fbpixel

Search icon
Search
Ατζέντα της εβδομάδας: Όσα θα απολαύσουμε στη Θεσσαλονίκη
AGENDA

Ατζέντα της εβδομάδας: Όσα θα απολαύσουμε στη Θεσσαλονίκη

Οι προτάσεις για να περάσουμε υπέροχα κάθε στιγμή στην καρδιά της πόλης


Καλή εβδομάδα! Η Θεσσαλονίκη μας καλωσορίζει με μια σειρά από ενδιαφέρουσες θεατρικές παραστάσεις μέχρι πρωτότυπα μουσικά events. Κάθε ημέρα είναι και μια πρόσκληση για να περάσουμε όμορφες στιγμές. Εμείς, σας προτείνουμε όσα ξεχωρίσαμε για να περάσετε υπέροχα και αυτήν την εβδομάδα. 

Let's take a look!

ΔΕΥΤΕΡΑ

Έκθεση Ελεύθεροι Συσχετισμοί στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

kolliali-0.jpg

Η συλλογή της Πόλλυς και του Χρήστου Κολλιαλή έγινε ευρύτατα γνωστή χάρη στην εγκυρότητά της στον τομέα της ελληνικής ναΐφ ζωγραφικής. Διαμορφώθηκε με μίτο την έρευνα του Στέλιου Λυδάκη πάνω στους Έλληνες ναΐφ ζωγράφους και εμπλουτίστηκε περαιτέρω χάρη στην ικανότητα της Πόλλυς Κολλιαλή, που είναι ο ιθύνων νους της συλλογής, να ανιχνεύει αφανείς δημιουργούς. Ωστόσο, η ανήσυχη και πολυσχιδής προσωπικότητα της Πόλλυς Κολλιαλή αποτυπώνεται καλύτερα σε ένα άλλο τμήμα της συλλογής, αυτό της σύγχρονης τέχνης. Εδώ, ο αντισυμβατικός χαρακτήρας της, η υποκειμενική της ματιά και οι θαρραλέες επιλογές της έχουν ως αποτέλεσμα ένα γοητευτικό, δροσερό σύνολο έργων με κέντρο βάρους στους νέους εικαστικούς. Στην παρούσα έκθεση, που αποτελεί ένα πολύ περιορισμένο αλλά αντιπροσωπευτικό υποσύνολο της συλλογής, νέοι εικαστικοί συναναστρέφονται με εμβληματικούς καλλιτέχνες. Έργα διαφορετικών εποχών και ύφους συγκροτούν ένα αναπάντεχα ενδιαφέρον, άναρχο σύνολο. Επιμέλεια έκθεσης: Μάχη Πεσματζόγλου, Αρχιτέκτων - Μουσειολόγος.

Info: Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, Μανώλη Ανδρονίκου 6. Ώρες & ημέρες λειτουργίας: Από τις 8:00 έως τις 20:00. Διάρκεια: έως 25 Μαΐου. 

Κινηματογραφική προβολή «Ο Σοφέρ της Κυρίας Μαντλέν»

786153.jpg

Η Madeleine καλεί ένα ταξί. Οδηγός του ταξί είναι ο Charles, ένας κάπως απογοητευμένος από τη ζωή του άνδρας, που όμως κρύβει μια τρυφερή καρδιά πίσω από την κάπως δύστροπη συμπεριφορά του. Εκείνη τότε του ζητά να περάσουν από διάφορα μέρη στο Παρίσι που σημάδεψαν τη ζωή της. Έτσι, μέσα από τους δρόμους της υπέροχης γαλλικής πρωτεύουσας, θα ξετυλίξει το εξαιρετικό παρελθόν της, γεμάτο από όμορφες αλλά και επώδυνες αναμνήσεις. Δεν το γνωρίζουν ακόμη, αλλά κατά τη διάρκεια αυτής της ιδιαίτερης διαδρομής, θα γεννηθεί μια φιλία που θα αλλάξει τη ζωή τους για πάντα... Σκηνοθεσία: Christian Carion. Σενάριο: Cyril Gely, Christian Carion. Πρωταγωνιστούν: Line Renaud, Dany Boon, Alice Isaaz, Jérémie Laheurte, κ.ά.

Info: Βακούρα - αίθουσα 2, Μιχαήλ Ιωάννου 8. Δευτέρα 22 Μαίου στις 19:30 & Κολοσσαίον, Λεωφ. Βασιλίσσης Όλγας 150, Δευτέρα 22 Μαΐου στις 18:15 & στις 19:50.

Εβδομάδα Μικρών Βιβλιοπωλείων 2023

shutterstock-269516258.jpg

Τα μικρά βιβλιοπωλεία ενώνονται ξανά στις 22 – 27 Μαΐου και γιορτάζουν τη δική τους γιορτή, την Εβδομάδα Μικρών Βιβλιοπωλείων. Μια ολόκληρη εβδομάδα γεμάτη συναντήσεις με αγαπημένους και αγαπημένες δημιουργούς και μοναδικές δράσεις για βιβλία, φτιαγμένες με τη φαντασία και την αγάπη των μικρών βιβλιοπωλείων. Η Εβδομάδα Μικρών Βιβλιοπωλείων πραγματοποιείται για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά. Είναι μια ανοιχτή ανοιξιάτικη γιορτή αφιερωμένη στα μικρά βιβλιοπωλεία όλης της χώρας, δηλαδή στους χώρους που δεν σταματούν να μας εμπνέουν, να μας ενώνουν και να μεταδίδουν την αγάπη τους για τα βιβλία. Πλήθος δράσεων υπόσχονται να προσελκύσουν το ενδιαφέρον μικρών και μεγάλων, όπως το "Βιβλιοπώλης & Βιβλιοπώλισσα για μια μέρα", στο οποίο αγαπημένοι και αγαπημένες συγγραφείς γίνονται βιβλιοπώλες και βιβλιοπώλισσες για μια μέρα στα μικρά βιβλιοπωλεία. Συναντούν αναγνώστες και αναγνώστριες, κουβεντιάζουν, προτείνουν νέα αναγνώσματα και υπογράφουν τα δικά τους βιβλία.

Info: Διάρκεια: από 22 έως 27 Μαΐου. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε την επίσημη σελίδα της διοργάνωσης. 

ΤΡΙΤΗ

Κινηματογραφική προβολή "Σιμόν Βέιλ: Η Γυναίκα του Αιώνα - Simone: Woman of the Century"

1671658237177363c926b30ddb8fe788e.webp

Η ιστορία της ζωής της Simone Veil, μέσα από κομβικά γεγονότα του εικοστού αιώνα. Τα παιδικά της χρόνια, οι πολιτικές της μάχες, οι τραγωδίες της. Ένα οικείο και επικό πορτρέτο μιας εξαιρετικής γυναίκας που αμφισβήτησε και μεταμόρφωσε εξαιρετικά την εποχή της, υπερασπίζοντας ένα ουμανιστικό μήνυμα που εξακολουθεί να είναι πολύ επίκαιρο σήμερα. Σκηνοθεσία: Olivier Dahan. Σενάριο: Olivier Dahan. Πρωταγωνιστούν: Elsa Zylberstein, Rebecca Marder, Élodie Bouchez, Judith Chemla, Olivier Gourmet.

Info: Κινηματογράφος Μακεδονικόν, Φιλικής Εταιρείας 44. Δευτέρα 22 Μαΐου στις 21:30. Σινέ Αθήναιον - αίθουσα 2, Λεωφ. Βασιλίσσης Όλγας 35. Δευτέρα 22 Μαΐου στις 20:15.

Παράσταση ''Ρόζα Εσκενάζυ: Η Βασίλισσα του Ρεμπέτικου'' του Παναγιώτη Μέντη στο θέατρο Σοφούλη

778895.jpg

Το Θέατρο Σοφούλη παρουσιάζει την "Ρόζα Εσκενάζυ – Η Βασίλισσα του Ρεμπέτικου", ένα έργο του Παναγιώτη Μέντη, σε σκηνοθεσία του Αντώνη Λουδάρου. Η "Ρόζα η ναζιάρα με τα σγουρά μαλλιά", γεννημένη στην Κωνσταντινούπολη, εβραϊκής καταγωγής, μετακόμισε με την οικογένειά της στη Θεσσαλονίκη, όπου και άρχισε την καριέρα της. Η Ρόζα κατάφερε το αδιανόητο. Να κάνει καριέρα σε μία εποχή, όπου ο ρόλος της γυναίκας ήταν μόνο εκείνος της μάνας και της νοικοκυράς. Τα σκέρτσα και τα νάζια της που φοβόταν η οικογένειά της, ήταν τα μόνα σπαθιά που είχε για να πολεμήσει τη ζωή. Η φωνή της, φάρος για τις επόμενες γενιές, σαν γνήσια Βασίλισσα μας διατάζει ακόμα και σήμερα πως να γλεντάμε, πως να πίνουμε και πως να αγαπάμε. Φωτεινές ρεκλάμες, η Ρόζα στη μέση του πάλκου και η ορχήστρα ξεκινά. Ακούγονται οι ηθοποιοί: Γιάννης Στάνκογλου, Φάνης Μουρατίδης, Παύλος Ορκόπουλος, Θανάσης Κουρλαμπάς, Θοδωρής Μπουζικάκος. Ρόζα η Παυλίνα Χαρέλα. Τα τραγούδια της παράστασης ερμηνεύει επί σκηνής η Αποστολία Γκούτη. 

Info: Θέατρο Σοφούλη, Τραπεζούντος 5, Καλαμαριά. Δευτέρα 22 Μαΐου στις 21:00. Διάρκεια: έως 23 Μαΐου. 

Ομαδική έκθεση "Empty Shaping" στη γκαλερί Λόλα Νικολάου

782963.jpg


Στην γκαλερί Λόλα Νικολάου παρουσιάζεται η έκθεση των Βασίλη Αλεξάνδρου, Χάρη Κοντοσφύρη και Βασίλη Σέντζα με τίτλο "Empty Shaping". Καλούμαστε να γνωρίσουμε με ουσιαστικό τρόπο το πως αντιμετωπίζουν οι καλλιτέχνες την έννοια του κενού. Υπάρχει χώρος και χρόνος; Με ποιες έννοιες μπορεί να ταυτιστεί ο κενός χώρος και τι συμβολίζουν αυτές; Αυτά είναι μερικά από τα κύρια ερωτήματα, τα οποία πρόκειται να μας απασχολήσουν. Επιμέλεια: Γ. Μήτρος.

Info: Lola Nikolaou Art Gallery, Τσιμισκή 52. Τρίτη από τις 12:00 έως τις 20:00. Διάρκεια: έως 31 Μαίου.

ΤΕΤΑΡΤΗ 

Κινηματογραφική προβολή "Ο Τελευταίος Χορός - Rise" 

786156.jpg

Η Εlize νόμιζε ότι είχε την τέλεια ζωή: Τον ιδανικό σύντροφο και μια καριέρα ως μπαλαρίνα. Όλα γκρεμίζονται όταν τσακώνει τον φίλο της με την αναπληρώτρια χορεύτριά της, και αφού τραυματίζεται στη σκηνή, όλα δείχνουν ότι δεν θα μπορέσει να χορέψει ξανά. Ο δρόμος για την φυσική αλλά και ψυχολογική ανάκαμψη θα την οδηγήσει, μακριά από το Παρίσι σε μία γραφική τοποθεσία, όπου οι φίλοι, ένας νέος έρωτας κα η ελευθερία του σύγχρονου χορού θα την βοηθήσουν να επανασυνδεθεί με τον πατέρα της, αλλά πιο σημαντικά, με τον ίδιο της τον εαυτό. Σκηνοθεσία: Cédric Klapisch. Σενάριο: Santiago Amigorena, Cédric Klapisch. Πρωταγωνιστούν: Marion Barbeau, Hofesh Shechter, Denis Podalydès, Muriel Robin, Pio Marmaï, François Civil, Souheila Yacoub. 

Info: Options Μακεδονία, Τομπάζη 15, Πυλαία. Τετάρτη 24 Μαΐου στις 18:50 & 21:20. 

Παράσταση "Ay, Carmela!" του Χοσέ Σάντσις Σινιστέρρα στο Θέατρο Αυλαία

744324.jpg

Τι μπορεί να συμβεί όταν βρεθεί κανείς στη λάθος πλευρά της ιστορίας; Και πόσα είναι διατεθειμένος να κάνει στον βωμό της ελευθερίας (του); Αυτή είναι η αφετηρία του "Ay, Carmela!", του πολυβραβευμένου, κωμικοτραγικού έργου του Χοσέ Σάντσις Σινιστέρρα που παρουσιάζει αυτήν τη θεατρική σεζόν η Θεατρική Εταιρεία Theartes των Κωνσταντίνου Κυριακού και Κατερίνας Μπιλάλη. Η Καρμέλα και ο Παουλίνο είναι δύο περιοδεύοντες ηθοποιοί που, εν μέσω του Ισπανικού Εμφυλίου Πολέμου, διασκεδάζουν τα δημοκρατικά στρατεύματα με τα επιθεωρησιακά τους σκετς. Εξαιτίας ενός λάθους, περνούν στην περιοχή που ελέγχουν οι εθνικιστές τού Φράνκο και αιχμαλωτίζονται. Εκείνοι τους διατάζουν να παρουσιάσουν, σε αντάλλαγμα την ελευθερία τους, μια παράσταση για τα στρατεύματά τους και να συμπεριλάβουν μια παρωδία κατά της Δημοκρατίας, με σκοπό να χλευάσουν τα αιχμάλωτα μέλη των Διεθνών Ταξιαρχιών που πρόκειται να εκτελεστούν την επομένη. Μετάφραση – Σκηνοθεσία: Κωνσταντίνος ΚυριακούΠρωταγωνιστούν: Κατερίνα Μπιλάλη, Κωνσταντίνος Κυριακού.

Info: Θέατρο Αυλαία, Τσιμισκή 136. Τετάρτη 24 & Πέμπτη 25 Μαΐου στις 21:00.

Project Ship of tolerance & έκθεση «The Eminent Direction of Thoughts / Η Εξέχουσα Κατεύθυνση των Σκέψεων»στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης

ship-of-tolerance-2-OrHhm.jpg

Ένα τεράστιο, ξύλινο πλοίο κατασκευάζεται τις τελευταίες εβδομάδες στην Προβλήτα Α’ στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης και είναι έτοιμο να… «σαλπάρει», έχοντας για πανιά του τις ζωγραφιές και τις φωνές παιδιών, με στόχο την προώθηση της ανεκτικότητας και της κατανόησης μεταξύ των λαών. Το διεθνές project με τίτλο «The Ship of Tolerance / Το Πλοίο της Ανεκτικότητας» παρουσιάζεται στη Θεσσαλονίκη από το Ίδρυμα Ilya & Emilia Kabakov, το MOMus-Πειραματικό Κέντρο Τεχνών και την γκαλερί Donopoulos International Fine Arts, στο λιμάνι της πόλης, απευθύνοντας ανοιχτή πρόσκληση συμμετοχής στο κοινό.

To project φέρει την πολύτιμη βοήθεια των δωρητών του -Ίδρυμα Ilya & Emilia Kabakov, Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), Bloomberg Philanthropies, David και Susan Rockefeller, Ζωή Ψαρρά Παπαγεωργίου, Αλεξάνδρα Μποΐτση Παπαγεωργίου-, των εταίρων του -Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης, Οργανισμός Τουρισμού Θεσσαλονίκης, και των υποστηρικτών του -Γ.Ν. Παπαγεωργίου, OSTEN art, Κολλέγιο Ανατόλια, Κολλέγιο Δελασάλ, Γερμανική Σχολή Θεσσαλονίκης, Αρσάκεια Σχολεία Θεσσαλονίκης, Δημοτικό Σχολείο Κάτω Νευροκοπίου, 16ο Δημοτικό Σχολείο Δραμας. Το project τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Έκθεση «The Eminent Direction of Thoughts / Η Εξέχουσα Κατεύθυνση των Σκέψεων»

Ταυτόχρονα, στο MOMus-Πειραματικό Κέντρο Τεχνών στην Αποθήκη Β1, στο λιμάνι Θεσσαλονίκης, παρουσιάζεται η δεκαοκτάχρονη ιστορία του «The Ship of Tolerance», με τα πανιά από τους προηγούμενους συμμετέχοντες στο project, βίντεο εμπνευσμένα από το έργο και φωτογραφίες που τεκμηριώνουν την εγκατάσταση του πλοίου σε άλλους σταθμούς. Η έκθεση στον χώρο με τίτλο «The Eminent Direction of Thoughts / Η Εξέχουσα Κατεύθυνση των Σκέψεων» θα περιλαμβάνει έργα μαθητών από τον διεθνή διαγωνισμό παιδικής τέχνης The Golden Easel, που λαμβάνει χώρα εδώ και είκοσι χρόνια υπό τις οδηγίες των Olga Mykhailiuk και Sergii Grichanok, με στόχο την ενθάρρυνση των μικρών μαθητών να εξερευνήσουν και να αναπτύξουν τις καλλιτεχνικές τους δεξιότητες, σε μια ειδική εγκατάσταση σχεδιασμένη από την Emilia Kabakov.

Info:
Project Ship of tolerance, Προβλήτα Α’/λιμάνι. Με ελεύθερη πρόσβαση & Έκθεση «The Eminent Direction of Thoughts / Η Εξέχουσα Κατεύθυνση των Σκέψεων», MOMus-Πειραματικό Κέντρο Τεχνών/Αποθήκη Β1, λιμάνι. Διάρκεια από:  17 Μαΐου - 22 Ιουνίου 2023

ΠΕΜΠΤΗ

Έκθεση "Μνήμες Χρώματα" του Απόστολου Λάβδα στην Kapopoulos Fine Arts

787191.jpg

Ένταση χρωμάτων και ανάγκη για αέναη φυγή χαρακτηρίζουν το διαχρονικό έργο του καλλιτέχνη, Απόστολου Λάβδα. Ο ζωγράφος ανασκάπτει τις μνήμες του, αντλεί χρώματα και τα κάνει πρώτη ύλη των έργων του. Μοιάζει να κάνει τα σχέδια του, μόνο και μόνο για να κλείσει μέσα τους τα χρώματα που εκρήγνυνται στον εγκέφαλο του. Τα μπαλόνια του και οι πεταλούδες που ζωγραφίζει γίνονται δυναμικοί φορείς του χρώματος, σε μοναδικούς συνδυασμούς. Τα ποδήλατα του, που προσφέρουν αιτία απόδρασης σε έναν άλλο κόσμο, ονειρικό, ουτοπικό, συνυπάρχουν και περιμένουν τον άνθρωπο, που ενώ λείπει είναι απίστευτα παρών. Στην ατομική του έκθεση με τίτλο "Μνήμες Χρώματα" έχουμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε τον ξεχωριστό του τρόπο. 

Info: Kapopoulos Fine Arts, Μοργκεντάου 6. Eγκαίνια: Πέμπτη 25 Μαΐου από τις 18:00 έως τις 22:00. Τα εγκαίνια θα γίνουν παρουσία του καλλιτέχνη. Διάρκεια: έως 6 Ιουνίου.

Πρόγραμμα "80 χρόνια από τον εκτοπισμό των Θεσσαλονικιών Εβραίων στο Άουσβιτς (1943-2023): Τέχνη και μνήμη"

evraioi-thessaloniki-696x425.jpg

Το Τμήμα Θεάτρου Α.Π.Θ. με αφορμή τα 80 χρόνια από τον εκτοπισμό του εβραϊκού πληθυσμού της Θεσσαλονίκης οργανώνει τον Μάιο και τον Ιούνιο μια σειρά από δωρεάν καλλιτεχνικές και επιστημονικές εκδηλώσειςς, ανοιχτές στο κοινό της πόλης, με στόχο να ανασύρει από τη μνήμη (και τη λήθη) όχι μόνο τη μαύρη σελίδα αυτής της επετείου, αλλά και τις πολλές φωτεινές σελίδες εκατοντάδων χρόνων εβραϊκής παρουσίας και δράσης στην πόλη.

Οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν πέντε παραστάσεις σε μνημονικούς τόπους της πόλης, μια ημερίδα για την «Εικόνα του Εβραίου στο Θέατρο» με τη συμμετοχή σημαντικών μελετητών και θεατρικών συγγραφέων και 3 podcasts σε συνεργασία με τα ΜΙΚΡΟΠΡΑΓΜΑΤΑ LIFO. Παράλληλα τον Μάιο και τον Ιούνιο θα προσφερθούν δωρεάν για το κοινό της πόλης έντεκα περιπατητικές ξεναγήσεις από τους διδάσκοντες στο Α.Π.Θ. Γιώργο Αντωνίου, Δημήτρη Γουλή και Τατιάνα Λιάνη, και την Thessaloniki Walking Tours. Την Πέμπτη 25 Μαΐου έχουμε την ευκαιρία να συμμετάσχουμε στον Εβραϊκό Περίπατο με την Thessaloniki Walking Tours στις 18:30, ενώ στις 19:00 της ίδιας ημέρας, αλλά και της Παρασκευής 26 Μαΐου, μπορούμε να παρακολουθήσουμε το performance: Λούνα, τρίτο μέρος σε σκηνοθεσία του Δαμιανού Κωνσταντινίδης στο Καφέ Λαογραφικού Μουσείου.

Info: Εβραϊκό Περίπατο με την Thessaloniki Walking Tours, Πέμπτη 25 Μαΐου στις 18:30 & performance: Λούνα, τρίτο μέρος, Πέμπτη 25 & Παρασκευή 26 Μαΐου στις 19:00. Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να μπείτε εδώ.

Κινηματογραφική προβολή «Στα Άκρα» 

1378770-onthefringe1-147792.jpg

Μια ταινία για την οικογένεια, την αγάπη και την αλληλεγγύη. Μια αντίστροφη μέτρηση για τρεις διαπλεκόμενους χαρακτήρες που προσπαθούν να μην καταρρεύσουν και να περάσουν 24 ζωτικές ώρες που θα αλλάξουν τη ζωή τους. Ποια είναι η επίδραση του οικονομικού στρες στις προσωπικές σχέσεις και πώς η φιλία και η αλληλεγγύη μπορούν να μας βοηθήσουν στις πιο δύσκολες στιγμές της ζωής; Ένας συναρπαστικός αγώνας ενάντια στο χρόνο, στο περιθώριο μιας μεγάλης πόλης. Σκηνοθεσία: Juan Diego Botto. Σενάριο: Juan Diego Botto, Olga Rodriguez. Πρωταγωνιστούν: Adelfa Calvo, Luis Tosar, Penélope Cruz.

Info: Η ταινία πρόκειται να προβληθεί στις κεντρικές αίθουσες της πόλης. Σύντομα θα ανακοινωθούν οι ώρες και οι μέρες προβολής.

Thessaloniki Street Food Festival 2023

asdfasdfasdf.webp

To Thessaloniki Street Food Festival επιστρέφει το 2023 για να μας προσφέρει ακόμα μια χρονιά έναν γευστικό και μουσικό παράδεισο. Από Πέμπτη έως Κυριακή και για 4 μέρες, 25 – 28 Μαΐου, ο προαύλιος χώρος της ΔΕΘ - TIF Helexpo μετατρέπεται σε μια τεράστια, γευστική, υπαίθρια αγορά με επιλογές φαγητού απ’ όλο τον κόσμο. Η SoulFood Thessaloniki έχει φροντίσει προς τέρψη του κοινού να υπάρχουν περισσότερα από 25 Street Food booths και γωνιές με εντυπωσιακά Food Trucks, συνοδευόμενα από 2 φαντασμαγορικά Music Stages και 5 rest areas. Σπάνιες συνταγές, επίσημες πρώτες εμφανίσεις αλλά και κλασικές αγαπημένες streetfoodιές, θα γεμίσουν με αρώματα όλη την πόλη στη μεγαλύτερη γιορτή φαγητού δρόμου στην Ελλάδα.

Info: ΔΕΘ, Εγνατίας 154. Από Πέμπτη 25 έως Κυριακή 28 Μαΐου από τις 18:00 έως τις 23:59. 

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

Διοργάνωση «Βραδιές πολιτισμού στη Βίλα Αλλατίνη» στον αύλειο χώρο της Μονής Λαζαριστών (έκτακτη αλλαγή)

foto-1.jpg

Το Κέντρο Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας διοργανώνει για τέταρτη συνεχή χρονιά τις «Βραδιές πολιτισμού στη Βίλα Αλλατίνη», τον νέο πολιτιστικό θεσμό που αξιοποιεί και αναδεικνύει τους πανέμορφους κήπους και το επιβλητικό κτίριο με την μεγάλη ιστορία, στην συνοικία των Εξοχών. 1200 αριθμημένα καθίσματα θα υποδεχθούν το κοινό μας, ενώ για πρώτη φορά, δίνεται και η δυνατότητα εισόδου-με μηδενικό εισιτήριο- σε 500 λάτρεις της φύσης για να απολαύσουν μουσική στους κήπους, κάτω από τα δένδρα. Από την Παρασκευή 26 Μαΐου έως την Κυριακή 28 Μαΐου, τρεις συναυλίες υπόσχονται να μας συνεπάρουν στις μελωδίες τους. Την Παρασκευή 26 Μαΐου, ο Παντελής Θαλασσινός και ο Γιώργος Καζαντζής με αφορμή τον δίσκο τους «Αινίγματα», θα ενώσουν τα τραγούδια τους σε μία συναυλία. Μαζί τους η Νάνα Μπινοπούλου και η Ναντίνα Κυριαζή. Ένα μουσικό ταξίδι στον κόσμο των δύο δημιουργών όπου «τα Σμυρνέικα τραγούδια» μπλέκουν αρμονικά με τις «Μέλισσες», ο «Χειμωνανθός» με τα «Καράβια χιώτικα» και το «Ν’ αγαπάς» με το «Ήτανε αέρας» και τους «Δείκτες». Το Σάββατο 27 Μαΐου, το συγκρότημα "Onirama" μας προσκαλεί σε εκρηκτικό live με διαχρονικά και αγαπημένα μουσικά κομμάτια. Την Κυριακή 28 Μαΐου, η συναυλία με τίτλο "Σ'αγαπώ Λουκιανέ" αποτελεί ένα μεγάλο αφιέρωμα στον σπουδαίο Έλληνα τραγουδιστή. Η πολύχρωμη παρέα του Μανώλη Φάμελλου, Δώρου Δημοσθένους και Μαρίας Κηλαηδόνη θα μας συντροφεύσει με τις μαγικές επιτυχίες του.

Info: Aύλειος χώρος της Μονής Λαζαριστών (έκτακτη αλλαγή), Κολοκοτρώνη 25 - 27, Σταυρούπολη. Από Παρασκευή έως Κυριακή στις 21:00. Ώρα προσέλευσης: 20:30. 

5ο Διεθνές Φεστιβάλ Δάσους ΚΘΒΕ

screenshot-2023-05-18-151254.png

Το 5ο Διεθνές Φεστιβάλ Δάσους επιστρέφει στις σκηνές του ΚΘΒΕ από τις 26 Μαΐου έως και τις 15 Ιουνίου. Τη φετινή χρονιά θα φιλοξενηθούν στην πόλη παραγωγές από Αγγλία, Αυστρία, Βέλγιο, Γαλλία, Ελβετία, Ιταλία σε ένα ποικίλο πρόγραμμα παραστάσεων με παράλληλες δράσεις, συζητήσεις και εργαστήρια από θεωρητικούς και καλλιτέχνες της διεθνούς σκηνής. Θέματα όπως η σχέση πραγματικότητας και τεχνολογίας, η ιστορική πραγματικότητα και η έννοια της προόδου, προβληματικές που αφορούν το φύλο, ζητήματα που έχουν να κάνουν με τις ανθρώπινες σχέσεις, τη συμμετοχικότητα αλλά και τη μοναξιά, όπως επίσης και πολιτικοί προβληματισμοί γύρω από την αναγκαιότητα ενεργούς συμμετοχής και δημοκρατικής πρακτικής, φαίνεται να απασχολούν τους καλλιτέχνες στο έργο τους.

Info: Αναλυτικές πληροφορίες σχετικά́ με τη διοργάνωση και το αναλυτικό τελικό πρόγραμμα του 5ου Διεθνούς Φεστιβάλ Δάσους, θα ανακοινωθούν σύντομα.

Παράσταση "Ο Συνεργός" του Γιώργου Χριστοδούλου στο θέατρο Αυλαία

764148.jpg

Στις αρχές του 2000 μια νεαρή κοπέλα από την Βέροια εξαφανίζεται μυστηριωδώς. Ο σύντροφός της, δηλώνοντας συντετριμμένος πως δε γνωρίζει τίποτα, την αναζητεί. Η υπόθεση απασχολεί έντονα την ελληνική κοινή γνώμη και δεν αργεί να αποκαλυφθεί πως ο θύτης δεν είναι άλλος από τον ίδιο τον άνθρωπο που την ψάχνει, ο οποίος αφού τη σκότωσε στη συνέχεια, με τη βοήθεια του ξαδέρφου του την εξαφάνισε. Αυτή η πραγματική ιστορία, ενός από τα πιο γνωστά εγκλήματα που συγκλόνισαν την ελληνική κοινωνία, αποτέλεσε την έμπνευση για τη συγγραφή και το ανέβασμα ενός νέου θεατρικού έργου, με μια διαφορά όμως: Το έργο αυτό δεν επικεντρώνεται στο θύτη, ούτε στο θύμα. Σκηνοθεσία– κείμενο: Γιώργος Χριστοδούλου. Πρωταγωνιστούν: Χρήστος Κοντογεώργης, Γιώργος Τριανταφυλλίδης, Μαρία Προϊστάκη, Φανή Παναγιωτίδου.

Info: Θέατρο Αυλαία, Τσιμισκή 136. Από την Παρασκευή 26 έως Κυριακή 28 Μαΐου στις 21:00.

ΣΑΒΒΑΤΟ

Παράσταση «Η απόλυτη μαγεία» του Χρήστου Πασσαλή στο Φουαγιέ ΕΜΣ

pp0858j0002v01-xQSqG.jpg

Μια περίεργη καθημερινότητα σε ένα νησί μας καλεί να γίνουμε κοινωνοί της. Όλα τα στοιχεία της φύσης εξαφανίζονται και οι κάτοικοι δημιουργούν ιδιαίτερες τελετουργίες, για να τα αποχαιρετήσουν, προσκαλώντας ιδιότροπα πνεύματα να γεμίσουν τον χώρο σε μια προσπάθεια να βρεθούν απαντήσεις σε έναν κόσμο που καθημερινά φαίνεται να αδειάζει από νόημα. Στη θεατρική παράσταση Η απόλυτη μαγεία υπό τη δραματουργική ματιά της Αγγελικής Παπούλια και τη σκηνοθετική δεξιοτεχνία του Χρήστου Πασσαλή, είμαστε όλοι προσκεκλημένη στην ξεχωριστή αυτή ιεροτελεστία. Παίζουν οι ηθοποιοί: Λουκία Βασιλείου, Γιάννης Γκρέζιος, Νατάσσα Δαλιάκα, κ.ά. *Πριν από την έναρξη της παράστασης, τους θεατές υποδέχτηκαν στο Φουαγιέ της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών οι μουσικοί κ. Καλλιόπη Τυπάλδου (Σπουδάστρια Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης και Τμήματος Μουσικών Σπουδών ΑΠΘ) και κ. Δημήτρης Γεωργάκαινας (Σπουδαστής Τμήματος Μουσικών Σπουδών ΑΠΘ), υπό τους ήχους της κιθάρας.

Info: Φουαγιέ Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, Εθνικής Αμύνης 2. Σάββατο 27 Μαΐου στις 21:00.

Κινηματογραφική προβολή "Η Ζωγραφιά του Θεού"

787335.jpg

Μία πολύ τρυφερή, ορισμένες στιγμές προκλητική, κωμωδία όπου όλα μπλέκονται με απρόσμενο τρόπο. Ο αιφνίδιος θάνατος της μητέρας τους ξαναφέρνει τον Δημήτρη στην Ελλάδα. Σκοπός του να βάλει την ανάπηρη αδελφή του σε ίδρυμα και να ζήσει ευτυχισμένος με τη σύντροφο του στο πατρικό. Μέσα από συνεχόμενες κωμικές ανατροπές η κοσμοθεωρία του αλλάζει. Σκηνοθεσία: Γιάννης Καλογερόπουλος. Σενάριο: Ιάκωβος Μυλωνάς. Πρωταγωνιστούν: Ιάκωβος Μυλωνάς, Νανά Τζαβάρα, Εύη Καραδήμα, Στεφανία Γκουρνέλου, Ευτυχία Μελή. 

Info: Σύντομα θα ανακοινωθούν οι ώρες, οι ημέρες και οι αίθουσες προβολής. 

ΚΥΡΙΑΚΗ

Παράσταση ''Στη Χώρα των Θαυμάτων - The Musical'' στο θέατρο Αθήναιον

sti-hora-ton-thaumaton.png

"Η Αλίκη έχει γενέθλια. Η Αλίκη βαριέται. Η Αλίκη θέλει περισσότερα δώρα. Η Αλίκη δεν γελάει ποτέ της. Η Αλίκη έχει αργήσει, πρέπει να μεγαλώσει, να περάσει από τον κόσμο των παιδιών στον κόσμο των μεγάλων.Τι μπορεί να ανατρέψει ένα συνηθισμένο και βαρετό πάρτι γενεθλίων; Ένας αργοπορημένος άσπρος κούνελος που καταφτάνει τρέχοντας να προλάβει να φτάσει εγκαίρως…που; Μα φυσικά στη Χώρα των θαυμάτων. Η περιέργεια της Αλίκης για τον άσπρο κούνελο θα την οδηγήσει σε έναν ξέφρενο αγώνα να επιβιώσει σε έναν κόσμο γεμάτο παράξενα πλάσματα κι έναν τρόπο ζωής και λογικής, που είναι αρκετά διαφορετικός από τον δικό της. Η Αλίκη θα συγκρουστεί με όλους τους περίεργους κανόνες και τις συμπεριφορές του νέου αυτού κόσμου, του κόσμου των μεγάλων, που την καλεί να τον αποδεχτεί και να τον κατανοήσει. Θα τα καταφέρει; Ένας άσπρος κούνελος το ξέρει…ας τον ακολουθήσουμε λοιπόν." Το διαχρονικό κλασικό έργο "η Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων" έχει επανασχεδιαστεί για ένα σύγχρονο κοινό, με 9 ηθοποιούς και χορευτές, τραγούδια, εκθαμβωτικά κοστούμια και σκηνικά. Κείμενο - Σκηνοθεσία: Νίκος Ορτετζάτος. Παίζουν: Άλκης Γκόσιος, Παναγιώτης Καπρίτσιος, Μαρία Κατέχη, Κορνηλία Προκοπίου, Μαρία Ράπαντα, Στράτος Τζωρτζάκης, Σοφία Φραγγή, B-Boy Revo, B-Boy Kelment.

Info: Θέατρο Αθήναιον, Λεωφ. Βασιλίσσης Όλγας 35. Κυριακή 28 Μαΐου (τελευταία παράσταση) στις 19:00. 

Ιnspire Project 2023 ομαδική έκθεση «Ενταση. Σενάρια μέλλοντος και άλλες ιστορίες» στο MOMuS

780696.jpg

Στo πλαίσιo του Inspire Project 2023 "Ένταση. Σενάρια μέλλοντος και άλλες ιστορίες" παρουσιάζεται στο MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (εντός ΔΕΘ-Helexpo) στη Θεσσαλονίκη η ομότιτλη έκθεση. Μέσα από μεθοδολογίες βασισμένες στις επιστήμες του μέλλοντος, οι οποίες διερευνούν πιθανά, εύλογα και εφικτά μέλλοντα, το Inspire Project 2023 εστίασε φέτος σε μελλοντικά σενάρια, όπως τα προσλαμβάνουν νέοι καλλιτέχνες από ένα ευρύ φάσμα των τεχνών. Στην έκθεση παρουσιάζονται τα έργα που προέκυψαν από τη ζωντανή διαδικασία των εργαστηρίων στα οποία συμμετέχουν 40 νέοι εικαστικοί, μαζί με αυτά των επικεφαλής, προσκεκλημένων καλλιτεχνών Μιχαήλ Καρίκη και Albert Barqué-Duran.

Στη φετινή, πανηγυρική του εκδοχή, με δύο παράλληλα καλλιτεχνικά εργαστήρια, το Inspire Project 2023 περιστρέφεται γύρω από τη θεματική του Μέλλοντος, σε προγραμματική συνεργασία με την Έδρα UNESCO on Futures Research και το Millennium Project, τα οποία μοιράζονται με το Inspire Project και το MOMus το ίδιο ερευνητικό ενδιαφέρον σε σχέση με το Μέλλον. To Inspire Project συγχρηματοδοτείται από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης).

Info: Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, Εγνατίας 154, εντός ΔΕΘ. Κυριακή από τις 10:00 έως τις 18:00. Διάρκεια: έως 30 Ιουνίου. 

Enjoy the week!