fbpixel

Search icon
Search
Αυτά είναι τα ροφήματα και τα ποτά που προκαλούν κατακράτηση
WELLNESS

Αυτά είναι τα ροφήματα και τα ποτά που προκαλούν κατακράτηση

Βγάλτε τα από τη διατροφή σας και δείτε άμεσα τη διαφορά


Ίσως νιώσατε ένα ενοχλητικό κι ανεξήγητο φούσκωμα, αμέσως μόλις ήπιατε ένα cappuccino ή το αγαπημένο σας κοκτέιλ. Ο λόγος; Μπορεί μέχρι πρότινος να πιστεύατε ότι η κατακράτηση προκαλείται μόνο από κάποια φαγητά, αλλά στην πραγματικότητα δημιουργείται και εξαιτίας ορισμένων ποτών ή ροφημάτων. Για να μην αναρωτιέστε πια τι πρέπει να αποφεύγετε για να έχετε επίπεδη κοιλιά όλο τον χρόνο, δείτε την παρακάτω λίστα με όσα πρέπει να καταναλώνετε με μέτρο. 

Καφές

Μία μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο "Journal of Agricultural and Food Chemistry" διαπιστώνει ότι η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας του αγαπημένου αυτού ροφήματος επηρεάζει το συκώτι και ενισχύει σημαντικά τη συσσώρευση λίπους στην κοιλιά. Ως εκ τούτου, αποτελεί έναν πολύ σημαντικό παράγοντα κατακράτησης σε εκείνη την περιοχή και αν έχετε παρατηρήσει ότι σας ενοχλεί, καλό είναι να τον αποφεύγετε. Εάν, λοιπόν, αισθάνεστε ενόχληση εκεί μετά το πρωινό σας φλιτζάνι, ίσως ήρθε η ώρα να περάσετε σε κάτι λιγότερο όξινο, όπως το τσάι τριαντάφυλλου, το οποίο έχει pH 2 έως 3 και είναι πολύ πιο ανακουφιστικό για το έντερο και γενικότερα την κοιλιακή χώρα. 

coffee-table.jpg

Ανθρακούχα ποτά

Σύμφωνα με τη διακεκριμένη διατροφολόγο και συγγραφέα του βιβλίου "Go with your Gut", Robyn Youkilis, οποιοδήποτε ανθρακούχο ποτό μπορεί να προκαλέσει φούσκωμα -ακόμη κι αν μιλάμε για νερό με φυσαλίδες, καθώς αυτές πρόκειται στην πραγματικότητα για ένα φυσικό αέριο, το οποίο μπορεί να παγιδευτεί στο στομάχι σας και να σας κάνει να νιώσετε σαν να έχετε φάει ολόκληρο γεύμα! Την επόμενη φορά, λοιπόν, που θα βρεθεί μπροστά σας κάποιο αναψυκτικό, πείτε «όχι» -αποφεύγοντας έτσι και τη ζάχαρη που μπορεί να περιέχει- και προτιμήστε να πιείτε φυσικό και δροσερό νερό, που είναι ό,τι πιο ευεργετικό για τον οργανισμό σας. 

Οτιδήποτε πίνεται με καλαμάκι

Όλα τα ποτά μπορούν να προκαλέσουν πρήξιμο, εάν τα πίνετε με καλαμάκι. Αυτό συμβαίνει γιατί απορροφάτε περιττό αέρα στο στομάχι σας, τον οποίο υπό διαφορετικές συνθήκες -δηλαδή πίνοντας από το ποτήρι κατευθείαν- δε θα προσλαμβάνατε. Την επόμενη φορά, λοιπόν, πιείτε τον χυμό ή το ice tea σας χωρίς καλαμάκι, το οποίο μάλιστα είναι ένας τεράστιος ρύπος που καταστρέφει τα οικοσυστήματα. Οπότε αν το αποβάλετε εντελώς από την καθημερινότητά σας, θα βοηθήσετε ταυτόχρονα και το περιβάλλον!

straw.jpg

Γάλα

Η δυσανεξία στη λακτόζη προκαλείται, όταν οι άνθρωποι είναι ελλιπείς στη λακτάση, ένα ένζυμο που τη διασπά. Όσοι ανήκετε σε αυτή την κατηγορία επιλέξτε γαλακτοκομικά προϊόντα, τα οποία είναι lactose free, ώστε να αποφύγετε οποιοδήποτε αρνητικό συναίσθημα, όπως το δυσάρεστο φούσκωμα και την κατακράτηση. Εάν πάλι δεν έχετε δυσανεξία και πίνετε κανονικά γάλα, αλλά εξακολουθείτε να νιώθετε φουσκωμένοι, το πρόβλημα μπορεί να είναι η καζεΐνη, μια πρωτεΐνη που βρίσκεται μέσα σε αυτό και έχει επίσης συνδεθεί με ανεπιθύμητο πρήξιμο. Επίσης, καλό είναι να προτιμάτε το άπαχο γάλα ή και τα φυτικά γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως το γάλα από ξηρούς καρπούς, που είναι αρκετά πιο ελαφριά στην πέψη και σίγουρα δε θα σας προκαλέσουν καμία δυσφορία.