fbpixel

Search icon
Search
Βασίλισσα Ελισάβετ: Πώς θα μοιραστεί η περιουσία της;
LIFE & CAREER

Βασίλισσα Ελισάβετ: Πώς θα μοιραστεί η περιουσία της;

Η κληρονομιά των 530 εκατ. δολαρίων και η επίσημη μεταφορά της ακίνητης περιουσίας στα μέλη της βασιλικής οικογένειας


Τον γύρο του διαδικτύου κάνουν από χθες οι εξελίξεις σχετικά με τον θάνατο της Βασίλισσας Ελισάβετ. Η ίδια άφησε την τελευταία της πνοή στο κάστρο Balmoral της Σκωτίας στην ηλικία των 96 χρόνων. Η Αυτού Μεγαλειότης αφήνει πίσω της πάνω από 500 εκατομμύρια δολάρια σε προσωπικά περιουσιακά στοιχεία από τα 70 χρόνια της στο θρόνο, τα οποία θα κληρονομήσει ο πρίγκιπας Κάρολος όταν στεφθεί βασιλιάς. Ενώ η μοναρχία στο σύνολό της αξίζει 88 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με το περιοδικό "Forbes", η βασίλισσα Ελισάβετ προσωπικά άξιζε ένα συγκεκριμένο ποσοστό αυτού. Αλλά 447 εκατομμύρια δολάρια από τα προσωπικά της χρήματα θα μεταβιβαστούν στην οικογένειά της.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του "New York Post":  "Η ίδια κληρονόμησε 85 εκατομμύρια δολάρια όταν πέθανε η μητέρα της και άλλα 12 εκατομμύρια δολάρια από τον σύζυγό της, Πρίγκιπα Φίλιππο. Ένα μεγάλο μέρος του εισοδήματός της προέρχεται επίσης από το Crown Estate". Η μονάρχης λαμβάνει το 15% των κερδών της μεγάλης ακίνητης περιουσίας, η οποία ανήκε κάποτε στη μοναρχία και αξίζει σχεδόν 10 δισεκατομμύρια δολάρια. Ένα ξεχωριστό και εντελώς ιδιωτικό εισόδημα προέρχεται από το Δουκάτο του Lancaster, το οποίο αποτελεί ένα διαφορετικό χαρτοφυλάκιο γης και ακινήτων, και αποφέρει περίπου 24 εκατομμύρια δολάρια ετησίως. Και αυτό, επίσης, θα περάσει στον Πρίγκιπα Κάρολο.

charles-elizabeth-r-0809-scaled.webp

Καθοριστικό ρόλο στα οικονομικά ζητήματα της βασιλικής οικογένειας παίζει η εταιρεία, "Monarchy PLC", μια ομάδα ηλικιωμένων μελών και δημόσιων προσώπων του Οίκου των Windsor, της βασιλικής οικογένειας της οποίας η βασίλισσα ήταν η επικεφαλής. Μαζί, διαχειρίζονται αυτό που μπορεί να θεωρηθεί μια παγκόσμια επιχειρηματική αυτοκρατορία που διοχετεύει εκατοντάδες εκατομμύρια λίρες στην οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου κάθε χρόνο μέσω των τηλεοπτικών εκδηλώσεων και του τουρισμού. Τα μέλη, τα οποία διαχειρίζονται τη συγκεκριμένη επιχείρηση, εκτός από την Ελισάβετ, είναι: "Ο πρίγκιπας Κάρολος και η σύζυγός του Καμίλα, η δούκισσα της Κορνουάλης, ο πρίγκιπας William και η σύζυγός του, Κate, η Δούκισσα του Cambridge, η πριγκίπισσα Άννα, η κόρη της βασίλισσας, και ο πρίγκιπας Εδουάρδος, ο νεότερος γιος της βασίλισσας, και η σύζυγός του Σόφι, η κόμισσα του Wessex.

Σύμφωνα με το αμερικανικό πολυεθνικό επιχειρηματικό περιοδικό, "Fortune": "Η μοναρχία κατέχει σχεδόν 28 δισεκατομμύρια δολάρια σε ακίνητα περιουσιακά στοιχεία από το 2021, τα οποία δεν μπορούν να πωληθούν, σύμφωνα με το Forbes. Σε αυτά περιλαμβάνονται: Το Crown Estate που κοστίζει 19,5 δισεκατομμύρια δολάρια, το Παλάτι του Buckingham με τιμή 4,9 δισεκατομμύρια δολάρια, το δουκάτο της Κορνουάλης με1,3 δισεκατομμύρια δολάρια, το Δουκάτο του  Lancaster με 748 εκατομμύρια δολάρια, το Παλάτι Kensington με 630 εκατ. δολάρια και το "The Crown Estate" της Σκωτίας με 592 εκατ. δολάρια". 

5968cbb8a47cb56b008b45e4.webp
source: Associated Press, H βρετανική βασιλική οικογένεια στο κάστρο Balmoral της Σκωτίας, τον Αύγουστο του 1951, από αριστερά προς τα δεξιά: Πρίγκιπας Κάρολος, βασίλισσα Ελισάβετ Α΄, πριγκίπισσα Μαργαρίτα, πρίγκιπας Φίλιππος, βασιλιάς Γεώργιος ΣΤ΄, πριγκίπισσα Ελισάβετ και πριγκίπισσα Άννα, 

Σύμφωνα με το "New York Post": Σχέδιο προβλέπει ότι το Clarence House - που κάποτε προοριζόταν για τον πρίγκιπα Harry - θα φυλαχθεί τώρα για την ενηλικίωση του πρίγκιπα Γεώργιου, ενώ το Sandringham, όπου ο Κάρολος έχει ήδη αναπτύξει ένα βιολογικό αγρόκτημα, μπορεί να γίνει η εξοχική του περιουσία. Το Highgrove θα μπορούσε να γίνει μουσείο. Πηγές αμαφέρουν ότι το Duchy of Lancaster, που υπάρχει από το 1399 και χρησιμοποιείται για φιλανθρωπικές συνεισφορές και για οικονομική υποστήριξη της οικογένειας.