fbpixel

Search icon
Search
HEALTH

Back to school: Πώς να προστατέψετε την όραση των παιδιών σας

Οι top επιλογές στα γυαλιά από τα καταστήματα οπτικών Lenshop


Back to school: Πώς να προστατέψετε την όραση των παιδιών σας

Με τη σχολική χρονιά να είναι προ των πυλών, τα παιδιά βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Η όραση των μικρών αγαπημένων αποτελεί ένα μείζον θέμα τόσο για τους γονείς όσο και για τους θεράποντες ιατρούς. Πρόκειται για ένα ιδιόμορφο κοινό με πολλές και ιδιαίτερες ανάγκες. Τα μάτια τους είναι ευαίσθητα γεγονός που καθιστά τον έλεγχο και την προστασία τους τακτικές και απαραίτητες διαδικασίες. Κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς οι μαθητές χρησιμοποιούν περισσότερο την όραση τους, τόσο στο σχολείο όσο και στο σπίτι. Διάβασμα, παρακολούθηση στον πίνακα ή γράψιμο είναι μερικοί από τους παράγοντες που συμβάλουν στην κούραση και καταπόνηση των οφθαλμών. 

Με τη βοήθεια των οπτικών καταστημάτων Lenshop σας παρουσιάζουμε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την παιδική όραση, τους κινδύνους που υπάρχουν για τους μαθητές, όλους τους τρόπους προστασίας αλλά και πως να τους αντιμετωπίσετε αποτελεσματικά και με ασφάλεια. Ανακαλύψτε τους παρακάτω!

Λίγα λόγια για την όραση των παιδιών και την προστασία της 

Τα παιδιά είναι ένα απαιτητικό κοινό και οι ανάγκες τους αυξάνονται συνεχώς, με ταχύτατους ρυθμούς. Υπάρχουν πολλοί παράγοντες, οι οποίοι μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την όραση τους και να δημιουργήσουν προβλήματα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι από πολύ μικρή ηλικία, δεν υπάρχει πλήρης προστασία από την UV ακτινοβολία, με αποτέλεσμα μεγάλο μέρος της να φτάνει στα επίπεδα του αμφιβληστροειδή. Γι' αυτό θα πρέπει να επιλέγονται διορθωτικοί φακοί που παράλληλα θα είναι και απόλυτα απορροφητικοί στο πλήρες φάσμα της ακτινοβολίας. 

Από την άλλη πλευρά, όπως αναφέραμε και προηγουμένως, το διάβασμα, τα κινητά και τα videogames προκαλούν ιδιαίτερη κόπωση στα ματιά, τόσο των παιδιών όσο και των εφήβων. Οι γονείς καλούνται να μεριμνήσουν για την προστασία της όρασης και να προτιμήσουν ποιοτικούς φακούς με τα σωστά αντιθαμβωτικά και αντιχαρακτικά φίλτρα που θα παρέχουν τη διαύγεια που χρειάζονται κατά τη διάρκεια των καθημερινών δραστηριοτήτων. 

tumblr-a769ca2aad986fdb4b8a2d83ff5b1e04-c92e8ade-540.jpg


Οι προτάσεις για την προστασία των ματιών δεν σταματούν εδώ. Ακόμα ένας τρόπος για να βοηθήσετε τα παιδιά είναι να τα προστατέψετε όσο μπορείτε από το μπλε φως, το οποίο προέρχεται κυρίως από τον ήλιο και τις τεχνητές πηγές φωτός όπως ψηφιακές οθόνες LED και φώτα φθορισμού. Πώς θα το πετύχετε; Με την επιλογή ειδικών φακών, οι οποίοι θα δημιουργήσουν ένα «τείχος» ανάμεσα στα μάτια και το επιβλαβές φως. Υπάρχουν και οι έξυπνοι και ευφυείς φωτοχρωμικοί φακοί, οι οποίοι παρέχουν προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία και μειωμένη έκθεση στο blue light. 

The Vision Training 

tumblr-c2eafd39e0bc12fb67a83408f3332867-92760827-540.jpg


Όπως όλα τα πράγματα στη ζωή έτσι και η όραση χρειάζεται μία μορφή εξάσκησης. Υπάρχουν φορές που νιώθουμε ότι βλέπουμε καλύτερα και άλλες που η όραση μας μειώνεται. Αυτό μας δείχνει ότι τις ατέλειες δεν τις προκαλεί κάτι συγκεκριμένο, αλλά μπορεί να οφείλονται σε αδυναμία οφθαλμικών μυών, σε οφθαλμική κόπωση, σε προβλήματα συντονισμού των ματιών κ.α. Ακριβώς το ίδιο συμβαίνει και στα παιδιά. Μόλις ολοκληρώσετε τις απαραίτητες εξετάσεις και σιγουρευτείτε ότι αυτή η μεταβολή δεν οφείλεται σε κάποια πάθηση τότε μπορείτε να προχωρήστε στην Εκπαίδευση Όρασης ή αλλιώς στο Vision Training. 

Τι είναι το Vision Training;

Αυτή η μέθοδος πρόκειται για μία ακολουθία ασκήσεων με τη χρήση ειδικών οργάνων και ηλεκτρονικών προγραμμάτων, κατά τη διάρκεια των οποίων συνεργάζονται ο εγκέφαλος και τα μάτια. Βασική αρχή της συγκεκριμένης μεθόδου είναι πως η όραση μαθαίνεται κι σ' αυτήν στηρίζεται και ολόκληρη η εφαρμογή του Vision Training. Είναι για κάθε άτομο ξεχωριστά ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε ατόμου με στόχο να προχωρήσει στην εκμάθηση νέων ικανοτήτων ή στην ενίσχυση των ήδη υπαρχόντων. Οι ασκήσεις έχουν σκοπό να του δώσουν την ευκαιρία να έχει τις κατάλληλες εμπειρίες, ώστε να μάθει να βλέπει πιο σωστά και αποτελεσματικά.

Το πρόγραμμα είναι προοδευτικό, δηλαδή υπάρχει εξελικτικός βαθμός δυσκολίας. Στην αρχή οι ασκήσεις θα είναι πιο εύκολες και σταδιακά ο βαθμός δυσκολίας θα ανεβαίνει. Οι εκπαιδευόμενοι μαθαίνουν να ελέγχουν τους μύες των ματιών τους και είναι σε θέση να ξεπεράσουν πολλά οφθαλμοκινητικά προβλήματα. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τη βελτίωση των οπτικών δεξιοτήτων, όπως είναι η διόφθαλμη συνεργασία, η αντίληψη του βάθους, η ικανότητα εντοπισμού και η οπτοκινητική συνεργασία (ματιού- χεριού).

Σε ποιον να απευθυνθώ; 

O οπτικός- οπτομέτρης σας παίζει καθοριστικό ρόλο σ' αυτήν τη διαδικασία. Δεν αρκεί μόνο η απλή επανάληψη μιας άσκησης. Είναι η καθοδήγηση που κάνει μέσα από τις ερωτήσεις και το διάλογο, που ενισχύουν και επιταχύνουν τη διαδικασία αυτή. Το ελεγχόμενο αυτό περιβάλλον εξάσκησης στηρίζεται στις βασικές αρχές μάθησης του Piaget και στις σύγχρονες γνωσιακές θεωρίες που αναλύουν τον πιο αποτελεσματικό τρόπο με τον οποίο ο άνθρωπος μαθαίνει. Για περισσότερες λεπτομέρειες μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους ειδικούς του Lenshop

Γυαλιά οράσεως & παιδιά 

tumblr-ec16ac0fc806001c90037a4bc1dc732f-36fa95db-540.jpg


Στη σύγχρονη εποχή παρατηρείται μία έντονη αύξηση στον αριθμό των παιδιών που καλούνται να φορέσουν γυαλιά οράσεως για να διορθώσουν διάφορες παθήσεις. Φυσικά αυτή η ανάγκη μπορεί να δημιουργηθεί δυσανασχέτηση στο παιδί τόσο για την εξωτερική του εμφάνιση όσο και τις ενοχλήσεις που μπορούν να του προκαλέσουν στην αρχή, όπως είναι ο πονοκέφαλος ή οι ζαλάδες. Μάλιστα, δεν είναι λίγα εκείνα που αρνιούνται να τα φορέσουν, κάνοντας δυσκολότερη τόσο τη δική τους καθημερινότητα όσο και των γονιών τους. 

Αν ανήκετε σ' αυτήν την κατηγορία γονέων, δεν χρειάζεται να ανησυχείτε, καθώς υπάρχουν μερικά tricks που κάνουν αυτήν τη μετάβαση πιο ομαλή. Βασικό κομμάτι είναι να εξηγήσετε στο παιδί σας τους λόγους που πρέπει να τα φορέσει με ήρεμο και κατανοητό τρόπο. Αν ντρέπεται για την εικόνα του, καλείστε να του δώσετε να καταλάβει πως κάτι τέτοιο δεν υφίσταται και ότι δεν χρειάζεται να νιώθει άσχημα για την εμφάνιση του. Κάθε γονέας γνωρίζει τον χαρακτήρα του παιδιού του, άρα και τον τρόπο που θα το προσεγγίσει. Μόλις δεχτεί να δοκιμάσει τα γυαλιά οράσεως και αντιληφθεί ότι βλέπει πολύ καλύτερα θα αποδεχτεί πλήρως αυτήν τη νέα συνθήκη. Από την πλευρά σας θα χρειαστεί υπομονή και χρόνος μέχρι να φτάσετε στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Μην κρύβετε τα γυαλιά, αντιθέτως αφήστε σε εμφανές σημείο για να τα βλέπει συνεχώς. Μπορείτε να προμηθευτείτε παιδικά βιβλία με ήρωες που φορούν γυαλιά για να νιώσουν πιο οικεία, ενώ μπορείτε να τους δείξετε κι άλλα παιδάκια που βρίσκονται στην ίδια κατάσταση. Αφήστε τα να νιώσουν άνετα με το καινούριο τους αξεσουάρ και κάθε φορά που τα φοράνε προσπαθήστε να τα ενθαρρύνετε όσο το δυνατόν περισσότερο. 

Myopia Control

tumblr-inline-psme27ur071ryk9qz-540.jpg


Το Myopia Control Management χρησιμοποιείται για να επιβραδύνει την εξέλιξη της μυωπίας σε παιδιά και εφήβους μεταξύ των ηλικιών 6-18, των οποίων η μυωπία επιδεινώνεται γρήγορα. Η τυπική ηλικία όταν η όραση επιδεινώνεται γρήγορα είναι μεταξύ 8-12 ετών επομένως η θεραπεία είναι πιο αποτελεσματική όταν επιβραδύνεται κατά τα πρώτα αυτά χρόνια ή νωρίτερα όταν η μυωπία μόλις αρχίζει. Αυτό επιτυγχάνεται με τη βοήθεια της ορθοκερατολογίας, μίας μεθόδου κατά την οποία ειδικοί φακοί φοριούνται όλη τη νύχτα, διορθώνοντας απαλά την καμπυλότητα του κερατοειδούς όσο το παιδί κοιμάται, χωρίς να απαιτείται η χρήση γυαλιών την επόμενη μέρα, ενώ ταυτόχρονα η μυωπία παραμένει στάσιμη ή μειώνεται. Για περισσότερες λεπτομέρειες μπορείτε να μιλήσετε με τους ειδικούς των Lenshop

Ορθοκερατολογία (ortho-k)- ειδικοί φακοί φοριούνται όλη τη νύχτα και διορθώνουν απαλά την καμπυλότητα του κερατοειδούς του παιδιού σας, ενώ κοιμάται.

1

Nanovista Gran Turismo

Lenshop BUY HERE

2

Etnia Barcelona Pepe

Lenshop BUY HERE

3

Nanovista Pixel

Lenshop BUY HERE

4

Titanflex

Lenshop BUY HERE

5

Titanflex

Lenshop BUY HERE

6

Stella McCartney kids

Lenshop BUY HERE

7

Polar

Lenshop BUY HERE

8

Pepe Jean

Lenshop BUY HERE

9

Lookkino

Lenshop BUY HERE

10

Slastik Panther

Lenshop BUY HERE

Info

Site: Lenshop.gr, FB: Lenshop, Instagram: @lenshop.gr

Αθήνα: Ακαδημίας 34, Tηλ: 210 2208622

Θεσσαλονίκη: Τσιμισκή 99, Κέντρο Τηλ: 2310266412 | Βενιζέλου 85-Αμπελόκηποι, Τηλ: 2310734984 | Γρηγορίου Λαμπράκη-Τούμπα 169, Τηλ: 2310909599

Κατερίνη: Μεγάλου Αλεξάνδρου 20, Tηλ: 2351035333 | Πλατεία Ελευθερίας 4, Tηλ: 2351023395