fbpixel

Search icon
Search
Be my Guest! Συνταγές, συμβουλές, ιδέες και όλα όσα πρέπει να ξέρετε πριν από το επόμενο εορταστικό κάλεσμα
MAGAZINE

Be my Guest! Συνταγές, συμβουλές, ιδέες και όλα όσα πρέπει να ξέρετε πριν από το επόμενο εορταστικό κάλεσμα

Ξεκινήστε από τώρα τις γιορτινές προετοιμασίες


Οι γιορτές είναι η τέλεια αφορμή για να διοργανώσετε gatherings με αγαπημένα σας πρόσωπα. Κι αν σας φαίνεται η προετοιμασία «βουνό», εμείς ετοιμάσαμε έναν πλήρη οδηγό για να περάσουν οι καλεσμένοι σας καλά κι εσείς… καλύτερα!

RSVP: Η αντίστροφη μέτρηση!

ead7df5e5b1542e526e443657185d3d4-KIE8l.jpg

Η καλή προετοιμασία είναι το «κλειδί» για μια αξέχαστη βραδιά. Να θυμάστε: κανένας καλεσμένος δε νιώθει άνετα, όταν ο οικοδεσπότης βρίσκεται σε ένταση.

2 εβδομάδες πριν

Αποφασίστε το θέμα και την τοποθεσία του event και, στη συνέχεια, ετοιμάστε και στείλτε τις προσκλήσεις. Σχεδιάστε το μενού αρχίζοντας από το κυρίως πιάτο. Μια καλή ιδέα είναι να φτιάξετε μια συνταγή που αγαπάτε. Αν αυτή που διαλέξατε χρειάζεται φούρνο, τότε θα ετοιμάσετε τα υπόλοιπα πιάτα στις εστίες. Αν θέλει κατσαρόλα, θα βάλετε τα συνοδευτικά στον φούρνο. Ακόμη, υπολογίστε: Θα χρειαστείτε προσωπικό για τη βραδιά;

1 εβδομάδα πριν

Τακτοποιήστε τις λεπτομέρειες του art de la table. Ετοιμάστε τη λίστα των καλεσμένων, σημειώνοντας τυχόν ιδιαιτερότητες και, για το sitting, δημιουργήστε μικρές παρέες στα τραπέζια. Κάντε τις παραγγελίες των πρώτων υλών, ορίζοντας την ημέρα παραλαβής τους ανάλογα με το πρόγραμμα προετοιμασιών σας. Προχωρήστε, επίσης, στην παραγγελία των κρασιών και των ποτών.

2 ημέρες πριν

Επιβεβαιώστε τη λίστα των καλεσμένων, παραλάβετε τις πρώτες ύλες, ετοιμάστε την κουζίνα και τα ψυγεία σας για το μαγείρεμα που θα ακολουθήσει. Σιγουρευτείτε ότι έχετε όλα τα σκεύη που θα χρειαστείτε για το μαγείρεμα, την αποθήκευση και το σερβίρισμα. Διαμορφώστε το σκηνικό και τους βοηθητικούς χώρους.

1 μέρα πριν

Ετοιμάστε τα κρύα πιάτα και ολοκληρώστε την προετοιμασία των υλικών για το μαγείρεμα. Βάλτε τα ποτά στο ψυγείο να παγώσουν καλά.

Την ημέρα του party

Ετοιμάστε το υπόλοιπο μενού και οργανώστε το bar. Mην παραλείψετε τον πάγο και τα λεμόνια. Γεμίστε τα βάζα με λουλούδια, χαμηλώστε τα φώτα και ανάψτε κεριά!

Drinks and more

mulled-wine.jpg

Η κάβα και το bar της βραδιάς

• Υποδεχτείτε τους φίλους σας με ένα cocktail ή ένα ποτήρι κρασί. Δε χρειάζεται να κάνετε τον bartender, μπορείτε να ετοιμάσετε τα ποτά σε μεγάλες κανάτες ή απλά ν’ ανοίξετε το αγαπημένο σας ροζέ κρασί.

• Ένα ωραίο κόκκινο κρασί ταιριάζει τέλεια με τα πιάτα των ημερών.

• Όλοι εκτιμούν ένα καλό whiskey, ένα gin ή μία tequila.

• Τα ποτά σερβιρισμένα σε βαζάκια μαρμελάδας είναι ένα κακόγουστο αστείο που κάποια στιγμή πρέπει να σταματήσει. Επενδύσετε σε μερικά ωραία ποτήρια και κρατήστε τα βαζάκια για τη ρίγανη.

• Κάντε κάτι καλό στον πλανήτη. Πείτε «όχι» στα ποτηράκια μιας χρήσης.

• Θέλετε να προσφέρετε cocktails; Δε χρειάζεται να προσλάβετε barman, ούτε να παρακολουθήσετε ταχύρυθμα μαθήματα. Στην αγορά μπορείτε να βρείτε έτοιμα συσκευασμένα. Αδειάστε τα σ’ ένα ωραίο ποτήρι, προσθέστε πάγο, ανακατέψτε και απολαύστε!

The book

81grutih4nl-ac-uf10001000-ql80.jpg

Xmas reading

Η φωτογράφος και σεφ Mary McCartney συνδυάζει τα δύο πάθη της σε ένα νέο ακαταμάχητο βιβλίο που υπογράφει ο οίκος Taschen, ετοιμάζοντας μερικά από τα αγαπημένα της πιάτα για φίλους και οικογένεια και φωτογραφίζοντάς τα μαζί με τις 60 πιο νόστιμες συνταγές της. Με πρωταγωνιστές μεταξύ άλλων τους Michelle Yeoh, David Hockney, Drew Barrymore και Elvis Costello να απολαμβάνουν το μοναδικό τραπέζι που στρώνει για εκείνους. 

The tricks

Say cheese

athena-calderone-harpers-baazar-holiday-tabletop-cranberry-tart-chalkboard-diy-eyeswoon-chloe-crespi-photography-7.jpg

Eίδος τυριών

Αντί για ορεκτικό, ετοιμάστε μερικές πιατέλες με τυριά και φρούτα. Διαλέξτε ένα μεγάλο σκεύος. Θα χρειαστείτε ένα σκληρό, παλαιωμένο τυρί, ένα μαλακό κίτρινο -cheddar ή κασέρι- κι ένα φρέσκο, μαλακό κατσικίσιο.

Τρόπος σερβιρίσματος

Μην κόβετε τα τυριά κομματάκια, αλλά βάλτε ένα μαχαίρι στο πλάι. Υπολογίστε πως χρειάζονται 30 γραμμάρια από το καθένα για κάθε καλεσμένο.

Γεμίστε την πιατέλα με φρέσκα φρούτα εποχής -λωτούς, φιρίκια, αχλάδια-, ψημένα κάστανα, ξηρούς καρπούς, διάφορα κριτσίνια και παξιμάδια.

The Tip

Προμηθευτείτε τα αλλαντικά, τα τυριά και ό,τι χρειάζεστε για τα χριστουγεννιάτικα πλατό σας από Tο Παντοπωλείο της Θεσσαλονίκης (Κομνηνών 12), όπου θα ανακαλύψετε μεγάλη ποικιλία από γευστικές ντελικατέσεν προτάσεις. Επιλέξτε τις πιο ιδιαίτερες γεύσεις: gouda με limoncello, shriracha, μαύρο λεμόνι, μπίρα, whiskey και mocha.

Τhe Recipe

Μυστικά που δε θα καταλάβει κανείς

christmas-salad-4.jpg

• Το πρώτο πιάτο δεν πρέπει να είναι σούπα υποχρεωτικά. Μπορεί να είναι μία παραδοσιακή πίτα που θα βάλετε για ψήσιμο μερικές ώρες πριν από το σερβίρισμα και θα την προσφέρετε σε θερμοκρασία δωματίου.

• Ετοιμάζουμε στα γρήγορα μια σάλτσα για τη σαλάτα: Σ’ ένα μπολ βάζουμε 50 γρ. μουστάρδα, 30 γρ. μέλι, 50 γρ. λευκό ξίδι, αλάτι και πιπέρι. Προσθέτουμε 150 γρ. ελαιόλαδο σιγά σιγά, χτυπώντας με το σύρμα, μέχρι να έχουμε μία ωραία κρεμώδη σάλτσα. Μπορούμε να προσθέσουμε chives, κρεμμυδάκι, εστραγκόν ή άλλο μυρωδικό.

• Η ποσότητα είναι αρκετή για δυο μεγάλες σαλάτες. Μπορούμε να φτιάξουμε αρκετό από το dressing αυτό και να το φυλάξουμε στο ψυγείο για άμεση χρήση.

Main Course

The Dinner

8484a7b8a0290643db8c2efd2e04b564.jpg

Σε κάθε τραπέζι χρειάζεται ένα νόστιμο κυρίως πιάτο. Γαλοπούλα, κοτόπουλο ή χοιρινό, η επιλογή είναι δική σας. Μπορείτε να φτιάξετε περισσότερα από ένα συνοδευτικά. Ιδανικά, έναν πουρέ λαχανικών, λαχανικά στον ατμό ή ψητά στον φούρνο, μια αρωματική μαγιονέζα, μια απλή πράσινη σαλάτα, γιαούρτι με μυρωδικά, μια ωραία μουστάρδα, φρέσκο δυόσμο ή βασιλικό, τριμμένη παρμεζάνα. Θα σερβίρετε τα συνοδευτικά μαζί με το κυρίως και ο καθένας θα μπορεί να φτιάξει το δικό του πιάτο.

Αν θέλετε ένα ωραίο, ζουμερό πιάτο, αφήστε το κρέας να μαγειρευτεί σε χαμηλής έντασης φωτιά με κρασί και μυρωδικά μέχρι να μαλακώσει.

5* Festive Μenu at Ηome

mixed-gingerbread-christmas-tree.jpg

Η αγαπημένη υπηρεσία Mediterranean Palace at home συνεχίζει την παράδοση που έχει γίνει θεσμός και φέτος τις γιορτές. Η μοναδική ομάδα των σεφ του ξενοδοχείου, ετοιμάζει εκλεπτυσμένα μενού για εσάς και τους αγαπημένους σας με δυνατότητα παράδοσης στην άνεση του σπιτιού σας. Δύο διαφορετικά μενού για τα Χριστούγεννα, την Πρωτοχρονιά και τα αντίστοιχα ρεβεγιόν, με όλη τη μαγεία των εορτών για να προσφέρετε ικανοποίηση και χαμόγελα 5*.

What About Desserts?

spiced-apple-martinis.jpg

Και σε περίπτωση που η ζαχαροπλαστική δεν είναι το φόρτε σας, πράγμα σύνηθες, δεν είναι καιρός για δράματα. Στα ζαχαροπλαστεία θα βρείτε ένα σωρό γλυκά για να σερβίρετε. Χρειάζεται μόνο να επιλέξετε το ιδανικό για τα γούστα σας. Τα παγωτά και τα σορμπέ «κλείνουν» τέλεια ένα σύνθετο εορταστικό γεύμα.

Art de la table

a4a217d7b9694624eda311924ced2e5f.jpg

Do’s & Dont’s

• Διαλέξτε ένα ωραίο λινό τραπεζομάντιλο για να στήσετε το τραπέζι της γιορτής, ανάλογα με το θέμα της βραδιάς. Δεν είναι ανάγκη να είναι υπερβολικά σιδερωμένο - το λινό κάνει υπέροχες φυσικές πτυχώσεις. Είναι απαραίτητο, όμως, να είναι πεντακάθαρο.

• Οι λινές πετσέτες αναβαθμίζουν άμεσα την αισθητική στο τραπέζι σας. Μπορείτε να τις δέσετε ωραία ή απλά να τις διπλώσετε.

• Δε χρειάζεται να φορτώσετε το τραπέζι με διακοσμητικά, γιρλάντες, κεριά και βάζα. Μία ωραία ιδέα είναι να βάλετε βαζάκια από διάφανο γυαλί με λίγα λουλούδια σε όλο το μήκος του ή κλαδάκια από έλατο για διακόσμηση.

• Το mix&match στα σκεύη σερβιρίσματος μπορεί να είναι ωραίο, αλλά απαιτεί προσοχή. Διαλέξτε χρώματα της ίδιας παλέτας και αποφύγετε τις αντιθέσεις.

• Όλα τα φαγητά δείχνουν όμορφα σ’ ένα απλό, λευκό πορσελάνινο πιάτο.

• Τα ποτήρια για νερό και κρασί πρέπει να βρίσκονται στο τραπέζι από την αρχή.

• Φροντίστε οι θέσεις να είναι άνετες και ζεστές για όλους.

• Ρυθμίστε τον φωτισμό και διαλέξτε μία ωραία playlist.

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ GLOW ΣΤΟ ΤΕΥΧΟΣ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2024