fbpixel

Search icon
Search
Athens Agenda: Πώς θα υποδεχθεί η Αθήνα τη νέα χρονιά
ARTS & CULTURE

Athens Agenda: Πώς θα υποδεχθεί η Αθήνα τη νέα χρονιά

Ό,τι νέο «τρέχει» αυτές τις ημέρες στην πρωτεύουσα


Λίγες ημέρες μας χωρίζουν από το 2024 και η Αθήνα καλεί τους κατοίκους και τους επισκέπτες της να απολαύσουν τις πιο ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις, που καλύπτουν όλα τα γούστα και κάθε στιγμή της ημέρας. Εκθέσεις, παραστάσεις και συναυλίες παίρνουν θέση στην ατζέντα μας, ώστε το 2023 να κλείσει με τον καλύτερο τρόπο, υποδεχόμενοι το νέο έτος αναλόγως.

Παρακάτω, οι καλύτερες προτάσεις με τα δρώμενα που «τρέχουν» από σήμερα και για το επόμενο δεκαήμερο!

Exhibitions

Ελπίδα Ρίκου - έκθεση "My silly paintings are a nutcracker"

835662.jpg

Στον χώρο τέχνης or.artspace παρουσιάζεται η ατομική έκθεση της Ελπίδας Ρίκου με τίτλο "My silly paintings are a nutcracker", που περιλαμβάνει σχέδια από το διάστημα 2020-2022. Μια σειρά σχεδίων που έγιναν κατά τη διάρκεια της πανδημίας και τα οποία, μέσω της τοποθέτησής τους σε δύο διαφορετικούς χώρους –αυτούς της έκθεσης, όπως και του βιβλίου που την συνοδεύει– αποκτούν την προσοχή που τους αναλογεί. Αν και χρωματικά θυμίζουν κάτι το ανάλαφρο, το χαρούμενο, μία πιο προσεκτική ανάγνωσή τους φέρνει στην επιφάνεια κάτι το βαθύ, σοβαρό και συχνά σκοτεινό. Αυτά τα έργα αναδεικνύουν δύο εμφανείς τάσεις: τη δημιουργία «χώρου» και τη χρήση γλώσσας. Η έκθεση προσκαλεί τους θεατές να δημιουργήσουν τις δικές τους αναγνώσεις μπαίνοντας στον «εικονο-πλαστικό» χώρο που προσφέρουν τα σχέδια.

Info: or.artspace (Δημητρακοπούλου 89), έως τις 7 Ιανουαρίου 2024, Τετάρτη - Παρασκευή 18:00 - 22:00, Σάββατο 12:00 - 22:00, Κυριακή 12:00 - 16:00.

Φώτης Δανάλης - έκθεση «εστία-ΖΩ»

837950.jpg

Το Νομισματικό Μουσείο, στο πλαίσιο των δράσεων εξωστρέφειας και πολιτιστικού διαλόγου, διοργανώνει περιοδική έκθεση με έργα του εικαστικού Φώτη Δανάλη με τίτλο «εστία-ΖΩ». Στις εστίες του Ιλίου Μελάθρου φιλοξενούνται οκτώ δημιουργίες του καλλιτέχνη εμπνευσμένες από τη φύση, τους ανοικτούς ορίζοντες, τα περιγράμματα, τις μορφές, τα σχήματα και τα χρώματα.

Info: Νομισματικό Μουσείο (Λεωφόρος Ελευθερίου Βενιζέλου 12, Ιλίου Μέλαθρον), έως τις 31 Μαρτίου 2024, καθημερινά εκτός από Τρίτη 08:30 - 15:30.

Ομαδική έκθεση "Greek Art over decades"

838387.jpg

Έργα τέχνης συλλεκτικής αξίας παλαιότερων καλλιτεχνών, συνδιαλέγονται με έργα σύγχρονων σημαντικών δημιουργών με ιδιαίτερο χαρακτήρα και αισθητική. Ξεκινώντας χρονολογικά με σπουδαίους δημιουργούς της Γενιάς του '30 όπως οι Κοψίδης, Μανουσάκης και Τσαρούχης που αξίζει να έρθουμε κοντά στο χαρακτηριστικό ιδίωμα του καθενός μέσα από ενδεικτικά έργα τους, συνεχίζουμε με τους επίσης σπουδαίους ζωγράφους της Γενιάς του ’60 Μυταρά, Πατρικαλάκι, Τσόκλη, Φασιανό και στη συνέχεια στους μεγαλύτερης ηλικίας σύγχρονους καλλιτέχνες, Πατρασκίδη, Λεβεντάκου, Κληρονόμο, Κρυωνίδη, Καρακατσάνη, Βαρβάκη, Χάρο για να φτάσουμε και στους νεότερους Κρανάκη, Πεχλιβανίδη, Παπαδημητρίου Α., Παπαδημητρίου Ε., Καλλιμάχου Ε. κ.ά.

Info: Αστρολάβος - artlife (Ηροδότου 11), Τρίτη - Παρασκευή 12:00 - 16:00 και 17:00 - 20:00, Σάββατο 11:00 - 15:00.

Χριστούγεννα στο Ίδρυμα Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή

833939-RknQG.jpg

Το Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή έχει ετοιμάσει και για τις φετινές γιορτές ένα πλούσιο και διασκεδαστικό πρόγραμμα με δραστηριότητες για όλη την οικογένεια. Έως τις 5 Ιανουαρίου, οι επισκέπτες του Μουσείου θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν κλασικές Χριστουγεννιάτικες ταινίες στο Αμφιθέατρο του Ιδρύματος, να πάρουν μέρος σε δημιουργικά εργαστήρια για παιδιά και οικογενειακές ξεναγήσεις, να νιώσουν τη μαγεία των Χριστουγέννων μέσα από την αφήγηση παραμυθιών, να παρακολουθήσουν συναυλίες από την Χορωδία των Μικρών Μουσικών του Ωδείου Αθηνών και την Big Band του Δήμου Αθηναίων και να συμμετέχουν σε βιωματικές δράσεις.

Info: Μουσείο Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή (Ερατοσθένους 13), δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα εδώ.


Theater

''Anastasia - The Musical'' στο Θέατρο Παλλάς

829961-JA6bT.jpg

Το νέο musical του Broadway για πρώτη φορά στην Ελλάδα! Η συγκλονιστική ιστορία της πριγκίπισσας Αναστασίας, βασισμένη στην αγαπημένη ταινία κινουμένων σχεδίων του 1997, έρχεται αυτά τα Χριστούγεννα στη σκηνή του Παλλάς. Εν μέσω της αναταραχής της ρωσικής επανάστασης με το καθεστώς των Μπολσεβίκων να βρίσκεται σε άνοδο, η Άνια (Demy), βρίσκεται εγκλωβισμένη σε αυτό που κάποτε ήταν η ρωσική πρωτεύουσα, η Αγία Πετρούπολη, και αναζητά να ανακαλύψει ξανά το παρελθόν της, το οποίο πιστεύει ότι βρίσκεται στο Παρίσι. Μαζί με τον πρώην αριστοκράτη, Βλαντ Πόποφ (Θανάσης Τσαλταμπάσης) κι έναν τολμηρό απατεώνα, τον Ντμίτρι (Ίαν Στρατής), που θέλουν να χρησιμοποιήσουν την Άνια για να ξεγελάσουν τη μοναδική εναπομείνασα Ρομανόφ, τη χήρα αυτοκράτειρα Μαρία (Μίρκα Παπακωνσταντίνου), ώστε να πιστέψει ότι η Άνια είναι η χαμένη Αναστασία, δραπετεύουν στο Παρίσι. Σκηνοθεσία - απόδοση κειμένου - στίχων: Θέμις Μαρσέλλου.

Info: Θέατρο Παλλάς (Βουκουρεστίου 5), έως τις 7 Ιανουαρίου 2024, δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα εδώ.

«Όταν Πέθανα» του Λάκη Λαζόπουλου στο Θέατρο Βέμπο

830616-fVDEs.jpg

Ένας άνθρωπος πεθαίνει και ξαφνικά βρίσκεται όρθιος στο νεκροταφείο καθώς ένα από τα νεύρα του δεν έχει πεθάνει και συμπαρασύρει και τα υπόλοιπα. Ανατινάζεται το σύμπαν του και έτσι στα τριήμερα του, τους περιμένει στο νεκροταφείο να συζητήσουν μαζί του όλοι οι συγγενείς και φίλοι. Τι έγινε κι αυτός πήδηξε από τον 6ο όροφο του ψυχιατρείου μαζί με το κούφωμα; Τι έχει να του πει ο κολλητός του; Η μάνα του; Η δεύτερη γυναίκα του; Η γκόμενα του; Η καθαρίστρια; Ο αδερφός του; Ο πεθαμένος ψυχίατρος και κυρίως, τι έχει να του αποκαλύψει η πρώτη του γυναίκα, η Ελισάβετ Κωνσταντινίδου, που έχει εγκαταλείψει τα εγκόσμια και ζει σε ένα μοναστήρι. Κείμενο - Σκηνοθεσία: Λάκης Λαζόπουλος. Πρωταγωνιστούν: Λάκης Λαζόπουλος, Ελισάβετ Κωνσταντινίδου, Διονύσης Ατζαράκης κ.ά.

Info: Θέατρο Βέμπο (Καρόλου 18), έως 28 Ιανουαρίου 2024, καθημερινά στις 21:00, Πέμπτη στις 20:00.

«Ο Τσάρλι και το εργοστάσιο σοκολάτας» στο Embassy Theater

830245-z0G9G.jpg

Το θρυλικό musical που έχει συγκινήσει και ενθουσιάσει εκατομμύρια θεατών σε ολόκληρο τον κόσμο, "Ο Τσάρλι και το Εργοστάσιο Σοκολάτας", έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, σε απόδοση-σκηνοθεσία Γιώργου Βάλαρη. Βασισμένο στο μυθιστόρημα του Roald Dahl, το μιούζικαλ "Charlie and the Chocolate Factory" συνδυάζει την πρωτότυπη μουσική σύνθεση του Marc Shaiman με στίχους των Marc Shaiman και Scott Wittman. Πρωταγωνιστούν: Αλέξανδρος Μπουρδούμης, Σπύρος Ντούγιας, Γιώργος Καραμολέγκος, Πέτρος Ξεκούκης κ.ά.

Info: Embassy Theater (Πατριάρχου Ιωακείμ 5 και Ηροδότου), έως τις 31 Ιανουαρίου 2024, Πέμπτη και Παρασκευή στις 20:00, Σάββατο, Δευτέρα, Τρίτη 18:00 και 21:00, Τετάρτη στις 19:00.

«Όλοι εμείς πουλιά» του Wajdi Mouawad στο Εθνικό Θέατρο - Κτ. Τσίλλερ -Σκηνή «Ν. Κούρκουλος»

837700.jpg

Το βραβευμένο έργο του Λιβανο-Καναδού συγγραφέα, σκηνοθέτη και ηθοποιού Wajdi Mouawad, «Όλοι εμείς πουλιά», που παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, σε σκηνοθεσία Οδυσσέα Παπασπηλιόπουλου, εξερευνά την έννοια της ταυτότητας ως στοιχείο αυτοπροσδιορισμού αλλά και ως κίνδυνο εγκλωβισμού μέσα σε δύσκαμπτα πλαίσια που μας έχουν επιβληθεί από την καταγωγή, τη θρησκεία, τις παραδόσεις, την οικογένεια και τον εαυτό μας. Πρωταγωνιστούν: Μπάμπης Αλεφάντης, Γιώργος Ζιόβας, Άννα Μάσχα κ.ά.

Info: Εθνικό Θέατρο - Κτ. Τσίλλερ -Σκηνή «Ν. Κούρκουλος», Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή στις 20:00.


Music nights

«Ρεβεγιόν στο Παρίσι» - Πρωτοχρονιάτικο Gala με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών στο Μέγαρο Μουσικής

orchestra-2022-575-352-ii.jpg

Το ραντεβού της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών με το κοινό του Μεγάρου την προπαραμονή της Πρωτοχρονιάς είναι ένας καθιερωμένος μουσικός θεσμός, άρρηκτα συνδεδεμένος με την εορταστική περίοδο και τη χαρμόσυνη υποδοχή του Νέου Έτους. Φέτος, το αντικείμενο του πρωτοχρονιάτικου γκαλά είναι η γαλλική όπερα. Η οποία, για ορισμένους, ίσως είναι λιγότερο γνωστή και διαδεδομένη σε σχέση με την ιταλική, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν εμπεριέχει πλείστες γοητευτικές άριες και ολόλαμπρα ορχηστρικά αποσπάσματα. Πολλά από αυτά, από τα πλέον αναγνωρίσιμα και ψυχαγωγικά, θα ακουστούν στο γκαλά από τέσσερις επιφανείς λυρικούς τραγουδιστές υπό την έμπειρη καθοδήγηση του μαέστρου Μύρων Μιχαηλίδη.

Info: Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (Βασιλίσσης Σοφίας & Κόκκαλη), 29 και 30 Δεκεμβρίου στις 20:30.

''Christmas In New York'' στο Δημοτικό Μουσικό Θέατρο Μαρία Κάλλας

thumbnail-ol220127-090ar.jpg

Στην εκπνοή του χρόνου, η Athens Big Band υποδέχεται το κοινό της πόλης σε μια λαμπερή βράδια που πάλλεται στο ρυθμό των εορτών. Η αισθαντική νοσταλγία της χρυσής εποχής της jazz, με σημείο αναφοράς σπουδαίες κλασικές ερμηνείες, όπως αυτές του Tony Bennett, θα πλημμυρίσουν το Ολύμπια με συναρπαστικές μελωδίες που θα μας παρασύρουν σε μια άκρως ατμοσφαιρική μουσική εμπειρία. Επί σκηνής συναντάμε την πολύπλευρη ιδιοσυγκρασία του τραγουδιστή και δημιουργού Philipp Weiss, που έχει χαρακτηριστεί ως ο «Frank Sinatra από το Μόναχο», και τη γενναιόδωρη εκφραστικότητα της φωνής της Ειρήνης Κωνσταντινίδη.

Info: Δημοτικό Μουσικό Θέατρο Μαρία Κάλλας (Ακαδημίας 59), 30 Δεκεμβρίου στις 20:30.

Παραμονή Πρωτοχρονιάς στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

838189.jpg

Στις 31 Δεκεμβρίου φοράμε τα γιορτινά μας και υποδεχόμαστε δυναμικά τη νέα χρονιά με φαντασμαγορικά πυροτεχνήματα, ζωντανή μουσική, ένα μεγάλο πάρτι, τον πρώτο αγώνα δρόμου της χρονιάς και φυσικά πατινάζ μέχρι αργά! Το πρόγραμμα της Παραμονής Πρωτοχρονιάς ανοίγει στις 22.30 με την Αφροελληνίδα Idra Kayne σε ένα θεαματικό μουσικό show που θα παρουσιάσει μαζί με την 10μελή ορχήστρα της. Ένα μουσικό ταξίδι στις disco, soul, hip hop και RnB επιτυχίες που άφησαν εποχή από τη δεκαετία του '80 μέχρι σήμερα. Από την μεθυστική Donna Summer και τη λάμψη της Diana Ross, μέχρι την ανεπανάληπτη Whitney Houston και τη σύγχρονη Dua Lipa, και από τη δυναμική Mary J Blige μέχρι τους Gorillaz, τον Eminem και τον Jay-Z, θα χορέψουμε και θα τραγουδήσουμε δυνατά για να υποδεχτούμε ένα φωτεινό 2024.

Info: Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (Ευριπίδου και Λ. Συγγρού), 31 Δεκεμβρίου στις 22:30.

Theater Experience (New Year's Eve) by Enteka στο Christmas Theater

2020-10-18.png

Το Enteka Athens μεταφέρεται ξανά στο Christmas Theater για ακόμα ένα Theater Experience! Για πρώτη φορά στην Αθήνα το Enteka υποδέχεται τον Dyzen για να δώσει την τελευταία εμφάνισή του στην Ευρώπη πριν το Zamna Afterlife στο Tulum. Ο νεαρός καλλιτέχνης καλεί το κοινό να χορέψει στους ρυθμούς του, καλωσορίζοντας το 2024 με fun διάθεση.

Info: Christmas Theater (Λεωφ. Βεΐκου, στο ύψος του Άλσους Βεΐκου), 31 Δεκεμβρίου στις 22:00.

H Vienna Mozart Orchestra στο Christmas Theater

8c.jpg

Η διάσημη Ορχήστρα Μότσαρτ της Βιέννης έρχεται για τρίτη χρονιά ξανά για μια γιορτινή πρωτοχρονιάτικη συναυλία στην ανθοστόλιστη αίθουσα του Christmas Theater. Οι δεξιοτέχνες μουσικοί της Ορχήστρας παρουσιάζουν ένα ταξίδι μεταφέροντας το αθηναϊκό κοινό στη Βιέννη του 18ου αιώνα, ερμηνεύοντας μερικά από τα γνωστότερα και πιο αγαπημένα έργα του Μότσαρτ και των Στράους. Η ορχήστρα είναι διάσημη και για τα κοστούμια της καθώς οι μουσικοί της είναι ντυμένοι με αυθεντικά ρούχα και περούκες εποχής. Με την ορχήστρα θα εμφανισθούν επίσης σοπράνο από την Όπερα της Βιέννης σε γνωστές και αγαπημένες άριες, για να μας χαρίσουν υπέροχες στιγμές και να μας ταξιδέψουν στην μαγική ατμόσφαιρα της Βιέννης.

Info: Christmas Theater (Λεωφ. Βεΐκου, στο ύψος του Άλσους Βεΐκου), 2 Ιανουαρίου 2024 στις 20:30.

Μιχάλης Χατζηγιάννης και Στέφανος Κορκολής live στο VOX

658075042200001d00faf150-Lkt8i.jpg

O Μιχάλης Χατζηγιάννης συναντά για πρώτη φορά σε ένα ξεχωριστό πρόγραμμα τον Στέφανο Κορκολή! Οι δύο καταξιωμένοι καλλιτέχνες σε μια σπάνια μουσική συνάντηση, θα μοιραστούν αγαπημένα μας τραγούδια τα οποία παραμένουν στην κορυφή των μεγάλων επιτυχιών, θα μας ταξιδέψουν σε μοναδικές στιγμές της πορείας τους και θα μας εκπλήξουν με τα απρόβλεπτα ντουέτα τους. Ο Στέφανος Κορκολής, ο διεθνούς φήμης συνθέτης και πιανίστας με μια λαμπρή πορεία 35 χρόνων στην ελληνική δισκογραφία, πέρα από την αναδρομή στο προσωπικό του έργο, θα ερμηνεύσει τραγούδια που έχει γράψει ο ίδιος για σπουδαίους ερμηνευτές, όπως ο Δημήτρης Μητροπάνος, η Νάνα Μούσχουρη, ο Γιώργος Νταλάρας, η Δήμητρα Γαλάνη, η Μαρινέλλα, ο Μάριος Φραγκούλης, η Ελεωνόρα Ζουγανέλη κ. ά. Μαζί τους επί σκηνής η Σοφία Μανουσάκη, μία από τις σπουδαιότερες και πιο ταλαντούχες ερμηνεύτριες της γενιάς της καθώς και η ξεχωριστή Εστέλλα Κοπάνου με τον πολυτάλαντο Γιώργο Παντέλογλου.

Info:
VOX (Ιερά Οδός 16), έως τις 6 Ιανουαρίου 2024, Σάββατο στις 21:00, Κυριακή στις 23:00.

Μαρινέλλα - Μπέττυ Μαγγίρα live στο Nox

1920x1005-photo.jpg

H Μαρινέλλα, έρχεται για να μας ταξιδέψει μέσα από μια λαμπρή πορεία, με τραγούδια που μας σημάδεψαν, μας συντρόφευσαν, μας έκαναν να ερωτευτούμε, να συγκινηθούμε και να ονειρευτούμε με την αξεπέραστη φωνή της. Η σπουδαία ερμηνεύτρια αποτελεί ζωντανό και φωτεινό σύμβολο του χθες και του «Σήμερα...», διατηρώντας ζωντανή τη σχέση της με το πολυάριθμο κοινό της. To ιδιαίτερο ταλέντο της Μπέττυς Μαγγίρα στάθηκε αδύνατο να μην συγκινήσει την Μαρινέλλα, η οποία παρακολουθούσε πολύ καιρό τη διαδρομή της και πάντα ήθελε να συναντηθεί μαζί της καλλιτεχνικά, βλέποντας πάνω της πολλές και διαφορετικές πτυχές που της κέντριζαν το ενδιαφέρον.

Info: NOX Athens (Ιερά Οδός 18-20), 3-31 Ιανουαρίου, κάθε Τετάρτη στις 21:00.

Ο Αλκίνοος Ιωαννίδης live στο VOX

786169.jpg

Η επανένωση της ιστορικής μπάντας του Αλκίνοου Ιωαννίδη αποτέλεσε ένα μεγάλο καλλιτεχνικό γεγονός. Περισσότερο από δύο δεκαετίες μετά τις πρώτες τους κοινές εμφανίσεις και ηχογραφήσεις, οι σπουδαίοι μουσικοί παρουσιάζουν ένα πρόγραμμα συναυλιών γεμάτο δημιουργικότητα, συγκίνηση και ενέργεια. Από την Παρασκευή 5 Ιανουαρίου ο Αλκίνοος Ιωαννίδης και η ιστορική μπάντα του έρχονται στο Vox με ένα πρόγραμμα γεμάτο από αγαπημένα τραγούδια, απρόσμενες διασκευές, αυτοσχεδιασμό και επικοινωνία, που παρουσίασαν αυτό τον χειμώνα περιοδεύοντας σε διάφορους κλειστούς χώρους στην Ελλάδα. Μια ηλεκτρική γιορτή μέσα στα δύσκολα της εποχής μας, μια ολοζώντανη επιβεβαίωση της σχέσης μεταξύ των μουσικών και του κοινού, μια πολύτιμη μοιρασιά ψυχής που όλοι χρειαζόμαστε.

Info: VOX (Ιερά Οδός 16), 5-26 Ιανουαρίου 2024. Μείνετε συντονισμένοι για την ανακοίνωση των ωρών.