fbpixel

Search icon
Search
Athens Calling: Τι να κάνετε στην πρωτεύουσα το επόμενο δεκαήμερο
ARTS & CULTURE

Athens Calling: Τι να κάνετε στην πρωτεύουσα το επόμενο δεκαήμερο

Οι πιο ενδιαφέρουσες προτάσεις είναι εδώ


Η νέα χρονιά φέρνει καινούριες προτάσεις στην πολιτιστική της σκηνή της Αθήνας, και καλεί τους κατοίκους της πόλης αλλά και τους επισκέπτες της να βιώσουν αξέχαστες εμπειρίες. Στην παρακάτω ατζέντα, συγκεντρώσαμε ό,τι «τρέχει» αυτήν τη στιγμή στην πρωτεύουσα, καθώς και όλα αυτά που θα μας απασχολήσουν το επόμενο δεκαήμερο.

Take notes!

Exhibitions

Χριστιάνα Σούλου - έκθεση «Στερέωμα»

837963.jpg

Η γκαλερί Bernier/Eliades παρουσιάζει την τρίτη ατομική έκθεση της Χριστιάνας Σούλου «Στερέωμα». Στην έκθεση η καλλιτέχνης διαμορφώνει μία διάταξη αποτελούμενη από περίπου 25 ζωγραφικά έργα, βασισμένα σε μελέτη σχεδίων της προηγούμενης δουλειάς της Water και σε επιλογή παλαιότερων σχεδίων της σειράς Φανταστικά Όντα - μετά τον Borges. Ο κοινός παρονομαστής και το σημείο που ενώνει τα έργα αυτής της παρουσίασης είναι το ζήτημα της σχέσης κίνησης - έμψυχης μορφής, όπως αυτή αποτυπώνεται με μολύβι σε χαρτί. Ο τίτλος της έκθεσης, Στερέωμα, προκύπτει από την απόσταση που παίρνει η καλλιτέχνης από κάθε αναπαραστατική αφήγηση για να φτάσει σε μία αλήθεια που δεν διαδραματίζεται μέσα στον χρόνο, αλλά σε μία στιγμή που ξεφεύγει από κάθε διάρκεια.

Info: Bernier Eliades Gallery (Επταχάλκου 11), 12 Ιανουαρίου 2024 - 29 Φεβρουαρίου 2024, Τρίτη - Παρασκευή 10:30 - 18:30, Σάββατο 12:00 - 16:00.

Διεθνής έκθεση φωτογραφίας "Conceptual"

841946.jpg

Η Blank Wall Gallery ξεκινάει τις εκθέσεις του 2024 με την ομαδική έκθεση φωτογραφίας Conceptual. Διεθνείς φωτογράφοι παρουσιάζουν δημιουργικές δουλειές που αποτυπώνουν την προσωπικότητα και την πρωτοτυπία τους. Μέσα από αυτές τις φωτογραφίες ο θεατής γνωρίζει τον καλλιτέχνη και την οπτική του. Ο κόσμος γύρω μας παρουσιάζεται στο κοινό μέσα από το φακό του δημιουργού και την έμπνευση της στιγμής. Είναι πάντα πολύ ενδιαφέρον να μπορέσεις να δεις έστω και για μία στιγμή την πραγματικότητα μέσα από τα μάτια ενός καλλιτέχνη. Η συνειδητοποίηση μίας εντελώς διαφορετικής οπτικής είναι πάντα μία αποκάλυψη που μπορεί να οδηγήσει ακόμα και τον απλό θεατή σε νέα μονοπάτια σκέψης και αντίληψης.

Info: Blank Wall Gallery (Φωκίωνος Νέγρη 55), 12 Ιανουαρίου 2024 - 24 Ιανουαρίου 2024, Δευτέρα - Παρασκευή 17:30 - 21:30, Σάββατο 12:30 - 14:30.

Βασίλης Κουλτούκης - «Ελεγείες»

mg-1710.jpg

Η έκθεση, με τον τίτλο «Ελεγείες», συγκροτείται από επιλεγμένες φωτογραφίες του φωτογράφου Βασίλη Κολτούκη και στηρίζεται στο ομότιτλο βιβλίο του, που εκδόθηκε το 2023 από τις εκδόσεις Μετρονόμος. Πρόκειται για ένα εγχείρημα τρόπον τινά συνεργατικό, αφού κάθε φωτογραφία σχολιάζεται αντικριστά από σχετικό κείμενο του συγγραφέα Γιώργου Μανιώτη, ο οποίος, μας εισάγει εν αρχή στο φωτογραφικό σύμπαν που ιδρύει στις Ελεγείες ο Βασίλης Κολτούκης. Τοπία αστικά αναζητούν την περιαστική πλαισίωσή τους, η θάλασσα, τοπίο καταγωγής, άφευκτη και ανέφικτη, ανεξάντλητη, πάντως, αεικίνητη, υπογραμμίζει την ακινησία τοπίων και τόπων, η μελαγχολία ανθρώπων και πραγμάτων κυριαρχεί στην επιφάνεια των φωτογραφιών, στο βλέμμα του φωτογράφου, στα βλέμματα των πρωταγωνιστών του, των ηρώων του, αφού η οπτική του Βασίλη Κολτούκη συγκροτεί μία τρόπον τινά αφήγηση για τα ανθρώπινα. Έτσι, το εγχείρημά του αποκτά οικουμενικές διαστάσεις: ο άνθρωπος ενώπιον του πεπρωμένου ή, αν προτιμάτε, άνθρωποι με τα πεπρωμένα τους σε διασταύρωση σε τόνους άσπρου-μαύρου. Συγκροτεί, επίσης και παράλληλα, ο Βασίλης Κολτούκης, μια ποιητική του χώρου ανανοηματοδοτώντας το φυσικό και το κτιστό περιβάλλον, αναλόγως και των ανθρώπινων στάσεων και συμπεριφορών.

Info: Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης (Πειραιώς 206), 10 Ιανουαρίου 2024 - 11 Φεβρουαρίου 2024, καθημερινά 18:00 - 22:00.

Lyn Liu - Mocking Game

pk-30735-1-copy.jpg

Η γκαλερί The Breeder με χαρά παρουσιάζει για πρώτη φορά στην Ελλάδα την ατομική έκθεση της ανερχόμενης ζωγράφου Lyn Liu -με έδρα τη Νέα Υόρκη-, με τίτλο "Mocking Game". Αντλώντας έμπνευση από την προσωπική της εμπειρία του εκτοπισμού, η Lyn Liu δημιουργεί ένα σύμπαν συμβολικών, συχνά παράλογων εικόνων που αντανακλούν καθημερινές καταστάσεις μέσα από έναν κινηματογραφικό φακό. Στα έργα της η πραγματικότητα μοιάζει με μια ακολουθία από καρέ που απεικονίζουν το εσωτερικό ψυχολογικό τοπίο του ατόμου και ταυτόχρονα το κοινωνικό πεδίο, δίνοντας έμφαση στις εντάσεις μεταξύ των δύο. Για την έκθεσή της στην The Breeder, η Lyn Liu εξερευνά τα εννοιολογικά δίπολα του ατομικού και του συλλογικού, του υποκειμένου και του αντικειμένου, της αποξένωσης και της αφομοίωσης μέσα από εννέα ζεύγη ζωγραφικών έργων. Σε κάθε ζεύγος το ένα έργο επικεντρώνεται γύρω από την ιδέα του υποκειμένου, της οντότητας που είναι ικανή να παράγει εμπειρίες και αντιλήψεις και το άλλο γύρω από το αντικείμενο, την οντότητα που επηρεάζεται από το υποκείμενο.

Info: The Breeder (Ιάσωνος 45), 13 Ιανουαρίου 2024 - 2 Μαρτίου 2024.


Theatre & Performances

«Άη Γιώργης» του Δημήτρη Χατζή στο ΠΛΥΦΑ

838021.jpg

Μια παράσταση εμπνευσμένη από το διήγημα "Άη Γιώργης" του Δ. Χατζή. Τέσσερις ηθοποιοί κατασκευάζουν τον σκηνικό χώρο προκειμένου να αφηγηθούν την ιστορία σε μία σκηνική αφήγηση που η σύσταση του χώρου και των ορίων του υπονομεύονται διαρκώς. Μια παράσταση για τους ανθρώπους που προσπαθούν να ζήσουν όπως όλοι οι άλλοι και αποτυγχάνουν. Το ερώτημα που προκύπτει είναι ένα και επανέρχεται με πολλαπλούς τρόπους - οι πιο αδύναμοι από μας τους ανθρώπους, πως ζουν; Μπορούν να ευτυχήσουν, να ερωτευτούν, να έχουν δικαίωμα ονείρου στο κομμάτι της πίτας που ονομάζουμε συλλογική ευτυχία; Πρωταγωνιστούν: Φαίη Κοτσιλίτη, Παναγιώτης Παντέρας, Νικόλας Παπούλιας, Ντόνα Πετροπούλου.

Info: Βιομηχανικό πάρκο παλιών Πλεκτηρίων-Υφαντηρίων (Κορυτσάς 39), 12 Ιανουαρίου 2024 - 21 Ιανουαρίου 2024, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή στις 20:30.

«Η Καρδιά του Σκύλου» του Μιχαήλ Μπουλγκάκοφ στο Θέατρο Κιβωτός

64a47f5ff136dfc4f68517ff755c8819-xl.jpg

Η «Καρδιά του Σκύλου» γράφτηκε το 1925, αλλά δε δημοσιεύτηκε στη Σοβιετική Ένωση μέχρι το 1987 λόγω λογοκρισίας. Πρόκειται για ένα ευφυές μείγμα σατιρικής και φιλοσοφικής λογοτεχνίας που ακροβατεί στα όρια της επιστημονικής φαντασίας και του ρεαλισμού, θίγει θέματα που αφορούν τη φύση και την ατομική ταυτότητα και εγείρει ερωτήματα για τις συνέπειες των κοινωνικών πιέσεων και της επιστήμης. Η ιστορία του περιστρέφεται γύρω από τον καθηγητή Πρεομπραζένσκι που μαζί με τον βοηθό του, δόκτορα Μπρομεντάλ, επιχειρούν ένα τολμηρό ιατρικό πείραμα. Μεταμοσχεύουν την υπόφυση και τους όρχεις ενός νεκρού άνδρα σε έναν αδέσποτο σκύλο ονόματι Σάρικ με τη φιλοδοξία να δημιουργήσουν ένα νέο μοντέλο ανθρώπου. Το πείραμα δεν έχει την αναμενόμενη έκβαση, καθώς ο σκύλος Σάρικ μετατρέπεται σταδιακά σε άνθρωπο αγροίκο που διαλύει τη γαλήνη της καθημερινότητας και θέτει σε κίνδυνο την κοινωνική θέση και την επιστημονική υπόσταση του δημιουργού του. Πρωταγωνιστούν: Άρης Σερβετάλης, Αντώνης Μυριαγκός, Ηλέκτρα Νικολούζου,Μιχάλης Θεοφάνους, Χαρά-Μάτα Γιαννάτου, Αλεξάνδρα Καζάζου, Σπύρος Δέτσικας.

Info: Θέατρο Κιβωτός (Πειραιώς 115), 11 Ιανουαρίου 2024 - 29 Φεβρουαρίου 2024, Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο στις 21:00, Τετάρτη και Κυριακή στις 20:00, Σάββατο στις 18:00.

«Ντίνος Χριστιανόπουλος- Το Ταγκαλάκι» του Αντώνη Μποσκοΐτη στο Vault

thumbnail-23.jpg

Ντίνος Χριστιανόπουλος, ο μεγάλος ποιητής και ο άνθρωπος των αντιφάσεων. Αυτές είναι οι δύο όψεις του που αναδεικνύονται μέσα από το καινούργιο θεατρικό έργο του δημοσιογράφου, κινηματογραφιστή και συγγραφέα Αντώνη Μποσκοΐτη. Το έργο αποτελεί θεατροποίηση μιας συνέντευξης επικών διαστάσεων που είχε παραχωρήσει ο Ντίνος Χριστιανόπουλος στον Αντώνη Μποσκοΐτη το 2013 και που είχε κάνει μεγάλη αίσθηση κατά την πρώτη δημοσίευση της την επόμενη μέρα του θανάτου του ποιητή. Πρωταγωνιστούν: Χάρης Φλέουρας- Αντώνης Μποσκοΐτης.

Info: Πολυχώρος Vault (Μελενίκου 26), 15 Ιανουαρίου 2024 - 20 Φεβρουαρίου 2024, Δευτέρα και Τρίτη στις 21:00.

«Αντιγόνη 441+» στο Θέατρο Αλκμήνη

834194.jpg

Από το Σάββατο 20 Ιανουαρίου και κάθε Σάββατο και Κυριακή από την ομάδα Ρέοντα πρόσωπα θα παρουσιάζεται το έργο Αντιγόνη 441 +, σε σκηνοθεσία Κοραή Δαμάτη, σκηνικά-κοστούμια Γιάννη Μετζικώφ και μουσική Δήμητρας Γαλάνη και Γιώργου Μπουσούνη. Πρόκειται για μια πειραματική προσέγγιση στο έργο του Σοφοκλή με έξι γυναίκες να ερμηνεύουν όλους τους ρόλους της τραγωδίας -αντρικούς, γυναικείους και τον χορό- σε μια τολμηρή, διττή ανάγνωση, συνδέοντας το δράμα με τις θρησκευτικές του καταβολές, αλλά και με το έντονο πολιτικό του στοιχείο. Πρωταγωνιστούν: Αναστασίου Λενιώ, Λιανού Έλενα, Μπουλάκου Κατερίνα, Οικονόμου Ιωάννα, Τσιγάρου Μένια, Φραγκελάκη Μαλβίνα.

Info: Θέατρο Αλκμήνη (Αλκμήνης 8), 20 Ιανουαρίου 2024 - 28 Απριλίου 2024, Σάββατο στις 21:15, Κυριακή στις 18:15.

Κρατική Ορχήστρα Αθηνών - «Σεχραζάντ» στο Ωδείο Αθηνών

sekhrazant-toy-nikolai-rimski-korsakof-sto-odio-athinwn.jpg

Η αυλαία των Συμφωνικών βραδιών της Φιλαρμόνιας Ορχήστρας Αθηνών στο Ωδείο Αθηνών για το 2024 ανοίγει στις 13 Ιανουαρίου, με μια πολυαναμενόμενη συναυλία, ο τίτλος της οποίας αναφέρεται σε ένα έργο ογκόλιθο για το συμφωνικό ρεπερτόριο: Σεχραζάντ, του Νικολάι Ρίμσκι-Κόρσακοφ. Τη συμφωνική αυτή σουίτα συνέθεσε το καλοκαίρι του 1888, εμπνευσμένος από το αριστούργημα της αραβικής λογοτεχνίας Χίλιες και μία νύχτες. Το έργο αυτό αποτέλεσε το σπουδαιότερο και πιο επιδραστικό του Κόρσακοφ, κατατάσσοντάς τον ανάμεσα στους κορυφαίους ενορχηστρωτές όλων των εποχών.

Info: Ωδείο Αθηνών (Ρηγίλλης και Λεωφόρος Βασιλέως Γεωργίου Β' 17-19), 13 Ιανουαρίου στις 20:30.

Η Laura Jane Grace στη Στέγη Ιδρύματος Ωνάση

laurajane.jpg

Μια κορυφαία μορφή της πανκ ροκ μουσικής σε μια εκρηκτική συναυλία στο –1 της Στέγης, που τη φετινή χρονιά φιλοδοξεί να γίνει η underground μουσική σκηνή της γειτονιάς του Νέου Κόσμου. Υποψήφια για ΕΜΜΥ, συγγραφέας, ΛΟΑΤΚΙ+ ακτιβίστρια. Την ακούσαμε στα «Τείχη» του Χρήστου Σαρρή, την ταινία μικρού μήκους που παρουσιάστηκε στο φεστιβάλ "Archive of Desire", να τραγουδά συγκλονιστικά, εμπνευσμένη από το ομότιτλο ποίημα του Κ. Π. Καβάφη. Η Laura Jane Grace είναι μια ηγετική φυσιογνωμία της σύγχρονης ροκ σκηνής, τόσο με την προσωπική της καριέρα όσο και ως επικεφαλής της μπάντας Against Me! την οποία ίδρυσε στην πόλη Νέιπλς της Φλόριντα στα τέλη της δεκαετίας του 1990.

Info: Στέγη Ιδρύματος Ωνάση (Λεωφόρος Συγγρού 107-109), 13 Ιανουαρίου στις 21:00.

Ο Cyprien Katsaris στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

828881.jpg

Ο βιρτουόζος του πιάνου Κυπριανός Κατσαρής ξεχωρίζει για την άνεση με την οποία κινείται τόσο στα μεγαλόπνοα, απαιτητικά και δεξιοτεχνικά έργα του ρεπερτορίου όσο και στις μικρότερες φόρμες που εστιάζουν στη λεπταίσθητη μελωδικότητα και το λυρισμό. Στη μακρά καλλιτεχνική του διαδρομή, ο Κατσαρής συνηθίζει να εκπλήσσει το κοινό ερμηνεύοντας έργα που ακούγονται σπάνια, αποδεικνύοντας έτσι το τεράστιο εύρος του ρεπερτορίου του, το γνήσιο καλλιτεχνικό θάρρος και την αστείρευτη φαντασία του. Το πλούσιο πρόγραμμα που θα παρουσιάσει στο Μέγαρο περιλαμβάνει χαρακτηριστικά έργα των μεγαλύτερων εκπροσώπων της κλασικής και ρομαντικής περιόδου – αιχμή του δόρατος, η λαμπερή Φαντασία του Λιστ πάνω σε μοτίβα από τα Ερείπια των Αθηνών του Μπετόβεν– και έργα μεγάλων Ελλήνων συνθετών. Σταχυολογώντας σπάνιες μινιατούρες από τον Νικόλαο Μάντζαρο και τη Ρένα Κυριακού έως τον Γ.Α. Παπαϊωάννου και τον Κύπριο Φ. Καβαλλάρη, ο Κατσαρής αναμένεται να κάνει μία συναρπαστική κατάθεση της τέχνης του στην ελληνική πιανιστική δημιουργία, που αξίζει να ζήσει κάθε φιλόμουσος.

Info: Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (Βασιλίσσης Σοφίας & Κόκκαλη), 13 Ιανουαρίου στις 20:30.

Giuseppe Verdi: Nabucco The Metropolitan Opera στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

giuseppe-verdi-nabucco-the-metropolitan-opera-photo-50434.jpg

Η Αρχαία Βαβυλώνα ζωντανεύει σε αυτό το κλασικό, βιβλικών διαστάσεων, ανέβασμα της Met. Ο βαρύτονος George Gagnidze πρωταγωνιστεί ως ο αυταρχικός βασιλιάς Nabucco, μαζί με τη σοπράνο Liudmyla Monastyrska, συναρπαστική ως η εκδικητική κόρη του Abigaille. Η μέτζο-σοπράνο Maria Barakova και ο τενόρος SeokJong Baek είναι η Fenena και ο Ismaele, των οποίων η αγάπη υπερβαίνει την πολιτική, και ο μπάσος Dmitry Belosselskiy επαναλαμβάνει την περίφημη ερμηνεία του αρχιερέα Zaccaria.

Info: Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (Βασιλίσσης Σοφίας & Κόκκαλη), 13 Ιανουαρίου στις 19:55.