fbpixel

Search icon
Search
Αθηνά Κοΐνη: Η ελληνίδα πίσω από το show του Dior στη χώρα μας διατηρεί το προφίλ της «πρωταθλήτριας» σε κάθε βήμα
MAGAZINE

Αθηνά Κοΐνη: Η ελληνίδα πίσω από το show του Dior στη χώρα μας διατηρεί το προφίλ της «πρωταθλήτριας» σε κάθε βήμα

Η ίδια από τον στίβο πέρασε στον χώρο της μόδας, με την ίδια ευκολία που διένυε τις διαδρομές μετ’ εμποδίων


Όλοι αναρωτήθηκαν, στην αρχή, για τη στιλάτη και άνετη στον φακό μελαχρινή ξεναγό του βίντεο που συνόδευε τη μετάδοση της επίδειξης στην Ελλάδα του οίκου Dior στα social media. Και στη συνέχεια, όλοι άρχισαν να μιλούν για την ελληνίδα καλλονή με την εξωτική ομορφιά.

Η Αθηνά γεννιέται στον Καναδά -από έλληνα πατέρα και μητέρα από την Αιθιοπία, οι οποίοι γνωρίστηκαν εκεί-, αλλά σε ηλικία τεσσάρων μηνών έρχεται με τους γονείς της στην Ελλάδα, όπου μεγαλώνει στα Ιλίσια. Τα παιδικά της χρόνια τα έχει αποτυπώσει με πολλή γλυκύτητα στη μνήμη της: ευχάριστα, στο χωριό του πατέρα της, στην ονειρεμένη φύση της ορεινής Φωκίδας, με πολύ παιχνίδι και ξεγνοιασιά. «Πραγματικά, δε θα μπορούσαν να ήταν καλύτερα. Νιώθω ότι ως παιδί δε θα μπορούσα να περάσω πιο μαγικά», αναπολεί. Λόγω του πατέρα της, λοιπόν, έχει την τύχη ν’ απολαμβάνει τις ομορφιές της Ελλάδας και την ελευθερία της παιδικής ηλικίας, ενώ από την -αφρικανικής καταγωγής- μητέρα της νιώθει ευλογημένη που διδάσκεται από πολύ μικρή ότι η οικογένεια και η πίστη στον Θεό είναι ουσιαστικά ο πλούτος που αξίζει να διαθέτει κάθε άνθρωπος. Κι όσον αφορά στη σχέση της με την Αιθιοπία, οι δεσμοί φαίνεται να είναι ισχυροί, καθώς αποτελεί το σημείο συνάντησης με τα αγαπημένα της πρόσωπα. «Η χώρα μάς ενώνει όλους μαζί. Όχι μόνο συναντιόμαστε με τη μεγάλη οικογένεια της μητέρας μου, αλλά εκεί περνούσα και πολύ χρόνο ως αθλήτρια, καθώς αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα αθλητικά κέντρα στον κόσμο. Οπότε, επέλεγα να βρίσκομαι εκεί για μεγάλο χρονικό διάστημα, ώστε να προετοιμάζομαι καλύτερα για τους αγώνες μου».

glow-koini001.jpg
Μεταξωτό πουκάμισο και φούστα Versace, Grigio

High performance

Λογικά, λοιπόν, θα εικάσει κανείς ότι το DNA λειτούργησε θεαματικά, αφού, από τότε που θυμάται τον εαυτό της, αυτό που την κάνει να ξεχωρίζει και την ενθουσιάζει είναι το τρέξιμο. Εξάλλου, μ’ ένα μέλος από την οικογένεια της μητέρας της να είναι από τις μεγαλύτερες αθλήτριες του κόσμου και από τους ανθρώπους που θαυμάζει, δύσκολα θα ξέφευγε από το κάρμα. «Ουσιαστικά εκείνη ήταν ο άνθρωπος που μου επιβεβαίωσε ότι αξίζει να δοκιμάσω μια καριέρα στον στίβο», παραδέχεται. Μπαίνοντας στην εφηβεία, η ζωή της αλλάζει ρυθμό και δε θυμίζει σε πολλά την ανέμελη ζωή των φιλενάδων της, αφού ο πρωταθλητισμός πρωταγωνιστεί στο 24ωρό της και θυσιάζει τα πάντα γι’ αυτόν -κάτι που δε μετανιώνει ούτε στιγμή-, διατηρώντας άσβεστο το όνειρο των παγκόσμιων διοργανώσεων. «Δεν υπήρχε κάτι που να με γεμίζει όσο ο αθλητισμός. Σίγουρα θυσίασα κάποια πράγματα για να πετύχω τους στόχους μου, η ζωή ενός αθλητή, όμως, είναι ιδιαίτερα απαιτητική και σου στερεί αρκετές στιγμές. Μπορεί να είχα μείνει πίσω σε πολλά πράγματα στη ζωή μου, αλλά ο αθλητισμός μ’ έκανε αυτό που είμαι σήμερα». 

Θυμάται να αγωνίζεται, παιδάκι ακόμη, σε σχολικούς αγώνες και πρωταθλήματα και να κερδίζει τις διακρίσεις τη μία πίσω από την άλλη. Τότε είναι που οι προπονητές την πλησιάζουν και μιλώντας με τη θεία της, που ήταν αναγνωρισμένη αθλήτρια, αποφασίζει ν’ αφοσιωθεί σοβαρά στον αθλητισμό. Οι διακρίσεις έρχονται σύντομα, με πανελλήνια ρεκόρ στο αγώνισμά της -τα 3.000 μέτρα με φυσικά εμπόδια και τα 5.000 μέτρα. Συμμετέχει σε αρκετά πανευρωπαϊκά και ξεκινάει να χτίζει δυνατά την αθλητική της καριέρα, προσεγγίζοντας ολοένα και περισσότερο το παιδικό της όνειρο, που δεν ήταν άλλο από τη συμμετοχή στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Δυστυχώς, όμως, η ζωή πολύ συχνά έχει άλλα σχέδια για εμάς, κι έτσι, στην περίπτωση της Αθηνάς ένας πολύ σοβαρός τραυματισμός στο γόνατό της την αφήνει αθλητικά πίσω, ανακόπτοντας την εντυπωσιακή πορεία της. Μπορεί το αγώνισμά της να είναι οι μεγάλες διαδρομές μετ’ εμποδίων, εντούτοις η εμπειρία του πρωταθλητισμού τής μαθαίνει να προσπερνάει κάθε εμπόδιο και να προσηλώνεται αποκλειστικά στον στόχο της. Έτσι, το αντιμετωπίζει κι αυτό γενναία, κρατώντας, όμως, από τον αθλητισμό όλα τα μαθήματα που διδάχθηκε, κι έναν χαρακτήρα καλά σμιλεμένο στα ταρτάν: «Ο αθλητισμός μού έμαθε να κυνηγάω τους στόχους μου, να έχω τεράστια υπομονή και να μην επηρεάζομαι από την άποψη κανενός. Μου έμαθε ν’ αγαπάω αυτό που είμαι και να με προσέχω, για να είμαι χαρούμενη στο τέλος της ημέρας», τονίζει κάθε της λέξη με σημασία.

cover-glow-koini004.jpg
Πουκάμισο Etro, Intervista | Μπλούζα με γιακά από προσωπική συλλογή | Γαλότσες Bettina Vermillion, Kalogirou
glow-koini005.jpg
Πλεκτή μπλούζα και φούστα Victoria Beckham, Grigio | Μποτάκια Karida, Karida 1912


Fashion forward

Η ίδια, μια γυναίκα με εξωτική ομορφιά, αρχίζει να συνειδητοποιεί, σε αρκετά μεγάλη ηλικία, ότι τραβάει τα βλέμματα, χωρίς να το θεωρεί, όμως, και το κλειδί που θα της ανοίξει πόρτες. «Προσωπικά, επιλέγω να είμαι προσγειωμένη και να διαχειρίζομαι πιο ψύχραιμα το θέμα “ομορφιά”. Κάθε γυναίκα έχει τη δική της γοητεία κι αυτό μας κάνει να ξεχωρίζουμε». Το μόντελινγκ είναι ένα χώρος που την ενδιέφερε ανέκαθεν, αλλά κυρίως το να κάνει φωτογραφήσεις και να ταξιδεύει στον κόσμο, συνθήκη αρκετά δύσκολη για να τη συνδυάσει με τον αθλητισμό. «Αυτό που με γοητεύει ιδιαίτερα είναι το πόσο όμορφα και ιδιαίτερα μπορεί να αποτυπώσει το πρόσωπο και την έκφρασή σου ένας φωτογράφος και πόσο διαφορετικά βλέπουν την ομορφιά σου όταν σε φωτογραφίζουν. Το βρίσκω πολύ ενδιαφέρον...»

Με highlights της καριέρας της τη συνεργασία με τον Dior και το εξώφυλλο για το περιοδικό “Ηow to spend it”, αισθάνεται ήδη ότι αρχίζει ν’ αγγίζει τους στόχους της και ότι αξίζουν και αυτές οι θυσίες που κάνει. Ήδη έχει ξεκινήσει τις συνεργασίες στο εξωτερικό -συγκεκριμένα στη Γερμανία- δουλεύοντας ως μοντέλο εδώ κι έναν χρόνο. «Μου αρέσει να ταξιδεύω, να μαθαίνω καινούρια πράγματα, ν’ αποκτώ νέες εμπειρίες». Όπως ήταν και η συνεργασία με τον οίκο Dior, «από τις μεγαλύτερες και πιο όμορφες που έχω κάνει μέχρι στιγμής», όπως παραδέχεται. «Ενθουσιάστηκα, αλλά δεν μπορώ να κρύψω ότι είχα αγχωθεί αρκετά, γιατί ήθελα να βγει ένα ωραίο αποτέλεσμα. Και καθώς στον χώρο της μόδας ο οίκος Dior είναι από τα μεγαλύτερα ονόματα, αυτό με βοήθησε αρκετά στις μετέπειτα δουλειές. Προέκυψαν αρκετές προτάσεις και ακόμη περισσότερα ταξίδια!» εξομολογείται ενθουσιασμένη. Της ζητάω να συγκρίνει -αν είναι εφικτό- τους δύο χώρους, και φυσικά καταλήγει στα τρία σημαντικότερα κοινά στοιχεία που έχει διαπιστώσει: «Όπως και στον αθλητισμό, έτσι και στο μόντελινγκ πρέπει είσαι διατεθειμένος να κάνεις πολλές θυσίες, να προσέχεις το σώμα σου με τον καλύτερο τρόπο και να έχεις υπομονή για να πραγματοποιήσεις τους στόχους σου». Από τα μεγαλύτερα -ενήλικα- όνειρά της είναι να καταφέρει να γίνει μούσα του Calvin Klein, καθώς θεωρεί ότι ως στιλ μοντέλου ταιριάζει απόλυτα στη φιλοσοφία του οίκου. Η ίδια υιοθετεί το minimal ύφος στην προσωπική της ζωή, αφού εκπροσωπεί την άνεση και την κομψότητα που τόσο αγαπάει. Κι αν αναρωτιέστε για τα μυστικά της σιλουέτας και της ομορφιάς της, ακούγονται απλά: «Προσπαθώ να γυμνάζομαι όσο μπορώ -η αλήθεια είναι ότι όταν βρίσκω χρόνο επιλέγω να τρέξω για μισή ώρα και να το συνδυάσω με διάφορες ασκήσεις. Προσέχω τη διατροφή μου, για να έχω ένα υγιές δέρμα, ενώ το πιο σημαντικό για μένα είναι να μη στρεσάρομαι, γιατί αυτό σου βγάζει μια ηρεμία και πάντα δείχνεις πιο όμορφη!» μου αποκαλύπτει.

glow-koini002.jpg
Πλεκτό πουλόβερ και φούστα Max Mara, Max Mara Βοutique | Δερμάτινες μπότες Karida, Karida 1912 | Μαντίλι από προσωπική συλλογή

Get personal

Στον απόηχο όσων έχουν αποκαλυφθεί μέχρι στιγμής για τους χώρους του αθλητισμού και του θεάτρου, τη ρωτάω ευθέως αν έχει βρεθεί ποτέ σε δύσκολη θέση ή αμηχανία. «Σίγουρα όλες οι γυναίκες έχουμε αντιμετωπίσει μια άβολη στιγμή, που μπορεί να είναι και μόνο λεκτική, κάποιες φορές. Πάντα, όμως, μπορούσα να το διαχειριστώ και δε θα έλεγα ότι το έχω συναντήσει σε μεγάλο βαθμό. Με λυπεί ιδιαίτερα το γεγονός ότι στη σύγχρονη εποχή αντιμετωπίζουμε ακόμη τέτοιου είδους ζητήματα και καλό θα ήταν -όσο δύσκολο κι αν είναι αυτό- να μην αφήνουμε τον καιρό να περνάει, αλλά να αναλαμβάνουμε δράση», σημειώνει. Και μένοντας στο κεφάλαιο «Γυναίκες», ζητάω να σκεφτεί ένα πρότυπο γυναίκας που την εμπνέει. Μου απαντάει τόσο αυθόρμητα ότι είναι η Ζιζέλ: «Αυτό που θέλει να περάσει στα σύγχρονα κορίτσια είναι η βαθιά της πεποίθηση ότι οι πιο όμορφες γυναίκες είναι αυτές που νιώθουν καλά με τον εαυτό τους. Θεωρώ ότι με εκφράζει απόλυτα αυτή η στάση της για τη ζωή».

glow-koini007.jpg
Μεταξωτό φόρεμα, αμάνικο γιλέκο και δερμάτινη τσάντα όλα, Callista Crafts | Μπότες Karida, Karida 1912

Μια θεωρία που -αν ανοίξεις το πλάνο- ασπάζεται και στον τομέα των ανθρώπινων σχέσεων και στο πώς διαμορφώνονται τα τελευταία χρόνια. «Πιστεύω ακράδαντα ότι οι σύγχρονες προβληματικές σχέσεις των ανθρώπων οφείλονται στο ότι έχει χαθεί τελείως η αυθεντικότητα και δίνεται μεγαλύτερη βάση στα υλικά αγαθά. Πρέπει να υπάρχει ισορροπία και το βασικό χαρακτηριστικό τους να είναι η αγάπη και ο σεβασμός». Ρομαντικό; Μπορεί, αλλά κι ελπιδοφόρο που μια 28χρονη κοπέλα, μέσα στις ταχύτητες που ζούμε, πιστεύει ακόμη σε κάποιες σταθερές αξίες, όπως η εντιμότητα, ο σεβασμός, η αξιοπρέπεια. Όπως και ο άντρας που θα τη γοητεύσει, πρέπει να είναι αυθεντικός, να έχει χιούμορ, να είναι γοητευτικός και να ξέρει να προσφέρει στην οικογένειά του. Αδιαπραγμάτευτα!

glow-koini011.jpg
Shirt dress και παντελόνι Sportmax, Max Mara Βοutique | Kitten Heels Prada, Kalogirou
glow-koini010.jpg
Πλεκτό πουλόβερ Karl Lagerfeld, Ιntervista

Ο μεγαλύτερός της φόβος είναι να χάσει τη μητέρα της, γι’ αυτό και προσπαθεί να κάνει τα πάντα για να τη βλέπει ευτυχισμένη. «Είναι ο άνθρωπος που μου δίνει δύναμη και μ’ έχει κάνει αυτό που είμαι σήμερα», μου λέει με συγκίνηση, ενώ, στον αντίποδα, αυτά που την κάνουν ευτυχισμένη είναι η οικογένειά της, η συναναστροφή με ανθρώπους αληθινούς και θετικούς και η προσωπική της εξέλιξη μέσα από την υλοποίηση των ονείρων της. Η καλύτερη συμβουλή που της έχουν δώσει μέχρι σήμερα στη ζωή της; «Ν’ ακούς το μέσα σου και πάντα να επιλέγεις εσύ τι θα κάνεις στη ζωή σου». Λίγο πριν από την είσοδο στην τέταρτη δεκαετία της ζωής της, αναρωτιέμαι πώς θα ήθελε να τη βρει η νέα αυτή φάση: «Να εξελιχθώ σαν άνθρωπος σε όλους τους τομείς, επαγγελματικά και προσωπικά. Πάνω απ’ όλα, όμως, να είμαι ευτυχισμένη. Νομίζω ότι τα τελευταία χρόνια, με όλο αυτό που αντιμετωπίζουμε παγκοσμίως, έχουμε πάρει οι περισσότεροι, ελπίζω, ένα μάθημα -και σίγουρα μιλάω και για μένα- ώστε να έχουμε την ικανότητα να εκτιμάμε την ευτυχία και να συνειδητοποιήσουμε πλέον ότι τίποτα δεν είναι δεδομένο σε αυτήν τη ζωή».

Credits

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΝΙΚΟΛ ΜΠΑΡΤΖΩΚΑ (D-TALES)

STYLING ΜΑΡΚΟΣ ΑΝΔΡΙΩΤΗΣ

ASSISTANT STYLING ΘΑΛΕΙΑ ΝΙΚΟΛΑΡΟΥ

HAIR & MΑΚΕ UP ZEΦΗ ΣΙΑΤΟΥ (D-TALES)

Κεντρική Φωτογραφία: Πουκάμισο Etro, Intervista | Μπλούζα με γιακά από προσωπική συλλογή 

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ GLOW ΣΤΟ ΤΕΥΧΟΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2021