fbpixel

Search icon
Search
Ατζέντα Αθήνας: Ό,τι νέο έρχεται στην πρωτεύουσα το επόμενο 10ήμερο
ARTS & CULTURE

Ατζέντα Αθήνας: Ό,τι νέο έρχεται στην πρωτεύουσα το επόμενο 10ήμερο

Οι καλύτερες προτάσεις είναι εδώ


Η άνοιξη φέρνει καινούριες προτάσεις στην πολιτιστική της σκηνή της Αθήνας, και καλεί τους κατοίκους της πόλης αλλά και τους επισκέπτες της να βιώσουν αξέχαστες εμπειρίες. Στην παρακάτω ατζέντα, συγκεντρώσαμε ό,τι «τρέχει» αυτήν τη στιγμή στην πρωτεύουσα, καθώς και όλα αυτά που θα μας απασχολήσουν μέσα στις επόμενες ημέρες.

Κρατήστε σημειώσεις...

Exhibitions

Eλένη Πίττα- έκθεση "RETROspect"

4769894d-8fc2-ad17-4008-e5b5c1e5a859.png

Η CL Art Gallery Athens φιλοξενεί τη νέα έκθεση της Eλένης Πίττα, RETROspect. Μια έκθεση που παρουσιάζει ένα μείγμα επιρροών που ενσαρκώνει τη διαρκώς μεταβαλλόμενη ανθρώπινη προσωπικότητα, αναδεικνύοντας ιδιότητες όπως η ατομικότητα της επιλογής, η σεξουαλικότητα και η ταυτότητα. Η Ελένη Πίττα γεννήθηκε στο Λονδίνο και ασχολήθηκε με το Visual Art και την φωτογραφία. Στην Ελλάδα ανακάλυψε την αγάπη της για τις φωτογραφικές εικόνες και τώρα, ζώντας εδώ, μετατρέπει τις φωτογραφίες της σε πίνακες και εγκαταστάσεις με ρετρό κινηματογραφικό φωτογραφικό εφέ. Οι μονόχρωμοι πίνακές της εστιάζουν στη δύναμη της εξάλειψης του χρώματος, δημιουργώντας δραματικά έργα με απόλυτη απλότητα και λεπτομέρεια. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού της, εξερευνά τις δυνατότητες του μαύρου και του λευκού, εστιάζοντας σε στοιχεία όπως η σύνθεση, η αξία, η φόρμα, η σκιά και το φως. Έχει εκθέσει σε διάφορες πόλεις παγκοσμίως, μεταξύ των οποίων Λονδίνο, Νέα Υόρκη, Κύπρο, Μύκονο και Σαντορίνη.

Info: CL Art Gallery Athens (Χάρητος 10, Κολωνάκι), Τετάρτη 12:00 – 16:00, Πέμπτη – Παρασκευή 12:00 – 19:00, Σάββατο 12:00 – 16:00.

Στέλιος Γαβαλάς - έκθεση γλυπτικής «Ισαλος Γραμμή»

870349-qJQib.jpg

Η Sianti Gallery παρουσιάζει την ατομική έκθεση γλυπτικής του Στέλιου Γαβαλά με τίτλο «Ίσαλος Γραμμή» σε επιμέλεια του Γιάννη Κολοκοτρώνη, καθηγητή της Δυτικής Τέχνης. Στην έκθεση γίνεται μία γοητευτική προσέγγιση σε έργα γλυπτικής, που προκαλούν χωρικές εμπειρίες, υιοθετώντας τα χαρακτηριστικά και τις ποιότητες της αρχιτεκτονικής δημιουργίας. Πρόκειται για έργα που αναπλάθουν, ορίζουν ως «τοπόσημα» ή ακόμα και οριοθετούν τον χώρο αναδεικνύοντας πάντα τον τόπο, μέσα στον οποίο δημιουργούνται. Ένας τέτοιος είναι και το εργαστήρι του Στέλιου Γαβαλά. Γεμάτο από εργαλεία εξακολουθεί να είναι ένας μικρόκοσμος από μόνο του, που αντανακλά την μέθοδο δημιουργίας του καλλιτέχνη. Τα έργα του Γαβαλά ανάγουν την γλυπτική σε μία βιωματική εμπειρία, όπου αντίληψη και αισθήσεις διεγείρονται. Και αυτό συμβαίνει γιατί τα γλυπτά σμιλεύθηκαν με βάση τα χαρακτηριστικά του φυσικού τοπίου, μέσα στο οποίο εναρμονίζεται συναισθηματικά ο καθένας από εμάς.

Info: Sianti Gallery (Βασ. Αλεξάνδρου 2 & Νηρηίδων 18, Περιοχή Χϊλτον), Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή 10:00 - 20:00, Τετάρτη 10:00 - 15:00, Σάββατο 10:00 - 16:00.

Γιώργος Πανταζής έκθεση «Το Φτέρωμα των Χρωμάτων»

871499-1.jpg

Η αίθουσα τέχνης Τεχνοχώρος παρουσιάζει την ατομική έκθεση του Γιώργου Πανταζή με τίτλο «Το Φτέρωμα των Χρωμάτων», σε επιμέλεια της Ιστορικού-Κριτικού Τέχνης Θάλειας Στεφανίδου. Χαρακτηριστικό στα έργα του Γιώργου Πανταζή είναι το έντονο χρώμα και το ζεστό φως αλλά και η ικανότητα του να αποτυπώνει τις ομορφιές της φύσης, ξεφεύγοντας από την πραγματική εικόνα και τοποθετώντας το θέμα του σε ένα περιβάλλον φαντασιακό, διατηρώντας συνάμα την αυθεντικότητα του. Ο καλλιτέχνης με αυτό τον τρόπο δηλώνει την εικαστική του ταυτότητα ενώ ταυτόχρονα προκαλεί στον θεατή ένα «σοκ» λόγω της έντασης των χρωμάτων, εν αντιθέσει με τα γαλήνια και αισιόδοξα συναισθήματα που του δημιουργεί.

Info: Τεχνοχώρος Art Gallery (Λεμπέση 12), Τρίτη 11:00 - 14:30 και 17:30 - 20:30, Τετάρτη 11:00 - 17:00, Πέμπτη και Παρασκευή 11:00 - 14:30 και 17:30 - 20:30, Σάββατο 11:00 - 16:00.

Ομαδική έκθεση «Περί ζωγραφικής»

jpg.jpg

Στο Κέντρο Τεχνών Μετς παρουσιάζεται η ομαδική έκθεση με τίτλο «Περί Ζωγραφικής» σε επιμέλεια Νιόβης Κρητικού. Η επιμελήτρια στο κείμενό της αναφέρει, μεταξύ άλλων: «Στον πολύχρωμο και πολυδιάστατο κόσμο της ζωγραφικής, η έκθεση "Περί ζωγραφικής" αναδεικνύει πέντε απόφοιτους της Σχολής Καλών Τεχνών Αθήνας, οι οποίοι αφοσιώνονται στην εξερεύνηση της τέχνης μέσα από κλασικές ζωγραφικές προσεγγίσεις. Καθιστώντας την αναμέτρηση με τους πατέρες της αναγέννησης και του μοντερνισμού έναν ενοποιητικό μίτο της δημιουργικής τους πορείας, διαμορφώνουν έναν καίριο και συνάμα σύγχρονο διάλογο με την ιστορία της τέχνης». Συμμετέχουν: Αγγελική Αντωνέα, Αντρέας Βεντούρης, Φίλιππος Κούτρικας, Irina Kouzmenko, Γιώργος Λουλούδης.

Info: Κέντρο Τεχνών Μετς (Ευγένιου Βουλγάρεως 6, Παγκράτι), Τρίτη 17:00 - 20:30, Τετάρτη και Σάββατο 11:00 - 15:00, Πέμπτη και Παρασκευή 17:00 - 20:30.


Theatre

«Farewell - Ἐν τόπῳ χλοερῷ» στο Θέατρο 104

869372.jpg

Millennials σε κρίση μέσης ηλικίας: μια μαύρη κωμωδία για τις ανεξάντλητες πιθανότητες και τις χαμένες ευκαιρίες. Η νέα παράσταση/performance/DIY συναυλία της ομάδας Ντουθ μάς καλεί σε έναν γάμο ή μια κηδεία. Όπως το πάρει κανείς. Τα σατέν σιδερώθηκαν, ο μπουφές στολίστηκε, τα κρύσταλλα πήραν τη θέση τους και οι χοροί ξεκινούν. Είστε όλοι/ες/α καλεσμένοι/ες/α στην πιο εξπρεσιονιστική κρίση μέσης ηλικίας. Σκηνοθεσία: Βάσια Ατταριάν. Παίζουν: Ευδοξία Ανδρουλιδάκη, Ειρήνη Γεωργαλάκη, Ρωμανός Καλοκύρης κ.ά.

Info: Θέατρο 104 (Ευμολπιδών 41), Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή στις 21:00.

«Ριχάρδος ΙΙΙ» του William Shakespeare στο Σύγχρονο Θέατρο

b9ea36c7cbe84d19b0eb79f79fe21466.webp

Η ομάδα Anima και η σκηνοθέτις Ρουμπίνη Μοσχοχωρίτη ανεβάζουν με έναν νέο, ανατρεπτικό τρόπο τον Ριχάρδο III του Shakespeare. Η σύγχρονη «προοπτική» του κλασσικού θεάτρου που ενδιαφέρει την ομάδα και η λοξή ματιά, που αντιμετωπίζει τα κείμενα, ενισχύεται από την επίκαιρη διασκευή του Ανδρέα Φλουράκη. Μετά τον Εμφύλιο Πόλεμο των Ρόδων μεταξύ των οίκων Γιορκ και Λάνκαστερ, η Αγγλία απολαμβάνει μια περίοδο ειρήνης. Όμως, ο μικρότερος αδελφός του βασιλιά, ο Ριχάρδος, καταστρώνει σχέδια εξόντωσης των φυσικών διαδόχων και των αντιπάλων του για να κατακτήσει τον θρόνο της Αγγλίας, σχέδια που στη συνέχεια υλοποιεί με απόλυτη επιτυχία. Έτσι, παρακολουθούμε τη μακιαβελική άνοδο στην εξουσία ενός διεφθαρμένου ανθρώπου και τη σύντομη βασιλεία του, την οποία διακόπτει ο βίαιος θάνατός του. Σκηνοθεσία-Δραματουργική Επεξεργασία: Ρουμπίνη Μοσχοχωρίτη. Ηθοποιοί με σειρά εμφάνισης: Ορέστης Τζιόβας, Σπύρος Κυριαζόπουλος, Γιώργης Παρταλίδης κ.ά.

Info: Σύγχρονο Θέατρο (Ευμολπιδών 45), Τετάρτη, Πέμπτη και Κυριακή στις 21:15, Σάββατο στις 19:00.

«Περιμένοντας τον Γκοντό» σε σκηνοθεσία Θεόδωρου Τερζόπουλου στη Στέγη Ιδρύματος Ωνάση

d8ce2318e1134d33b50b97b58449648d.webp

Ο διεθνούς φήμης Έλληνας σκηνοθέτης και το θεατρικό έργο που καθόρισε τον 20ό αιώνα, στην πρώτη παρουσίασή του στη Στέγη. Μια μεγάλη συμπαραγωγή του Emillia Romagna Teatro και μια παράσταση-σταθμός, στα όρια του μνημειακού και του κωμικού. To «Περιμένοντας τον Γκοντό» για πρώτη φορά στη Στέγη και όπως δεν το έχετε ξαναδεί. Μνημειακό, στα όρια της υψηλής ποίησης και της αυθάδικης κωμωδίας. Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο πιο διεθνής Έλληνας σκηνοθέτης του θεάτρου, ο Θεόδωρος Τερζόπουλος, κατευθύνοντας ένα εξαιρετικό ιταλικό καστ, σε μια μεγάλη συμπαραγωγή του Emillia Romagna Teatro που βρίσκεται σε παγκόσμια περιοδεία. Παίζουν: Paolo Musio, Stefano Randisi, Enzo Vetrano κ.ά.

Info: Στέγη Ιδρύματος Ωνάση (Ν. Κόσμος - Κουκάκι), 15 Μαΐου 2024 - 19 Μαΐου 2024, Τετάρτη - Κυριακή στις 20:30.

«Γράμμα στον Πατέρα» του Franz Kafka στο H.ug

gramma-ston-patera-d-kataloifos-CyIUe.jpg

Ο Franz Kafka σε ηλικία 36 ετών και ενώ ζει μόνος του, γράφει μια επιστολή 103 σελίδων προς τον πατέρα του μετά από μια έντονη λογομαχία τους. Η επιστολή αρχίζει με την προσφώνηση «Πολυαγαπημένε μου Πατέρα» και τελειώνει με την υπογραφή "Franz". Η επιστολή αυτή δεν παραδόθηκε ποτέ στον πατέρα του. Η Πηνελόπη Φλουρή σκηνοθετεί ένα εμβληματικό έργο τιμώντας παράλληλα τα 100 χρόνια μετά το θάνατο του μεγάλου συγγραφέα. Επί σκηνής παρακολουθούμε τον κεντρικό ήρωα, Φ. Κάφκα (Φοίβος Παπακώστας), μέσα σε ένα οπτικοακουστικό σύμπαν το οποίο συντίθεται από ημερολογιακές καταγραφές κι όνειρα του ίδιου του συγγραφέα. Πρόκειται για μια λεπτομερή καταγραφή-εξομολόγηση-απολογία μέσα σε ένα σύμπαν με διαρκείς εναλλαγές ψυχικών καταστάσεων. Στον ρόλο του πατέρα (βιντεοπροβολή) ο Δημήτρης Καταλειφός.

Info: H.ug (Μελιταίων 14, Πετράλωνα - Φιλοπάππου), Δευτέρα και Σάββατο στις 21:15, Κυριακή στις 20:00.