»

Το Carnivalcore trend είναι μια αισθητική σχεδιασμού που διοχετεύει παιχνιδιάρικη διάθεση, δημιουργικότητα και νοσταλγία. Έγκειται στη δυναμικότητά σας και στο προσωπικό σας γούστο και ίσως είναι ο τέλειος τρόπος για να περιγράψετε την αγάπη σας για όλα τα πράγματα που είναι έντονα. Τα κυματιστά frames καθρεφτών και οι disco balls αποτελούν must κομμάτι της αισθητικής ενός fun house. Αρλεκίνος και ριγέ prints εμφανίζονται σε μαξιλάρια και χαλιά. Τα τολμηρά και αντικρουόμενα μοτίβα συνδυασμένα μεταξύ τους.

Σκεφτείτε ότι το σπίτι δεν είναι πλέον απλώς ένα μέρος για να κοιμόμαστε - είναι ένας δυναμικός χώρος για να ζούμε τα όνειρά μας, και το εσωτερικό τους αποτελεί μια αντανάκλαση αυτού του γεγονότος. Όσον αφορά τη σύγχρονη αποτύπωσή τους, ο Nicolò λέει: «Υπάρχουν τόσα πολλά που πρέπει να γίνουν ώστε να δημιουργηθούν περιβάλλοντα που αναδεικνύουν πραγματικά έναν σκοπό». Με μια πληθώρα αναφορών για να διαλέξετε, το εν λόγω στιλ μπορεί να απλωθεί σε όλο το σπίτι ως μια ακολουθία χώρων με ιδιαίτερη προσοχή στις μεταβάσεις για να διασφαλιστεί ότι λέτε μια συνεκτική ιστορία.

photo.jpg
Η boutique Parade στη Νέα Υόρκη 

Πέρυσι, η μάρκα εσωρούχων Parade άνοιξε μια boutique με θέμα το τσίρκο στη Νέα Υόρκη, το οποίο επιβεβαιώνει περαιτέρω τη θεωρία ότι το στιλ αυτό είναι το next-best-thing στον κόσμο της ιδιόρρυθμης διακόσμησης. Για όσους δεν το γνωρίζουν, το #clowncore άρχισε να γίνεται trend στο TikTok κατά τη διάρκεια της πανδημίας, μεταμφιεσμένο ως μια νέα μορφή «δυνατής queer έκφρασης». Πίσω στο 2015, η υποκουλτούρα αναδύθηκε ως φαινόμενο της νυχτερινής ζωής. Η Cami Téllez, ιδρύτρια και διευθύνουσα σύμβουλος του Parade, είχε ένα καλειδοσκοπικό όραμα για τον χώρο που θα λειτουργούσε ως μια καθηλωτική και εκλεπτυσμένη παιδική χαρά, όπου οι οπαδοί του brand θα μπορούσαν απολαύσουν την ενδυναμωτική θηλυκή ενέργεια.

Λαμβάνοντας σχεδιαστικά στοιχεία από τις δεκαετίες του '60 και του '70, η Cami συνεργάστηκε στενά με τον σχεδιαστή Xavier Donnelly για να μεταφέρει την παραδοσιακή εμπειρία shopping σε μια μαξιμαλιστική κατεύθυνση. Μερικοί καλλιτέχνες και σχεδιαστές που ορκίζονται και εμπνέονται από το trend είναι οι Ellsworth Kelly, Pierre Yovanovitch, Verner Panton και India Mahdavi. 

190805173209-cara-poppy-delevingne-4.jpg
H playful κατοικία της Cara Delevingne

Ο σχεδιαστής Martin Brudnizki επισημαίνει ότι το carnivalcore εφαρμόζεται τόσο καλά στους εσωτερικούς χώρους, επειδή μοιράζονται την αίσθηση του δράματος. «Πολλοί designers ξεκινούν την καριέρα τους από τον σχεδιασμό θεάτρου, από τον Cecil Beaton μέχρι τον Oliver Messel ή τον Tony Duquette. Υπάρχει μια φυσική ομοιότητα μεταξύ του θεατρικού χώρου και της δημιουργίας εσωτερικών χώρων και μια μακρά ιστορία χρήσης τεχνικών του τσίρκου, από παχιές κόκκινες ρίγες μέχρι κρόσσια, μοτίβα ζώων και σκηνές.»

Ο Martin υποστηρίζει ότι «υπάρχει ο κατάλληλος χρόνος και τόπος για να προσθέσετε τα στοιχεία του τσίρκου στο σπίτι σας». Ενθαρρύνει τους πελάτες να «χρησιμοποιούν ένα στοιχείο ενός έντονου μοτίβου αντί να δεσμευτούν σε ένα full statement look». Δεν χρειάζεται να κάνετε υπερβολές αλλά να δημιουργείτε εμπνευσμένους χώρους που αποτυπώνουν το έντονο αλλά ισορροπημένο ταμπεραμέντο σας. Θυμηθείτε το κόλπο είναι ότι θέλετε οι καλεσμένοι σας να γελάνε παρέα με εσάς, και όχι μαζί σας!