fbpixel

Search icon
Search
Αυξητική στήθους:  Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε πριν προχωρήσετε σε αυτήν
MAGAZINE

Αυξητική στήθους: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε πριν προχωρήσετε σε αυτήν

Ο Πλαστικός Χειρουργός Σταμάτης Σαπουντζής μας δίνει τις απαραίτητες πληροφορίες για την αύξηση του μεγέθους των μαστών


Η αύξηση του μεγέθους των μαστών μπορεί ν’ αποκαταστήσει ή να ενισχύσει τη θηλυκότητα κάθε γυναίκας στο διαχρονικά ισχυρότερο σύμβολο έκφρασής της.

Σε ποιες γυναίκες απευθύνεται η αυξητική στήθους; Σε όσες έχουν μικρό ή απλαστικό στήθος, σε περιπτώσεις όπου υφίστανται δυσμορφίες στους μαστούς -ασύμμετροι ή σωληνωτοί μαστοί- ή το στήθος έχει «αδειάσει» ύστερα από εγκυμοσύνη ή απώλεια βάρους. Επίσης, στο πλαίσιο αποκατάστασης έπειτα από μαστεκτομή, αλλά και σε κάθε γυναίκα άνω των 18 ετών που νιώθει την ανάγκη ν’ αυξήσει το μέγεθος των μαστών της.

Ποια είναι η προεγχειρητική προετοιμασία; Πριν από την εγχείρηση κρίνεται απαραίτητος ο απεικονιστικός έλεγχος των μαστών με υπέρηχο ή ψηφιακή μαστογραφία. Πολύ σημαντική είναι η συμβουλευτική συνάντηση με τον Πλαστικό Χειρουργό. Εν συνεχεία, πραγματοποιούνται οι ειδικές μετρήσεις στον θώρακα κι ακολουθεί πλήρης ενημέρωση για τις διαθέσιμες επιλογές, την αποθεραπεία και τις ενδεχόμενες επιπλοκές.

sap.jpg


Υπάρχουν διάφορα είδη αυξητικής στήθους; Φυσικά. Οι πιο διαδεδομένες επεμβάσεις, ωστόσο, είναι αυτές με χρήση ενθεμάτων σιλικόνης και μέσω λιπομεταφοράς - για μικρή αύξηση μεγέθους. Πιο σύγχρονη επέμβαση, βέβαια, θεωρείται η «υβριδική» αυξητική, που συνδυάζει και τις δύο.

Τι πρέπει να γνωρίζουμε για τα ενθέματα σιλικόνης ή οποιαδήποτε εξέλιξη στο συγκεκριμένο πεδίο; Κάθε γυναίκα πρέπει να γνωρίζει την προέλευση, την ποιότητα και τις εγκρίσεις των ενθεμάτων που θα τοποθετηθούν. Η υψηλή ποιότητά τους εξασφαλίζει μακροχρόνιο αποτέλεσμα. Από άποψη τεχνικής, η Διπλού Επιπέδου (Dual Plane), που είναι και η νεότερη, ενδείκνυται για πιο φυσικό αποτέλεσμα και καλύτερη προβολή του μαστού, μειώνοντας στο ελάχιστο τον μετεγχειρητικό πόνο και την περίοδο ανάρρωσης.

Πόσο επίπονη είναι η επέμβαση και τι περιλαμβάνει η αποκατάσταση; Με την ατραυματική τεχνική, η επέμβαση κατατάσσεται στις μη επώδυνες. O μετεγχειρητικός πόνος, ωστόσο, είναι σε άμεση συνάρτηση με τη χειρουργική μέθοδο, το μέγεθος των ενθεμάτων, ιδιοσυγκρασιακούς κι εξωγενείς παράγοντες (κάπνισμα). Η περίοδος αποκατάστασης είναι σύντομη. Απαιτεί απουσία από την εργασία για μερικές ημέρες, εφαρμογή ενός αθλητικού στηθόδεσμου για κάποιες εβδομάδες και αποχή από έντονη σωματική δραστηριότητα για έναν μήνα. Όπως έπειτα από κάθε χειρουργική επέμβαση, έτσι και μετά την αυξητική στήθους μπορεί να παρουσιαστούν επιπλοκές. Είναι σημαντικό, λοιπόν, η επέμβαση να πραγματοποιείται από εξειδικευμένο Πλαστικό Χειρουργό, ωστόσο με τις σύγχρονες τεχνικές μειώνεται ο χειρουργικός χρόνος και αποφεύγονται σοβαρές επιπλοκές.

Όσον αφορά στο αποτέλεσμα, πόσο άμεσο είναι και τι διάρκεια έχει; Είναι άμεσο από την πρώτη κιόλας στιγμή. Βέβαια, το τελικό αποτέλεσμα παρουσιάζεται έπειτα από μερικούς μήνες, όταν τα ενθέματα πάρουν την οριστική τους θέση και το στήθος γίνει πιο μαλακό, αποκτώντας την επιθυμητή φυσικότητα. Η αυξητική στήθους είναι εφ’ όρου ζωής. Ωστόσο, υπάρχει η πιθανότητα κάποια γυναίκα να χρειαστεί να χειρουργηθεί εκ νέου προς αντικατάσταση των ενθεμάτων.

Στην COVID εποχή, ποια υγειονομικά μέτρα διασφαλίζουν στο ακέραιο την υγεία της ασθενούς; Προκειμένου να διασφαλίσουμε την υγεία της ασθενούς, αλλά και των υπολοίπων, τηρούμε απόλυτα τις οδηγίες από τους κρατικούς και διεθνείς φορείς δημόσιας υγείας. Αυτό συνίσταται τόσο στην υποβολή, προεγχειρητικά, στον μοριακό έλεγχο για τον ιό, όσο και στη θέσπιση συγκεκριμένων υγειονομικών και νοσηλευτικών πρωτοκόλλων κατά της διάδοσής του.

sap2.jpg

Ευχαριστούμε τον Πλαστικό Χειρουργό Σταμάτη Σαπουντζή, ειδικό στην Αισθητική και Επανορθωτική Χειρουργική - Μικροχειρουργική, για τις πληροφορίες.

Info

Απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής του Α.Π.Θ., ειδικεύτηκε στην Πλαστική Χειρουργική στο Ηνωμένο Βασίλειο - Queen Victoria Hospital-, στη Ν. Κορέα -Seoul National University Hospital- και στην Ταϊβάν -China Medical University Hospital.

Ιατρείο: Τσιμισκή 99, τηλ. 2310 252590

Site: www.drstam.gr

Instagram: dr.stam.plasticsurgery

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ GLOW ΣΤΟ ΤΕΥΧΟΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2020