fbpixel

Search icon
Search
Athens Agenda: Τι νέο έρχεται στην πρωτεύουσα το επόμενο δεκαήμερο
ARTS & CULTURE

Athens Agenda: Τι νέο έρχεται στην πρωτεύουσα το επόμενο δεκαήμερο

Ό,τι θα μας απασχολήσει αυτό το διάστημα


Η νέα σεζόν για την Αθήνα φέρνει καινούριες προτάσεις στην πολιτιστική της σκηνή, και καλεί τους κατοίκους της πόλης αλλά και τους επισκέπτες της να βιώσουν αξέχαστες εμπειρίες. Στην παρακάτω ατζέντα, συγκεντρώσαμε ό,τι «τρέχει» αυτήν τη στιγμή στην πρωτεύουσα, καθώς και όλα αυτά που θα μας απασχολήσουν το επόμενο δεκαήμερο.

Η πιο updated ατζέντα της Αθήνας είναι εδώ!

Cinema nights & more

Το Αρχείο Γιάννη Χρήστου στο Ωδείο Αθηνών

xristou.jpg

Το Ωδείο Αθηνών, με αφορμή την παραχώρηση του Αρχείου Γιάννη Χρήστου στο Κέντρο Ερευνών και Τεκμηρίωσης του Ωδείου Αθηνών οργανώνει στις 13, 14 και 18 Οκτωβρίου ένα αφιέρωμα στη ζωή και το έργο του σπουδαίου Έλληνα συνθέτη και στοχαστή. Το αφιέρωμα περιλαμβάνει επιστημονική ημερίδα, ντοκιμαντέρ καθώς και δύο συναυλίες. Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα εδώ.

Info: Ωδείο Αθηνών, 13 Οκτωβρίου στις 18:00, 14 Οκτωβρίου στις 15:00, 18/10 στις 20:30.

6ο BCK Συμπόσιο Κινηματογράφου

zoetrope-1024x491.jpg

Το 6ο BCK Συμπόσιο Κινηματογράφου θα πραγματοποιηθεί από τις 13 ως τις 22 Οκτωβρίου και πραγματεύεται τη θεματική Kino Ludens, παράφραση του βιβλίου Homo Ludens του Γιόχαν Χάιζινγκα, το οποίο εξέτασε για πρώτη φορά τα ζωτικά οφέλη του παιχνιδιού στον πολιτισμό και την κοινωνία. Μέσα από μία σειρά κινηματογραφικών προβολών, οπτικοακουστικών καλλιτεχνικών εγκαταστάσεων, κινηματογραφικών εργαστηρίων και παράλληλων δράσεων με αφορμή την κινούμενη εικόνα, σε διάφορες τοποθεσίες στην Αθήνα, το φετινό Συμπόσιο επικεντρώνεται στην παρουσία του παιχνιδιού και τη ριζοσπαστική σημασία του στις πολλαπλές πτυχές της παιδικής/ενήλικης ζωής και καθημερινότητας. Θα παρουσιαστούν προγράμματα επιμέλειας του Balkan Can Kino από το ανοιχτό κάλεσμα της διοργάνωσης και από τις ταινιοθήκες του British Council και του Ινστιτούτου Γκαίτε της Αθήνας, η ρετροσπεκτίβα της Dagie Brundert, επιμέλειας του Pugnant Film Series, αλλά και σύγχρονος βωβός κινηματογράφος με live dj set, μουσικής επιμέλειας του Fade Radio. Παράλληλα, θα λάβει χώρα στο Zoetrope η τριήμερη εγκατάσταση PLAY – PAUSE – STOP, όπου θα παρουσιαστούν πέριξ στα 40 οπτικοακουστικά έργα από την Ελλάδα και τον υπόλοιπο κόσμο. Θα πραγματοποιηθούν επίσης εργαστήρια, συζητήσεις αλλά και podcast από τους συμμετέχοντες καλλιτέχνες του Συμποσίου. 

Info: Κεντρικές περιοχές Αθήνας, καθημερινά στις 20:00, μάθετε περισσότερα εδώ.

Προβολή ταινίας «Από τις δυο πλευρές του Αιγαίου 1922-1924»

homepage-mobile1.jpg

Πώς ζούσαν οι Έλληνες Μικρασιάτες στην κοσμοπολίτικη Οθωμανική αυτοκρατορία; Τι οδήγησε στο διωγμό και στη Μικρασιατική Καταστροφή; Πώς δέχτηκαν οι Έλληνες τους μικρασιάτες πρόσφυγες, όταν έφτασαν στην Ελλάδα το 1922; Πώς έγινε η ανταλλαγή των πληθυσμών του 1923; Τι διηγούνται σήμερα τα παιδιά και τα εγγόνια των προσφύγων από τις δύο πλευρές του Αιγαίου; Μέσα από προσωπικές μαρτυρίες και άγνωστο φωτογραφικό και φιλμικό υλικό που ανακαλύφθηκε και συντηρήθηκε από τη μη κερδοσκοπική εταιρεία Πρωτέας & Proteus NY στην Αμερική και την Ευρώπη, η σκηνοθέτης Μαρία Ηλιού, ο ιστορικός σύμβουλος Αλέξανδρος Κιτροέφ και οι συνεργάτες τους ξεδιπλώνουν μια συναρπαστική ιστορία σε μια ταινία-ντοκιμαντέρ που πρωτοπαρουσιάστηκε στο Μουσείο Μπενάκη το 2012.

Info: Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, 13 & 14 Οκτωβρίου στις 20:00.


Art exhibitions

Ευρωπαϊκή Ημέρα Συντήρησης στο Νομισματικό Μουσείο

2421119.jpg

Στο πλαίσιο του εορτασμού της Ευρωπαϊκής Ημέρας Συντήρησης, το Νομισματικό Μουσείο διοργανώνει τρεις ξεναγήσεις για το ευρύ κοινό, διάρκειας μισής ώρας εκάστη, με θέμα «Μέθοδοι και πρακτικές συντήρησης νομισμάτων», την Παρασκευή 13 Οκτωβρίου στο εργαστήριο του Μουσείου. Κατά τη διάρκεια της δράσης το κοινό θα έχει την ευκαιρία να έρθει σε επαφή με τον χώρο του εργαστηρίου, να ενημερωθεί για τις μεθόδους και τις διαδικασίες εξέτασης και συντήρησης των νομισμάτων που εφαρμόζονται στις συλλογές του Μουσείου, να δει φωτογραφικό υλικό από περιπτώσεις πριν και μετά τη συντήρηση και θα μπορέσει, για λίγο, κάτω από την καθοδήγηση των συντηρητών του Μουσείου να μπει κυριολεκτικά στη θέση του συντηρητή και να «αφουγκραστεί» στο μικροσκόπιο τη διαδικασία του μηχανικού καθαρισμού ενός χάλκινου νομίσματος. Κατά τη διάρκεια της δράσης το κοινό θα έχει την ευκαιρία να έρθει σε επαφή με τον χώρο του εργαστηρίου, να ενημερωθεί για τις μεθόδους και τις διαδικασίες εξέτασης και συντήρησης των νομισμάτων που εφαρμόζονται στις συλλογές του Μουσείου.

Info: Νομισματικό Μουσείο, 13 Οκτωβρίου στις 10:00, 10:45 και 11:30.

Πέτρος Χελιώτης, έκθεση "2CV For Ever"

819541.jpg

Ο Πέτρος Χελιώτης στην ατομική του φωτογραφική έκθεση έχει ως θέμα τα θρυλικά αυτοκίνητα 2CV. Η έκθεση συμπίπτει με τα γενέθλια των 75 χρόνων του 2CV που γιορτάζονται από τη Citroen στις 7 Οκτωβρίου στο Παρίσι και είναι η πρώτη έκθεση στην Ελλάδα αφιερωμένη στο 2CV. Το αυτοκίνητο αυτό που κυκλοφόρησε μετά το 2ο παγκόσμιο πόλεμο και έβγαινε από το 1948 μέχρι το 1990 ήταν μία ωδή στην απλότητα και την οικονομία και απέκτησε πολλούς φανατικούς φίλους παγκοσμίως γιατί ήταν ένα οικονομικό και ευέλικτο αυτοκίνητο που κάλυπτε τις ανάγκες μεγάλου μέρους του αγοραστικού κοινού. Ένας από τους θαυμαστές του είναι και ο Πέτρος Χελιώτης που αποφάσισε να απαθανατίσει το αυτοκίνητο αυτό στην Αθήνα, σε καθημερινές συνθήκες, μέσα στον αστικό ιστό, χωρίς τον καλλωπισμό του μουσείου. Σε αυτή την έκθεση ύμνο του 2CV βλέπουμε 50 διαφορετικά αυτοκίνητα που τραβούν το βλέμμα και προκαλούν το θαυμασμό φωνογραφημένα σε βάθος χρόνου.

Info: Blank Wall Gallery, κάθε Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη και Παρασκευή 17:30 - 21:30, Σάββατο 12:30 - 14:30.


Theatre 

«Αίας» του Σοφοκλή ξανά στο Θέατρο Αλκυονίς

727083.jpg

Ο «Αίας» του Σοφοκλή σε σκηνοθεσία Γιώργου Νανούρη με τον Μιχάλη Σαράντη επιστρέφει στο Θέατρο Αλκυονίς για δέκα παραστάσεις. Ο Μιχάλης Σαράντης ερμηνεύει συγκλονιστικά και τους εννιά ρόλους της τραγωδίας, ενώ ο Απόστολος Χαντζαράς συνομιλεί μαζί του ζωγραφίζοντας, μπροστά στα μάτια των θεατών. Ο Αίας, ο μεγαλύτερος πολεμιστής στο στρατόπεδο των Ελλήνων, δικαιούται τα όπλα του Αχιλλέα μετά το θάνατο του. Όταν αυτά με δολοπλοκία καταλήγουν στον Οδυσσέα, αποφασίζει να εκδικηθεί. Γίνεται όμως έρμαιο της θεάς Αθηνάς και περίγελος του στρατεύματος των Αργείων. Ατιμασμένος και απεγνωσμένος, αυτοκτονεί.

Info: Θέατρο Αλκυονίς, Σάββατο στις 21:00 και Κυριακή στις 19:00.

«Διάλεξε τον θάνατό σου αγάπη μου» - 2ος Χρόνος

725681.jpg

«Διάλεξε τον θάνατό σου αγάπη μου»: Το νουάρ αριστούργημα του Ρομπέρ Τομά, το έργο που με την πλοκή του ανατρέπει τα πάντα και κόβει την ανάσα μέχρι και το τελευταίο δευτερόλεπτο, ανεβαίνει για δεύτερη χρονιά στο Θέατρο "Κάτια Δανδουλάκη", σε διασκευή και σκηνοθεσία των Θανάση Παπαθανασίου και Μιχάλη Ρέππα. Το έργο αποτελεί διασκευή του έργου «Το Διπλό Παιχνίδι» του Ρ. Τομά, ενός από τα πιο δημοφιλή έργα του πολυβραβευμένου συγγραφέα. Οι καταιγιστικές εξελίξεις και οι ανατροπές πυροδοτούν το σασπένς και την ένταση μέχρι την τελευταία στιγμή. Παίζουν: Κάτια Δανδουλάκη, Κοραλία Καράντη, Άννα Μαρία Παπαχαραλάμπους, Πάνος Σταθακόπουλος, Γιώργος Γεροντιδάκης.

Info: Θέατρο Κάτια Δανδουλάκη, Τετάρτη στις 19:30, Πέμπτη στις 20:00, Παρασκευή στις 21:00, Σάββατο στις 18:00 και στις 21:00, Κυριακή στις 19:30.

«Λευκό Τριαντάφυλλο» των Αντώνη Χανιώτη και Λάμπρου Κομζιά

814237.jpg

Το έργο που θα παρουσιάζεται έως τις 26 Νοεμβρίου εμπνέεται από τις Ρουσάλκι, ένα θρύλο για τη σλαβική μυθολογία και μια αστείρευτη πηγή έμπνευσης για πολλούς σπουδαίους δημιουργούς όπως ο Πούσκιν, ο Λέρμοντοφ, ο Ντραγκομίσκι, ο Ντβόρζακ και δεκάδες άλλοι. Αναφέρεται στις ψυχές πρόωρα χαμένων γυναικών που επιστρέφουν στον τόπο που πέθαναν για να εκδικηθούν αυτούς που τις αδίκησαν. Το «Λευκό Τριαντάφυλλο» είναι ένας ύμνος αγάπης αφιερωμένος σε αυτές τις αδικημένες, περιπλανώμενες ψυχές. Στον πυρήνα του έργου δεν τοποθετείται ένας προδομένος έρωτας, όπως γίνεται στο διάσημο μπαλέτο «Ζιζέλ», αλλά ο τραγικός θάνατος πολλών μικρών παιδιών που δολοφονήθηκαν μυστηριωδώς στο παρελθόν από τις ίδιες τις μητέρες τους. Οι ψυχές τους επιστρέφουν μετά από χρόνια στη λίμνη που δολοφονήθηκαν για να εκδικηθούν ολόκληρη την τοπική κοινωνία για την αδιαφορία που έδειξε, και συνεχίζει να δείχνει, απέναντι στο προσωπικό τους δράμα.

Info: Εταιρία Θεάτρου Χώρος, Παρασκευή και Σάββατο στις 21:00, Κυριακή στις 20:00.


Don't miss

«Ερως Ανίκατε Μάχαν» στο Ηρώδειο

kraounakis-2.jpg

Ο Σταμάτης Κραουνάκης, ένα πολύ ξεχωριστό κεφάλαιο της σύγχρονης ελληνικής μουσικής, θα μας ταξιδέψει στην τρυφερή, τη σπαρακτική, την αγαπητική πλευρά του για μια μαγική βραδιά στο Ηρώδειο. Έχει ετοιμάσει μια μεγάλη βόλτα στα ερωτικά τραγούδια του μέσα στις δεκαετίες· τραγούδια που, όπως λέει ο ίδιος ο συνθέτης, «κάνανε παρέα στις συντροφιές των Ελλήνων στις μοναξιές, στις συνάξεις, στις ιδιωτεύσεις, από τα πολύ πολύ γνωστά μέχρι κάποια που άντεξαν στη σκιά για ν’ αποκαλυφθούν σ’ αυτό το θέατρο των συνελεύσεων και των θυσιών».

Info: Ωδείο Ηρώδου Αττικού (Ηρώδειο), 13 Οκτωβρίου στις 21:00.

Mikropolis Festival 2023

817699.jpg

Το Mikropolis Festival, η μεγαλύτερη διοργάνωση κοινωνικής ευαισθητοποίησης, γνώσης και ψυχαγωγίας για παιδιά και γονείς, επιστρέφει δυναμικά, συνεργασία με το The Ellinikon Experience Park, δημιουργεί στο Ελληνικό ένα εκπαιδευτικό και διαδραστικό «μικρόκοσμο», για μικρούς και μεγάλους. Μέσα από βιωματικά εργαστήρια και ευρηματικά, διαδραστικά προγράμματα, η Mikropolis θα εκπαιδεύσει τους πολίτες του αύριο, σε περιβαλλοντικά, κοινωνικά και επιστημονικά θέματα. Δείτε περισσότερες πληροφορίες εδώ

Info: The Ellinikon Experience Park, 13 Οκτωβρίου 15:00 - 19:00, 14 & 15 Οκτωβρίου 11:00 - 19:00.

Mediterranean Futures - Live event από το Stegi Radio

2002699f23862bb1a5d980318176d6f7-xl.jpg

Το Stegi Radio επιστρέφει στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης με τη νέα εκδοχή του Mediterranean Futures στις 21 Οκτωβρίου. Συνεχίζοντας την έρευνά του μέσα από τη σειρά events Mediterranean Futures, το Stegi Radio φτιάχνει έναν χάρτη που ενώνει την Αθήνα με το Κάιρο, τη Μασσαλία και το Λονδίνο. Αναζητά τα σημεία όπου το καινούριο αγκαλιάζει ή έρχεται σε ρήξη με την παράδοση και καλεί τη γειτονιά της Κυψέλης να γιορτάσει με τους νέους ήχους των ηλεκτρονικών σκηνών της Μεσογείου. Ένα dance festival με τον ZULI, ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα της παγκόσμιας new club σκηνής με βάση του το Κάιρο, και τη Shannen SP, δυναμική εκφράστρια των global underground μουσικών ρευμάτων με έδρα το Λονδίνο, να συνομιλούν με την dancehall καλλιτέχνιδα Scorpio Qveen από τη Μασσαλία και την ανερχόμενη μουσική κολεκτίβα των BUILTONSOIL από την Αθήνα, σε μια βραδιά που φέρνει τη σαρωτική ενέργεια των υβριδικών ήχων του μέλλοντος στην Κυψέλη.

Info: Δημοτική Αγορά Κυψέλης, 21 Οκτωβρίου 17:30 – 23:00.

Have fun!