fbpixel

Search icon
Search
Athens Agenda: Όσα μπορείτε να απολαύσετε στην Αθήνα το επόμενο δεκαήμερο
ARTS & CULTURE

Athens Agenda: Όσα μπορείτε να απολαύσετε στην Αθήνα το επόμενο δεκαήμερο

Οι πιο ενδιαφέρουσες προτάσεις είναι εδώ


Η νέα χρονιά φέρνει καινούριες προτάσεις στην πολιτιστική της σκηνή της Αθήνας, και καλεί τους κατοίκους της πόλης αλλά και τους επισκέπτες της να βιώσουν αξέχαστες εμπειρίες. Στην παρακάτω ατζέντα, συγκεντρώσαμε ό,τι «τρέχει» αυτήν τη στιγμή στην πρωτεύουσα, καθώς και όλα αυτά που θα μας απασχολήσουν το επόμενο δεκαήμερο.

Take notes!

Exhibitions

Γιώργος Σεφέρης: 60 χρόνια από το Βραβείο Νόμπελ

picture-a-1.jpg

Στις 24 Οκτωβρίου 1963 ανακοινώθηκε από την Σουηδική Ακαδημία η βράβευση του Γιώργου Σεφέρη με το βραβείο Νόμπελ. Εξήντα ακριβώς χρόνια μετά από αυτή την ιστορική μέρα, το Μουσείο Μπενάκη εγκαινιάζει την έκθεση, η οποία είναι αφιερωμένη στην ιστορική επέτειο της ανακοίνωσης, αλλά και της απονομής που ακολούθησε στις 10 Δεκεμβρίου 1963. Η έκθεση αναπτύσσεται σε τρεις ενότητες: η πρώτη αφορά την ημέρα της ανακοίνωσης, η δεύτερη επικεντρώνεται στη βραδιά της απονομής, ενώ η τελευταία στον απόηχό της, με τα σχετικά δημοσιεύματα, συγχαρητήριες επιστολές και τηλεγραφήματα. Αφίσες, εφημερίδες της εποχής, οπτικά και ηχητικά ντοκουμέντα, καθώς και προσωπικά αντικείμενα του ποιητή δημιουργούν ένα περιβάλλον που ανακαλεί την σπουδαιότητα του γεγονότος και αναδεικνύει την προσωπικότητά του.

Info: Μουσείο Μπενάκη (Κουμπάρη 1 & Βασ. Σοφίας), έως τις 24/02, Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο, 10:00 - 18:00.

Χριστιάνα Σούλου - έκθεση «Στερέωμα»

837963-mubPO.jpg

Η γκαλερί Bernier/Eliades παρουσιάζει την τρίτη ατομική έκθεση της Χριστιάνας Σούλου «Στερέωμα». Στην έκθεση η καλλιτέχνης διαμορφώνει μία διάταξη αποτελούμενη από περίπου 25 ζωγραφικά έργα, βασισμένα σε μελέτη σχεδίων της προηγούμενης δουλειάς της Water και σε επιλογή παλαιότερων σχεδίων της σειράς Φανταστικά Όντα - μετά τον Borges. Ο κοινός παρονομαστής και το σημείο που ενώνει τα έργα αυτής της παρουσίασης είναι το ζήτημα της σχέσης κίνησης - έμψυχης μορφής, όπως αυτή αποτυπώνεται με μολύβι σε χαρτί. Ο τίτλος της έκθεσης, Στερέωμα, προκύπτει από την απόσταση που παίρνει η καλλιτέχνης από κάθε αναπαραστατική αφήγηση για να φτάσει σε μια αλήθεια που δεν διαδραματίζεται μέσα στον χρόνο, αλλά σε μία στιγμή που ξεφεύγει από κάθε διάρκεια.

Info: Bernier Eliades Gallery (Επταχάλκου 11), έως 29/02, Τρίτη - Παρασκευή 10:30 - 18:30, Σάββατο 12:00 - 16:00.

'Ελλη Κουτσουκέλλη - «Όνειρο στα δέντρα»

843262.jpg

Η αίθουσα τέχνης Ekfrasi-Yianna Grammatopoulou, παρουσιάζει την ατομική έκθεση της Έλλης Κουτσουκέλλη με τίτλο «Όνειρο στα δέντρα». Η Έλλη Κουτσουκέλλη, παρουσιάζει δεκαπέντε μεγάλα έργα της με παστέλ και κάρβουνο σε χαρτί, με θέμα το δέντρο. Η εικόνα του δέντρου απασχολεί από καιρό τη ζωγραφική της, που κινείται πάντα ανάμεσα στο εικονικό και το ανεικονικό, με ένα ύφος ιδιαίτερα χειρονομιακό. Στα έργα που παρουσιάζονται αυτή τη φορά ωστόσο, η περιγραφική αναπαράσταση έχει δώσει τη θέση της σε μια αφαιρετική προσέγγιση της απεικόνισης, όπου κυριαρχεί το στοιχείο του λαμπερού χρώματος μέσα σε αυστηρές μονοχρωμίες του κόκκινου και του μπλε. Οι μορφές αποδίδονται μέσα στο φως που πηγάζει από το λευκό του χαρτιού, το οποίο αναδεικνύεται σε δομικό στοιχείο της σύνθεσης.

Info: Ekfrasi-Yianna Grammatopoulou (Βαλαωρίτου 9α), Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 12:00 - 20:00, Τετάρτη 12:00 - 18:00, Σάββατο 12:00 - 15:00.

Destination Athens

843884.jpg

Τα τελευταία χρόνια η πόλη της Αθήνας γνωρίζει μια πρωτοφανή τουριστική άνθιση, έχοντας αυτονομηθεί πλέον ως προορισμός, με τον αριθμό των επισκεπτών της να πολλαπλασιάζεται συνεχώς, όπως και τα ξενοδοχεία και τα καταλύματα βραχείας μίσθωσης. Το αστικό τοπίο μεταβάλλεται με ραγδαίο ρυθμό, παλιά και άδεια κτήρια έχουν πάρει ζωή και νέα μορφή, επιχειρήσεις ανοίγουν, ξεχασμένες γειτονιές ξεπροβάλλουν ενώ δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας. Για πολλούς ξένους, από ψηφιακούς νομάδες μέχρι καλλιτέχνες και επιμελητές, η πόλη έχει καταστεί τόπος κατοικίας. Την ίδια στιγμή όμως τα ενοίκια ανεβαίνουν σε υψηλά και δυσβάσταχτα επίπεδα, όπως και το συνολικό κόστος ζωής για τους μόνιμους κατοίκους, ενώ οι υποδομές της Αθήνας παραμένουν ελλιπείς με τον έτσι και αλλιώς προβληματικό δημόσιο χώρο της πόλης, να έχει παραδοθεί ανεξέλεγκτα σε κάθε είδους ιδιωτική, εμπορική χρήση.

Info: Χώρος τέχνης "FoKiaNou 24/7" (Φωκιανού 24, 7 όροφος), έως 03/02, Πέμπτη - Σάββατο 17:00 - 20:00.

Ιάσονας Καμπάνης - «Λάλο»

mg-3112-ik-2048x1366.jpg

Ίχνη της ανθρώπινης παρουσίας, και όχι η συμπαγής απεικόνιση της, λειτουργούν ως μια ομολογία της ανιμιστικής προέλευσης της θρησκευτικής λατρείας και της έννοιας της «εξουσιοδότησης» στα προστατευτικά πνεύματα ενός τόπου, τα genii locorum της κλασικής ρωμαϊκής θρησκείας. Το έργο του με τίτλο «Λάλο» που παρουσιάζεται παράλληλα με την έκθεση του Μουσείου, «Χαιρώνεια, 2 Αυγούστου 338 π.Χ.: Μια μέρα που άλλαξε τον κόσμο», εμπνέεται από τον Λέοντα της Χαιρώνειας, επιτύμβιο μνημείο που στήθηκε μετά τη μάχη της Χαιρώνειας το 338 π.Χ., στην οποία και αναδείχθηκαν οι στρατιωτικές ικανότητες του Μεγάλου Αλεξάνδρου που συνέβαλε αποφασιστικά στη νίκη της μάχης. Το κεφάλι του λιονταριού ως ένα σύμβολο κυριαρχίας έρχεται, επίσης, σε διάλογο με την κεφαλή του Αλέξανδρου που απεικονίζεται στο έργο του Andy Warhol, και παρουσιάζεται μεταξύ άλλων στο πλαίσιο της περιοδικής έκθεσης με θέμα τη Χαιρώνεια, δίνοντας έμφαση στην εννοιολογική δόμηση της αρχετυπικής μορφής και κατ’ επέκταση στη δημιουργία μιας πρώτης διασημότητας στην ιστορία των ανθρώπινων πολιτισμών.

Info: Cycladic Café - Museum of Cycladic Art (Νεοφύτου Δούκα 4), έως 29/01.


Theatre & Performances

«Άη Γιώργης» του Δημήτρη Χατζή στο ΠΛΥΦΑ

838021.jpg

Μια παράσταση εμπνευσμένη από το διήγημα "Άη Γιώργης" του Δ. Χατζή. Τέσσερις ηθοποιοί κατασκευάζουν τον σκηνικό χώρο προκειμένου να αφηγηθούν την ιστορία σε μία σκηνική αφήγηση που η σύσταση του χώρου και των ορίων του υπονομεύονται διαρκώς. Μια παράσταση για τους ανθρώπους που προσπαθούν να ζήσουν όπως όλοι οι άλλοι και αποτυγχάνουν. Το ερώτημα που προκύπτει είναι ένα και επανέρχεται με πολλαπλούς τρόπους - οι πιο αδύναμοι από μας τους ανθρώπους, πως ζουν; Μπορούν να ευτυχήσουν, να ερωτευτούν, να έχουν δικαίωμα ονείρου στο κομμάτι της πίτας που ονομάζουμε συλλογική ευτυχία; Πρωταγωνιστούν: Φαίη Κοτσιλίτη, Παναγιώτης Παντέρας, Νικόλας Παπούλιας, Ντόνα Πετροπούλου.

Info: Βιομηχανικό πάρκο παλιών Πλεκτηρίων-Υφαντηρίων (Κορυτσάς 39), έως τις 21/01, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή στις 20:30.

«Αντιγόνη 441+» στο Θέατρο Αλκμήνη

834194.jpg

Από το Σάββατο 20 Ιανουαρίου και κάθε Σάββατο και Κυριακή από την ομάδα Ρέοντα πρόσωπα θα παρουσιάζεται το έργο Αντιγόνη 441 +, σε σκηνοθεσία Κοραή Δαμάτη, σκηνικά-κοστούμια Γιάννη Μετζικώφ και μουσική Δήμητρας Γαλάνη και Γιώργου Μπουσούνη. Πρόκειται για μια πειραματική προσέγγιση στο έργο του Σοφοκλή με έξι γυναίκες να ερμηνεύουν όλους τους ρόλους της τραγωδίας -αντρικούς, γυναικείους και τον χορό- σε μια τολμηρή, διττή ανάγνωση, συνδέοντας το δράμα με τις θρησκευτικές του καταβολές, αλλά και με το έντονο πολιτικό του στοιχείο. Πρωταγωνιστούν: Αναστασίου Λενιώ, Λιανού Έλενα, Μπουλάκου Κατερίνα, Οικονόμου Ιωάννα, Τσιγάρου Μένια, Φραγκελάκη Μαλβίνα.

Info: Θέατρο Αλκμήνη (Αλκμήνης 8), 20 Ιανουαρίου 2024 - 28 Απριλίου 2024, Σάββατο στις 21:15, Κυριακή στις 18:15.

«Φαίδρας Άτοπος» της Δήμητρας Μήττα στο Εν Αθήναις

843910.jpg

Την ανήλια πλευρά του μύθου της Φαίδρας φέρνει στο προσκήνιο και επιχειρεί να φωτίσει το έργο «Φαίδρας Άτοπος» της Δήμητρας Μήττα, σε σκηνοθεσία Αντώνη Καραγιάννη. Στο μονόλογο όπου το χθες συναντάει το σήμερα αλλά και το αύριο η ηθοποιός Ηρώ Μουκίου, η οποία ερμηνεύει την ηρωίδα, συνομιλεί ουσιαστικά με τη μουσική καθώς οι μελωδίες βοηθούν στην πλοκή του έργου. Πρόκειται για ένα ρεσιτάλ για δυο σολίστ. Έναν μουσικό και μια ηθοποιό που μέσα από το διάλογο τους αναδεικνύεται ο πεπτωκός φτερωτός έρως και οι βλαβερές συνέπειες του.

Info: Θέατρο Tempus Verum - Εν Αθήναις (Ιάκχου 19), έως τις 10/03, Κυριακές στις 18:00.

Γιάννης Κότσιρας στο Σταυρό του Νότου

48c69a61a6e84ef194bd887deace3991.jpg

Ο Γιάννης Κότσιρας μετά τις πολύ πετυχημένες κοινές εμφανίσεις του με τον Μίλτο Πασχαλίδη επιστρέφει στην Κεντρική σκηνή του Σταυρού Του Νότου. Ο αγαπημένος ερμηνευτής και η παρέα του, που αποτελείται από εξαιρετικούς μουσικούς, σταθερούς συνεργάτες και φίλους του τα τελευταία χρόνια, ετοίμασαν ένα πρόγραμμα γεμάτο εκπλήξεις παρουσιάζοντας παλιά και αγαπημένα, αλλά και μετά από αρκετά χρόνια, ολοκαίνουρια τραγούδια από τον νέο του κύκλο τραγουδιών "Παράθυρο στο άπειρο". Μία μεγάλη παραγωγή του ιδίου, σε μουσική Μανώλη Ανδρουλιδάκη, πάνω σε στίχους και ποιήματα του Άλκη Αλκαίου και ενορχηστρώσεις του Αλέξανδρου Λιβιτσάνου που θα κυκλοφορήσει τον καινούριο χρόνο από την EMI.

Info: Σταυρός Του Νότου - Κεντρική Σκηνή (Φραντζή & Θαρύπου 35), έως τις 23/02, Παρασκευές στις 21:00.

O John Primer στο Half Note Jazz Club

john-primer.jpg

Ο Hall of Famer κιθαρίστας, τραγουδιστής και Chicago Blues Living Legend John Primer επιστρέφει στο Half Note Jazz Club μετά από 14 χρόνια. Με δύο υποψηφιότητες για Grammy κι αμέτρητες βραβεύσεις, ο βιρτουόζος κιθαρίστας και συνθέτης John Primer είναι ο φυσικός συνεχιστής της παράδοσης και του μεγαλειώδους Chicago blues ήχου.

Info: Half Note Jazz Club (Τριβωνιανού 17, Παγκράτι), έως τις 22/01, Παρασκευή και Σάββατο στις 22:30, Κυριακή και Δευτέρα στις 21:30.

«Η Νεκρή Πόλη» των Νάντια Μπουλανζέ και Ραούλ Πυνιό

844328.jpg

Η νεκρή πόλη, μοναδική όπερα που συνέθεσε η Νάντια Μπουλανζέ, από τις σημαντικότερες μουσικοπαιδαγωγούς και αρχιμουσικούς του 20ού αιώνα, σε συνεργασία με τον μέντορά της Ραούλ Πυνιό, παρουσιάζεται σε πανελλήνια πρώτη –και μόλις για τρίτη φορά εδώ και πάνω από έναν αιώνα– από την Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ σε συμπαραγωγή με τον ιδιαίτερο αμερικανικό θίασο Catapult Opera. Η «Νεκρή Πόλη», βασισμένη στο ομώνυμο θεατρικό έργο του διαβόητου Ιταλού ποιητή Γκαμπριέλε Ντ' Αννούντσιο, ο οποίος υπογράφει και το λιμπρέτο της οπερατικής προσαρμογής, εξιστορεί την τραγική όσο και εξωφρενική ιστορία ενός παρακμιακού αιμομικτικού πάθους με σκηνικό την ανασκαφή των ερειπίων της αρχαίας πόλης των Μυκηνών. Η μουσική του έργου κινείται στην ευρύτερη αισθητική του μουσικού ιμπρεσιονισμού, με αποήχους από την επιδραστική εκφραστική παλέτα του έργου Πελλέας και Μελισάνδη του Ντεμπυσσύ.

Info: Εναλλακτική Σκηνή Εθνικής Λυρικής Σκηνής (Λ.Συγγρού κι Ευριπίδου, Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος), έως τις 28/01, Τετάρτη και Παρασκευή στις 20:30, Κυριακή στις 19:30.

Boulevard Des Italiens στο Δημοτικό Μουσικό Θέατρο Μαρία Κάλλας

16-boylevard-des-italiens-1000x1500-cia.jpg

To Παρίσι υπήρξε η κατεξοχήν πόλη των τεχνών και της πρωτοπορίας στην Ευρώπη για πολλούς αιώνες. Χάρη στο υψηλό επίπεδο της μουσικής ζωής, κορυφαίοι Ιταλοί συνθέτες συρρέουν στη γαλλική πρωτεύουσα: ο Cherubini και ο Spontini πριν από την Επανάσταση, και οι Donizetti, Rossini, Bellini και Verdi κατά τη διάρκεια του 19ου αιώνα. Πόλος έλξης των συνθετών είναι η Όπερα του Παρισιού, που κυριαρχεί στην ευρωπαϊκή σκηνή με τις παραγωγές μεγάλης κλίμακας, εγκαινιάζοντας ένα νέο είδος, την αποκαλούμενη "grand opéra". Το νέο αστέρι της διεθνούς σκηνής, ο αρχιμουσικός Alessandro Bonato, διασχίζει το περίφημο Boulevard des Italiens στο Παρίσι, πλάι σε σπουδαίους ερμηνευτές· μεταξύ αυτών, η σοπράνο Catherine Hunold, η εντυπωσιακή Αδελφή Βεατρίκη στην ομώνυμη όπερα του Δημήτρη Μητρόπουλου, ο τενόρος Dmitry Korchak και ο μπάσος Riccardo Fassi, που θριαμβεύουν στις σπουδαιότερες λυρικές σκηνές. Θα παρουσιαστούν άριες και σύνολα από όπερες των Spontini, Cherubini, Rossini, Donizetti, Verdi.

Info: Ολύμπια Δημοτικό Μουσικό Θέατρο Μαρία Κάλλας (Ακαδημίας 59), 21/01 στις 20:30.