fbpixel

Search icon
Search
Αθήνα: Η Ακρόπολη πλημμύρισε με το νέο εντυπωσιακό φως σε μια πραγματικά κατανυκτική τελετή
ARTS & CULTURE

Αθήνα: Η Ακρόπολη πλημμύρισε με το νέο εντυπωσιακό φως σε μια πραγματικά κατανυκτική τελετή

Έλαμψε ο Ιερός Βράχος χθες το βράδυ στην πρωτεύουσα


Με φως πλημμύρισε η Ακρόπολη χθες το βράδυ, γεμίζοντας την πρωτεύουσα με το «φως του 21ου αιώνα». Σε μια σεμνή και λιτή τελετή, από αυτές που αρμόζουν στην εποχή, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, η πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη και ο πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση, Αντώνης Σ. Παπαδημητρίου παραβρέθηκαν στην Πνύκα, προκειμένου να παρουσιάσουν το έργο της αναβάθμισης του φωτισμού στον Ιερό Βράχο. 

Μόλις το φως του ήλιου χάθηκε στον ορίζοντα και το σκοτάδι άρχισε να σκεπάζει την Αθήνα, συνεργεία και τεχνικοί κατέκλυσαν τον αρχαιολογικό χώρο με σκοπό να στήσουν μια εξέδρα δίπλα στο τηλεσκόπιο του Αστεροσκοπείου, το οποίο ήταν «ντυμένο» στα κόκκινα, όπου οι επίσημοι ομιλητές θα έβγαζαν τους λόγους τους με φόντο τη μαγική Ακρόπολη. 

akropoli-fws.jpg

Για πρώτη φορά ο νέος φωτισμός -που άλλαξε μετά από 16 χρόνια- διακρίνει τα μνημεία του Ιερού Βράχου από τα τείχη, αλλά και μεταξύ τους, όπως αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού, ενώ συγκεκριμένα φωτίζονται εκ νέου 9 σημεία: Ο Βράχος, τα Τείχη, ο Παρθενώνας, τα Προπύλαια, ο Ναός της Αθηνάς Νίκης, το Ερέχθειο, το Θέατρο του Διονύσου, η Στοά του Ευμένους, το Διονυσιακό Ιερό.

Η χθεσινή εκδήλωση αποτελεί μια πρωτοβουλία του υπουργείου Πολιτισμού -η πρώτη από μια σειρά έργων που πραγματοποιείται για την αναβάθμιση των υποδομών και των παρεχόμενων υπηρεσιών της Ακρόπολης, με δωρεά και υλοποίηση από το Ίδρυμα Ωνάση.

Τονίζοντας τη σημασία μιας τέτοιας κίνησης σε καιρούς που η χώρα χρειάζεται συσπείρωση καθώς κι ενότητα σε κάθε τομέα, η Ακρόπολη αποτελεί ένα αδιαμφισβήτητο σύμβολο Δημοκρατίας, που γυρνάει τον νου των Ελλήνων στο ένδοξο παρελθόν τους και παράλληλα τους υπενθυμίζει την ιστορία τους, η οποία αποτελούσε πάντα βάλσαμο και πηγή έμπνευσης για τα κατορθώματα του μέλλοντος -όσο και αν πολλοί το αμφισβητούν σε περιόδους κρίσης. 

akropoli-fws-yVRss.jpg
O πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε στον λόγο του ο πρωθυπουργός της χώρας, Κυριάκος Μητσοτάκης, «Η Δημοκρατία και οι αρχές της κλασικής Αθήνας χρειάζονται περισσότερο φως στις μέρες μας καθώς κάποιοι αμφισβητούν το πολίτευμα του μέτρου και την ικανότητά του να φέρει ισότητα και δίκαιη συμμετοχή στην πολιτική διαδικασία. Απαιτούν και ανάδειξη εκείνων των πλευρών που θα οδηγήσουν στον αναστοχασμό των δημοκρατικών κανόνων. Ακριβώς όπως συμβαίνει τώρα και με τον νέο τρόπο γνωριμίας μας με την Ακρόπολη».

Βασικός στόχος του έργου αποτελεί η επανένταξη αυτού του εμβληματικού συμβόλου της κλασικής Ελλάδος στη σύγχρονη καθημερινότητα. Γεγονός που πετυχαίνει να φέρνει κοντά τον κάθε Έλληνα σε ένα σημαντικό κομμάτι της πολιτιστικής κληρονομιάς του. Ωστόσο, εκτός από την αισθητική αναβάθμιση του Ιερού Βράχου, ο σκοπός ήταν και ο συνολικός εκσυγχρονισμός των εγκαταστάσεων. Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε πως: «Ο πρακτικός στόχος ήταν διττός. Από τη μία πλευρά να αναδειχθεί ο χώρος με τον όγκο και τη γεωμετρία του. Από την άλλη μεριά να εκσυγχρονιστούν οι εγκαταστάσεις αποκτώντας μεγαλύτερη αντοχή και μικρότερο ενεργειακό αποτύπωμα».

1-2xI9M.jpg
Yπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη

Ιδιαίτερης σημασίας κίνηση γι' αυτήν την περίοδο θεωρεί και η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, την ανανέωση του φωτισμού της Ακρόπολης, καθώς όπως τόνισε στον χαιρετισμό της: «Εν μέσω της πανδημίας είναι πολύ σημαντικό η Αθήνα να μπορεί να προσφέρει στους Έλληνες, στους επισκέπτες της, στον κόσμο ολόκληρο μια νέα αναβαθμισμένη εικόνα του Ιερού Βράχου. Η εικόνα του κορυφαίου μνημείου μας αντικατοπτρίζει κι εκπέμπει την εικόνα της χώρας».

Σε αυτό το σημείο αξίζει να ειπωθεί πως τα νέα φωτιστικά σώματα έχουν ελάχιστο κόστος συντήρησης κι εξοικονομούν περισσότερο από 65% στην κατανάλωση ενέργειας. Όπως σημειώνει το ΥΠΠΟΑ, αναδεικνύει το σύνολο του Ιερού Βράχου, τα Τείχη, τον όγκο και τη γεωμετρία κάθε μνημείου, από κάθε πιθανό σημείο θέασης. Επιπλέον, τα μάρμαρα, πιο λευκά από ποτέ, αντανακλούν κάθε πτυχή, κάθε γεωμετρικό σχήμα, κάθε φυσικό υλικό, τονίζοντας το ανάγλυφο της διακόσμησης κάθε μνημείου.

ntekw.jpg
Ελευθερία Ντεκώ (φωτογραφία: tovima.gr)

Υπεύθυνη για τον σχεδιασμό του νέου φωτισμού της Ακρόπολης και των μνημείων επιλέχθηκε η διεθνούς κύρους, βραβευμένη με EMMY, σχεδιάστρια φωτισμού Ελευθερία Ντεκώ. Με «βαριά» εμπειρία και περισσότερες από 450 παραστάσεις για θέατρο, μουσική και χορό, όπερα και εικαστικές εγκαταστάσεις, αλλά και συμπεριλαμβανομένες στο βιογραφικό της τις τελετές Έναρξης και Λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, η Ντεκώ απέδωσε συγκλονιστικά τη μοναδικότητα που παρουσιάζει το «κόσμημα» του πολιτισμού μας.

Όπως ανέφερε η ίδια: «Τον Ιανουάριο του 2020 το Ίδρυμα Ωνάση μας επέλεξε ανάμεσα από άλλα έγκριτα γραφεία φωτισμού και μας ανέθεσε τον φωτισμό της Ακρόπολης και των μνημείων. Στήριξε την ιδέα μας και μας εμπιστεύτηκε απόλυτα.»

Παρακολουθήστε το εντυπωσιακό βίντεο της φωταγώγησης:

Εν όψει των εορτασμών των 200 ετών από την ελληνική επανάσταση του 1821 φαίνεται πως η Ελλάδα του 2021 θα στρέψει και πάλι τα βλέμματα του κόσμου στην πατρίδα μας. Η χώρα μας θα είναι ικανή να στρέψει τοn θαυμασμό όλων, όχι μόνο στο ιστορικό της «φορτίο», αλλά και στη σύγχρονη δυναμική της...