fbpixel

Search icon
Search
Αυτές είναι οι ερωτήσεις που όλες θέλουμε να κάνουμε στον γυναικολόγο μας
WELLNESS

Αυτές είναι οι ερωτήσεις που όλες θέλουμε να κάνουμε στον γυναικολόγο μας

Η ενημέρωση για τα γυναικολογικά θέματα δεν πρέπει να κατακλύζεται από ντροπή


Η υγεία αποτελεί τη No1 προτεραιότητα για εμάς και τους γύρω μας, γι αυτό και συνιστάται να πραγματοποιούμε τουλάχιστον 2 φορές το χρόνο αιματολογικές, ώστε να διατηρούμε τον έλεγχο. Για εμάς τις γυναίκες, η πρόληψη γίνεται ακόμη πιο απαραίτητη, καθώς είναι σημαντικό να μην παραλείπονται ούτε οι γυναικολογικές εξετάσεις, δεδομένου πως τα γυναικεία όργανα θεωρούνται περισσότερο «εκτεθειμένα» σε κακόβουλες ασθένειες, όπως είναι ο καρκίνος του μαστού, που τα τελευταία χρόνια ταλανίζει μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού. Βέβαια, παρόλο που γνωρίζουμε την αναγκαιότητα αυτής της διαδικασίας, πολλές φορές το παραβλέπουμε.

Η αποτελεσματική εξέταση πραγματοποιείται εάν ελευθερωθούμε στον γιατρό μας, αναλύσουμε το ιστορικό μας χωρίς ντροπές, μιλώντας ανοιχτά για όσα νιώθουμε, προκειμένου να μπορέσει να μας βοηθήσει και να γίνει σωστή διάγνωση. Τα τακτικά λάθη των γυναικών είναι να τα συζητούν μόνο με τις φίλες τους ή να googlάρουν τις απορίες του, παίρνοντας λανθασμένες απαντήσεις. Το κάθε γυναικείο σώμα είναι διαφορετικό και μοναδικό και σε οτιδήποτε μας απασχολεί, η λύση είναι ο γυναικολόγος μας.

1-nlsr0.jpg

Πόσες φορές αισθανθήκατε πως θέλατε να μοιραστείτε κάτι πιο προσωπικό, αλλά διστάσατε; Θέματα που αφορούν τον κόλπο, την σεξουαλική ζωή, την περίοδο κι ότι άλλο μας έχει δημιουργηθεί σαν ταμπού στο μυαλό μας. Εμείς συγκεντρώσαμε τις 6 πιο συχνές ερωτήσεις που κάθε γυναίκα ήλπιζε να έκανε, για να γνώριζε εξ αρχής την απάντηση!

Μπορώ να εξεταστώ εάν έχω περίοδο;

Η έμμηνος ρύση αποτελεί εμπόδιο στην περίπτωση που το ραντεβού σας αφορά το τεστ ΠΑΠ, αλλά και για άλλους λόγους, όπως για παράδειγμα για την εξέταση της αιτίας που έχετε ασταθή κύκλο. Παρόλα αυτά, είναι λογικό να αισθάνεστε άβολα και γι' αυτό φροντίστε να κλείσετε κατευθείαν μετά τις ημέρες του κύκλου σας την επόμενη συνάντησή σας, ώστε να μην το παραλείψετε.

7-unbridled-bauble-sweater-unbridled-chevron-panel-skirt.jpg

Επιτρέπεται το σεξ πριν το τεστ ΠΑΠ;

Οι γιατροί συμβουλεύουν να αποφεύγουμε την ερωτική πράξη για τουλάχιστον 24 ώρες πριν την εξέταση. Βέβαια, δεν είναι απαγορευτικό, αλλά ιδανικά με την αποχή γίνεται και πιο σωστά η διαδικασία.

Είναι απαραίτητο να γνωρίζει ο γυναικολόγος όλο το σεξουαλικό ιστορικό μας;

Η απάντηση είναι ναι! Μην σκέφτεστε πως θα σας κρίνει, καθώς όπως κάθε ειδικότητας γιατρός οφείλει να γνωρίζει τις καταστάσεις που έχει βιώσει ο ασθενής, το ίδιο συμβαίνει και με το γυναικολόγο. Η λεπτομερής και επακριβής ανάλυση των εμπειριών σας, θα τον βοηθήσουν να σχηματίσει μια πιο σφαιρική άποψη και να ελέγξει όλες τις πιθανότητες για την υγεία σας.

epityxhmenwn-anorwpwn.jpg

Περίοδος και σεξ συνδυάζονται;

Πολλές το συζητούν, λίγες τολμούν να το ρωτήσουν, αλλά μάθετε πως από ιατρική πλευρά δεν υπάρχει πρόβλημα, ούτε επρόκειτο να δημιουργηθεί. Αυτό το κομμάτι εξαρτάται αποκλειστικά από εσάς, τη διάθεσή σας, καθώς εάν πονάτε έντονα κι έχετε αυξημένη ροή πιθανόν να μην είναι και εφικτό. Στην αντίθεση περίπτωση, δηλαδή η αιμορραγία να μην είναι μεγάλη, δεν τίθεται θέμα.

Είναι φυσιολογικό να μην ερχόμαστε σε οργασμό;

Ένα κεφάλαιο στη ζωή των γυναικών που θεωρείται «ντροπή», με αποτέλεσμα πολλές  να μην μαθαίνουν όσα θα έπρεπε. Συναντάμε περιπτώσεις, όπου οι γυναίκες δεν έχουν έρθει ποτέ, γεγονός που δε σημαίνει ότι είναι ανοργασμικές, αλλά πως ακόμα δεν γνωρίζουν τον τρόπο, δεν έχουν εξερευνήσει απόλυτα το σώμα τους. Επομένως, μην απογοητεύεστε. Επίσης, υπάρχει και η κατηγορία που γυναίκες ενώ είχαν, πλέον δεν τους συμβαίνει, γεγονός που ενδέχεται περισσότερο να οφείλεται λόγω κάποιας ιατρικής πάθησης και θα πρέπει να επισκεφτεί τον γυναικολόγο της και να του εξηγήσει την κατάσταση.

coaching.jpg

Πώς αναγνωρίζουμε εάν έχουμε κάποιο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα (ΣΜΝ);

Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα, έρχεται επιβεβαιωμένη μόνο από την εξέταση των ΣΜΝ, καθώς δεν υπάρχουν σημάδια που να τα μαρτυρούν. Έχετε υπόψιν πως η σεξουαλική επαφή χωρίς προφύλαξη προμηνύει τη μετάδοσή τους, γι αυτό να είστε προσεκτικοί και να χρησιμοποιείτε πάντοτε προφυλακτικό.

Να υπενθυμίζετε στον εαυτό σας τη σπουδαιότητα της πρόληψης και να πραγματοποιείται ελέγχους για βασικές εξετάσεις, οι οποίες είναι οι εξής:

  • Τεστ Παπανικολάου
  • Ψηλάφηση μαστού
  • Κολπική εξέταση
  • Ακτινογραφικές εξετάσεις
  • Βιοψία
  • Υστεροσκόπηση