fbpixel

Search icon
Search
Αυτά είναι τα 4 νέα αθλήματα που θα δούμε στους φετινούς Ολυμπιακούς Αγώνες
PEOPLE & MOMENTS

Αυτά είναι τα 4 νέα αθλήματα που θα δούμε στους φετινούς Ολυμπιακούς Αγώνες

Απευθυνόμενα στο νεανικό κοινό


Οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι ένας συνεχώς μεταβαλλόμενος διεθνής διαγωνισμός με νέα ολυμπιακά αθλήματα να προστίθενται συνεχώς. Αυτό που ξεκίνησε με μόλις 43 αγωνίσματα σε 9 αθλήματα το 1896 έχει μετατραπεί έκτοτε σε 363 αγωνίσματα μεταλλίων σε 45 αθλήματα το 2024. Φέτος, οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα περιλαμβάνουν νέα αθλήματα όπως το breaking, το skateboarding, την αναρρίχηση και το surfing!

Breaking (Break Dance) 

shutterstock-2430994819.jpg

Το κοινώς γνωστό ως breakdancing ξεκίνησε για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια ενός πάρτι στη δεκαετία του 1970 στο δήμο του Bronx της Νέας Υόρκης πριν γεννήσει διεθνείς διαγωνισμούς στη δεκαετία του 1990. «Με ρίζες στην κουλτούρα του χιπ-χοπ, το breakdancing πήρε για πρώτη φορά μορφή στα ζωντανά πάρτι μπλοκ στο δήμο του Μπρονξ της Νέας Υόρκης και χαρακτηρίζεται από ακροβατικές κινήσεις, στυλιζαρισμένο footwork και τον βασικό ρόλο που διαδραματίζουν ο DJ και ο MC (τελετάρχης) κατά τη διάρκεια των μαχών», σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα των Ολυμπιακών Αγώνων. Στους φετινούς Ολυμπιακούς Αγώνες το breakdancing θα περιλαμβάνει 16 B-Boys στο αγώνισμα των ανδρών και 16 B-Girls στο γυναικείο αγώνισμα που θα συμμετέχουν σε μάχες χορού ένας προς έναν μέχρι να στεφθεί νικητής. Οι αθλητές θα πρέπει να προσαρμόσουν τις κινήσεις και το στυλ τους με βάση τη μουσική που παίζει ο DJ ενώ βαθμολογούνται από τους κριτές. Το Breaking προστέθηκε στο πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων του 2024 μετά την επιτυχία του στους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες Νέων του 2018 στο Μπουένος Άιρες.

    Ο αθλητής της ομάδας των ΗΠΑ Victor Montalvo είναι αυτή τη στιγμή ο Αμερικανός άνδρας breakdance με την υψηλότερη κατάταξη στον κόσμο και πρόκειται να κάνει το ντεμπούτο του στους Ολυμπιακούς Αγώνες το 2024. Μυημένος στο σπάσιμο από τον πατέρα του, ο Montalvo κέρδισε το χρυσό στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 2023 και είναι δύο φορές πρωταθλητής Red Bull BC One.

    Skateboarding

    shutterstock-2452129507.jpg

    Οι καλύτεροι skateboarders του κόσμου θα κατέβουν επίσης στο Παρίσι για τους Θερινούς Αγώνες. Το σκέιτμπορντ, το οποίο απογειώθηκε στις ΗΠΑ τη δεκαετία του 1950 ως παρακλάδι της κουλτούρας του σερφ, έκανε το Ολυμπιακό του ντεμπούτο κατά τη διάρκεια των Θερινών Αγώνων του 2020 στο Τόκιο (οι οποίοι αναβλήθηκαν μέχρι το 2021 λόγω της πανδημίας του κορονοϊού).

      Το skateboarding έχει δύο διαγωνιστικά στυλ: Park και street, με άνδρες και γυναίκες να ανταγωνίζονται και στα δύο. Το γήπεδο έχει μια σειρά από στροφές, προκαλώντας τους skater να αποκτήσουν ταχύτητα και να εκτελέσουν κόλπα στον αέρα. Η διαδρομή που μοιάζει με δρόμο μιμείται ένα αστικό περιβάλλον με σκάλες και κιγκλιδώματα και οι αθλητές εκτελούν κόλπα και κρίνονται εν μέρει από το πόσο καλά ελέγχουν τις σανίδες τους κατά τη διάρκεια δύο διαδρομών 45 δευτερολέπτων γεμάτες με πέντε κόλπα.

      Climbing 

      shutterstock-2322950689.jpg

      Η αθλητική αναρρίχηση ανέβηκε επίσης στην κεντρική σκηνή για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια των Αγώνων του Τόκιο και θα επιστρέψει στο Παρίσι για τους Αγώνες του 2024 ως «νέο» άθλημα. Απευθύνεται επίσης στη νεολαία και ήταν μεταξύ των αθλημάτων που ξεκίνησαν το 2018 στους Ολυμπιακούς Αγώνες Νέων του Μπουένος Άιρες. Σύμφωνα με τους Ολυμπιακούς Αγώνες, υπάρχουν 25 εκατομμύρια ορειβάτες σε όλο τον κόσμο και σχεδόν τέσσερις στους 10 είναι κάτω των 18 ετών, με τα γυμναστήρια και τις περιοχές αναρρίχησης νέων να κερδίζουν σημαντικό έδαφος στις Ηνωμένες Πολιτείες.

        Στο αγώνισμα, οι ορειβάτες έχουν την εντολή να αναρριχηθούν σε έναν τοίχο 15 μέτρων (περίπου 50 πόδια) σε έξι λεπτά χωρίς να γνωρίζουν τη διαδρομή εκ των προτέρων.

        Surfing

        shutterstock-2442749947.jpg

        Αν και το Παρίσι επιλέχθηκε ως διοργανώτρια πόλη για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024, δεν θα πραγματοποιηθούν όλες οι εκδηλώσεις στη γαλλική πρωτεύουσα. Παράδειγμα το surfing, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στο Teahupo'o, ένα χωριό στη νοτιοδυτική ακτή του νησιού της Ταϊτής της Γαλλικής Πολυνησίας, περίπου 15.730 χιλιόμετρα από το Παρίσι. Είναι, με μεγάλη διαφορά, η πιο απομακρυσμένη ολυμπιακή εγκατάσταση που έχει υπάρξει ποτέ από τη διοργανώτρια πόλη.

          Ο λόγος που επιλέχτηκε το συγκεκριμένο μέρος είναι λόγω των μεγάλων κυμάτων. Ένας εξαιρετικά ρηχός κοραλλιογενής ύφαλος κοντά στο χωριό είναι ένα φυσικό μέρος surf, προκαλώντας κύματα δύο έως τριών μέτρων, και μερικές φορές έως και επτά.