fbpixel

Search icon
Search
Αυτός είναι ο σωστός τρόπος να εφαρμόζετε το αντηλιακό σας
FACE & BODY

Αυτός είναι ο σωστός τρόπος να εφαρμόζετε το αντηλιακό σας

Πώς, πού και πότε να χρησιμοποιείτε το SPF


Λαμβάνοντας υπόψη ότι είναι αναμφισβήτητα το πιο βασικό βήμα στη ρουτίνα φροντίδας της επιδερμίδας σας - καθώς και ένα από τα πιο συνιστώμενα προϊόντα από δερματολόγους και αισθητικούς, υπάρχει ακόμα πολλή σύγχυση και παραπληροφόρηση γύρω από το αντηλιακό. Οι ειδικοί στην περιποίηση της επιδερμίδας προβάλλουν το SPF ως ένα από τα αποτελεσματικά αντιγηραντικά συστατικά, με οφέλη που κυμαίνονται από την εξασθένιση της υπερμελάγχρωσης έως την πρόληψη της βλάβης από τις ελεύθερες ρίζες που συμβάλλει στη διάσπαση του κολλαγόνου. Ακόμα πιο σημαντική, η σωστή εφαρμογή του αντηλιακού σας μπορεί να κάνει τη διαφορά όταν πρόκειται για την πρόληψη μακροχρόνιων και σοβαρών βλαβών, όπως ο καρκίνος του δέρματος.

Είναι πάντα καλή ιδέα να κατανοείτε καλά τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν τα συστατικά που χρησιμοποιείτε, αλλά ειδικά με τα αντηλιακά, η ενημέρωση μπορεί να διευκολύνει την κατανόηση του τρόπου εφαρμογής και σωστής χρήσης και, επομένως, να τα κάνει πιο αποτελεσματικά. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό όταν υπάρχουν τόσοι πολλοί μύθοι και μυστήρια γύρω από την αντηλιακή φροντίδα και την εφαρμογή του SPF.

Περιηγηθείτε παρακάτω για να μάθετε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το πώς να εφαρμόζετε το αντηλιακό!
snapinstaapp-437504574-245325715329486-8113051815448186194-n-1080.jpg

Πόσο συχνά πρέπει να χρησιμοποιείτε SPF;

Πρώτον, η πιο σημαντική ερώτηση. Αν αναρωτιέστε αν πρέπει να φοράτε SPF ακόμη και το χειμώνα ή τις συννεφιασμένες ημέρες, η απάντηση είναι ναι. Οι υπεριώδεις ακτίνες είναι ο νούμερο ένα παράγοντας πρόωρης γήρανσης και οι ακτίνες UVA υπάρχουν συνεχώς, οπότε αν δεν θέλετε να γεράσετε πιο γρήγορα από ό,τι ήθελε η φύση, πρέπει να φοράτε SPF κάθε μέρα, ανεξάρτητα από τον καιρό που επικρατεί έξω. Η γενετική θα σας οδηγήσει μόνο μέχρι ένα σημείο! Είναι πολύ πιο εύκολο (και πιο οικονομικό μακροπρόθεσμα) να προλάβετε τη ζημιά παρά να τη διορθώσετε εκ των υστέρων.

Αν διστάζετε να προσθέσετε ένα ακόμη βήμα στη ρουτίνα περιποίησης της επιδερμίδας σας, οι ειδικοί συμβουλεύουν να σκεφτείτε την εφαρμογή του SPF ως μια καθημερινή συνήθεια όπως το βούρτσισμα των δοντιών σας. Αν πρόκειται να κάνετε ένα πράγμα για την επιδερμίδα σας κάθε μέρα, εφαρμόστε αντηλιακό. Είναι το θεμέλιο κάθε καλής ρουτίνας φροντίδας του δέρματος - και είναι κρίσιμο για τη συνολική υγεία του δέρματος.

Ποιο είναι το καλύτερο επίπεδο SPF για χρήση;

Επειδή οι περισσότεροι άνθρωποι δεν φορούν αρκετό αντηλιακό, οι experts προτείνουν να χρησιμοποιείτε τον υψηλότερο δείκτη προστασίας που μπορείτε, δηλαδή 50+ ιδανικά. Με αυτόν τον τρόπο, αν υπολείπεστε στην εφαρμογή, δεν καταλήγετε με πραγματικό δείκτη προστασίας κάτι τρομακτικό όπως το 10!. Αν η προηγούμενη εμπειρία σας από τα παχύρρευστα αντηλιακά υψηλού συντελεστή σας αποτρέπει από το να φτάσετε σε έναν συντελεστή 50, ξανασκεφτείτε το. Τα τελευταία χρόνια, οι καινοτομίες στις φόρμουλες και τα συστατικά περιποίησης της επιδερμίδας έχουν σημάνει ότι υπάρχει μια νέα γενιά αντηλιακών στην αγορά. Τα σύγχρονα αντηλιακά είναι ελαφριά, δροσερά, ενυδατικά και πραγματικά ευχάριστα στη χρήση.

e360ec453c42b2f999a372dee1bcedc3.jpg

Πόσο SPF πρέπει να χρησιμοποιείτε;

Υπάρχει μεγάλη παραπληροφόρηση σχετικά με το πόσο αντηλιακό πρέπει να εφαρμόζετε, αλλά σύμφωνα με τους ειδικούς, όσο περισσότερο τόσο το καλύτερο. Για το πρόσωπο υπολογίζεται περίπου ένα γραμμάριο, δηλαδή λίγο λιγότερο από ένα τέταρτο του κουταλιού του γλυκού. Αν εφαρμόζετε στο πρόσωπο, στον λαιμό και στα αυτιά, τότε εφαρμόστε μισό κουταλάκι του γλυκού. Απλώστε ένα κουταλάκι του γλυκού για κάθε άκρο και από ένα κουταλάκι του γλυκού για το μπροστινό και το πίσω μέρος του κορμού σας. Για ολόκληρο το σώμα αυτό ισούται με 6-7 κουταλάκια του γλυκού.

Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν εφαρμόζουν στην πραγματικότητα τη σωστή ποσότητα προϊόντος για να διασφαλίσουν ότι λαμβάνουν τη σωστή προστασία SPF που αναγράφεται στο μπουκάλι. Αλλά αυτό που δεν συνειδητοποιούν οι άνθρωποι είναι ότι αν χρησιμοποιήσετε λιγότερο από αυτό το ποσό, ενδεχομένως να μην έχετε τον δείκτη προστασίας που αναγράφεται στο μπουκάλι.

Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος εφαρμογής του SPF;

Ακριβώς όπως οι περισσότεροι καλλιτέχνες μακιγιάζ θα συνιστούσαν την εφαρμογή του foundation σε πολλαπλές ελαφρές στρώσεις για να επιτευχθεί η καλύτερη δυνατή κάλυψη, οι ειδικοί συνιστούν αυτή την τεχνική όταν έχει να κάνει με το πώς να εφαρμόσει κανείς καλύτερα το αντηλιακό. Οι άνθρωποι τείνουν να παραλείπουν τα σημεία και έτσι είναι καλό να το σκέφτεστε σαν κάτι παρόμοιο με τα στρώματα μπογιάς - δύο λεπτές στρώσεις είναι καλύτερες από μία παχιά στρώση. Στεγνώνει επίσης καλύτερα με αυτόν τον τρόπο, οπότε είναι λιγότερο πιθανό να διαταραχθεί από τον ιδρώτα ή τα ρούχα κ.λπ.

e8b9cb7d7f55335979a829ec5f932f2a.jpg

Πώς και πόσο συχνά πρέπει να επαναλαμβάνετε την εφαρμογή του SPF;

Θα πρέπει πραγματικά να επαναλαμβάνετε την εφαρμογή κάθε δύο με τρεις ώρες όταν βρίσκεστε στο άμεσο ηλιακό φως και κατά τους μήνες με τον υψηλότερο δείκτη UV. Μια φόρμουλα σε μορφή σπρέι το κάνει αυτό πολύ πιο εύκολο - κρατήστε το στην τσάντα σας και συμπληρώστε κάθε λίγες ώρες.

Μπορείτε να τοποθετήσετε SPF πάνω από το μακιγιάζ;

Ιδανικά πρέπει να επανεφαρμόζετε το αντηλιακό σας με τον ίδιο τρόπο που το εφαρμόσατε εξαρχής. Ωστόσο, υπάρχουν διάφορα αντηλιακά σπρέι που είναι φιλικά προς το μακιγιάζ. Το πιο εύκολο -και δοκιμασμένο- tip που μπορούμε να σας προσφέρουμε είναι να το επανατοποθετήσετε απαλά με ένα σφουγγαράκι μακιγιάζ.