fbpixel

Search icon
Search
Athens Agenda: Τι νέο έρχεται στην πρωτεύουσα το επόμενο δεκαήμερο
ARTS & CULTURE

Athens Agenda: Τι νέο έρχεται στην πρωτεύουσα το επόμενο δεκαήμερο


Το επόμενο δεκαήμερο φέρνει καινούριες προτάσεις στην πολιτιστική της σκηνή της Αθήνας, και καλεί τους κατοίκους της πόλης αλλά και τους επισκέπτες της να βιώσουν αξέχαστες εμπειρίες. Στην παρακάτω ατζέντα, συγκεντρώσαμε ό,τι «τρέχει» αυτήν τη στιγμή στην πρωτεύουσα, καθώς και όλα αυτά που θα μας απασχολήσουν μέσα στις επόμενες ημέρες.

Κρατήστε σημειώσεις!

Exhibitions

Άγγελος Πλέσσας: «Προσωπικός Εξερευνημένος Πειρασμός»

846115.jpg

Στον χώρο του P.E.T. Projects παρουσιάζεται η ατομική έκθεση "Personal Explored Temptation:Giving myself a 6 year retrospective" του Άγγελου Πλέσσα. Πρόκειται, σύμφωνα με τον ίδιο, για μια εξάχρονη αναδρομική έκθεση για τον εαυτό του. Εγκαίνια: Παρασκευή, 26 Ιανουαρίου 2024, 18:00 - 22:00. Oι επισκέψεις στην έκθεση μετά τα εγκαίνια γίνονται συνήθως με ραντεβού.

Info: P.E.T Projects (Κέρκυρας 87), έως τις 28/04, καθημερινά 10:00 - 21:00.

Ομαδική έκθεση σύγχρονης τέχνης: "Performance ROOMS2024"

event-30338.jpg

Η Αίθουσα Τέχνης Καππάτος και η Εταιρεία Πάνθεον ΑΜΚΕ παρουσιάζουν την Έκθεση Σύγχρονης Τέχνης με τίτλο "Performance ROOMS2024". 19 Επιμελητές παρουσιάζουν 15 Καλλιτέχνες και Καλλιτεχνικές ομάδες από τις Εικαστικές Τέχνες καθώς και από άλλα καλλιτεχνικά πεδία όπως το Θέατρο, τον Χορό, τη Μουσική, τα Multimedia, στα 5 δωμάτια της γκαλερί, σε διάστημα 3 εβδομάδων και σε 3 ομάδες. Κάθε ομάδα θα αποτελείται από 5 Performances και θα παρουσιάζεται για ένα τριήμερο. Σε κάθε δωμάτιο θα επιτελείται μια ζωντανή Performance η οποία θα είναι ανοιχτή στο κοινό. Σκοπός της έκθεσης είναι να παρουσιαστούν και να καταγραφούν συστηματικά οι σύγχρονες τάσεις και προτάσεις στον καλλιτεχνικό χώρο της Performance, καλλιτεχνικά και θεωρητικά, ώστε να δημιουργηθεί ένας ουσιαστικός και γόνιμος διάλογος μεταξύ των συμμετεχόντων.

Info: Kappatos Gallery (Αθηνάς 12), έως τις 10/02 Πέμπτη-Σάββατο 19:00 - 22:00.

Χάρης Γαβρήλος: "Closer"

gavrilos.jpg

Η Roma Gallery ανακοινώνει τη συνεργασία της με το Estate του Χάρη Γαβρήλου (1957-1995). Η έκθεση "Closer" (Εξ επαφής) είναι η τρίτη ατομική που διοργανώνεται μετά τον πρόωρο θάνατο του καλλιτέχνη και περιλαμβάνει έργα που αναδεικνύουν την έρευνά του πάνω στη ζωγραφική γλώσσα. Ο Γαβρήλος δεν μελετά τη ζωγραφική ως μέσο αλλά ως οντότητα και γεγονός, ως δυνατότητα. Η τέχνη του είναι βιωματική χωρίς όμως να είναι προσωπική: «Ζωγραφίζω εμένα. Αλλά... δε βλέπω εμένα», γράφει ο ίδιος σε ένα κείμενο για τη δουλειά του που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Διπλή Εικόνα (Μάιος 1985).

Info: Roma Gallery (Ρώμα 5), έως τις 27/02, Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 10:00 - 20:00, Τετάρτη, Σάββατο 10:00 - 16:00.

Εδουάρδος Σακαγιάν: "Les Toits de Paris"

es24a-14-edouardsacaillan-les-toits-de-paris3-70x50cm.jpg

Η Kalfayan Galleries παρουσιάζουν την ατομική έκθεση τoυ Εδουάρδου Σακαγιάν με τίτλο "Les Toits de Paris". Η ζωγραφική του Εδουάρδου Σακαγιάν προκαλεί με την ειλικρίνεια και την ποιητικότητά της. Με το χαρακτηριστικό ζωγραφικό του ιδίωμα το οποίο διερευνά και διαρκώς πειραματίζεται με τα όρια της παραστατικότητας, ο διεθνώς αναγνωρισμένος ζωγράφος με έδρα στην Αθήνα και το Παρίσι, προσκαλεί τους θεατές να περιηγηθούν στον δικό του μοναδικό ονειρικό κόσμο όπου παρελαύνουν θεατές, κλόουν, οδηγοί αυτοκινήτων και κολυμβητές. Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος του καλλιτέχνη βρίσκεται όπως πάντα η μελέτη του φωτός, γεγονός που αποτυπώνεται με γλαφυρό τρόπο και στη νέα σειρά με τίτλο "Les toits de Paris" (Οι Στέγες του Παρισιού) που παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην γκαλερί Καλφαγιάν.

Info: Kalfayan Galleries (Χάρητος 11), έως τις 09/03, Δευτέρα, Σάββατο 11:00 - 15:00, Τρίτη - Παρασκευή 11:00 - 19:00.

Aθανάσιος Μαλούκος έκθεση ταξιδιωτικής φωτογραφίας "Τerra Incognita"

terra-incognita-ekthesi-taksidiotikis-fotoghrafias-toy-athanasioy-maloukoy-stin-tekhnopoli-dimoy-athi.jpg

Ο Αθανάσιος Μαλούκος παρουσιάζει μια μεγάλη ατομική έκθεση Tαξιδιωτικής Φωτογραφίας, με θέματα από χώρες όπως η Ινδονησία, η Παπούα Νέα Γουινέα, η Αιθιοπία, το Μεξικό, η ΛΔ του Κονγκό, το Βιετνάμ, αλλά και μέρη όπως το Σαχέλ, η Σιβηρία, ή τα Ιμαλάια. Απομακρυσμένες φυλές, ανεξερεύνητες θρησκείες, άγνωστες τελετουργίες, πολιτισμοί που εξαφανίζονται ή εντυπωσιακά γεγονότα, καταγεγραμμένα για πρώτη φορά με έναν μοναδικό καλλιτεχνικό τρόπο.

Info: Τεχνόπολις (Πειραιώς 100), έως τις 25/02, καθημερινά 10:00 - 22:00.


Theatre & Performances

«Ο Ταλαντούχος Κύριος Ρίπλεϊ» της Πατρίσια Χάισμιθ στο Θέατρο Ιλίσια Βολανάκης

talantouxos3839b-copy.jpg

Το διάσημο ψυχολογικό θρίλερ της Πατρίσια Χάισμιθ, «Ο Ταλαντούχος Κύριος Ρίπλεϊ» ανεβαίνει σε θεατρική μεταφορά και σκηνοθεσία Πέτρου Ζούλια, από τις 26 Ιανουαρίου, στο Θέατρο Ιλίσια – Βολανάκης. Σκηνοθεσία: Πέτρος Ζούλιας. Πρωταγωνιστούν: Μιχάλης Συριόπουλος, Μιχαήλ Ταμπακάκης, Ιωάννης Αθανασόπουλος, Ήβη Νικολαΐδου.

Info: Θέατρο Ιλίσια - Βολανάκης (Παπαδιαμαντοπούλου 4), έως τις 29/02, Τετάρτη στις 19:00, Πέμπτη στις 20:00, Παρασκευή και Σάββατο στις 21:00, Σάββατο και Κυριακή στις 18:00.

«Εκ του πατρός γεννηθέντα» του Τόνυ Δημητρίου στο Θέατρο Αλκμήνη

843024.jpg

Στο Θέατρο Αλκμήνη θα παρουσιάζεται από την Παρασκευή 26 Ιανουαρίου και κάθε Παρασκευή και Σάββατο η ανατρεπτική μαύρη κωμωδία «Εκ του πατρός γεννηθέντα» σε κείμενο Τόνυ Δημητρίου, με τον ίδιο και τον Γιάννη Φραγκίσκο στους πρωταγωνιστικούς ρόλους. Λένε ότι τα ζευγάρια φαίνονται στον χωρισμό, οι φίλοι στα δύσκολα και τα αδέλφια στην κληρονομιά. Δυο αδέλφια λοιπόν από διαφορετικές μητέρες, συναντιούνται για να βάλουν σε τάξη τα περιουσιακά τους.. Βασανίζονται και οι δυο από τους δαίμονες τους. Ο ένας από την γυναίκα του και τις οικογενειακές - τραπεζικές υποχρεώσεις και ο άλλος υποφέρει από σύνδρομο Τουρέτ, που του δυσκολεύει την καθημερινότητα, δημιουργεί θέματα με τους μαθητές του (καθότι δάσκαλος), αλλά πρέπει να αντιμετωπίζει καθημερινά και τον άρρωστο, δύστροπο πατέρα τους. Σκηνοθεσία: Τόνυ Δημητρίου, Στεφανία Γκουρνέλου.

Info: Θέατρο Αλκμήνη (Αλκμήνης 8), έως τις 30/03, Παρασκευή στις 21:30, Κυριακή στις 19:00.

«Ο άντρας μου» της Ρούμενα Μπουζάροφσκα στο Θέατρο Θησείον

847385.jpg

Στα διηγήματά της με τον τίτλο «Ο άντρας μου», η Ρούμενα Μπουζάροφσκα (γεννημένη στη Βόρεια Μακεδονία το 1981) , δημιουργεί την προσδοκία πως θα μιλήσει για το ανδρικό φύλο. Όμως τα κείμενά της μιλούν κυρίως για γυναίκες: για συζύγους, ερωμένες, φίλες, κόρες, μάνες. Μήπως, μιλώντας για τις γυναίκες καταλαβαίνει κανείς καλύτερα τους άντρες; Μήπως είναι αδύνατον να μιλήσεις για το ένα φύλο, αγνοώντας το άλλο; Τα διηγήματα της Μπουζάροφσκα περιγράφουν την ανθρώπινη κατάσταση με όρους πατριαρχίας. Χαρτογραφούν με χιούμορ και σκληρότητα τις δυναμικές των σχέσεων εντός του ζευγαριού και της οικογένειας, μέσα σε μια σύγχρονη, πατριαρχική βαλκανική κοινωνία- που μοιάζει πολύ με τη δική μας. Αποκαλύπτουν τόσο την πλάνη μας περί γυναικείας απελευθέρωσης, όσο και τα αδιέξοδα των ανδρών: και τα δύο φύλα ασφυκτιούν μέσα από την παγίδα των παραδοσιακών ρόλων. Πρωταγωνιστούν: Μαρία Σκουλά, Aμαλία Καβάλη, Μαρία Μαγκανάρη.

Info: Θησείον, Ένα θέατρο για τις Τέχνες (Τουρναβίτου 7), Πέμπτη-Σάββατο στις 21:00, Κυριακή στις 18:00.

«Το Πορτραίτο της Πηνελόπης Δέλτα» της Δήμητρας Παπαδήμα στο Θέατρο OLVIO

828973.jpg

Ένας μονόλογος με «πολλά» πρόσωπα. Μια παράσταση ποιητική και ανθρώπινη, που φανερώνει το σκοτάδι της κόρης, γυναίκας, καλλιτέχνιδας, συζύγου, μάνας κι ερωμένης Πηνελόπης Δέλτα -με λεπτομέρειες που ίσως ως τώρα να μην γνωρίζαμε και αλήθειες που είχαν ξεχαστεί με τα χρόνια. «Το Πορτρέτο» γράφτηκε με αφορμή τα 150 χρόνια από τη γέννηση της συγγραφέως, που άφησε το αποτύπωμά της τόσο στην τέχνη της όσο και στη ζωή, πηγαίνοντας κόντρα στο συντηρητισμό της εποχής της και στα τετριμμένα. Η Πηνελόπη Δέλτα επί σκηνής περνά από την παιδική της ηλικία, στην εφηβεία με τα πρώτα σκιρτήματα, στην ενηλικίωση, το γάμο, την γνωριμία με τον κρυφό αγαπημένο της, Ίωνα Δραγούμη κι εντέλει φτάνει στο θάνατο. «Συνομιλεί» με τους "αόρατους" συμπρωταγωνιστές της, τους ανθρώπους που σημάδεψαν τη ζωή της, τους γονείς της, τον Στέφανο Δέλτα και τον Ίωνα Δραγούμη. Μια μοναδική φορά, εξομολογείται όσα δεν τόλμησε να πει ποτέ, κατηγορεί τους πάντες, τον εαυτό της και τελικά την ίδια τη ζωή.

Info: Θέατρο "OLVIO" (Φαλαισίας 7), 31 Ιανουαρίου 2024 - 28 Φεβρουαρίου 2024, Τετάρτη στις 21:00.

Nik Bärtsch, Tania Giannouli στο Ωδείο Αθηνών

b0uyov1h.jpg

Έκαναν ήδη πρόβες στη γενέτειρα του Nik Bärtsch, τη Ζυρίχη, νωρίτερα φέτος. Τώρα, επιτέλους, οι δύο καταξιωμένοι Artists in Residence του περσινού Enjoy Jazz festival εμφανίζονται μαζί ζωντανά στην Αθήνα. Από την πρώτη κιόλας νότα, νιώθει κανείς συγκλονισμένος: Πάνω στις σαγηνευτικές μελωδίες της Τάνιας Γιαννούλη ο Nik Bärtsch απλώνει σταδιακά έναν ιστό από σκοτεινούς ρυθμούς και τόνους που μπορεί κανείς πραγματικά να αντιληφθεί συναισθηματικά στη γλώσσα του ως μια ζεστή γήινη γεύση κατά την ακρόαση.

Info: Ωδείο Αθηνών (Ρηγίλλης και Λεωφόρος Βασιλέως Γεωργίου Β΄ 17-19), 26/01 στις 21:00.

Stefano Bollani Solo στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

event-30430.jpg

Ο διάσημος Ιταλός πιανίστας Στέφανο Μπολλάνι θεωρείται από πολλούς μουσική αυθεντία. Με μια καριέρα δεκαετιών, η δεξιοτεχνία και η δημιουργική του ιδιοφυΐα συναρπάζουν τους φίλους της τζαζ σε όλο τον κόσμο. Στη σόλο εμφάνισή του στο Μέγαρο, το κοινό θα ανακαλύψει τη μαγεία ενός ερμηνευτή που συνδυάζει άψογα την κλασική κομψότητα με το ελεύθερο πνεύμα της τζαζ, και όχι μόνο. Ο Στέφανο Μπολλάνι έχει τη χάρη να υφαίνει μια μουσική ταπετσαρία που ανθίζει από δημιουργικότητα και συγκίνηση.

Info: Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (Βασιλίσσης Σοφίας & Κόκκαλη), 27/01 στις 20:30.

''If Music be the Flood of Love, Play On'' στο Δημοτικό Μουσικό Θέατρο Μαρία Κάλλας

808834.jpg

Η μαγεία του Σαίξπηρ και η επιρροή που άσκησε σε γενιές μουσικών μέσα στους αιώνες συνοψίζονται στα λόγια του νεαρού Hector Berlioz, στον οποίο η ποιητική δύναμη του βάρδου αποκαλύπτει «έναν ολόκληρο παράδεισο τέχνης». Ο θαυμασμός του Berlioz είναι ενδεικτικός της λατρείας των Γάλλων ρομαντικών· στο πρόσωπο του Σαίξπηρ αναγνωρίζουν ένα σύμβολο ελευθερίας, έναν δημιουργό ασυμβίβαστο, που δεν υποτάχθηκε πάρα μόνο στην ευφυΐα του, αψηφώντας τους ακαδημαϊκούς κανόνες και τα ήθη της εποχής του. Η σαιξπηρική φλέβα ενέπνευσε στους συνθέτες συμφωνικά έργα, όπερες, κύκλους τραγουδιών, έργα σκηνικής μουσικής, καλύπτοντας μια ευρύτατη δημιουργική γκάμα. Στο πρόγραμμά της η Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών, υπό τον αρχιμουσικό Βύρωνα Φιδετζή και σε συνεργασία με τη διεθνώς καταξιωμένη σοπράνο Χριστίνα Πουλίτση, παρουσιάζει μια επιλογή από σπουδαία έργα του ρεπερτορίου που οφείλουν στον Σαίξπηρ την ύπαρξή τους.

Info: Ολύμπια Δημοτικό Μουσικό Θέατρο Μαρία Κάλλας (Ακαδημίας 59), 27/01 στις 20:30.