fbpixel

Search icon
Search
Αυτές είναι οι 10 επικρατέστερες υποψηφιότητες για τα Oscar του 2023
ARTS & CULTURE

Αυτές είναι οι 10 επικρατέστερες υποψηφιότητες για τα Oscar του 2023

Μάθετε περισσότερα για τον αγαπημένο κινηματογραφικό θεσμό


Το 2022 ήταν μια ταραχώδης χρονιά για την κινηματογραφική βιομηχανία – ένα τρενάκι από επιτυχίες στο box office αλλά και συντριπτικές απογοητεύσεις, όπου ορισμένες πολυαναμενόμενες κυκλοφορίες δεν κατάφεραν να κάνουν εντύπωση, ενώ αρκετές επιτυχίες ήρθαν εντελώς από το πουθενά. Η φετινή κούρσα των Oscar του 2023 αποτελείται από διαφορετικού είδους παραγωγές, που αγωνίζονται για το πολυπόθητο χρυσό αγαλματίδιο, περίεργες κωμωδίες και έντονα θρίλερ. 

Πριν από την πολυαναμενόμενη τελετή στις 12 Μαρτίου, παρακάτω θα ανακαλύψετε τις 10 ταινίες που πρέπει να γνωρίσετε! 

The Fabelmans

1-jFnan.webp

Η βαθιά συγκινητική και προσωπική αφήγηση του Steven Spielberg για μια οικογένεια που διαλύεται – η οποία κέρδισε το Βραβείο Κοινού του Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Τορόντο και παρουσιάστηκε επίσημα στην πρεμιέρα του δικού μας Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης - έχει όλα τα χαρακτηριστικά ενός νικητή για την Καλύτερη Ταινία της χρονιάς. Θα μπορούσε επίσης να δει τον τρεις φορές βραβευμένο με Oscar σκηνοθέτη να επιστρέφει στο βάθρο, δίπλα στον John Williams για την μηρυκαστική μουσική του και τους Michelle Williams, Paul Dano και Judd Hirsch για τις καταιγιστικές ερμηνείες τους.

Top Gun: Maverick

1847356.webp

Κερδίζοντας πάνω από 1 δισεκατομμύριο δολάρια παγκοσμίως, το σαρωτικό sequel του κλασικού φιλμ του '80 με τον Tom Cruise στο τιμόνι, λειτούργησε ως «απινιδωτής» για μια κινηματογραφική βιομηχανία που εξακολουθεί να ταράζεται από τον αντίκτυπο της πανδημίας – και η Ακαδημία θα μπορούσε κάλλιστα να το ανταμείψει γι'αυτό. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για τη δύναμη της ταινίας, με το έντονο μοντάζ, τον βρυχηθμό ήχο και τα εντυπωσιακά οπτικά εφέ, τα οποία θα μπορούσαν να το οδηγήσουν στην πορεία προς την Καλύτερη Ταινία.

Elvis

3-Ic9CU.jpg

Η βιογραφική ταινία του Baz Luhrmann για τον προβληματικό βασιλιά του rock&roll είναι τουλάχιστον διχαστική, αλλά υπάρχει ένα πράγμα στο οποίο συμφωνούν οι κριτικοί και το κοινό: η καταπληκτική ερμηνεία του Austin Butler! Περιμένετε να τον δείτε στην κατηγορία Καλύτερου Ηθοποιού, μακιγιάζ και μαλλιά, παραγωγή και τα κοστούμιων - τα δύο τελευταία είναι ευγενική προσφορά της συζύγου του Luhrmann και της τέσσερις φορές βραβευμένης με Όσκαρ Catherine Martin.

The Banshees of Inisherin

mv5bodezymflztqtymjkzi00njrilwe1mgitngiyztmymtfiotu1xkeyxkfqcgdeqxnuzxnodq-v1.jpg

Αυτός ο μύθος για μια διαλυμένη φιλία που διαδραματίζεται σε ένα ανεμοδαρμένο ιρλανδικό νησί θα μπορούσε να προσφέρει στον Martin McDonagh το πρώτο του Oscar για μεγάλου μήκους ταινία (προηγουμένως κέρδισε για τη μικρού μήκους Six Shooter το 2006). Η επιδέξια σκηνοθεσία και το τραχύ σενάριο φαίνονται αναπόφευκτα, όπως και η αναγνώριση στους μετρημένους δεύτερους ρόλους των Brendan Gleeson και Kerry Condon αλλά και η μοναδική ερμηνεία του Colin Farrell, για την οποία έλαβε το Volpi Cup του Φεστιβάλ Βενετίας.

The Whale

mv5bn2exm2nlzjmtywywzi00ntnklthkowytngjlothlnme5yzvlxkeyxkfqcgdeqvroaxjkugfydhljbmdlc3rpb25xb3jrzmxvdw-at-at-v1.jpg

Επί του παρόντος, ο πρωταγωνιστής του βραβείου Α' Ανδρικού Ρόλου, ο Brendan Fraser μεταμορφώνεται σε έναν μεσήλικα απών πατέρα που καταφεύγει στην υπερφαγία στο στοιχειωμένο οικογενειακό δράμα του Darren Aronofsky. Πολύ πιθανόν επίσης να δούμε υποψήφια για Β' Γυναικείο Ρόλο την Hong Chau, η οποία έδωσε μια αξιοσημείωτη ανθρωπιά στον ρόλο μιας νοσοκόμας που τον στηρίζει, ακόμη και όταν παλεύει να σώσει τη ζωή του.

Till

mv5bodlinzdjmdytnjg1os00otuzlwe5ndqtzgjjyjdkzdiwmzu4xkeyxkfqcgdeqxvyodk2ndq3mta-at-v1-ArYDz.jpg

Θα μπορούσε η Danielle Deadwyler να είναι η πρώτη αφροαμερικανή γυναίκα που παίρνει το βραβείο καλύτερης ηθοποιού εδώ και περισσότερες από δύο δεκαετίες; (Η μόνη που το έκανε ποτέ στην 93χρονη ιστορία της Ακαδημίας είναι η Halle Berry για το Monster's Ball το 2002.) Είναι σίγουρα πιθανό, δεδομένης του ντόρου που έχει προκληθεί γύρω από τη συγκινητική ερμηνεία της για τη ζωή της πρωτοπόρου των πολιτικών δικαιωμάτων Mamie Till, η οποία έκανε εκστρατεία για να απονεμηθεί δικαιοσύνη μετά τη δολοφονία του 14χρονου γιου της στο Mississippi της δεκαετίας του '50.

Tár

mv5byzblmgq3ogitogm3my00yzzhltgyndmtmta0mtbkzjexnwu1xkeyxkfqcgdeqwfybm8-at-v1-M6STA.jpg

Ως η χαρισματική, χειριστική και εξαιρετικά ταλαντούχα συνθέτρια Lydia Tár, η Cate Blanchett μπορεί εύκολα να εκθρονίσει τις συναδέλφους της στην κατηγορία του Α' Γυναικείου Ρόλου στη συναρπαστική απόδοση του φιλμ του Todd Field για τις καταχρήσεις εξουσίας στον σπάνιο κόσμο της κλασικής μουσικής. Ένα επίσης αριστοτεχνικά γραμμένο και κατασκευασμένο σενάριο, με εμφανίσεις που κλέβουν την παράσταση, σε σκηνές που μπορούν να πείσουν την Ακαδημία να της εξασφαλίσει τη νίκη της Καλύτερης Ταινίας.

Babylon

phliuhfaes637df9ed19af9.jpg

Δεν θα ήταν σοφό να υπονομεύσουμε τον Damien Chazelle, του οποίου η τελευταία ταινία για τα θαύματα και τις παγίδες του Hollywood, το La La Land του 2016, κέρδισε έξι Oscars. Το τελευταίο του φιλμ, μας μεταφέρει στην ηδονιστική δεκαετία του '20 καθώς η βιομηχανία μεταβαίνει από τις βουβές εικόνες στον ήχο. Διαθέτει περίτεχνα σκηνικά, μια χαριτωμένη μουσική επένδυση από τον Justin Hurwitz, εντυπωσιακά κοστούμια από τη Mary Zophres και τους Brad Pitt, Diego Calva και Margot Robbie ως τρεις χαμένες ψυχές αποφασισμένες να τα δώσουν όλα...

Women Talking

women-talking-wt-02993-r4-rgb-1-YbCAK.jpg

Εάν η Sarah Polley αποκτήσει το χρυσό αγαλματίδιο για τη φρικτή ιστορία μιας γυναίκας στην αποικία Μενονιτών, όπου κακοποιήθηκε βάναυσα, θα γινόταν η τρίτη γυναίκα σε τρία χρόνια που το έκανε σε παρόμοιου ύφους ταινία, μετά τις Chloé Zhao και The Power του Nomadland της Dog's Jane Campion. Ένα φιλμ που παγώνει το αίμα κι εξηγεί γιατί οι πρωταγωνίστριες που προέρχονται από αληθινές ιστορίες διεκδικούν μια επάξια θέση στα βραβεία της Ακαδημίας.

Everything Everywhere All At Once

11-nKgMX.jpg

Παρά το γεγονός ότι έκανε πρεμιέρα τον Μάρτιο, το πληθωρικό, συγκλονιστικό έπος δράσης του Daniel Kwan και του Daniel Scheinert κατάφερε να διατηρήσει τη δυναμική του χάρη στην απόλυτη πρωτοτυπία και τόλμη. Είναι έτοιμο να είναι το μπαλαντέρ στον αγώνα Καλύτερης Ταινίας, με τους Ke Huy Quan, Stephanie Hsu και Jamie Lee Curtis στο cast - δυνατοί υποψήφιοι για τον Β' Γυναικείο και Ανδρικό Ρόλο ταυτόχρονα.