fbpixel

Search icon
Search
Αυτό το κοινό έχουν οι άνθρωποι που γερνούν όμορφα
WELLNESS

Αυτό το κοινό έχουν οι άνθρωποι που γερνούν όμορφα

Συνειδητοποιήστε τι πραγματικά έχει σημασία


Θα ήθελα να πιστεύω ότι είναι τυχεροί όσοι μεγαλώνουν, καθώς βιώνουν όλες τις εκφάνσεις της ζωής στο μέγιστο, απολαμβάνοντάς την, παρά φυσικά το γεγονός ότι η γήρανση είναι αναπόφευκτη. Οποιαδήποτε εξέταση μιας εναλλακτικής λύσης χάνει την ουσία της. Όσα και αν κάνουμε για να δείχνουμε νέοι ή έστω να νιώθουμε, η πραγματική ηλικία μας τελικά θα μας «αγκαλιάσει». Όλες αυτές οι έννοιες μπορεί να είναι δύσκολες για να τις αποδεχτείτε, μέχρι να συνειδητοποιήσετε τι πραγματικά έχει σημασία: η ζωτικότητα.

Η ζωτικότητα είναι μια ενέργεια δέσμευσης, ευγνωμοσύνης και ζωντάνιας. Είναι ένα ανάμεικτο σημείο ευχαρίστησης, σκοπού και νοήματος.

Χωρίς την αίσθηση της συνεισφοράς και του σκοπού, η ζωή μας μοιάζει επίπεδη και αδέσμευτη. Όταν είμαστε γεμάτοι από ευχαρίστηση, ικανοποιημένοι από τις προσπάθειες και τις συνεισφορές μας και διαποτισμένοι από μια καθημερινή αίσθηση νοήματος, βιώνουμε μια συγκινητική, δεκτική ευαισθησία: ένα είδος ψυχικής γυμναστικής.

Το δέρμα, το σώμα και τα μαλλιά είναι ο «ναός», στο οποίο κατοικούν τα πνεύματα και οι ψυχές μας. Η φροντίδα του είναι ένα θεμελιώδες μέρος της συγκράτησης και της υποστήριξης της ζωτικότητας. Είναι μια συνεχής πρόκληση και προνόμιο να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να λάμψουμε και να θρέψουμε τον οργανισμό μας. Κάποιοι έχουν το χρόνο και τα μέσα να χρησιμοποιούν θρεπτικά συστατικά, καλλυντικά, συμπληρώματα, άσκηση και διαδικασίες που συμβάλλουν στην υγεία της εσωτερικής κι εξωτερικής εικόνας τους. Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν και αυτοί με τέλειο σώμα, δέρμα και μαλλιά, οι οποίοι δέχονται αμέτρητα κομπλιμέντα, αλλά τείνουν να παραπονιούνται σε ιδιωτικές συζητήσεις ότι αισθάνονται χαμένοι, ανικανοποίητοι, ακόμη και καταθλιπτικοί. 

aiony-haust-3tll-97hnjo-unsplash.jpg

Αντί να θαυμάζουμε πόσο νέος φαίνεται κάποιος, ίσως είναι πιο χρήσιμο να ρωτήσουμε: Πόσο ζωντανός φαίνεται; Η ζωντάνια φαίνεται ως φως στα μάτια και ως ικανότητα έκφρασης βαθιών και ευάλωτων συναισθημάτων. Εμφανίζεται μέσα από τα γέλια, τους χείμαρρους των δακρύων και την προθυμία να συμμετέχει κανείς πλήρως στο τώρα, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα, την έγκριση ή τα "likes".

Οι πιο ζωντανοί άνθρωποι συνήθως διακρίνονται για εξής χαρακτηριστικά: 

  • Κοιτάζουν να δουν πού μπορούν να κάνουν τη διαφορά
  • Κάνουν ό,τι μπορούν για να συνεχίσουν να μαθαίνουν από τους άλλους και να τους ακούν
  • Είναι εκπληκτικά γενναιόδωροι και ανοιχτοί
  • Μπορούν να γελούν και να κλαίνε με την ίδια ένταση
  • Είναι πρόθυμοι να είναι αυθεντικοί (και ας μην είναι δημοφιλείς) 

Αυτό το επίπεδο ζωντάνιας είναι η φυσική κατάσταση της ψυχής, η οποία δεν έχει καμία σχέση με το να φαινόμαστε νεότεροι από τα χρόνια μας. Η ψυχική καταλληλότητα αποκτάται μέσω της ισχυρής δέσμευσης και της συνεπούς πρακτικής των μέτρων ζωντάνιας που αναφέρονται παραπάνω. Να θυμόμαστε ότι είμαστε εδώ για ένα μικρό χρονικό διάστημα: Αυτό είναι το ιερό κάλεσμα για την ψυχική υγεία. Το να μιλάμε για τον θάνατο με αυτόν τον τρόπο - ας το ονομάσουμε θετικό θάνατο - δεν χρειάζεται να είναι σκοτεινό. Φανταστείτε να διαλογίζεστε κάθε μέρα ότι αυτή είναι πιθανώς η τελευταία σας μέρα στη ζωή και αφήστε αυτή τη συνειδητοποίηση να σας οδηγήσει στο να αγαπάτε και να ζείτε αυτή τη μέρα στο απόλυτο έπακρο.

averie-woodard-wssdupxvb4m-unsplash.jpg

Μπορούμε να απελευθερωθούμε από τα καταπιεστικές σκέψεις γύρω από τη γήρανση. Αντ' αυτού, ας το δούμε ως μία ευκαιρία: το να μεγαλώνουμε μπορεί να είναι η απόλυτη τιμή της καλλιέργειας βαθύτερων ριζών.

    Όταν αλλάζουμε τη συζήτηση γύρω από την «αντιγήρανση» με έμφαση στη ζωτικότητα και τη σοφία, δίνουμε κίνητρα και ενθαρρύνουμε τις επόμενες γενιές. Επιδιώκοντας να μεγιστοποιήσουμε τη ζωτικότητά μας, ανεξάρτητα από την ηλικία μας, δίνουμε στους νέους ανθρώπους το μοντέλο ότι η ανθρώπινη εξέλιξη δεν τελειώνει ποτέ- ότι η ευχαρίστηση, ο σκοπός και το νόημα της ζωής είναι δυνατά ακόμη και στις τελευταίες διαδρομές της- και ότι το να μεγαλώνουμε δεν είναι λάθος ή αποτυχία, αλλά μια πρόσκληση για να είμαστε πιο πλήρως ζωντανοί! 

    Με πληροφορίες από το goop.com