fbpixel

Search icon
Search
Ατζέντα Αθήνας: Τι νέο έρχεται στην πρωτεύουσα το επόμενο δεκαήμερο
ARTS & CULTURE

Ατζέντα Αθήνας: Τι νέο έρχεται στην πρωτεύουσα το επόμενο δεκαήμερο

Οι πιο updated προτάσεις είναι εδώ


Η νέα σεζόν για την Αθήνα φέρνει καινούριες προτάσεις στην πολιτιστική της σκηνή, και καλεί τους κατοίκους της πόλης αλλά και τους επισκέπτες της να βιώσουν αξέχαστες εμπειρίες. Στην παρακάτω ατζέντα, συγκεντρώσαμε ό,τι «τρέχει» αυτήν τη στιγμή στην πρωτεύουσα, καθώς και όλα αυτά που θα μας απασχολήσουν το επόμενο δεκαήμερο.

Take notes!

Cinema

Άκου Ποιoς Μιλάει

akou-poios-milaei-1581-107770925-type12863.jpg

Ο Φώτης είναι σε αδιέξοδο τόσο σε προσωπικό όσο και σε επαγγελματικό επίπεδο. Ένας life coach, αυτό είναι το επάγγελμά του, που έχει χάσει τον προσανατολισμό του. Οι συνεδρίες, που κάποτε επαγγελματικά τον γέμιζαν, δεν του προσφέρουν πλέον την ίδια εσωτερική ικανοποίηση ενώ και στην προσωπική του ζωή έχει απομονωθεί πλήρως. Σε αυτή την κρίσιμη καμπή για τον εαυτό του και την καριέρα του, θα αναλάβει δράση μία γνώριμη σε αυτόν φωνή που ακούγεται μόνο μέσα στο μυαλό του. Είναι η φωνή της συνείδησής του που προσπαθεί να τον κάνει να ζήσει τη ζωή του. Θα καταφέρει ο Φώτης να βρει ξανά τον... Φώτη και τον έρωτα πριν χαθούν όλα; Πρωταγωνιστούν: Μελέτης Ηλίας, Ξανθή Γεωργίου, Γιάννης Τσιμιτσέλης, Χρύσα Κατσαρίνη, Δημήτρης Μακαλιάς, Λάμπρος Φισφής κ.ά.

Info: Option Ίλιον, καθημερινά στις 20:00, Πέμπτη και στις 22:00, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή και στις 22:15.

The Killer

821566.jpg

Μετά από μια παραλίγο επιτυχημένη απόπειρα δολοφονίας του, ένας εκτελεστής πολέμα τα αφεντικά του και τον εαυτό του, σε ένα διεθνές ανθρωποκυνηγητό. Πρόκειται για τη νέα συναρπαστική και γεμάτη περιπέτεια ταινία του David Fincher, ο οποίος έχει σκηνοθετήσει στο παρελθόν τα "The Social Network", "Gone Girl", "Zodiac" και "Seven". Πρωταγωνιστούν: Michael Fassbender, Tilda Swinton, Charles Parnell κ.ά.

Info: Village Mall (αίθουσα 11), καθημερινά στις 17:00, 19:40 και 22:20.

46ο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος

822034.jpg

Μετά την επιτυχημένη διοργάνωση του 46ου Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας το Σεπτέμβριο, το DISFF ταξιδεύει στην Αθήνα, στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος έως αυτήν την Κυριακή. Στην Ταινιοθήκη (Ιερά Οδός και Μεγάλου Αλεξάνδρου 134-136, μετρό Κεραμεικός) θα παρουσιαστεί το σύνολο του Εθνικού Διαγωνιστικού Προγράμματος του Φεστιβάλ, αλλά και οι βραβευμένες ταινίες του Εθνικού Σπουδαστικού που φέτος, κατά κοινή ομολογία, έκλεψε τις εντυπώσεις. Παράλληλα θα διεξαχθεί το Athens Pitching Lab.

Info: Ταινιοθήκη της Ελλάδος, Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή στις 20:00 και στις 22:00.


Theatre

«Γέρμα» του Simon Stone στο Θέατρο Πόρτα

820827.jpg

Ένας ιδιαίτερα επιδραστικός συγγραφέας και σκηνοθέτης της εποχής μας, ο Simon Stone, εμπνέεται από την κλασική τραγωδία Γέρμα και την ξαναγράφει μεταφέροντάς τη στο σήμερα, στο Θέατρο Πόρτα (λεωφ. Μεσογείων 59). Η Γέρμα του Λόρκα, που πρωτοανέβηκε το 1934 στη Μαδρίτη, πραγματεύεται την αδυναμία μιας γυναίκας να τεκνοποιήσει, σε ένα φτωχό, αγροτικό και συντηρητικό περιβάλλον. Όσο κι αν έχουν αλλάξει οι καιροί και η θέση της γυναίκας στα 90 χρόνια που μεσολάβησαν, το θέμα αυτό παραμένει διαχρονικό, σημαδεύοντας και σαρώνοντας συχνά σχέσεις και ζωές. Παίζουν: Μαρία Κίτσου, Ιωσήφ Ιωσηφίδης, Ασπασία Κράλλη, Τατιάνα Πίττα, Χάρης Χαραλάμπους-Καζέπης, Μαριάννα Μαριγώνη.

Info: Θέατρο Πόρτα, Τετάρτη στις 20:00, Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο στις 21:00, Κυριακή στις 19:00.

«Κάθε Πέμπτη κύριε Γκρην» του Jeff Baron στο Θέατρο Αργώ

ka8e-pempth-kyrie-green-5-patroklos-skafidas.jpg

Ένας μοναχικός Νεοϋορκέζος, ο κύριος Γκρην ο οποίος έχει αποτραβηχτεί μετά το θάνατο της γυναίκας του στο διαμέρισμά του στο Manhattan δέχεται τις επισκέψεις ενός νεαρού κοινωνικού λειτουργού. Η σχέση αυτή θα αλλάξει για πάντα και τους δύο. Θα σύρει τον καθένα έξω από τη ζώνη ασφαλείας του, θα απειλήσει τις επιφανειακές τους βεβαιότητες, θα απαλύνει τα αγκάθια τους. Παίζουν: Γιώργος Κωνσταντίνου, Αποστόλης Τότσικας. Δυο μοναξιές που συναντιούνται για να βγουν μαζί έξω από το καβούκι, προς το φως. Στο Θέατρο Αργώ (Ελευσινίων 13-15).

Info: Θέατρο Αργώ, Τετάρτη - Σάββατο στις 21:00, Κυριακή στις 19:00.

«Τα φώτα της πόλης» του Charlie Chaplin στον Ελληνικό Κόσμο

817495.jpg

Ένα διαφορετικό μιούζικαλ σε πρωτότυπη μουσική Θοδωρή Οικονόμου και στίχους Σταύρου Σταύρου. Με φόντο το οικονομικό Κραχ της Αμερικής, τα Φώτα της πόλης, το διαχρονικό και αξεπέραστο αριστούργημα του Charlie Chaplin είναι μια ξεκαρδιστική κωμωδία και ταυτόχρονα μια αστική παραβολή που πραγματεύεται την κοινωνική αδικία, αλλά και την άδολη αγάπη. Μια ταινία με το ωραιότερο φινάλε στην ιστορία του κινηματογράφου, ένα έργο-καθρέφτης της τραχιάς μεσοπολεμικής εποχής που αποθεώνει την ασυμβίβαστη ζωή, την ανιδιοτελή προσφορά και τον έρωτα χωρίς όρια. Η παράσταση έχει τη μορφή ενός ιδιότυπου μιούζικαλ, με τη ζωντανή μουσική, τα τραγούδια, τη δράση και την ενέργεια των δημιουργών να συστρατεύονται για να αποτίσουν φόρο τιμής στον ιδιοφυή «μελαγχολικό κλόουν», τον ηρωισμό των απλών ανθρώπων, τις αρχετυπικές αξίες της ζωής. Παίζουν: Αλίκη Αλεξανδράκη, Στέλλα Αντύπα, Φίλιππος Άνθης, Θοδωρής Βράχας, Κατερίνα Γεβετζή, Σαβίνα Γιαννάτου, Θανάσης Δήμου κ.ά.

Info: Ελληνικός Κόσμος, Τετάρτη 19:00, Πέμπτη - Σάββατο 20:30, Κυριακή 17:30.

Ο Νίκος Κουρής διαβάζει την Ιογενή Πνευμονία του Ζήσιμου Λορεντζάτου

paravaseis-anaghnwseis-o-nikos-koyris-diavazei-z-lorentzato-ston-faro-toy-kpisn-foto-mariza-kapsampeli-2.jpg

Η σειρά θεατρικών αναλογίων του ΚΠΙΣΝ, με τον τίτλο Παραβάσεις - Αναγνώσεις, επιστρέφει φέτος στον πυρήνα της σκηνικής ανάγνωσης και αντλεί έμπνευση από τον Καβαφικό στίχο «ιδανικές φωνές κι αγαπημένες». 7 πρωταγωνιστές του θεάτρου, 7 "ιδανικές φωνές" συγκροτούν θιάσους δυϊκού αριθμού (συνεργάζονται με νέους θεατρικούς σκηνοθέτες, καταξιωμένους Έλληνες συνθέτες ή/και μουσικούς επί σκηνής) και επιχειρούν ζωντανά θεατρικές αναγνώσεις λογοτεχνικών κειμένων (διηγήματα, νουβέλες, πεζογραφήματα) - όλα κείμενα ορόσημα της ελληνικής λογοτεχνίας. Η σειρά αξιοποιεί, έτσι, την επιμελημένη δραματουργία των Αναγνώσεων που ηχογραφήθηκαν και παρουσιάστηκαν από το Κέντρο Πολιτισμού την περίοδο της καραντίνας (2020-2021) και συγκέντρωσαν μεγάλο ενδιαφέρον.

Info: Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, 29 Οκτωβρίου στις 16:00.


Music stages

Ελένη Τσαλιγοπούλου στο Θέατρο Άλσους

tsaligo.jpg

Η Ελένη Τσαλιγοπούλου, ύστερα από μια καλοκαιρινή περιοδεία εμφανίζεται φέτος στο Θέατρο Άλσος για τέσσερις μοναδικές εμφανίσεις. Η αγαπημένη ερμηνεύτρια δίνει έμφαση στις μουσικές εκείνες με τις οποίες μεγάλωσε και την καθόρισαν: Η σπουδαία ελληνική μουσική παράδοση, από τα δημοτικά της Νάουσας μέχρι τα διαχρονικά νησιώτικα, συνδυάζεται με κορυφαία λαϊκά, ρεμπέτικα και σμυρναίικα τραγούδια των μεγαλύτερων συνθετών μας, φτάνοντας μέχρι το δισκογραφικό της παρόν και τις σύγχρονες διασκευές των τραγουδιών του Απόστολου Καλδάρα από τον τελευταίο δίσκο της, που είναι αφιερωμένος στον μεγάλο συνθέτη. Φυσικά, δε θα λείψουν και τα τραγούδια που αγαπήσαμε από τη φωνή της σε πρώτη εκτέλεση.

Info: «Το Άλσος» Κυψέλη, 27 Οκτωβρίου και 3 Νοεμβρίου στις 20:30.

Good Job Nicky live στο Gazarte

good-job-nicky-pic-2-scaled.jpg

Το Roof Stage του Gazarte (Βουτάδων 34) θα φιλοξενήσει από την Παρασκευή 27 Οκτωβρίου τον ανερχόμενο καλλιτέχνη Good Job Nicky, σε βραδιές γεμάτη μουσική και συναίσθημα. Ο ταλαντούχος καλλιτέχνης, με το πρωτοποριακό στιλ και τον μοναδικό ήχο του, θα ταξιδέψει το κοινό μέσα στον κόσμο της μουσικής του. Έπειτα από δύο sold out live στο Gazarte, o Good Job Nicky, επιστρέφει και θα παρουσιάσει τα δικά του τραγούδια, καθώς και άλλες επιτυχίες του ελληνικού και διεθνούς ρεπερτορίου.

Info: Gazarte, Roof Stage, 27 Οκτωβρίου και 5 Νοεμβρίου στις 22:00.


Exhibitions

Δωρεάν επίσκεψη στο νέο Μουσείο «Μαρία Κάλλας»

395096851-17871732527993762-3209764850524104311-n.jpg

Θεϊκή και αινιγματική, η κορυφαία Ελληνίδα υψίφωνος του 20ού αιώνα αναδεικνύεται ως εμβληματική προσωπικότητα της Ελλάδας και της Όπερας και το Μουσείο «Μαρία Κάλλας» (Μητροπόλεως 44) δίνει την δυνατότητα να ανακαλύψουν οι επισκέπτες το έργο της και την σπουδαία καλλιτεχνικής της πορεία. Ανάμεσα στα εκθέματα βρίσκονται ξεχωριστά αντικείμενα από τη ζωή και την καριέρα της πολύπλευρης αυτής καλλιτέχνιδας που με το μεγάλο εύρος και το μοναδικό ηχόχρωμα της φωνής της, την ηχητική παλέτα της, τη σκηνική παρουσία και τις μουσικές γνώσεις της κατάφερε να αλλάξει για πάντα τον κόσμο της όπερας.

Info: Μουσείο «Μαρία Κάλλας», 27-29 Οκτωβρίου 10:00 - 22:00.

Περιοδική έκθεση «Γιώργος Σεφέρης. Εξήντα Χρόνια από το Βραβείο Νόμπελ»

2-13-thumb-large.jpg

Στις 24 Οκτωβρίου 1963 ανακοινώθηκε από την Σουηδική Ακαδημία η βράβευση του Γιώργου Σεφέρη με το βραβείο Νόμπελ. Εξήντα ακριβώς χρόνια μετά από αυτή την ιστορική μέρα, το Μουσείο Μπενάκη εγκαινιάζει την έκθεση, η οποία είναι αφιερωμένη στην ιστορική επέτειο της ανακοίνωσης, αλλά και της απονομής που ακολούθησε στις 10 Δεκεμβρίου 1963. Με κεντρικό έκθεμα το μετάλλιο και το δίπλωμα του Βραβείου Νόμπελ, που ανήκει στην μόνιμη συλλογή της Πινακοθήκης Γκίκα και δωρήθηκε από την Μαρώ Σεφέρη, η έκθεση παρουσιάζει πλήθος τεκμηρίων κατατεθειμένων στα Αρχεία της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα καθώς και φωτογραφικό υλικό από το αρχείο Κώστα Μεγαλοκονόμου των Φωτογραφιών Αρχείων του Μουσείου Μπενάκη, εφημερίδες και περιοδικά της εποχής, από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Info: Μουσείο Μπενάκη (Πινακοθήκη Γκίκα), Τετάρτη - Σάββατο 10:00 - 18:00.

Ένα έργο της Ματίνας Σταυροπούλου στο σαλόνι ομορφιάς του κομμωτή Χρήστου Ξυδιά

image1-1.jpeg
Ματίνας Σταυροπούλου & Χρήστος Ξυδιάς
394614053-18397698349004730-1494577161219316711-n.jpg
Λίγο πριν τα εγκαίνια της ατομικής έκθεσης «ANASYNΘΕΣΗ 1994-2023» της Ματίνας Σταυροπούλου σε εικαστική ανάθεση Νίκου Κανόγλου, που θα παρουσιαστεί στην Gallery 7 στις 31/10 έως 25/11, ο καταξιωμένος κομμωτής Χρήστος Ξυδιάς φιλοξενεί στο εντυπωσιακό του σαλόνι ομορφιάς ένα έργο της σημαντικής ζωγράφου και μας αναφέρει χαρακτηριστικά για το πρωτοποριακό αυτό εγχείρημα: «Η αναζήτηση της εξέλιξης στο δημιουργικό της εργασίας μου με έφερε αντιμέτωπο με την τέχνη. Η ανάγκη μου ν΄ ανακαλύψω νέες πηγές έμπνευσης, με οδήγησε στο ατελιέ της εικαστικού, Ματίνας Σταυροπούλου. Οι επεκτατικές χειρονομίες χρώματος και σχεδίου της, αποτέλεσαν για εμένα νέες σχεδιαστικές διαφυγές στην εργασία μου. Η παλέτα της δημιουργού έρχεται σε απόλυτη αρμονία με τη φιλοσοφία της δουλειάς μου όπου σεβόμενος το πρόσωπο κάθε μοναδικής γυναίκας προσπαθώ να αναδείξω την ανεπιτήδευτη ομορφιά. Λίγες γραμμές αλλά εύστοχα τοποθετημένες στο έργο της είναι αρκετές για να αποδώσουν το μέγιστο της έντασης. Όπως και στις δημιουργίες μου η ένταση και μια εύστοχη χειρονομία αναδεικνύει την ιδιαιτερότητα του κάθε προσώπου». Δυο πόλοι έλξης εικαστικού ενδιαφέροντος δημιουργούνται στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας όπου Τέχνη και Ομορφιά συνομιλούν προσκαλώντας το κοινό να βιώσει μια αναπάντεχη πολιτιστική εμπειρία.

Info: Hair Salon (Μαρασλή 41, Κολωνάκι), Galley 7, εγκαίνια 31 Οκτωβρίου στις 19:30, διάρκεια 31/10 - 25/11.

THE WORLD WE LIVE IN / Συμβολή στην Τέχνη και στην Οικολογία

unnamed-7.jpg

Η CL Art Gallery Athens (Χάρητος 10, Κολωνάκι) παρουσιάζει το Σάββατο 4 Νοέμβριου στι την ατομική έκθεση του Παντελή Τσάτση με τίτλο: THE WORLD WE LIVE IN / Συμβολή στην Τέχνη και στην Οικολογία. Ο Παντελής Τσάτσης ως καλλιτέχνης είναι αυτοδίδακτος με βαθιά αγάπη για την τέχνη. Ζωγραφίζει από τα νιάτα του και οι πρώτες του εκθέσεις εντυπωσιάζουν με την επαγγελματική του εκφραστικότητα. Καθώς δεν εξαρτιόταν από την τέχνη για βιοπορισμό, δεν χρειάστηκε να υποστεί τις πιέσεις του ανταγωνισμού. Ακολούθησε το πάθος του με δικούς του δρόμους, ανέπτυξε το δικό του ύφος ζωγραφικής και δημιουργεί χωρίς συμβιβασμούς στα έργα του. Πιστός στην παράδοση των διδασκαλιών του Ζαρατούστρα, ασχολείται με τα βασικά στοιχεία της ζωής: γη, νερό, φωτιά, αέρας που σχηματίζουν τη βάση για την αιώνια επανάληψη της ζωής. Συνιδρυτής με την σύζυγο του Ε. Αποστολίδου της ARTFORUM GALLERY από το 1983 και ιδρυτής και καλλιτεχνικός διευθυντής της Art Thessaloniki International Fair από το 2015. Διάρκεια έκθεσης 4 Νοεμβρίου έως 2 Δεκεμβρίου 2023.

Info: CL Art Gallery Athens, Τετάρτη και Σάββατο 12:00 - 16:00, Πέμπτη και Παρασκευή 12:00 - 19:00.

Have fun!