fbpixel

Search icon
Search
Athens Calling: Όσα θα απολαύσουμε στην Αθήνα το δεκαήμερο που ξεκινά
ARTS & CULTURE

Athens Calling: Όσα θα απολαύσουμε στην Αθήνα το δεκαήμερο που ξεκινά

Από σήμερα κάθε ημέρα στην πρωτεύουσα είναι και μια καλλιτεχνική έκπληξη


Η Αθήνα μας καλωσορίζει με μια σειρά από ενδιαφέρουσες θεατρικές παραστάσεις μέχρι πρωτότυπα μουσικά events. Ένα δεκαήμερο γεμάτο από δημιουργικές προτάσεις ξεκινά και μας προσκαλεί να γίνουμε κοινωνοί σε μια ολοκληρωμένη εμπειρία, γεμάτη από τις πιο ενδιαφέρουσες καλλιτεχνικές εκπλήξεις. Από σήμερα μέχρι την επόμενη Κυριακή, η καρδιά της πρωτεύουσας μας περιμένει για να απολαύσουμε μια ξεχωριστή εμπειρία ψυχαγωγίας.

Let's take a closer look!

EXHIBITIONS

«A flock of fakes: ορισμοί του μη φυσικού του Γιώργου Γεροντίδη» στο MOMus-Μουσείο Άλεξ Μυλωνά

2-gerontides-1-g1eer.jpg

Έννοιες όπως το αρχείο, η ιστορική έρευνα, το μουσείο, ο πολιτισμός και η φύση μπαίνουν κάτω από το μικροσκόπιο, την ευφάνταστη ειρωνεία και τον δημιουργικό σαρκασμό του εικαστικού Γιώργου Γεροντίδη στην έκθεση με τίτλο A flock of fakes: ορισμοί του μη φυσικού στο MOMus-Μουσείο Άλεξ Μυλωνά. H έκθεση πραγματοποιείται σε συνεργασία με τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Αιθουσών Τέχνης, ο οποίος στο πλαίσιο της Art Athina 2022 καθιέρωσε τον θεσμό του βραβείου για έναν νέο καλλιτέχνη με έπαθλο μία ατομική έκθεση στο συγκεκριμένο μουσείο. Την έκθεση επιμελείται ο Θοδωρής Μάρκογλου, Ιστορικός της Τέχνης, Επιμελητής MOMus-Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης.

Info: MOMus-Μουσείο Άλεξ Μυλωνά, Πλ. Ασωμάτων 5, Θησείο, Αθήνα. Μέρες & ώρες λειτουργίας: Τρίτη, Τετάρτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή, 11:00-19:00, Πέμπτη: 11:00-22:00, Δευτέρα κλειστά. Παράλληλες δράσεις: Περφόρμανς - ξεναγήσεις στην εγκατάσταση Εργοστάσιο θαλάσσιου γυαλιού από τον εικαστικό Δημήτρη Αμελαδιώτη 18, 25 Μαΐου & 10 Ιουνίου στις 18:00. Ξεναγήσεις στην έκθεση με το εισιτήριο εισόδου, κάθε Σάββατο και Κυριακή στις 13:00 (εκτός 21.05). Δηλώσεις συμμετοχής, τ. 210 3215717 ή email: reception.mam@momus.gr. Διάρκεια: έως 25 Ιουνίου.

«75 χρόνια προόδου και προκλήσεων» στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος 

sdw-1266-PRhF0.jpg

Το Athens Photo World, σε συνεργασία με το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) και το Γραφείο Ποιότητας Φροντίδας του ΠΟΥ Ευρώπης στην Αθήνα, διοργανώνει την κεντρική έκθεση φωτογραφίας του για τη φετινή χρονιά με τίτλο «Εστιάζοντας στην Υγεία - 75 χρόνια προόδου και προκλήσεων» στο Αίθριο του 4ου ορόφου της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος (ΕΒΕ) στο ΚΠΙΣΝ.

Η έκθεση είναι εμπνευσμένη από και αφιερωμένη στην επέτειο των 75 χρόνων λειτουργίας του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας, στην προσφορά του στην πρόοδο της υγειονομικής φροντίδας, στις διαρκείς εξελίξεις και, ταυτόχρονα, στην αντιμετώπιση των προκλήσεων που κατά καιρούς αναδύονται. Παράλληλα, η έκθεση προσδοκά να παρουσιάσει τον Διεθνή Οργανισμό από την ανθρώπινη πλευρά του, δίνοντας στο κοινό την ευκαιρία να γνωρίσει το έργο του ΠΟΥ έξω από στατιστικές, νούμερα, δεδομένα και οδηγίες, πέρα από τα στενά ιατρικά και επιστημονικά στεγανά, μέσα από εικόνες ενός οικείου και προσιτού κόσμου, μέλη του οποίου είμαστε όλοι. Οι φωτογραφίες των περισσότερων από ογδόντα φωτογράφων, ανάμεσα στους οποίους ο διάσημος Robert Doisneau, ο φιλοξενούμενος του Athens Photo World και του ΚΠΙΣΝ το 2021 Paolo Pellegrin του πρακτορείου Magnum, αλλά και οι ευρύτερα γνωστοί στο ελληνικό κοινό Άγγελος Μπαράι, Δημήτρης Κόντος και Μάριος Κουρουνιώτης, καλύπτουν την 75ετή πορεία και δράση του ΠΟΥ.

Info: Αίθριο 4ου ορόφου, Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος (ΕΒΕ), ΚΠΙΣΝ, Λεωφ. Συγγρού 364, Καλλιθέα. Διάρκεια: έως 30 Ιουνίου 2023. Καθημερινά από τις 10.00 έως τις 21.00.

"Weaving I Restoring I Healing" στο Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης «Αγγελική Χατζημιχάλη» Δήμου Αθηναίων

img-3859.jpeg

Ο Δήμος Αθηναίων παρουσιάζει την έκθεση Weaving I Restoring I Healing της καλλιτέχνιδος Catheline van den Branden στο Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης «Αγγελική Χατζημιχάλη», από τις 28 Μαΐου έως τις 7 Ιουλίου 2023. Στην έκθεση, που υλοποιείται από τον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ) και το Γραφείο Πολιτισμού του Δήμου Αθηναίων, θα παρουσιαστούν έργα τα οποία σχετίζονται με την πρακτική της υφαντικής, της φροντίδας και της αποκατάστασης.Σε αυτή θα εκτεθούν περίπου 20 έργα της καλλιτέχνιδας δουλεμένα με διαφορετικές τεχνικές (ζωγραφική, χαρακτική, τυπώματα, οπτικοακουστικά μέσα) και σε διαφορετικές επιφάνειες (mylar, γιαπωνέζικο και βαμβακερό χαρτί). Τα έργα αναφέρονται σε οικοτεχνικές πρακτικές και στη σχέση που αυτές διατηρούν μέχρι σήμερα με την τέχνη, σε διαφορετικούς πολιτισμούς. Ταυτόχρονα, παραπέμπουν σε ιστορίες, μύθους και παραμύθια, ιδιαίτερα διαδεδομένους, που σχετίζονται με τα αρχαία ελληνικά έπη και μυθολογία και την λαϊκή παράδοση.

Την έκθεση, η οποία εντάσσεται στο μεγάλο Φεστιβάλ της πόλης, Athens City Festival* και στο πρόγραμμα Πολιτισμός είναι η Αθήνα / Culture is Athens, επιμελείται η Κατερίνα Κοσκινά, Ιστορικός Τέχνης και Σύμβουλος του Δημάρχου για τον Πολιτισμό.

Info: Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης «Αγγελική Χατζημιχάλη» Δήμου Αθηναίων, Αγγελικής Χατζημιχάλη 6, Αθήνα. Τα επίσημα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν από τον Δήμαρχο Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη, την Τετάρτη 31 Μαΐου στις 18:00. Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα κλειστά, Τρίτη-Παρασκευή 11:00-16:00, Σάββατο-Κυριακή 10:00 - 15:00. Διάρκεια έκθεσης: 28 Μαΐου - 7 Ιουλίου 2023. 

Έκθεση φωτογραφίας “Piraeus Aquatic” στη Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά

elli-agiannidi-piraeus-aquatic-g.jpg

Η έκθεση φωτογραφίας “Piraeus Aquatic” της Έλλης Αγιαννίδη, αποτυπώνει αφηγηματικά στιγμές και συναισθήματα που βιώνουν οι αθλητές κατά την επαφή τους με το υγρό στοιχείο, αποδίδοντας μια διαφορετική αντίληψη του υδάτινου σύμπαντος. Οι φωτογραφίες που συνθέτουν την έκθεση αναδεικνύουν ένα ξεχωριστό υποβρύχιο κόσμο που περικλείει γαλήνη, μαγεία, φως και ζωντάνια. Η έκθεση είναι αποτέλεσμα ενός μακρόχρονου φωτογραφικού project της Έλλης Αγιαννίδη για τις ανάγκες του οποίου πραγματοποιήθηκαν φωτογραφίσεις στο Δημοτικό Κολυμβητήριο Καστέλλας «Ανδρέας Γαρύφαλλος» στις οποίες συμμετείχαν η ομάδα πόλο γυναικών Ολυμπιακού, η ομάδα συγχρονισμένης κολύμβησης της Μαριαλένας Ρεματά, η ομάδα πόλο παιδικό Καστέλλας και αθλητές της ομάδας πόλο Εθνικού.

Info: Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά, Φίλωνος 29, Πειραιάς. Εγκαίνια: Παρασκευή 26 Μαΐου στις 19:00. Ημέρες Λειτουργίας: Παρασκευή 26.05 έως Κυριάκη 04.06. 'Ωρες Λειτουργίας: 10:00-14:00 και 18:00-21:00. Διάρκεια: έως 4 Ιουνίου. 

«Έλληνες ζωγράφοι στη Νότια Ουκρανία και η Σχολή ζωγραφικής της Οδησσού» στο Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού

ellines-zografoi-sti-notia-oykrania-a.jpg

Με μία υψηλής συμβολικής σημασίας για την ανάδειξη του Ουκρανικού Πολιτισμού και για την τεράστια συμβολή του ελληνικού στοιχείου της Οδησσού σε αυτόν, το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού διοργανώνει και φιλοξενεί στην έδρα του, στην οικία Μποδοσάκη, μία σημαντικότατη έκθεση. Τα έργα της έκθεσης «Έλληνες ζωγράφοι στη Νότια Ουκρανία και η Σχολή ζωγραφικής της Οδησσού» εκφράζουν μία ολόκληρη εποχή η οποία υπηρετήθηκε από πολλούς και σημαντικότατους Έλληνες ζωγράφους και σηματοδότησε με τη Σχολή της Οδησσού, το πέρασμα στον μοντερνισμό. 

Τα έργα απεικονίζουν, όπως συνηθιζόταν εκείνη τη χρονική περίοδο, στο πέρασμα από τον 19ο στον 20ό αιώνα, τοπία με εικόνες της υπαίθρου, προσωπογραφίες και ηθογραφικά θέματα. Τα περισσότερα έργα είναι δημιουργίες του περίφημου Αλέξανδρου Ν. Στυλιανούδη (1868-1948), ενώ στη συλλογή συμπεριλαμβάνονται και έργα των εξίσου σημαντικών καλλιτεχνών της εποχής, όπως των Νικολάι Κουζνετσόβ (1850-1929), ΜπορίςΕγκίζ (1869-1946), Νικόλαου Αλεξομάτη (1848-1917) και Αικατερίνης Πετροκοκκίνου (1852-1939).

Info: Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, Στρ. Καλλάρη 50, Ψυχικό. Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα – Σάββατο, 11:00-13:00 & 18:00-20:00. Διάρκεια: έως 7 Ιουνίου. 

THEATRE

Rothko στην Κεντρική Σκηνή της Στέγη Ιδρύματος Ωνάση

snapinstaapp-347122576-1417038475763666-6026657512255308064-n-1080.jpg

Είναι αυτός ο αναγραμματισμός ένα απλό λάθος; 8,5 εκατομμύρια δολάρια δόθηκαν για την αγορά ενός πίνακα του ζωγράφου Mark Rothko που τελικά ήταν πλαστός. Ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα απάτης ξεσπά και ένας σχολιασμός για την αξία της τέχνης ξεκινά στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης. Μνημειώδες θέαμα-εμπειρία, στα όρια θεάτρου, σινεμά και video art, από τον κορυφαίο σύγχρονο Πολωνό σκηνοθέτη Łukasz Twarkowski, που συστήνεται στην Ελλάδα με μια εικονοκλαστική παράσταση-βουτιά στο άδυτο της σύγχρονης Τέχνης, με το περίεργο παράδειγμα του εξπρεσιονιστή Mark Rothko στο επίκεντρο.

Info: Κεντρική Σκηνή της Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, Λεωφ. Ανδρέα Συγγρού 107, Αθήνα. Πέμπτη - Κυριακή στις 19:00. Διάρκεια: έως 28 Μαΐου. Κατάλληλο για ηλικίες 16+.

«Η Σκιά του Μαρτ» στο θέατρο Αργώ

786204-De8HM.jpg

Μια μητέρα και ένας γιος στο τέλος ενός πολέμου ζουν με την ανάμνηση αλλά και τον θαυμασμό ενός ήρωα. Ενός ήρωα που χάθηκε στον πόλεμο. Ενός ήρωα που αντιστάθηκε και πολέμησε τους κατακτητές της πατρίδας του. Ο ήρωας αυτός, ο Μαρτ, ήταν ο μεγάλος γιος της οικογένειας. Τώρα έχουν απομείνει μόνο η μητέρα, η κυρία Αγγέλικα και ο μικρότερος γιος, ο Γκάμπριελ. Αυτός, ο μικρότερος γιος, δεν πήρε μέρος στον πόλεμο. Μισούσε τον εχθρό αλλά φοβόταν. Ήταν όπως λέει ο ίδιος δειλός. Παρακολουθούσε όλο τον πόλεμο από το παράθυρο του δωματίου του. Και όταν μπήκαν στην πόλη οι εχθροί και όταν έκαναν εφόδους στα σπίτια και όταν παρέλαυναν στην πλατεία. Ακόμα και όταν ήρθαν στην πόλη οι ελευθερωτές, αυτός ο δειλός γιος το μόνο που έκανε ήταν να στέκεται στο παράθυρο του και να κοιτάζει. Σκηνοθεσία: Χρύσα Καψούλη. Πρωταγωνιστούν: Αιμιλία Υψηλάντη, Φώτης Καράλης, Εμμανουέλα Κοντογιώργου, Θεόφιλος Μανόλογλου.

Info: Θέατρο Αργώ, Ελευσινίων 13-15, Αθήνα. Παρασκευή & Σάββατο στις 21:00. Τετάρτη, Πέμπτη & Κυριακή στις 19:30. Διάρκεια: έως 11 Ιουνίου.

''River Cross'' στον Τεχνοχώρο Εργοτάξιον

dsc-0047-small-ZSSeU.jpg

Ταξιδεύουμε πίσω στον χρόνο και στο μακρινό 1900 στη Σενεγάλη. Ένα σκοτεινό πανδοχείο στις όχθες του ποταμού ορέγεται τις ψυχές των ανθρώπων και καταβροχθίζει κάθε τι στο πέρασμα του. Τα ουρλιαχτά του ανέμου ξυπνάνε μνήμες και υπενθυμίζουν τον άδικο χαμό των χαμένων ανθρώπων σε αυτούς που έμειναν πίσω και τους μνημονεύουν. Δυο αδελφές απομονωμένες από τον έξω κόσμο , έχουν αναλάβει ένα ιερό καθήκον. Να προειδοποιούν όσους συναντούν ή φιλοξενούν στο πανδοχείο τους , να μην περάσουν το φουσκωμένο ποτάμι. Οι περισσότεροι δεν τα καταφέρνουν για αυτό και αναλαμβάνουν να τους διαβάζουν και να συλλέγουν τα προσωπικά τους αντικείμενα. Ο μόνος τρόπος για να επικοινωνήσουν με τους νεκρούς και να μάθουν τα ονόματα τους , είναι να κάνουν μια πνευματική συνεδρία . Αυτή την φορά όμως αποφασίζουν να καλέσουν την μικρή Εσμεράλντα. Ένα κορίτσι που συνάντησαν στο πανδοχείο τους πριν 20 χρόνια μαζί με τον άντρα μυστήριο .Έναν μάγο -υπνωτιστή μια σκοτεινή δύναμη που έρχεται να ταράξει τις ισορροπίες και να αποπλανήσει κάθε αγνή και ευάλωτη ψυχή. Σκηνοθεσία - Μουσική επιμέλεια: Έφη Μεράβογλου. Πρωταγωνιστούν: Βασιλική Αμερικάνου, Νάσια Γαβριήλ, Αλέξανδρος Γεωργούλης και η Στέλλα Κωνσταντίνου.

Info: Τεχνοχώρος Εργοτάξιον, Διογένους 1, Αγ. Δημήτριος Αττικής. Κάθε Παρασκευή στις 21:15. Διάρκεια: έως 16 Ιουνίου.

«Συνάντησέ με… στην έξοδο» της Ειρήνης Δράκου στο Θέατρο Θησείο

synantise-me-stin-exodo-a-940x549.jpg

Με αφετηρία ένα ανέκδοτο ποίημα (1982) του Θεόδωρου Αγγελόπουλου , η Ειρήνη Δράκου έγραψε το έργο «Συνάντησέ με… στην έξοδο», που έκανε πρεμιέρα το περασμένο καλοκαίρι στην Άνδρο. Φέτος, με την ίδια παράσταση έρχεται για πρώτη φορά σε αθηναϊκή σκηνή για να το παρουσιάσει. Το έργο ξεκίνησε να γράφεται το 2019 και ολοκληρώθηκε μέσα στην καρδιά της πανδημίας. Στόχος είναι η «ευθαρσώς επί σκηνής συνάντηση του Άμλετ και της Ηλέκτρας». Στο έργο αυτό ο ήρωας, ένας σύγχρονος Άμλετ, ο Α. ο Δεύτερος, ένας άνθρωπος ‘δίχως πρόσωπο’ σαν ένας σύγχρονος ακτιβιστής χάκερ, πηγαινοέρχεται νευρικά στους σκοτεινούς διαδρόμους του ερειπωμένου ξενοδοχείου EUROPA, επαναλαμβάνοντας εμμονικά «Έχουμε Πόλεμο». Ερμηνεύουν: Ειρήνη Δράκου, Ευάγγελος Παπαδάκης.

Info:
Θέατρο Θησείον, Τουρναβίτου 7, Αθήνα. Πρεμιέρα 26 Μαΐου. Παραστάσεις: Παρασκευή, Σάββατο, 26, 27 Μαΐου στις 21:00 , Κυριακή 28 Μαΐου στις 20:00 & Παρασκευή, Σάββατο, 2, 3 Ιουνίου στις 21:00, Κυριακή 4 Ιουνίου στις 20:00.

«Η τραγική ιστορία των Μακμπέθ» στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

Αναλογιζόμενοι την πορεία τους μέχρι το τέλος, ο Μακμπέθ και η Λαίδη Μακμπέθ έρχονται αντιμέτωποι με δομικά στοιχεία της ανθρώπινης φύσης, όπως ο φόβος, η πλεονεξία, ο έρωτας, ο εγωισμός. Η εξουσία γίνεται αυτοσκοπός και ένα μέσο που καταπίνει όποιον την πλησιάζει και τον αποκόπτει από τον εαυτό του και τον κόσμο γύρω του. Πρόκειται για μια τρομακτική ιστορία που στην ουσία της όμως είναι τόσο ανθρώπινη, καθώς αναγκάζει τον άνθρωπο να κοιτάξει στον καθρέφτη και να αντικρύσει την ψυχή του αντί για το είδωλό του. Σκηνοθεσία: Δημήτρης Γκουτζαμάνης. Πρωταγωνιστούν: Δημήτρης Γκουτζαμάνης, Ναταλία Κηρύκου, Κρίστη Παπαδοπούλου.

Info: Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, Πειραιώς 206, Ταύρος. Πρεμιέρα: Παρασκευή 26 Μαΐου στις 21:30. Κάθε Παρασκευή & Σάββατο στις 21:30 & Κυριακή στις 20:00. Διάρκεια: έως 11 Ιουνίου. 

MUSIC CONCERTS

Joyce DiDonato στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Από το Μέγαρο αρχίζει η διεθνής περιοδεία του πρότζεκτ «Eden» της Joyce DiDonato [Τζόυς ΝτιΝτονάτο], το οποίο παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα την Τρίτη 30 Μαΐου στις 8:30 το βράδυ (με ελληνικούς υπέρτιτλους) και θα ταξιδέψει σε 45 πόλεις και 5 ηπείρους έως το 2024. Η σπουδαία αμερικανίδα μετζοσοπράνο, με αφορμή αυτή την ξεχωριστή καλλιτεχνική της πρωτοβουλία που στοχεύει στην ευαισθητοποίησή μας απέναντι στα περιβαλλοντικά προβλήματα και στην κλιματική αλλαγή, μεταμορφώνεται σε μια ονειρική «αφηγήτρια». Με τη μαγευτική της φωνή, η σούπερ σταρ της όπερας μας μεταφέρει στο σύμπαν μιας παραδεισένιας μουσικής με συνθέσεις από την εποχή του Μπαρόκ ως τις μέρες μας που μιλούν στην καρδιά μας και μας επανασυνδέουν με τη φύση. Η εμφάνιση της Joyce DiDonato στο Μέγαρο εντάσσεται στον κύκλο Μεγάλοι Ερμηνευτές και πραγματοποιείται με την ευγενική χορηγία της Mytilineos Energy and Metals.

Info: Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη, αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης. Τρίτη 30 Μαΐου στις 20:30. 

Συναυλία "Οι ποιητές μας τραγουδούν: Μανώλης Μητσιάς και Καρυοφυλλιά Καραμπέτη στον Φιλολογικό Σύλλογο Παρνασσός"

mitsias-karampeti-at-artwork-fivos-mpozas-1.jpg

Μετά την επιτυχημένη sold out συναυλία τον Μάρτιο στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, ο Μανώλης Μητσιάς και η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη περιδιαβαίνουν ξανά τον μαγικό κόσμο της ελληνικής ποίησης, την Τρίτη 30 και την Τετάρτη 31 Μαΐου στην αίθουσα του Φιλολογικού Συλλόγου “Παρνασσός”, με την παράσταση “Οι ποιητές μας τραγουδούν”, που περιλαμβάνει έργα σπουδαίων Ελλήνων ποιητών και στιχουργών, που έχουν μελοποιήσει οι συνθέτες Μίκης Θεοδωράκης, Μάνος Χατζιδάκις, Γιάννης Μαρκόπουλος, Σταύρος Ξαρχάκος, Δήμος Μούτσης, Ηλίας Ανδριόπουλος, Θάνος Μικρούτσικος, Χρήστος Λεοντής, Γιάννης Σπανός και Νίκος Ξυδάκης. Ακούγονται μελοποιημένοι: Διονύσιος Σολωμός, Κωστής Παλαμάς, Κωνσταντίνος Καβάφης, Κώστας Βάρναλης, Ναπολέων Λαπαθιώτης, κ.ά.

Info: Aίθουσα του Φιλολογικού Συλλόγου “Παρνασσός”, Πλ. Αγίου Γεωργίου Καρύτση 8, Αθήνα. Τρίτη 30 και την Τετάρτη 31 Μαΐου στις 21:00.

Συναυλία "The Lullaby Project: Ο τόνος της αγάπης" στην Εναλλακτική Σκηνή Εθνικής Λυρικής Σκηνής / Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ)

564469.jpg
Leon of Athens

Το Lullaby Project επιστρέφει για έκτη συνεχόμενη χρονιά στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ), σε σύμπραξη με το μουσικό πρόγραμμα κοινωνικής ένταξης El Sistema Greece και το Carnegie Hall της Νέας Υόρκης. Στη φετινή εκδοχή του Lullaby Project, το El Sistema Greece συνεχίζει να διευρύνει το φάσμα της γονεϊκότητας και να αναδεικνύει διαφορετικές πτυχές τη μοναδικής αυτής σχέσης αγάπης. Μιας αγάπης που δεν ορίζεται απαραίτητα από το φύλο ή τη βιολογική σχέση. Μέσα από αυθεντικές μουσικές δημιουργίες, παρουσιάζονται ξεχωριστές ιστορίες που αναδεικνύουν πλήθος επίκαιρα κοινωνικά ζητήματα που έχουν ως στόχο την επαγρύπνηση και την αποδοχή. Οι καταξιωμένοι μουσικοσυνθέτες Αντώνης Απέργης, Expe, Γιάννης Κονσολάκης, Leon of Athens, Danai Nielsen, Σεμέλη Παπαβασιλείου, Φώτης Σιώτας και Δήμητρα Τρυπάνη αναλαμβάνουν να αποδώσουν τις ιστορίες αυτές μέσα από πρωτότυπα κομμάτια.

Info: Εναλλακτική Σκηνή Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ), Λεωφ. Συγγρού 364, Καλλιθέα. Δευτέρα 29 Μαΐου στις 19:30. 

DON'T MISS!

Δημόσια συζήτηση «Συνομιλία για το φως» των Jennifer Tipton & Ελευθερία Ντεκώ στη Σκηνή «Νίκος Κούρκουλος» στο Κτήριο Τσίλλερ

nt-fos-1080x1920-final-ok.jpg

Τη Δευτέρα 29 Μαΐου στη Σκηνή «Νίκος Κούρκουλος» στο Κτήριο Τσίλλερ στις 19.00 θα πραγματοποιηθεί η δημόσια συζήτηση Συνομιλία για το φως. Η πολυβραβευμένη Αμερικανίδα φωτίστρια Jennifer Tipton θα συνομιλήσει με τη διεθνώς καταξιωμένη Ελευθερία Ντεκώ για την έμπνευση, τις προκλήσεις, το πάθος και τη μαγεία του φωτός στη θεατρική σκηνή αλλά και στη ζωή.

Info: Σκηνή «Νίκος Κούρκουλος» στο Κτήριο Τσίλλερ, Εθνικό θέατρο, Αγίου Κωνσταντίνου 22-24, Αθήνα. Δευτέρα 29 Μαΐου στις 19:00. Η συζήτηση θα διεξαχθεί στην αγγλική γλώσσα. Η είσοδος θα είναι ελεύθερη με δελτία εισόδου που θα διατεθούν από τις 17.00 στα ταμεία του Κτηρίου Τσίλλερ.

Φεστιβάλ Τεχνών Rolex

230518113241-rolex-mononews-BEhtB.jpg

Η Rolex γιορτάζει την 20ή επέτειο του Προγράμματος "Rolex Mentor and Protégé Arts Initiative" και διοργανώνει ένα μεγάλο Φεστιβάλ Τεχνών στην Αθήνα, από τις 22 έως και τις 28 Μαΐου. Η Αθήνα– το λίκνο των τεχνών και της γνώσης – θα γεμίσει καλλιτεχνικές σκηνές, γκαλερί και δημόσιους χώρους για μια ολόκληρη εβδομάδα, την άνοιξη του 2023, για τον εορτασμό της 20ής επετείου του Rolex Mentor and Protégé Arts Initiative. Οι εκδηλώσεις στο Φεστιβάλ Τεχνών της Rolex από τις 26 έως και τις 28 Μαΐου περιλαμβάνουν περισσότερες από 30 εκδηλώσεις από τον χορό, το θέατρο, τη μουσική, τον κινηματογράφο, την αρχιτεκτονική, τις εικαστικές τέχνες, τη λογοτεχνία και πολλά άλλα, προβάλλοντας μια γενιά από εξαιρετικούς διεθνείς καλλιτέχνες που έχουν προωθήσει το έργο τους με την υποστήριξη της Rolex. Παράλληλα, ένα ειδικό προ-φεστιβαλικό πρόγραμμα, που απευθύνεται σε Έλληνες καλλιτέχνες, επαγγελματίες και νέους ανθρώπους, θα λάβει χώρα από τις 22 έως τις 25 Μαΐου.

Info: Διάρκεια: Από 22 έως 28 Μαΐου. Για να δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα, μπείτε εδώ.

Διαδικτυακό ραδιοφωνικό φεστιβάλ Trans Balkan Express του Movement Radio της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση

vdyo1equ.jpeg
Laurent Clouet

Το διαδικτυακό ραδιοφωνικό φεστιβάλ του Movement Radio με τίτλο Trans Balkan Express επιχειρεί να αφουγκραστεί το πλούσιο και περίπλοκο μουσικό μωσαϊκό της Βαλκανικής χερσονήσου. Αναδεικνύει τη ρευστότητα, την ποικιλομορφία και τις αντιφάσεις των Βαλκανίων μέσα από τους ήχους τους. Το Movement Radio, ο διαδικτυακός ραδιοφωνικός σταθμός της Στέγης, εξερευνά διαφορετικές μουσικές εποχές και ιδιώματα από την Αθήνα, τα Τίρανα, τα Ιωάννινα και την Ποντγκόριτσα έως τα Σκόπια, το Βελιγράδι, το Ζάγκρεμπ και τη Θεσσαλονίκη, μέσα από ένα τετραήμερο φεστιβάλ γι α όλους.

Info: Για να δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα, μπείτε εδώ. Διάρκεια: Από Πέμπτη 25 έως Κυριακή 28 Μαΐου.

Athens Cocktail Week & Opening Party

acf-2022-186-1.jpg

Μια από τις μεγαλύτερες παγκόσμιες τάσεις, εκείνη των κοκτέιλ, βρίσκει την καλύτερη εκδοχή της στην Αθήνα, την πόλη που στεγάζει μερικά από τα κορυφαία μπαρ του κόσμου. Αυτή την καταπληκτική bar σκηνή της πόλης μας, βάζει στο προσκήνιο το Athens Cocktail Week και δίνει την ευκαιρία στο κόσμο, για 10 ημέρες, από τις 26 Μαΐου μέχρι τις 4 Ιουνίου να δοκιμάσει signature cocktails σε 44 από τα καλύτερα μπαρ της πόλης μας σε προνομιακή τιμή.

Το Athens Cocktail Week, η μεγάλη γιορτή των cocktail ξεκινά με ένα εντυπωσιακό Opening Party στον πιο ανεξερεύνητο κήπο του κέντρου της Αθήνας, στο Θησείο, το Σάββατο 27 Μαΐου, στον Κήπο του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Athens City Festival. Ένα φαντασμαγορικό party με δεκάδες διαφορετικά κοκτέιλ από κορυφαία αποστάγματα και μουσικές της Άννας Αναστασίου από τον Best Radio. Κατά την διάρκεια της βραδιάς θα έχετε την δυνατότητα να περιηγηθείτε ανάμεσα σε περισσότερα από 15 cocktail bars που προτείνουν πάνω από 30 επιλογές σε δημιουργικά, και fun cocktails.

Η γιορτή των cocktail όμως, συνεχίζεται σε 44 κορυφαία μπαρ της πόλης! Μην χάσετε την ευκαιρία κατά την διάρκεια του Athens Cocktail Week από τις 26 Μαΐου ως τις 4 Ιουνίου 2023, να βγείτε σε όλη την Αθήνα! Στην διάρκεια της εβδομάδας, τα συμμετέχοντα bar στο ειδικό μενού του Athens Cocktail Week προτείνουν 2 signature συνταγές cocktail στην προνομιακή τιμή των 8 ευρώ, ενώ πολλά από αυτά διοργανώνουν parties, γευσιγνωσίες αλλά και μια σειρά από ενδιαφέροντα dj set και guest shifts, με καλεσμένους σπουδαία bar από την υπόλοιπη Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό.

Info: Opening Party στο Θησείο στις 27 Μαΐου στο Open Air Garden Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων. Athens Cocktail Festival στον Φάρο του Κέντρου Πολιτισμού ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος στις 9 & 10 Ιουνίου.

A Fine Concept

"An avra evolution - Υψώστε το ποτήρι σας, πιείτε στο πάθος, τη δημιουργικότητα και τη βιωσιμότητα" στο Four Seasons Astir Palace Hotel Athens

18-1-WJsFj.jpeg

Η εξέλιξη είναι μια μορφή τέχνης και ένα νέο, φρέσκο κεφάλαιο εγκαινιάστηκε στο Four Seasons Astir Palace Hotel Athens, με το ανανεωμένο Avra Bar, στο οποίο το στιλ μπλέκεται άψογα με την πραγματική αισθητηριακή εμπειρία. Αποτελεί την τελευταία προσθήκη στην αθηναϊκή νυχτερινή ζωή με θέα στη θάλασσα που κόβει την ανάσα, seasonal cocktails, fine drinking, elevated bar snacks, live DJs, και την αίσθηση ότι βρίσκεσαι στο σωστό μέρος τη σωστή στιγμή...

Το Avra, το απόλυτο place-to-be, ενεργοποιεί όλες τις αισθήσεις. To ιδιαίτερο concept του Fine Drinking διασφαλίζει την άριστη ποιότητα, ενώ το εξαιρετικό του service και η επιβλητική ατμόσφαιρα αποδεικνύει τη δέσμευση για πραγματική απόλαυση. Από την πρώτη γουλιά ενός κλασικού cocktail Martinez μέχρι την εικόνα του ηλιοβασιλέματος που δημιουργεί μια ροζ απόχρωση πάνω στη θάλασσα, από το άψογης αισθητικής και γεμάτο έργα τέχνης εσωτερικό και τα μοντέρνα vibes, μέχρι τη ζωντάνια της ενέργειας που αναβλύζει στο χώρο από τους επισκέπτες, κάθε στιγμή στο Avra είναι εμποτισμένη με πάθος για τη ζωή. Τα ονειρεμένα ποτά συμπληρώνει ένα εκλεκτό μενού με elevated bar snacks σερβιρισμένα στη λογική του sharing-style, στο οποίο αναδεικνύεται η αγνότητα των ντόπιων ελληνικών προϊόντων. Στα highlights του μενού περιλαμβάνονται το Μini Souvlaki, το Popcorn Chicken, το Tuna Tartare με αβοκάντο Κρήτης, καθώς και γλυκά μπενιέ, τα οποία συνδυάζονται με τα εποχιακά cocktails του Αvra.

Πίσω από κάθε δημιουργικό ποτό του Avra βρίσκεται μια αφοσιωμένη και καταρτισμένη ομάδα bartenders, οι οποίοι μοιράζονται το ίδιο πάθος. Οδηγούμενοι από το όραμα της Bar Manager Manon Kapfer, οι σύγχρονοι αλχημιστές, μετρούν χρόνια εμπειρίας και μια γκάμα πτυχίων από το Culinary Art, το Bar Termini του διάσημου Tony Conigliaro, μέχρι και το The Zetter Townhouse του Λονδίνου.

Info: Four Seasons Astir Palace Hotel Athens, Απόλλωνος 40, Βουλιαγμένη.

Enjoy every day!

Κεντρική φωτογραφία: The Lullaby Project: The tone of love, Εναλλακτική Σκηνή Εθνικής Λυρικής Σκηνής / Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ)