fbpixel

Search icon
Search
Athenian Vibes: Τι να κάνετε στην πρωτεύουσα το επόμενο δεκαήμερο
ARTS & CULTURE

Athenian Vibes: Τι να κάνετε στην πρωτεύουσα το επόμενο δεκαήμερο

Η καλύτερη ατζέντα της Αθήνας είναι εδώ


Ο Οκτώβριος στην Αθήνα έχει ξεκινήσει με τις πιο ενδιαφέρουσες προτάσεις ψυχαγωγίας, που θα κρατήσουν το κοινό με αμείωτο το ενδιαφέρον για το επόμενο δεκαήμερο. New openings, συναρπαστικά events, ενδιαφέρουσες εκθέσεις και θεατρικά δρώμενα μπαίνουν στην ατζέντα των κατοίκων, αλλά και των επισκεπτών της πόλης, με τις εκπλήξεις να διαδέχονται η μία την άλλη.

Let's take notes!

New opening

Gallina Αthens

lot-gallina-aylo-studio-designboom-10.jpg

Μια νέα γαστρονομική ταυτότητα συστήνει στο Αθηναϊκό το Gallina Αthens, το ολοκαίνουριο εστιατόριο με την υπογραφή του Φίλιππου Τσαγκρίδη βασίζεται στην εγχώρια πρώτη ύλη με έντονες επιρροές από τη Γαλλία και την Σκανδιναβία. Μια βραδιά εκεί προσφέρει μοναδικά pairings με μια οινική λίστα που αγγίζει την κορυφή, με δυσεύρετες για τα ελληνικά δεδομένα ετικέτες σε συνδυασμό με τις πιο ιδιαίτερες και μελετημένες γεύσεις του ευρωπαϊκού χάρτη, θα σας συναρπάσει με τις προτάσεις του. 

Info: Μάρκου Μπότσαρη 49, Κουκάκι.


Aperitivo experience

Gallerie Cafe, Athens Capital Hotel-MGallery Collection

img-0090.jpg

Το Gallerie Cafe του Athens Capital Hotel-MGallery Collection φιλοξενεί μια μοναδική εμπειρία Aperitivo, καθημερινά από τις 17:00 έως τις 20:00 στο favorite meeting point των οδών Κριεζώτου και Πανεπιστημίου. Αυτό το γεγονός αποτελεί την τέλεια ευκαιρία για να χαλαρώσετε με φίλους κι αγαπημένα πρόσωπα στο κέντρο της Αθήνας, απολαμβάνοντας cocktails, bites και upbeat μουσική. Το μενού φέρει την υπογραφή του Executive Chef του Athens Capital Hotel-MGallery Collection Δημήτρη Μπούτσαλη, του Chef De Cuisine Δημήτρη Αρσενίδη και της Pastry Chef Νάντιας Μακρυγιάννη.

Info: Λεωφόρος Ελευθερίου Βενιζέλου 4 & Κριεζώτου 2, Πλατεία Συντάγματος.


T is for Theatre

"DA" του Hugh Leonard

719583.jpg

O Γρηγόρης Βαλτινός, την επόμενη θεατρική σεζόν, συναντιέται με έναν ακόμα εμβληματικό κλασικό ρόλο, στο θέατρο Ιλίσια. Θα ερμηνεύσει τον "DA" στο ομώνυμο και πολυβραβευμένο έργο του Ιρλανδού συγγραφέα Hugh Leonard. Την παράσταση σκηνοθετεί ο Πέτρος Ζούλιας, σε μετάφραση Αντώνη Γαλέου και θεατρική προσαρμογή του σκηνοθέτη. Το αυτοβιογραφικό έργο του Ιρλανδού συγγραφέα διαδραματίζεται το 1968 στην Ιρλανδία με πολλά flashback που ζωντανεύουν επί σκηνής μια μοναδική ιστορία αγάπης, τρυφερότητας, αυτογνωσίας και συναισθημάτων κάθε είδους. Ο Τσάρλι Τάιναν, ένας εκπατρισμένος στο Λονδίνο συγγραφέας επιστρέφει στην πατρίδα του μετά το θάνατο του πατέρα του. Στο πατρικό του "ζωντανεύουν" οι γονείς του, ο νεαρός εαυτός του, οι νεανικοί του έρωτες, ιδιαίτερες στιγμές, γεγονότα και κάποια πρόσωπα του παρελθόντος του, που σημάδεψαν τη ζωή του και τον επηρεάζουν ακόμα και στο παρόν του. Ο "DA" (από το αγγλικό dad - πατέρας) αποτελεί το πιο καθοριστικό πρόσωπο της ζωής του. Πρωταγωνιστούν: Γρηγόρης Βαλτινός, Μιχάλης Οικονόμου, Γιώργος Σουξές, Νεκταρία Γιαννουδάκη, Κωνσταντίνα Κλαψινού, Λάμπρος Κωνσταντέας, Βασίλης Παπαδημητρίου

Info: Θέατρο Ιλίσια, από 6 Οκτωβρίου, Τετάρτη στις 19:00, Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο στις 21:00, Κυριακή στις 18:00.

''Pietà'' της Μάρθας Μπουζιούρη

817990.jpg

Η σκηνοθέτις Μάρθα Μπουζιούρη καταθέτει άλλη μια παράσταση θεάτρου ντοκιμαντέρ, αυτήν τη φορά τολμώντας να αγγίξει ένα επίπονο, επίκαιρο και εκκωφαντικά επείγον θέμα, με την πολύτιμη συμβολή μιας καλλιτεχνικής ομάδας που αποτελείται αποκλειστικά από γυναίκες ηθοποιούς και δημιουργικούς συντελεστές. Η παράσταση Pietà ψηλαφεί το προσωπικό και συλλογικό τραύμα της γυναικοκτονίας – της ύστατης πράξης στην πυραμίδα κλιμάκωσης της έμφυλης βίας. Πρωταγωνιστούν: Νικολίτσα Αγγελακοπούλου, Μαρία Μοσχούρη, Μαριάνθη Παντελοπούλου, Ελίνα Ρίζου, Μάρθα Μπουζιούρη.

Info: Θέατρο του Νέου Κόσμου, 6 Οκτωβρίου - 19 Νοεμβρίου, Παρασκευή στις 21:00, Σάββατο στις 21:15, Κυριακή στις 18:30.

«Τρομεροί Γονείς» του Jean Cocteau

808701.jpg

Το έργο του Jean Cocteau θα παρουσιαστεί για τρίτη χρονιά στο θέατρο Radar. Η σκηνοθεσία, η μετάφραση και η δραματουργική επεξεργασία είναι της Αναστασίας Παπαστάθη, η οποία τοποθετεί τη δράση του έργου από το Παρίσι του 1938 στην Αθήνα του σήμερα. Ένα έργο για τις οικογενειακές σχέσεις, για την δύναμη του έρωτα και την ατομική ελευθερία. Ο Jean Cocteau δεξιοτέχνης της μυθοπλασίας στήνει έναν δυνατό μύθο και αφήνει τις συγκρούσεις να εξελιχθούν με ανατροπές, αποκαλύψεις, απρόοπτα και τις κωμικές καταστάσεις να διαδέχονται τις δραματικές αποφορτίζοντας το συγκρουσιακό τοπίο. Πρωταγωνιστούν: Χρήστος Ευθυμίου, Μαρία Μαυροματάκη, Αναστασία Παπαστάθη, Πάνος Κούλης, Ευδοκία Ασπρομάλλη.

Info: Θέατρο Radar, από 6 Οκτωβρίου, Παρασκευή και Σάββατο στις 21:00, Κυριακή στις 19:00.

«Αξύριστα Πηγούνια» του Γιάννη Τσίρου

737925.jpg

Το βραβευμένο θεατρικό έργο «Αξύριστα Πηγούνια» του Γιάννη Τσίρου, το οποίο τιμήθηκε με το A΄ βραβείο νέου συγγραφέα το 2004 από το ΥΠΠΟ, συνεχίζεται και τη νέα θεατρική σεζόν 2023-2024. Τα «Αξύριστα Πηγούνια» είναι ένα ρεαλιστικό, κοινωνικό δράμα με υπαρξιακές και ποιητικές προεκτάσεις. Μέσα από το χιούμορ και το έντονο σασπένς παρακολουθούμε χαρακτήρες "αληθινούς" και οικείους μας, με τις αδυναμίες, τις ενοχές, τη γοητεία, τη γελοιότητα, την τρυφερότητα καθώς και τη σκληρότητά τους. Πρωταγωνιστούν: Στάθης Σταμουλακάτος, Ηλίας Βαλάσης, Σπύρος Ασημένιος, Αντωνία Πιτουλίδου.

Info: Θέατρο Μικρό Χορν, από τις 7 Οκτωβρίου, Σάββατο στις 18:00.


Exhibitions for art lovers

"Life is a game" της Χριστίνας Λάππα

oil-on-canvas-70x60-cm-jfbnb.jpeg

Μια διαφορετική παρτίδα σκακιού «παίζεται» στην γκαλερί της CL Art Gallery Athens (Χάρητος 10, Κολωνάκι). Σε τούτο το παιχνίδι δεν μετρά η τακτική και η στρατηγική, ούτε και οι έξυπνοι συνδυασμοί. Το βλέμμα του θεατή αναμετράται με την εικαστική φαντασία και την επινοητικότητα της Χριστίνας Λάππα που στην κοσμαγάπητη σκακιέρα ξεδιπλώνει περιπέτειες με τη μορφή σκακιστικής σύνθεσης. Η ζωγράφος γοητεύεται εξίσου από τον κόσμο των έμβιων όντων και των άψυχων αντικειμένων. Σχηματοποιημένες γυναικείες φιγούρες – είτε ως πιόνια, είτε ως παίκτριες που κινούνται σε ασπρόμαυρα μοτίβα -, αναμειγνύουν αντικείμενα από τον κόσμο του σκακιού, προτρέποντας τον θεατή να συμπληρώσει τα κενά με τη φαντασία του. κεντρική πηγή έμπνευσης των έργων αποτέλεσε η μεσαιωνική περίοδος και η συγγραφική κοινότητά της, η οποία έδινε ιδιαίτερη έμφαση στην επικοινωνία των υπαρξιακών και πολιτικών της ανησυχιών.

Info:
 CL Art Gallery Athens, από τις 16 Σεπτεμβρίου, Τετάρτη και Σάββατο από τις 12:00 έως 16:00 και Πέμπτη - Παρασκευή από τις 12:00 έως τις 19:00.

Έκθεση γλυπτικής 2023 του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος

12s1mouseio-thumb-large.jpg

Η έκθεση Γλυπτικής στον αύλειο χώρο του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου της Αθήνας πραγματοποιείται και φέτος, για έκτη συνεχή χρονιά από 6 Οκτωβρίου - 5 Νοεμβρίου 2023. Στην έκθεση, που έχει ελεύθερο θέμα, θα παρουσιαστούν την χρονιά αυτή 101 γλυπτά μεσαίων και μεγάλων διαστάσεων, δημιουργίες της τελευταίας πενταετίας. Με τον τρόπο αυτό το φιλότεχνο κοινό και οι επισκέπτες του Μουσείου θα γνωρίσουν την πιο πρόσφατη εικαστική παραγωγή στον τομέα της γλυπτικής.

Info: Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, 6 Οκτωβρίου έως 5 Νοεμβρίου, Δευτέρα, Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή 08:00-20:00, Τρίτη 13:00.

«Στίγμα-Stigma»: 35 εικαστικοί συνομιλούν καλλιτεχικά με ασθενείς Ψυχιατρικών Ιδρυμάτων και υγειονομικούς

unnamed.jpg
Έργο: Στέλλα Βουλγαράκη

Με αφετηρία τη θέση ότι κανένα γνώρισμα δεν είναι εγγενώς απαξιωτικό, αλλά ότι η αρνητική του πρόσληψη είναι απόρροια κοινωνικών διεργασιών, στο φετινό συμπόσιο για την τέχνη και την υγεία, η 2 η Υγειονομική Περιφέρεια Πειραιώς και Αιγαίου συνεργάζεται με διακεκριμένους εικαστικούς και οργανώνει, μεταξύ άλλων, στους εμβληματικούς χώρους του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής «Δρομοκαΐτειο» (Άγιος Ισίδωρος και Δάφτσειο) ομαδική έκθεση με τίτλο το «Στίγμα/Stigma» σε επιμέλεια του Αλέξανδρου Κασσανδρινού και Κωνσταντίνου Κανταρτζή. Η έκθεση έχει σκοπό να διερευνήσει με ποιο τρόπο η κοινωνική τάξη, το φύλο, η εθνότητα, το χρώμα του δέρματος, ο σεξουαλικός προσανατολισμός, η αρτιμέλεια, η υγεία, η εξωτερική εμφάνιση, το επιβαρυμένο παρόν ή παρελθόν υφαίνουν το πλαίσιο εντός του οποίου κάποιοι άνθρωποι θεωρείται ότι δεν πληρούν τους βασικούς κανόνες κοινωνικής ύπαρξης. Το διακριτικό τους γνώρισμα μετατρέπεται σε καθοριστικό στοιχείο για τη συγκρότηση της ταυτότητας τους, μιας ταυτότητας «φθαρμένης», η οποία και τους τοποθετεί στην κατηγορία των «κάτι λιγότερο από ανθρώπους».

Info: Δρομοκαΐτειο Ψ.Ν.Α. –Ιερά Οδός 343, Χαϊδάρι (Κτήρια: Δάφτσειο, Άγιος Ισίδωρος), εγκαίνια Τρίτη 10 Οκτωβρίου, 18:00-21:00, διάρκεια έκθεσης: 10-29 Οκτωβρίου (ώρες λειτουργίας 12:00- 20:00).


Music events

Ρεσιτάλ "Bridges" για το βιολί και το πιάνο

banner.jpg

Οι διακεκριμένοι σολίστες Δανάη Παπαματθαίου – Μάτσκε, βιολί, και Ούβε Μάτσκε, πιάνο, παρουσιάζουν ένα πρόγραμμα Ελλήνων και ξένων συνθετών για βιολί και πιάνο. Θα ακουστούν έργα Γιάννη Κωνσταντινίδη, Ντίνου Κωνσταντινίδη, Boris Papandopulo και César Franck. Ένα υπερθέαμα για τους λάτρεις της ποιοτικής μουσικής που δεν πρέπει να χάσετε!

Info: Ωδείο Αθηνών, 6 Οκτωβρίου στις 20:00

Νατάσσα Μποφίλιου live στο Θέατρο Άλσος

b-31746-or-photo.jpg

Ύστερα από μια χειμερινή σεζόν στη σκηνή του Vox στην Αθήνα και με μια νέα παράσταση που ενθουσίασε και συζητήθηκε όσο λίγες, η Νατάσσα Μποφίλιου, ο Θέμης Καραμουρατίδης και ο Γεράσιμος Ευαγγελάτος, παίρνουν ξανά τους δρόμους του καλοκαιριού, για να ενώσουν τις φωνές τους με αυτές των αναρίθμητων φίλων τους στην Ελλάδα και την Κύπρο και να διηγηθούν με το μοναδικό τους τρόπο την ιστορία τους. 

Info: Το Άλσος Κυψέλης, 7 Οκτωβρίου στις 20:30.


The extras

Athens Art Book Fair 2023

number-of-books-published-per-year.jpg

Το Athens Art Book Fair επιστρέφει και παρουσιάζει 82 καλλιτέχνες, φωτογράφους, ανεξάρτητα περιοδικά κι εκδοτικούς οίκους από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Όπως κάθε χρόνο, η διοργάνωση αποτελεί φυσικό χώρο συνάντησης για τα σύγχρονα εικαστικά, τη φωτογραφία, την ποίηση, το design και την τυπογραφία. Η ομάδα του AABF προσεγγίζει την πολυθεματικότητα του μέσου πολιτικά και επιμελείται τη μεγαλύτερη διαθεματική γιορτή αφιερωμένη στο έντυπο ως έργο τέχνης! Η έκθεση φιλοξενεί καταξιωμένους εκδοτικούς οίκους, πειραματικές DIY εκδόσεις, micro-publishers, χώρους σύγχρονης τέχνης, διεπιστημονικές συλλογικότητες, riso studios και άλλα αντιπροσωπευτικά εγχειρήματα που απαρτίζουν τις παράλληλες και αλληλοεξαρτώμενες σκηνές των καλλιτεχνικών εκδόσεων. Το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να γνωρίσει νέες και παλαιότερες κυκλοφορίες, με συμμετοχές από την Αίγυπτο, την Τουρκία, το Λίβανο, την Ιταλία, την Αλβανία, την Ουκρανία, την Εσθονία, τη Σερβία, καθώς και από πιο μακρινές χώρες, όπως η Αργεντινή, το Περού, το Ιράν και την Ιαπωνία και οι ΗΠΑ.

Info: Ωδείο Αθηνών, 6 Οκτωβρίου 16:00-20:00, 7 & 8 Οκτωβρίου 12:00-20:00.

Oktoberfest by Athens Street Food Festival

octoberfest-by-athens-street-food-festival-graph.jpg

Το επίσημο Oktoberfest για πρώτη φορά στην Ελλάδα με την υποστήριξη του Athens Street Food Festival. Το μεγαλύτερο φεστιβάλ μπύρας στον κόσμο και το μεγαλύτερο φεστιβάλ φαγητού της Ελλάδας, ενώνουν τις δυνάμεις τους για τέσσερις ημέρες (5-6-7-8 Οκτωβρίου) στο Αμαξοστάσιο του ΟΣΥ στο Γκάζι. To Oktoberfest πραγματοποιείται στο Μόναχο από το 1810 και κάθε χρόνο συγκεντρώνει πάνω από 6.000.000 επισκέπτες, όντας το μεγαλύτερο «παραδοσιακό» φεστιβάλ στον πλανήτη. Παράλληλα, διάφορες πόλεις ανά τον κόσμο συμμετέχουν στους εορτασμούς, υπό την αιγίδα του επίσημου Oκtoberfest. Από φέτος, η Αθήνα θα είναι μια από αυτές.

Info: Αμαξοστάσιο του ΟΣΥ, Γκάζι, 6 Οκτωβρίου στις 17:00, 7 & 8 Οκτωβρίου στις 14:00.

Have fun!