fbpixel

Search icon
Search
Αυτή η κατοικία στη Νέα Υόρκη συνδυάζει με υποδειγματικό τρόπο το vintage με το σύγχρονο design
INTERIORS

Αυτή η κατοικία στη Νέα Υόρκη συνδυάζει με υποδειγματικό τρόπο το vintage με το σύγχρονο design

Η Ward + Gray εκσυγχρόνισε αυτό το εκπληκτικό σπίτι


Πολλοί σχεδιαστές εσωτερικών χώρων αναλαμβάνουν να δημιουργήσουν σύγχρονους χώρους σε ιστορικά σπίτια, αλλά λίγοι έχουν την ευκαιρία να εργαστούν μέσα σε τοίχους που έχουν ανεγερθεί από θρυλικούς αρχιτέκτονες. Οι Christie Ward και Staver Gray με έδρα τη Νέα Υόρκη, κύριοι σχεδιαστές της εταιρείας Ward + Gray (η οποία διαθέτει επίσης στούντιο στο Λονδίνο και το Μαϊάμι), είχαν τη σπάνια ευκαιρία όταν τους ανατέθηκε η ανακαίνιση και ο πλήρης επανασχεδιασμός μιας κατοικίας 3.000 τετραγωνικών μέτρων στο κέντρο της πόλης που σχεδιάστηκε το 1888 από τον William Tuthill. 

Το studio είναι γνωστό για τον σχεδιασμό  του Carnegie Hall, το θέατρο σε στιλ αναγεννησιακής αναβίωσης στο κέντρο του Manhattan, αλλά σχεδίασε επίσης κατοικίες πάνω και κάτω από την Ανατολική Ακτή, συμπεριλαμβανομένης αυτής της τριώροφης, στην οποία οι Ward + Gray θα συνεργάζονταν με τον Shadow Architect για να ανακαινίσουν.

fireshot-capture-353-ward-gray-9528-66a7ff93f018ejpg-9801470-hipshearstappscom.png


«Πολλά από τα στοιχεία της αρχικής γοητείας του σπιτιού είχαν χαθεί με την πάροδο των χρόνων, οπότε θέλαμε να προσθέσουμε όσο το δυνατόν περισσότερες λεπτομέρειες για να το επαναφέρουμε σε αυτό που ήταν κάποτε όταν χτίστηκε στα τέλη του 19ου αιώνα», λέει ο Ward. «Το σπίτι δεν είχε λεπτομέρειες επένδυσης, οπότε επιδιώξαμε να ενσωματώσουμε περισσότερα από αυτά τα παραδοσιακά στοιχεία για να σχετιστεί με το έτος που χτίστηκε, ενώ παράλληλα συμπεριλάβαμε όλα τα σύγχρονα χαρακτηριστικά που θα ήθελε κάποιος σε ένα σπίτι σήμερα».

fireshot-capture-354-ward-gray-9482-v2-66a7ff960add7jpg-9801225-hipshearstappscom.png


Έτσι, όταν το σχεδιαστικό δίδυμο άρχισε να σκέφτεται την εξειδικευμένη μεταμόρφωση ενός τόσο ιστορικού χώρου, στράφηκε σε μια αξιόπιστη πηγή έμπνευσης: The City Residence: Tuthill το 1890. Εξηγεί ο Ward: «Πήραμε την έμπνευση για την επένδυση του σαλονιού από ένα σπίτι που είχε σχεδιάσει στις αρχές του 1900. Στο γραφείο, η έμπνευση για τα ράφια προήλθε από ένα φαρμακείο που σχεδίασε ο Tuthill στα τέλη του 1800. Αυτό που είχε αρχικά σχεδιάσει ως δοχεία φαρμάκων, το επανασχεδιάσαμε για να χωρέσει τη συλλογή βιβλίων του ιδιοκτήτη της κατοικίας».

Σε ορισμένα σημεία, όμως, παρέκκλιναν από την κλασική βικτοριανή πορεία που είχε ο όλος σχεδιασμός - κυρίως στην κουζίνα, η οποία είχε να ανακαινιστεί από τη δεκαετία του 1960. «Χρειαζόταν πραγματικά κάποιο φρεσκάρισμα», σημειώνει ο Gray. «Σχεδιάσαμε τη διαρρύθμιση φανταζόμενοι πώς θα χρησιμοποιούσε το ζευγάρι τον χώρο», προσθέτει. «Το πρωί, όταν το φως μπαίνει από τα μπροστινά παράθυρα, σχεδιάσαμε ένα κάθισμα στο παράθυρο για να απολαμβάνουν οι ιδιοκτήτες το πρωινό τους εκεί. Και στο πίσω μέρος, τοποθετήσαμε την τραπεζαρία, η οποία δεν έχει τόσο φως όσο το μπροστινό μέρος του σπιτιού λόγω του τρόπου που είναι τοποθετημένη».

fireshot-capture-355-ward-gray-9389-v2-66a7ff93f2216jpg-9801225-hipshearstappscom.png


Η ομάδα υιοθέτησε επίσης μια πιο σύγχρονη προσέγγιση στον τρίτο όροφο, τον οποίο σχεδίασε ώστε να μοιάζει με σουίτα ξενοδοχείου. Άλλωστε, στα έργα της εταιρείας περιλαμβάνονται μερικά από τα πιο εντυπωσιακά ξενοδοχεία της χώρας, όπως το Wildflower Farms στα βόρεια της Νέας Υόρκης, το beach club του 1 Hotel στο Μαϊάμι και το Sanderling Hotel στη Βόρεια Καρολίνα. «Θέλαμε ο επάνω όροφος να είναι εντελώς αυτάρκης για το ζευγάρι», λέει ο Gray. «Η κύρια σουίτα είναι εξοπλισμένη με έναν coffee station σε έναν διάδρομο που περνάει μέσα από την κύρια κρεβατοκάμαρα μέχρι το μπάνιο».

fireshot-capture-356-ward-gray-9700-v2-66a7ff971e065jpg-20483066-hipshearstappscom.png


Αν και πολλοί από τους χώρους (συμπεριλαμβανομένου ολόκληρου του επιπέδου του σαλονιού, το οποίο περιλαμβάνει το σαλόνι και τη βιβλιοθήκη) παραπέμπουν στην αίγλη της χρυσής εποχής περασμένων δεκαετιών, οι Ward + Gray τους έδωσαν μια μοντέρνα πινελιά, συνδυάζοντας το παλιό με το νέο άψογα. «Η ιδέα με τον σχεδιασμό αυτού του σπιτιού ήταν να διατηρήσουμε τα “οστά” του όσο το δυνατόν πιο παραδοσιακά, αλλά να δώσουμε μια fun νότα με τα έπιπλα και τον φωτισμό σε κάθε γωνία», λέει ο Ward.

Ανακαλύψτε στην gallery περισσότερες φωτογραφίες του σπιτιού!

Με πληροφορίες από Kelly Marshall | Φωτογραφίες: Kelly Marshall