fbpixel

Search icon
Search
Βάλτε τα δυνατά σας, ξεπεράστε τους φόβους σας και ξεφύγετε από το comfort zone
PSYCHOLOGY

Βάλτε τα δυνατά σας, ξεπεράστε τους φόβους σας και ξεφύγετε από το comfort zone

Μήπως η ασφάλεια που νιώθετε δεν είναι τίποτα άλλο παρά ο φόβος της αποτυχίας


Μήπως ανήκετε και εσείς στην ομάδα των ανθρώπων που αγαπούν τη ρουτίνα και επαναπαύονται στην ασφάλειά τους; Καλώς ήρθατε στον κόσμο μου! Φαντάζομαι έχετε ακουστά τον όρο “comfort zone”, η αλλιώς τη ζώνη άνεσης. Πρόκειται για την κατάσταση στην οποία νιώθετε ασφάλεια, γύρω από γνωστά και οικεία πράγματα, χωρίς πολλές συνταρακτικές αλλαγές και νέα δεδομένα. Θα μου πείτε «είναι απαραίτητα κακό αυτό;». Όχι πάντα. Η ανάγκη ασφάλειας και άνεσης είναι για πολλούς ανθρώπους βασική. Το πρόβλημα ξεκινάει εκεί που νιώθετε τόσο δέσμιος της ρουτίνας και της άνεσής σας που φοβάστε να δοκιμάσετε νέα πράγματα.

Στρεσάρεστε κάθε φορά που θέλετε να ξεκινήσετε ένα νέο χόμπι ή να κυνηγήσετε τη δουλειά των ονείρων σας; Μόλις περάσατε στη ζώνη πίεσης (stretch zone).

Είναι το άγχος και ο φόβος ένας από τους λόγους που μας κρατάνε ένα βήμα μακριά από τις επιθυμίες και τους στόχους μας; Σίγουρα! Είναι η ιδέα της απόρριψης και της αποτυχίας που δε μας αφήνουν να βγούμε από την comfort zone, αλλά ακόμη περισσότερο είναι η ανάγκη να ξέρουμε ότι ανήκουμε σίγουρα κάπου. Ίσως σας φοβίζει η αβεβαιότητα. Guess what, η αβεβαιότητα πιάνει το μεγαλύτερο μέρος της ύπαρξής μας. Ζούμε και κινούμαστε μέσα σε αυτή. Αυτό, όμως, δε σταμάτησε κανέναν άνθρωπο να πετύχει σπουδαία όνειρα.

fashion.jpg

Ο φόβος είναι αδιαμφισβήτητα ένα από τα πιο ισχυρά συναισθήματα, σύμφωνα με την κοινή γνώμη. Και εδώ βρίσκεται η πρώτη πρόκληση που έχετε ν' αντιμετωπίσετε: αν θα δείτε τον φόβο ως συναίσθημα ή ως ιδέα. Για εμένα, το πρώτο βήμα για να βγείτε από τη ζώνη άνεσης είναι να δείτε το φόβο ως ιδέα, μια γέφυρα που πρέπει να περάσετε, για να φτάσετε εκεί που θέλετε. Και όχι, δεν είναι καθόλου εύκολο αυτό, τουλάχιστον όχι τις πρώτες φορές που θα χρειαστεί να ρισκάρετε, μέχρι να γίνει τρόπος ζωής.

Έχω αναρωτηθεί, αρκετές φορές, πώς θα ήταν αν είχα λίγο περισσότερο θάρρος να διεκδικήσω αυτά που θέλω στη ζωή μου, από τα πιο μικρά, όπως να πάω να πιάσω κουβέντα με εκείνη την παρέα στο πανεπιστήμιο, μέχρι τα πιο μεγάλα, όπως το να στείλω εκείνη την αίτηση για τη δουλειά που θέλω. Πολλές φορές κοιτάζω την αδελφή μου ή την κολλητή μου που δε φοβούνται να μιλήσουν, να διεκδικήσουν και να δοκιμάσουν νέα πράγματα και αναρωτιέμαι, γιατί δεν μπορώ να είμαι κι εγώ έτσι; Δε φαίνεται και τόσο δύσκολο, ε;

Κι όμως, συνειδητοποιώ καθημερινά πως είναι πρόκληση. Πρέπει να μας ταρακουνήσει η πραγματικότητα για να καταλάβουμε πως δε θα μας έρθει τίποτα χωρίς να παλέψουμε γι’ αυτό. Όταν έχουμε ένα όνειρο, αλλά σκεφτόμαστε ότι δεν είμαστε ικανοί να το φτάσουμε -spoiler alert- δεν πρόκειται να το φτάσουμε ποτέ. Αλλά δε χρειάζεται τίποτα άλλο, παρά μια μικρή ώθηση, για να σας βγάλει από το comfort zone σας.

Σκεφτείτε πως, στην τελική, δεν έχετε να χάσετε και τίποτα αν δε σας βγει όπως το περιμένατε. Είναι πολύ περισσότερα αυτά που έχετε να κερδίσετε, κυρίως για τον εαυτό σας. Μπορώ με σιγουριά να πω, πως είναι ο πιο γρήγορος τρόπος να κερδίσετε την επιβεβαίωση που χρειάζεστε, ότι είστε ικανοί να κάνετε αυτό που μέχρι χτες νομίζατε πως δεν μπορούσατε.

fashion1.jpg

Ας πάμε τώρα σε κάποια πιο πρακτικά tips που θα σας βοηθήσουν να βγείτε από τη ζώνη άνεσης:

  • Ξεκικήστε από μικρά βήματα: Είναι σημαντικό να καταλάβετε πως, δε χρειάζεται να τα κάνετε όλα με τη μία. Είναι σαν να ξεκινάτε να μάθετε γαλλικά και να περιμένετε από το πρώτο μάθημα να μιλήσετε άνετα με έναν Γάλλο. Για να αρχίσετε να κατακτάτε τους στόχους σας έξω από το comfort zone, είναι καλό να ξεκινήσετε από τα πιο μικρά και σιγά σιγά να κάνετε μεγαλύτερα βήματα. Αν για παράδειγμα αγχώνεστε να διεκδικήσετε τη δουλειά που θέλετε, φτιάξτε πρώτα το βιογραφικό σας. Θα νιώσετε ότι περνάτε ένα-ένα τα στάδια, για να φτάσετε στον τελικό στόχο.
  • Αποδεχτείτε την απόρριψη: Αν ο φόβος σας είναι η αποτυχία και η απόρριψη, πρέπει να συμφιλιωθείτε με την ιδέα ότι, για να φτάσετε στην επιτυχία, χρειάζεστε και αυτό το μάθημα. Δεν υπάρχει άνθρωπος που δεν το έχει βιώσει στη ζωή του και αυτό είναι παραπάνω από καλοδεχούμενο. Όσο πιο γρήγορα δείτε την αποτυχία ως μάθημα για το μέλλον, τόσο πιο γρήγορα θα ξεπεράσετε αυτόν τον φόβο.
  • Μην ακούτε τους άλλους: Οι άνθρωποι γύρω σας μπορεί να έχουν, συχνά, καλές προθέσεις και να σας συμβουλεύουν, όμως ο κάθε άνθρωπος βιώνει με διαφορετικό ρυθμό και τρόπο τα πράγματα. Όταν, λοιπόν, θέλετε να κάνετε ένα νέο βήμα, είτε επαγγελματικά είτε προσωπικά, μην πέφτετε στην παγίδα και αποθαρρύνεστε επειδή ο κολλητός σας δεν τα κατάφερε ή οι γονείς σας θεωρούν ότι δεν έχετε ακόμη την πείρα. Να κρατάτε τις συμβουλές των δικών σας ανθρώπων, αλλά να τις φιλτράρετε βάσει τη δική σας αντίληψη. Εάν εσείς πιστεύετε ότι μπορείτε να τα καταφέρετε, τότε μπορείτε.
  • Ελέγξτε τις σκέψεις σας: Όλα ξεκινούν από το μυαλό. Ο φόβος και το άγχος που νιώθετε πριν από ένα νέο ξεκίνημα, αλλά και το σφίξιμο στο στομάχι όταν στέλνετε εκείνο το βιογραφικό, είναι παράγωγα του μυαλού. Έχετε επιλέξει να τα σκέφτεστε αυτόματα κάθε φορά που περνάτε στη ζώνη πίεσης (stretch zone). Όλα, όμως, μπορείτε να τα ανατρέψετε αν επιλέξετε μια διαφορετική σκέψη. Δείτε το σαν πείραμα. Δοκιμάστε μια μέρα να σκεφτείτε θετικά για αυτό που θέλετε να κάνετε, αντί να σας κυριεύσει το άγχος, και θα δείτε ότι, με την προσπάθεια και την επιμονή, θα γίνει συνήθεια.
0fashion.jpg

Πρόσφατα, άκουσα σε μια ταινία τα λόγια το Robert Frost από ένα ποίημά του, που έλεγε ότι ανάμεσα σε δύο δρόμους, θα διάλεγε τον λιγότερο ταξιδεμένο, γιατί αυτό θα κάνει τη διαφορά. Δηλαδή, αν θέλει κανείς να κάνει τη διαφορά στη ζωή του και να φτάσει εκεί που ονειρεύεται, πρέπει να ρισκάρει και να χαράξει τον δικό του δρόμο, ανεξαρτήτως από το τι κάνουν οι άλλοι. Ξεπεράστε, λοιπόν, τους φόβους σας και βγείτε εκεί έξω, θα δείτε ότι δεν είναι πάντα τόσο τρομακτικά όσο φαίνεται, ίσως να διασκεδάσετε περισσότερο από όσο νομίζατε. I dare you!