fbpixel

Search icon
Search
Australian Open: Ένα όμορφο ταξίδι έφτασε στο τέλος του για τον Στέφανο Τσιτσιπά
PEOPLE & MOMENTS

Australian Open: Ένα όμορφο ταξίδι έφτασε στο τέλος του για τον Στέφανο Τσιτσιπά

Αποχαιρέτησε πρόωρα τη Μελβούρνη ο κορυφαίος Έλληνας τενίστας


Ήθελε να ξεκινήσει το 2024 με μία μεγάλη επιτυχία. Είχε βάλει τον πήχη ψηλά, στόχευε στην κορυφή. Ο Στέφανος Τσιτσιπάς -ωστόσο- είδε το ταξίδι του στο Australian Open και τη Μελβούρνη να ολοκληρώνεται πρόωρα. «Κάποιος πρέπει να κερδίσει τον Novak. Ή εγώ ή κάποιος άλλος», ανέφερε πριν από μερικές ημέρες ο κορυφαίος Έλληνας τενίστας, αλλά ο Taylor Fritz είχε... διαφορετική άποψη, αφήνοντάς τον εκτός προημιτελικών στην Αυστραλία για πρώτη φορά μετά από τέσσερα ολόκληρα χρόνια.

Μία δύσκολη στιγμή!

Το ήθελε, αλλά...

Όταν ξεκινούσε την προετοιμασία του, με φόντο το Australian Open, γνώριζε πως το έργο του δε θα ήταν εύκολο. Ωστόσο, ο Στέφανος είναι μαθημένος στα δύσκολα. Ξέρει πώς να διαχειρίζεται τέτοιου είδους καταστάσεις, ξέρει πώς να βρίσκει τις κατάλληλες απαντήσεις. Ξεπέρασε τα πρώτα εμπόδια, χωρίς να παίξει το καλύτερό του τένις και ήταν ξεκάθαρο, πως κρατούσε το καλύτερο για τη συνέχεια. Μέχρι που βρήκε απέναντί του τον Taylor Fritz. Ο Αμερικανός έχει δείξει πολλές φορές στην καριέρα του ότι είναι ικανός για μεγάλα πράγματα κι αυτό έκανε και τώρα. Όχι απλά κοίταξε τον κορυφαίο τενίστα στα μάτια, αλλά μπήκε αποφασισμένος στο court να πάρει αυτός το εισιτήριο. Και τα κατάφερε! Τον άφησε εκτός προημιτελικών στη Μελβούρνη για πρώτη φορά μετά από τέσσερα χρόνια και με μία εκπληκτική εμφάνιση, επικράτησε με 6-7(3), 7-5, 6-3, 6-3 σε 3 ώρες και προκρίθηκε για πρώτη φορά στα προημιτελικά του Australian Open, για να βρει μπροστά του ακριβώς μετά τον Novak Djokovic.


Ο Στέφανος έδωσε τη δική του, σκληρή μάχη, αλλά η πραγματικότητα -την οποία γνωρίζει προφανώς κι ο ίδιος- είναι πως έκανε πολύ εύκολα λάθη σε κρίσιμα σημεία του αγώνα και δεν σέρβιρε όσο καλά θα ήθελε. Κάπως έτσι, όλο αυτό τον οδήγησε σε έναν αποκλεισμό που είναι γι' αυτόν αρκετά σκληρός, καθώς πέρα από το γεγονός ότι θα πρέπει να αποχαιρετήσει άμεσα τη Μελβούρνη, είναι πολύ πιθανό να βγει εκτός Τοp10 για πρώτη φορά μετά από πέντε χρόνια, στη διάρκεια της σημερινής ημέρας. Ο κορυφαίος Έλληνας τενίστας, χάνει αρκετούς βαθμούς λόγω της περσινής συμμετοχής του στον τελικό του πρώτου Grand Slam της σεζόν και θα πέσει στο Νο10 του κόσμου, ενώ σε περίπτωση που ο Alex de Minaur επικρατήσει αργότερα του Andrey Rublev, τότε θα βρεθεί ακόμη πιο χαμηλά. Δεν είναι κάτι που μπορεί να τον αφήσει ικανοποιημένο, δεν είναι κάτι που τον χαροποιεί, ωστόσο, σίγουρα είναι κάτι που θα του δώσει κίνητρο με φόντο τη συνέχεια. Είναι ένας τενίστας που... διψάει για διακρίσεις και πλέον, άπαντες θα πρέπει να περιμένουν το δικό του μεγάλο, comeback!

Υπάρχει σφυγμός!

«Σκεφτόμουν ότι είχα μπροστά μου ένα μεγάλο ματς με έναν αντίπαλο που έχω αντιμετωπίσει ξανά στο Australian Open και στον οποίο αρέσουν αυτά τα court. Το παιχνίδι του ταιριάζει στις σκληρές επιφάνειες, με μεγάλη δύναμη και μεγάλα σερβίς. Αυτά με απασχολούσαν και αυτά έπρεπε να προετοιμαστώ για να αντιμετωπίσω. Δεν το έκανα με το καλύτερο τρόπο, αλλά έπαιξε πολύ καλά και άξιζε τη νίκη, διότι έκανε τα πάντα για να μην κυριαρχήσω ή να έχω τον έλεγχο στους πόντους. Το μόνο που μπορώ να κάνω είναι να το πάρω ως κάτι που με θα με επηρεάσει πολύ, θα με αφυπνίσει και θα ταΐσει τον εγωισμό μου», ανέφερε ο Στέφανος Τσιτσιπάς λίγο μετά την ήττα. Αυτή ήταν η πρώτη του αντίδραση, τα πρώτα του λόγια. Το mentality του είναι ξεκάθαρο. Η απώλεια, αυτή, δε θα τον σταματήσει. Αντιθέτως, του δίνει ακόμη μεγαλύτερο κίνητρο, του δίνει ακόμη μεγαλύτερη ώθηση με φόντο τη συνέχεια, γιατί κι ο ίδιος ξέρει πως μπορεί να πετύχει πολλά περισσότερα. Πως μπορεί να φτάσει στην κορυφή και να πετύχει τους πιο υψηλούς του στόχους.


«Θα έλεγα ότι μάλλον θα χρειαστώ τώρα μερικές μέρες, σίγουρα λιγότερο από μια εβδομάδα. Θα πάρω τον χρόνο μου για να σκεφτώ, να οραματιστώ την επόμενη φορά που θα παίξω εναντίον του, να επιτρέψω στον εαυτό μου να αφήσει τα συναισθήματα να απορροφηθούν και να αποτελέσουν παρελθόν, να αποτελέσουν μέρος του ταξιδιού μου. Δεν είναι αρνητικό συναίσθημα, είναι ένα αίσθημα εξέλιξης, αλλαγής, που είναι συνεχές. Η αλλαγή είναι συνεχής. Τη μία είσαι στο Top 10, την άλλη δεν είσαι και πρέπει να συνεχίσεις να δουλεύεις και να επιτρέψεις στον εαυτό σου να ανθίσει μέσα από αυτές τις εμπειρίες και να ψάξει να βρει αυτά που λειτουργούσαν τα τελευταία χρόνια για να έχεις μια ακόμα ευκαιρία. Είναι οδυνηρό, οι στιγμές δόξας δεν είναι πολλές. Οι οδυνηρές στιγμές και οι δύσκολες στη διαχείριση είναι περισσότερες από τις στιγμές δόξας και επιτυχίας, από τις στιγμές που ανοίγεις σαμπάνιες. Αυτές είναι ένα μικρό ποσοστό αυτού που ζει κάθε χρόνο ένας τενίστας», πρόσθεσε στη συνέχεια. 

Αυτή είναι η πραγματικότητα, αυτή είναι η καθημερινότητα για έναν top-level αθλητή. Τη μία στιγμή μπορεί να βρεθεί στην κορυφή και να πετύχει όσα θέλει και την αμέσως επόμενη, να βρεθεί πολύ-πολύ χαμηλά. Να του γυρίσουν όλοι την πλάτη... Ο Στέφανος το γνωρίζει αυτό πολύ καλά, το έχει βιώσει και ξέρει πώς να το διαχειρίζεται. Δεν μπόρεσε να προχωρήσει ακόμη περισσότερο στη Μελβούρνη και θα πρέπει να καλύψει το χαμένο έδαφος, ωστόσο, καλείται και πρέπει να συνεχίσει στο ίδιο μονοπάτι. Η χωμάτινη σεζόν είναι μπροστά του και ο πήχης, εξακολουθεί να παραμένει ψηλά...