fbpixel

Search icon
Search
Athens Calling: Τι να κάνετε στην Αθήνα το επόμενο γιορτινό δεκαήμερο
ARTS & CULTURE

Athens Calling: Τι να κάνετε στην Αθήνα το επόμενο γιορτινό δεκαήμερο

Οι πιο updated προτάσεις είναι εδώ


Η εορταστική περίοδος φέρνει καινούριες προτάσεις στην πολιτιστική της σκηνή της Αθήνας, και καλεί τους κατοίκους της πόλης αλλά και τους επισκέπτες της να βιώσουν αξέχαστες εμπειρίες. Στην παρακάτω ατζέντα, συγκεντρώσαμε ό,τι «τρέχει» αυτήν τη στιγμή στην πρωτεύουσα, καθώς και όλα αυτά που θα μας απασχολήσουν το επόμενο δεκαήμερο.

Κρατήστε σημειώσεις για τη χριστουγεννιάτικη ατζέντα σας!

Exhibitions

ΑΤΗ Χmas Bazaart στο Luminous Eye

837629.jpg

Στις φετινές γιορτές ο Εικαστικός Επιμελητής Πάρης Καπράλος και η Επιμελητρια Τέχνης Βέρα Κατρανίδου σε συνεργασία με την ARTgrID διοργανώνουν στη Luminous Eye Gallery το ATH Xmas Bazaart, μία ολοκληρωμένη έκθεση έργων τέχνης, η οποία συμπεριλαμβάνει έργα ζωγραφικής, γλυπτικής, χαρακτικής, φωτογραφίας, εικαστικά αντικείμενα, και έντυπης ψηφιακής τέχνης, σε μια εικαστική ποιοτική αντιπρόταση στα μπαζάρ της εορταστικής περιόδου. Η έκθεση περιλαμβάνει περισσότερα από 100 έργα που έχουν φιλοτεχνήσει εικαστικοί καλλιτέχνες από όλη την Ελλάδα, ποικίλου ύφους, και σε διαστάσεις που τα καθιστούν κατάλληλα για ωραία δώρα.

Info: Luminous Eye (Μητσαίων 2Α), έως τις 31/12, Τετάρτη 14:00 - 18:00, Πέμπτη - Κυριακή 17:00 - 21:00.

"The End of the Year" στην CL Art Gallery Athens

lappa-christina-1-980x980-Z4pzY.jpeg

Η CL Art Gallery Athens παρουσιάζει την ομαδική έκθεση με τίτλο "The End of the Year". Η έκθεση αποτελεί μια πολύτιμη ευκαιρία να κλείσουμε αυτό το έτος, ανακαλύπτοντας τις δημιουργίες των καλλιτεχνών που αποδίδουν το «Το Τέλος του Χρόνου» με τον δικό τους μοναδικό τρόπο. Στο πλαίσιο αυτής της ομαδικής έκθεσης, οι καλλιτέχνες Χριστίνα Λάππα, Χρήστος Λαχανάς, Μανώλης Πολυμέρης, Παντελής Τσάτσης, Κωνσταντίνος Φαζός και Masaaki Noda, παρουσιάζουν έργα που αντανακλούν τις πολυδιάστατες εκφάνσεις του θέματος. Κάθε καλλιτέχνης φέρνει την προσωπική του/της σφραγίδα σε αυτήν τη συλλογική καλλιτεχνική αναζήτηση, δημιουργώντας έναν πολύχρωμο και ενδιαφέρον καλλιτεχνικό διάλογο.

Info:
CL Art Gallery Athens, Χάρητος 10, Κολωνάκι, έως τις 18 Ιανουαρίου 2024, Τετάρτη 12μμ – 4μμ, Πέμπτη – Παρασκευή 12μμ – 7μμ, Σάββατο 12μμ – 4μμ.

Ομαδική έκθεση "Lost and Found" στην Πλατεία Βικτωρίας

thumbnail-fb-post-invitation1.jpg

Με σημείο εκκίνησης και έμπνευση την επανάκτηση ενός Αθηναϊκού διαμερίσματος στην ιστορική γειτονιά της πλατείας Βικτωρίας, η έκθεση "Lost and Found" εξερευνά ζητήματα μνήμης, μεταμόρφωσης και επανάχρησης στα πλαίσια μιας αρχιτεκτονικής πολυπλοκότητας . Μέσα σ’ αυτό το μοναδικό σκηνικό, ένα χώρο που διαμορφώθηκε εκ νέου σε καλλιτεχνικό εργαστήρι 28 καλλιτέχνες αναστοχάζονται πάνω στα αναδυόμενα τοπία χρόνου και χώρου, δίνουν νέα ζωή σε ξεχασμένα αντικείμενα και επαναφέρουν στην επιφάνεια προσωπικές αφηγήσεις.

Info: Πλατεία Βικτωρίας, έως τις 30/12, καθημερινά εκτός από 24 και 25/12, 17:00 - 21:00.

Μαρία Τσαφαντάκη, έκθεση «Βήματα Απελευθέρωσης» στην Gallery Art Prisma

837957.jpg

Η Gallery Art Prisma εγκαινιάζει την τρίτη ατομική έκθεση της Μάρας Τσαφαντάκη, απόφοιτης της Α.Σ.Κ.Τ. και με υποτροφία στο Πανεπιστήμιο Καλών Τεχνών της Σεβίλλης. Ο ιστορικός τέχνης Μάνος Στεφανίδης αναφέρει για την εικαστικό Μάρα Τσαφαντάκη: «Κάνει εικόνες γεμάτες χρωματικούς χυμούς αλλά και έναν πολύ ιδιαίτερο, πολύ κομψό μινιμαλισμό με πολλές προσωπικές αναφορές συνδυάζοντας το σχέδιο με την ελεύθερη, αδιαμεσολάβητη χρωματικότητα...».

Info: Αίθουσα τέχνης Art Πρίσμα (Κουντουριώτου 187), 29 Δεκεμβρίου 2023 - 27 Ιανουαρίου 2024, Τρίτη 11:00 - 15:00 και 18:00 - 21:00, Τετάρτη και Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο 11:00 - 15:00.

Theatre & Performances

«Ο Τσάρλι και το εργοστάσιο σοκολάτας» στο Embassy Theater

830245.jpg

Το θρυλικό μιούζικαλ που έχει συγκινήσει και ενθουσιάσει εκατομμύρια θεατών σε ολόκληρο τον κόσμο, "Ο Τσάρλι και το Εργοστάσιο Σοκολάτας", έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, σε απόδοση-σκηνοθεσία Γιώργου Βάλαρη. Βασισμένο στο μυθιστόρημα του Roald Dahl, το μιούζικαλ "Charlie and the Chocolate Factory" συνδυάζει την πρωτότυπη μουσική σύνθεση του Marc Shaiman με στίχους των Marc Shaiman και Scott Wittman. Πρωταγωνιστούν: Αλέξανδρος Μπουρδούμης, Σπύρος Ντούγιας, Γιώργος Καραμολέγκος, Πέτρος Ξεκούκης κ.ά.

Info: Embassy Theater (Πατριάρχου Ιωακείμ 5 και Ηροδότου), Πέμπτη και Παρασκευή στις 20:00, Σάββατο, Δευτέρα, Τρίτη 18:00 και 21:00, Τρίτη στις 19:00.

«Όταν Πέθανα» του Λάκη Λαζόπουλου στο Θέατρο Βέμπο

830616.jpg

Ένας άνθρωπος πεθαίνει και ξαφνικά βρίσκεται όρθιος στο νεκροταφείο καθώς ένα από τα νεύρα του δεν έχει πεθάνει και συμπαρασύρει και τα υπόλοιπα. Ανατινάζεται το σύμπαν του και έτσι στα τριήμερα του, τους περιμένει στο νεκροταφείο να συζητήσουν μαζί του όλοι οι συγγενείς και φίλοι. Τι έγινε κι αυτός πήδηξε από τον 6ο όροφο του ψυχιατρείου μαζί με το κούφωμα; Τι έχει να του πει ο κολλητός του; Η μάνα του; Η δεύτερη γυναίκα του; Η γκόμενα του; Η καθαρίστρια; Ο αδερφός του; Ο πεθαμένος ψυχίατρος και κυρίως, τι έχει να του αποκαλύψει η πρώτη του γυναίκα, η Ελισάβετ Κωνσταντινίδου, που έχει εγκαταλείψει τα εγκόσμια και ζει σε ένα μοναστήρι. Κείμενο - Σκηνοθεσία: Λάκης Λαζόπουλος. Πρωταγωνιστούν:
Λάκης Λαζόπουλος, Ελισάβετ Κωνσταντινίδου, Διονύσης Ατζαράκης κ.ά.

Info: Θέατρο Βέμπο (Καρόλου 18), 23 Δεκεμβρίου 2023 - 28 Ιανουαρίου 2024, καθημερινά στις 21:00, Πέμπτη στις 20:00.

«ΝΕΚΥΙΑ» Γιάννης Αγγελάκας και Όλια Λαζαρίδου στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης

829806.jpg

«Ονειρεύτηκα μια υποβλητική αφήγηση της Οδύσσειας», δηλώνει ο Γιάννης Αγγελάκας και έρχεται, για πρώτη φορά, στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης με ένα υβριδικό θέαμα που δεν είναι συναυλία ούτε παράσταση. Είναι ηχοτροπική κατάσταση. H «Nέκυια» είναι μια μοναδική εμπειρία θέασης και ακρόασης της πιο υποβλητικής ραψωδίας του ομηρικού έπους, από τον κορυφαίο δημιουργό της ελληνικής ροκ σκηνής, Γιάννη Αγγελάκα, στη μουσική και τον ανερχόμενο πανευρωπαϊκά χορογράφο και σταθερό συνεργάτη της Στέγης, Χρήστο Παπαδόπουλο, στη σκηνοθεσία. 

Info: Στέγη Ιδρύματος Ωνάση (Λεωφόρος Συγγρού 107-109), Τετάρτη - Κυριακή στις 20:30.

''Anastasia - The Musical'' στο Θέατρο Παλλάς

829961.jpg

Το νέο musical του Broadway για πρώτη φορά στην Ελλάδα! Η συγκλονιστική ιστορία της πριγκίπισσας Αναστασίας, βασισμένη στην αγαπημένη ταινία κινουμένων σχεδίων του 1997, έρχεται αυτά τα Χριστούγεννα στη σκηνή του Παλλάς. Εν μέσω της αναταραχής της ρωσικής επανάστασης με το καθεστώς των Μπολσεβίκων να βρίσκεται σε άνοδο, η Άνια (Demy), βρίσκεται εγκλωβισμένη σε αυτό που κάποτε ήταν η ρωσική πρωτεύουσα, η Αγία Πετρούπολη, και αναζητά να ανακαλύψει ξανά το παρελθόν της, το οποίο πιστεύει ότι βρίσκεται στο Παρίσι. Μαζί με τον πρώην αριστοκράτη, Βλαντ Πόποφ (Θανάσης Τσαλταμπάσης) κι έναν τολμηρό απατεώνα, τον Ντμίτρι (Ίαν Στρατής), που θέλουν να χρησιμοποιήσουν την Άνια για να ξεγελάσουν τη μοναδική εναπομείνασα Ρομανόφ, τη χήρα αυτοκράτειρα Μαρία (Μίρκα Παπακωνσταντίνου), ώστε να πιστέψει ότι η Άνια είναι η χαμένη Αναστασία, δραπετεύουν στο Παρίσι. Σκηνοθεσία - απόδοση κειμένου - στίχων: Θέμις Μαρσέλλου.

Info: Θέατρο Παλλάς (Βουκουρεστίου 5), 23 Δεκεμβρίου 2023 - 7 Ιανουαρίου 2024, δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα εδώ.

Κρατική Ορχήστρα Αθηνών «Χριστουγεννιάτικη Συμφωνία»

6c2739b5f5f743ce832daeb4f579f26b.jpg

Με μια λαμπερή και γιορτινή συναυλία συνεχίζεται ο κύκλος «Συμφωνικές βραδιές» της Φιλαρμόνιας Ορχήστρας Αθηνών στο Αμφιθέατρο Ιωάννης Δεσποτόπουλος του Ωδείου Αθηνών, και μαζί μ’ αυτή η γόνιμη συνεργασία των δύο κορυφαίων φορέων του ελληνικής μουσικής ζωής. Μια μεγάλη συμφωνική ορχήστρα, μια παιδική και μια μικτή νεανική χορωδία θα πλημμυρίσουν το χώρο του αμφιθεάτρου και τις καρδιές των τυχερών που θα βρεθούν εκεί με λάμψη και μουσική. Θεσπέσιες μελωδίες, κλασικές και σύγχρονες, γιορταστικές και κατανυκτικές, ταιριαστές στη γιορτινή ατμόσφαιρα των άγιων ημερών των Χριστουγέννων αποτελούν το πρόγραμμα αυτής της ιδιαίτερης και ξεχωριστής συναυλίας της Φιλαρμόνιας.

Info: Ωδείο Αθηνών (Ρηγίλλης και Λεωφόρος Βασιλέως Γεωργίου Β΄ 17-19), 22 Δεκεμβρίου 20:30.

Χριστούγεννα στο City Link

834603.jpg

Στο City Link χτυπά και φέτος η καρδιά των Χριστουγέννων, δίνοντας, με τον πιο λαμπερό στολισμό της πόλης, εορταστικό χρώμα στην Αθήνα. Μια σειρά ξεχωριστών εορταστικών εκδηλώσεων, με αγαπημένους καλλιτέχνες, ζωντανή μουσική και happenings από τις 16 έως τις 31 Δεκεμβρίου, θα συνοδεύσουν τις βόλτες, τα ψώνια και τις μοναδικές γεύσεις που μας περιμένουν στο κέντρο της Αθήνας. Η Τάνια Τρύπη με τον πιανίστα της Σωτήρη Σινάνη, σε ένα μουσικό ταξίδι με μελωδίες νοσταλγικές που όλοι γνωρίζουμε. Τραγούδια από το θέατρο, τον κινηματογράφο και όχι μόνο. Ο Αντώνης Λουδάρος και η Άρτεμις Ματαφιά με την ορχήστρα τους σε ένα χαρούμενο μουσικό θέαμα με ελληνικά, ξένα, pop, rock και λαϊκά τραγούδια. (Μαέστρος: Κώστας Γιαξόγλου, Μπάσο: Χρυσόστομος Μπουκάλης, Ντραμς: Καπνός Τζινιόλης). Ο Μέμος Μπεγνής με τους πιανίστες του, Κωνσταντίνο Παγιάτη και Μάριο Καραμπότη, θα ερμηνεύσει pop & jazz χριστουγεννιάτικα τραγούδια. Η Δέσποινα Πολυκανδρίτου με πιάνο και σαξόφωνο, σε ένα πρόγραμμα ξεχωριστό, γιορτινό που θα μας ταξιδέψει σε μοναδικές επιτυχίες που έχουμε αγαπήσει από το ελληνικό, διεθνές και χριστουγεννιάτικο ρεπερτόριο. (Πιάνο: Μάριος Καραμπότης, Σαξόφωνο, φωνητικά: Δημήτρης Πρίφτης). Ο ανερχόμενος Γιάννης Καρώνης που έχει κάνει αισθητή την παρουσία του τον τελευταίο ενάμιση χρόνο στην ελληνική μουσική, θα μας ξεσηκώσει με ένα πρόγραμμα pop και ελαφρολαϊκό. (Πλήκτρα: Στέλιος Μαρής, Κιθάρα: Γεώργιος Κατσαμάκης).

Info: Στοά Σπυρομήλιου, City Link (Βουκουρεστίου και Κολοκοτρώνη), Παρασκευή 17:45, Σάββατο 14:00, Κυριακή 24/12 16:45, Κυριακή 31/12 15:00.

"Disney 100: the concert!" στο Christmas Theater

832833.jpg

Μια ολοκαίνουργια συναυλία που δημιουργήθηκε ειδικά για τον εορτασμό των 100 χρόνων της Disney και περιοδεύει σε όλο τον κόσμο. Πρωταγωνιστούν τα αστέρια του West End: O Ben Forster (The Phantom of the Opera), η Louise Dearman (Wicked), η Rachel John (Hamilton), ο Rob Houchen (Everybody's Talking About Jamie), ο Andrian Hansel (Guys and Dolls) και η Νάντια Μπουλέ σε διπλό ρόλο, στην παρουσίαση και στο τραγούδι.

Info: Christmas Theater (Λεωφ. Βεΐκου, στο ύψος του Άλσους Βεΐκου), 24 Δεκεμβρίου 16:00 και 19:30.

Ο Μιχάλης Χατζηγιάννης συναντά τον Στέφανο Κορκολή στο VOX

658075042200001d00faf150.jpg

Ο Μιχάλης Χατζηγιάννης συναντά για πρώτη φορά σε ένα ξεχωριστό πρόγραμμα τον Στέφανο Κορκολή! Από το Σάββατο 23 Δεκεμβρίου και για πέντε μόνο παραστάσεις στο VOX, οι δύο καταξιωμένοι καλλιτέχνες σε μια σπάνια μουσική συνάντηση, θα μοιραστούν αγαπημένα μας τραγούδια τα οποία παραμένουν στην κορυφή των μεγάλων επιτυχιών, θα μας ταξιδέψουν σε μοναδικές στιγμές της πορείας τους και θα μας εκπλήξουν με τα απρόβλεπτα ντουέτα τους. Ο Στέφανος Κορκολής, ο διεθνούς φήμης συνθέτης και πιανίστας με μια λαμπρή πορεία 35 χρόνων στην ελληνική δισκογραφία, πέρα από την αναδρομή στο προσωπικό του έργο, θα ερμηνεύσει τραγούδια που έχει γράψει ο ίδιος για σπουδαίους ερμηνευτές, όπως ο Δημήτρης Μητροπάνος, η Νάνα Μούσχουρη, ο Γιώργος Νταλάρας, η Δήμητρα Γαλάνη, η Μαρινέλλα, ο Μάριος Φραγκούλης, η Ελεωνόρα Ζουγανέλη κ. ά. Μαζί τους επί σκηνής η Σοφία Μανουσάκη, μία από τις σπουδαιότερες και πιο ταλαντούχες ερμηνεύτριες της γενιάς της καθώς και η ξεχωριστή Εστέλλα Κοπάνου με τον πολυτάλαντο Γιώργο Παντέλογλου.

Info: 23 Δεκεμβρίου 2023 - 6 Ιανουαρίου 2024, Πέμπτη και Σάββατο στις 21:00, Κυριακή στις 23:00. Την παραμονή των Χριστουγέννων δε θα πραγματοποιηθεί εμφάνιση.

Plus one...

Χριστούγεννα στο Ίδρυμα Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή

833939.jpg

Το Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή έχει ετοιμάσει και για τις φετινές γιορτές ένα πλούσιο και διασκεδαστικό πρόγραμμα με δραστηριότητες για όλη την οικογένεια. Από τις 22 Δεκεμβρίου και έως τις 5 Ιανουαρίου, οι επισκέπτες του Μουσείου θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν κλασικές Χριστουγεννιάτικες ταινίες στο Αμφιθέατρο του Ιδρύματος, να πάρουν μέρος σε δημιουργικά εργαστήρια για παιδιά και οικογενειακές ξεναγήσεις, να νιώσουν τη μαγεία των Χριστουγέννων μέσα από την αφήγηση παραμυθιών, να παρακολουθήσουν συναυλίες από την Χορωδία των Μικρών Μουσικών του Ωδείου Αθηνών και την Big Band του Δήμου Αθηναίων και να συμμετέχουν σε βιωματικές δράσεις.

Info: Μουσείο Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή (Ερατοσθένους 13), Δευτέρα, Τετάρτη, Πέμπτη, Σάββατο 10:00 - 18:00, Παρασκευή 10:00 - 20:00.

Merry Christmas!