fbpixel

Search icon
Search
Athens calling: Ένα δεκαήμερο γεμάτο από δημιουργικές προτάσεις ξεκινά
ARTS & CULTURE

Athens calling: Ένα δεκαήμερο γεμάτο από δημιουργικές προτάσεις ξεκινά

Από σήμερα και μέχρι την επόμενη Κυριακή κάθε ημέρα στην πρωτεύουσα είναι και μια καλλιτεχνική έκπληξη


Η Αθήνα μας καλωσορίζει με μια σειρά από ενδιαφέρουσες θεατρικές παραστάσεις μέχρι πρωτότυπα μουσικά events. Κάθε ημέρα είναι και μια πρόσκληση για να περάσουμε όμορφες στιγμές. Ένα δεκαήμερο γεμάτο από δημιουργικές προτάσεις ξεκινά και μας προσκαλεί να γίνουμε κοινωνοί σε μια ολοκληρωμένη εμπειρία, γεμάτη από τις πιο ενδιαφέρουσες καλλιτεχνικές εκπλήξεις. 

Let's take a look together!

ΤΗΕΑΤRE

Αίας του Σοφοκλή στο Θέατρο Αλκυονίς

6458c18d65584b0983fd3776838b128d.webp

Ο "Αίας" του Σοφοκλή σε σκηνοθεσία Γιώργου Νανούρη με τον Μιχάλη Σαράντη και τον Απόστολο Χαντζαρά, επιστρέφει στο Θέατρο Αλκυονίς. Ο Μιχάλης Σαράντης ερμηνεύει συγκλονιστικά και τους εννιά ρόλους της τραγωδίας, ενώ ο Απόστολος Χαντζαράς συνομιλεί μαζί του ζωγραφίζοντας, μπροστά στα μάτια των θεατών. Ο Αίας, ο μεγαλύτερος πολεμιστής στο στρατόπεδο των Ελλήνων, δικαιούται τα όπλα του Αχιλλέα μετά το θάνατο του. Όταν αυτά με δολοπλοκία καταλήγουν στον Οδυσσέα, αποφασίζει να εκδικηθεί. Γίνεται όμως έρμαιο της θεάς Αθηνάς και περίγελος του στρατεύματος των Αργείων. Ατιμασμένος και απεγνωσμένος, αυτοκτονεί. Ερμηνεία: Μιχάλης Σαράντης. 

Info: Θέατρο "Αλκυονίς", Ιουλιανού 42, Αθήνα. Παρασκευή 17, Σάββατο 18 & Κυριακή 19 Μαρτίου στις 19:00. Παρασκευή 24 & Σάββατο 25 Μαρτίου στις 21:00. Διάρκεια: έως 9 Απριλίου. 

Έγκλημα και Τιμωρία: Αθήνα στη Στέγη

bisbikis.png

Το Αθηναϊκό κοινό αγκάλιασε το «Έγκλημα και Τιμωρία: Αθήνα» σε σκηνοθεσία Βασίλη Μπισμπίκη από την πρώτη εβδομάδα της προπώλησης. Μετά το «Άνθρωποι και Ποντίκια» και «Κόκκινα Φανάρια», ο ηθοποιός, σεναριογράφος και σκηνοθέτης ανεβαίνει για πρώτη φορά στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης για να κάνει μια ελεύθερη μεταγραφή του εμβληματικού μυθιστορήματος του Ρώσου συγγραφέα, μεταφέροντάς το στην Αθήνα του 2023. Πρωταγωνιστούν: Λευτέρης Αγουρίδας, Μπέττυ Βακαλίδου, Τσέζαρις Γκραουζίνις.

Info: Κεντρική Σκηνή, Στέγη Ωνάση, Λεωφ. Ανδρέα Συγγρού 107, Αθήνα. Πρεμιέρα: 22.03 στις 20:30. Διάρκεια έως: 09.04.2023. Επιπλέον παραστάσεις: 19 - 23.04.2023. 

Φιλιά, Όσκαρ… στο Θέατρο Αθηνών

22.jpg

Η νέα θεατρική σεζόν ξεκινάει με την πιο γλυκόπικρη ιστορία αγάπης και ενηλικίωσης. "Φιλιά, Όσκαρ…". Ο Τσέζαρις Γκραουζίνις σκηνοθετεί και διασκευάζει για το θέατρο την αριστουργηματική νουβέλα του Éric-Emmanuel Schmitt. Ο δεκάχρονος Όσκαρ ζει στο νοσοκομείο, γιατί υποφέρει από μια βαριά μορφή λευχαιμίας. Κάποια στιγμή μαθαίνει τυχαία ότι δεν υπάρχει καμιά ελπίδα να θεραπευτεί και ότι πρόκειται να πεθάνει σε λίγες μέρες. Στο αποκορύφωμα της απόγνωσής του, μια εκκεντρική ηλικιωμένη κυρία, γνωστή ως κυρία Ροζ, μια από τις εθελόντριες που κρατούν συντροφιά στα παιδιά του νοσοκομείου, του προτείνει ένα παιχνίδι: να θεωρήσει καθεμιά από τις μέρες που του απομένουν ως μια δεκαετία της ζωής του. Ο Όσκαρ σιγά-σιγά αρχίζει να πιστεύει το παιχνίδι και, κατά τη διάρκεια των τελευταίων του έντεκα ημερών, βιώνει μια πλήρη ζωή γεμάτη γεγονότα: έρωτες, γάμο, προδοσίες, αποχαιρετισμούς, επιστροφές, καβγάδες, αγκαλιές, δάκρυα, συγχώρεση. Τελικά πεθαίνει πιστεύοντας ότι έφτασε την ηλικία των 110 ετών, ικανοποιημένος και ευχαριστημένος που κατάφερε να ζήσει μια ζωή συναρπαστική. Στον ρόλο του Όσκαρ ο Θανάσης Τσαλταμπάσης. Κυρία Ροζ η Αγοραστή Αρβανίτη. 

Info: Θέατρο Αθηνών, Βουκουρεστίου 8, Αθήνα. Τετάρτη και Κυριακή στις 19:30, Πέμπτη ώρα 20:00, Παρασκευή και Σάββατο στις 21:00. Διάρκεια: έως 9 Απριλίου. 

Ο αδελφός μου ο Αμαντέους στο Μέγαρο Αθηνών 

9a68f77c384e40d1a65d2d0c632bb1ba.webp

Δεξιοτέχνης, ταλέντο, διάνοια, παιδί- θαύμα''. Με αυτές τις λέξεις υμνούσαν στη δεκαετία του 1760 ένα μέλος της οικογένειας των Μότσαρτ. Όχι τον Βόλφγκανγκ Αμαντέους αλλά την αδελφή του Ναννέρλ Μότσαρτ. Πάνω στις δικές της παρτιτούρες έμαθε εξάλλου μουσική ένας από τους κορυφαίους μουσουργούς που πέρασαν ποτέ από τον κόσμο, τη στιγμή που και η ίδια θεωρούνταν μία από τις καλύτερες πιανίστες της Ευρώπης. Μαζί όργωσαν ολόκληρη την Ευρώπη και γνώρισαν την αποθέωση ως παιδιά θαύματα. Μέχρι τη χρονιά που η Ναννέρλ έκλεισε τα δεκαοκτώ της χρόνια. Σύμφωνα με τα ήθη της εποχής ήταν πλέον σε ηλικία γάμου. Με την Πέμη Ζούνη και τον Έλιο-Φοίβο Μπέικο. Στο πιάνο ο Διονύσης Μαλλούχος. 

Info: Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη. Σάββατο 18 Μαρτίου στις 18:00 &21:00. Κυριακή, 26 Μαρτίου στις 19:00.

Ο φίλος μου ο Ντοστογιέφσκι της Δήμητρας Παπαδοπούλου στο Θέατρο Αθηνών 

772383.jpg

Τι κοινό θα μπορούσε να συνδέει έναν Νεοέλληνα με τον κορυφαίο μυθιστορηματογράφο Φ. Ντοστογιέφσκι; Η θεατρική διασκευή της Δήμητρας Παπαδοπούλου αποπειράται να δώσει εξηγήσεις για την ιδιότυπη αυτή συσχέτιση. Ο ήρωας της παράστασης, είναι ο άνθρωπος της διπλανής πόρτας. Η καλοπληρωμένη δουλειά του, το καλό σπίτι και το ακριβό αυτοκίνητο είναι τα προϊόντα της ευημερίας και οι προϋποθέσεις της αναγνώρισης του ως "επιτυχημένου" μέλους της κοινωνίας μας. Οι μετανάστες και οι κακόφημες γειτονιές πλήττουν την αισθητική του, ενώ απαραίτητο αξεσουάρ-επιβεβαίωση της ανδρικής του ταυτότητας, η Εύα, μια αιθέρια ύπαρξη. Όλα αυτά προ κρίσης. Ερμηνεία: Παύλος Λουτσίδης.

Info: Θέατρο Αθηνών, Βουκουρεστίου 8, Αθήνα. Πρεμιέρα: Σάββατο 18 Μαρτίου στις 18:30. *Σάββατο 15 Απριλίου δεν θα πραγματοποιηθεί  παράσταση.

Πεταλούδες στο στομάχι στο θέατρο του Νέου Κόσμου

5ea72771ebf34765bbec34608a3560ea.webp
Το Θέατρο του Νέου Κόσμου ανεβάζει την Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου στην Κεντρική Σκηνή του την παράσταση "Πεταλούδες στο στομάχι" σε σύλληψη και σκηνοθεσία του Κωνσταντίνου Ρήγου. Ο Κωνσταντίνος Ρήγος αφήνεται στην ψυχοτρόπο, την εξαρτητική και παραισθησιογόνο επίδραση του έρωτα και υπογράφει μια παράσταση, που ενσωματώνει το θέατρο, τη μουσική, τον χορό, νέα μέσα και social media. Η φράση "Πεταλούδες στο στομάχι" περιγράφει τη σωματική αντίδραση του ανθρώπινου οργανισμού, όταν παρατηρείται μείωση της ροής του αίματος στο στομάχι, απέναντι σε μια απειλή ή σε μια κρίσιμη κατάσταση τύπου "fight-or-flight" (μείνε να αντιμετωπίσεις τον κίνδυνο ή τρέξε για να σώσεις τη ζωή σου). Δεν είναι τυχαίο που η φράση έχει συνδεθεί με το συναίσθημα του έρωτα... Παίζουν οι ηθοποιοί: Κλέλια Ανδριολάτου, Αλέξανδρος Βαρδαξόγλου, κ,ά.

Info: Θέατρο του Νέου Κόσμου, Αντισθένους και Θαρύπου, Αθήνα. Τετάρτη 20:00, Πέμπτη 20:30, Σάββατο 21:15, Κυριακή 18:30. Διάρκεια: έως: 09.04.2023

EXHIBITIONS

"Nelly's" 

uhbr3iis.jpeg

Κίνηση, απλότητα, έκφραση, ήταν μερικά από τα στοιχεία εκείνα τα οποία αντανακλούνταν σε κάθε της φωτογραφικό δημιούργημα. Η Έλλη Σουγιουλτζόγλου-Σεραϊδάρη, γνωστή παγκοσμίως με την αγγλική υπογραφή της ως Nelly's, διακρίθηκε για το πολυδιάστατο έργο της με άξονες τη Δρέσδη, την Αθήνα και τη Νέα Υόρκη, τις τρεις πόλεις, στις οποίες διαμόρφωσε το φωτογραφικό της βλέμμα. Εικοσιπέντε χρόνια μετά από τον θάνατό της, το Μουσείο Μπενάκη, θεματοφύλακας του πολύτιμου έργου της από το 1984, αποτίει φόρο τιμής και, με έντονο το αίσθημα ευθύνης, με την αναδρομική της έκθεση με τίτλο "Nelly’s", επανασυστήνει τη δημιουργό στο σύγχρονο κοινό.

Info: Μουσείο Μπενάκη / Πειραιώς 138. Διάρκεια: έως 23 Ιουλίου. Κατά τη διάρκεια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν ξεναγήσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα που θα ανακοινωθούν, καθώς και ημερίδα αφιερωμένη στη μεγάλη δημιουργό. Η διοργάνωση της αναδρομικής έκθεσης της Νέλλης και η συνοδευτική έκδοση συμπίπτουν χρονικά με τα πενήντα χρόνια λειτουργίας των Φωτογραφικών Αρχείων του Μουσείου Μπενάκη και αφιερώνονται στην Αιμιλία Γερουλάνου και στον αείμνηστο Άγγελο Δεληβορριά.

Διεθνής ομαδική έκθεση φωτογραφίας "Cityscapes"

773497.jpg

Στη Blank Wall Gallery θα φιλοξενηθεί η έκθεση "Cityscapes". Θα παρουσιαστούν φωτογραφίες πόλεων με κυρίαρχα τα κτίρια. Το αρχιτεκτονικό στοιχείο είναι έντονο, καθώς και ο όγκος των κτιρίων. Μεγάλα, επιβλητικά κατασκευάσματα που καλύπτουν τις ανάγκες των κατοίκων των μεγαλουπόλεων σε διεθνές επίπεδο, φωτογραφίζονται και παρουσιάζονται σε όλη τους τη μεγαλοπρέπεια. Λεπτομέρειες της πόλης ξαφνικά αποκαλύπτονται στα μάτια του θεατή, επειδή ο φωτογράφος είδε κάτι που του τράβηξε την προσοχή και αποφάσισε να φωτογραφίσει το συγκεκριμένο σημείο. Με αυτό τον τρόπο οι πόλεις ανακαλύπτονται από τους κατοίκους τους ξανά και ξανά, με το στοιχείο της έκπληξης πάντα να είναι ζωντανό. Μέσα από τις λεπτομέρειες φαίνεται ότι η πόλη είναι ένας ζωντανός οργανισμός που εξελίσσεται και φαίνεται πάντα διαφορετικός ανάλογα με την οπτική του θεατή και του φωτογράφου. Επιμέλεια έκθεσης: Μάρκος Δολόπικος.

Info: Blank Wall Gallery, Φωκίωνος Νέγρη 55, Αθήνα. Δευτέρα έως Παρασκευή από τις 17:30 'έως τις 21:30. Σάββατο από τις 12:30 έως τις 14:30. 

Έκθεση «Improvisations» στο Ζάππειον Μέγαρο

rama-ekthesi.webp
Φωτ.: EUROKINISSI

«Improvisations» (αυτοσχεδιασμοί) είναι ο τίτλος της έκθεσης του Έντι Ράμα, η οποία παρουσιάζει έργα μεικτής τεχνικής και γλυπτά του Αλβανού πρωθυπουργού. Η έκθεση, η οποία διοργανώνεται από το υπουργείο Εξωτερικών, αποτελείται από 15 νέα έργα, τα οποία δημιουργήθηκαν το 2023 για τον συγκεκριμένο σκοπό, 33 ζωγραφικά δημιουργήματα και επιλογή κεραμικών, από το 2015 έως σήμερα.

Info: Ζάππειον ΜέγαροΛεωφ. Βασιλίσσης Όλγας. Διάρκεια: Από την Τρίτη, 21 Μαρτίου, έως και την Παρασκευή, 31 Μαρτίου 2023.

Έκθεση "Not Allowed for Algorithmic Audiences" της Κυριακής Γονή

unnamed-B1pmf.jpg
Κυριακή Γονή, Not Allowed for Algorithmic Audiences, 2021. (video still)

Η γκαλερί The Breeder παρουσιάζει την πρώτη ατομική έκθεση της Κυριακής Γονή στην γκαλερί με τίτλο Not Allowed for Algorithmic Audiences. Η πρακτική της Κυριακής Γονή έχει τις ρίζες της στις ψηφιακές παρεμβάσεις, τις εγκαταστάσεις και την κινούμενη εικόνα και διερευνά εναλλακτικά δίκτυα φροντίδας και κοινοτήτων, καθώς και τις ανθρώπινες και μη ανθρώπινες σχέσεις μέσω των νέων τεχνολογιών.Καταλαμβάνοντας το Breeder Feeder, το Not Allowed for Alogorithmic Audiences είναι μια εγκατάσταση βίντεο που περιλαμβάνει επίσης απτά στοιχεία, όπως σχέδια σε χαρτί. Στο βίντεο, ένα σύστημα virtual assistance με το όνομα “Voice” παρουσιάζει μια περίεργη συμπεριφορά. Δανείζεται τη μορφή ενός avatar και εμφανίζεται μπροστά στους χρήστες του. Eκτελεί επτά μονολόγους για επτά συνεχόμενες μέρες, πριν λήξει η πατέντα του και το πετάξουν έξω από το αθηναϊκό διαμέρισμα, σε μια χωματερή ηλεκτρονικών απορριμμάτων. Η φεμινίστρια φιλόσοφος Rosi Braidotti περιγράφει τη φωνή ως «ένα μοναδικό ηχητικό αποτύπωμα της ψυχής ενός ανθρώπου».Η Ελληνίδα ηθοποιός Σοφία Κόκκαλη δανείζει το πρόσωπο και τη φωνή της στο avatar του Voice.

Info: Breeder Gallery, Ιάσονος 45, Αθήνα. Εγκαίνια: Πέμπτη 23 Μαρτίου, 19:00 - 22:00. Διάρκεια έκθεσης: έως 29 Απριλίου 2023. *Το έργο αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του Ars Electronica ArtScience Residency που πραγματοποιήθηκε με τη στήριξη την Art Collection Telekom σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Johannes Kepler. Η εγκατάσταση αποτελεί μέρος της Art Collection Telekom.

Έκθεση "Wish" της Καρολίνας Κρασούλη

karolinakrassouli-kalfayangalleries4.jpeg

Η έκθεση της Καρολίνας Κρασούλη στην γκαλερί Kalfayan με τίτλο “Wish” συνεχίζει την έρευνα της καλλιτέχνιδος πάνω στην αναπαράσταση οπτικών φαινομένων, τα οποία συνδέονται με τις λειτουργίες της μνήμης και της γλώσσας. Ο θεατής καλείται να αποκρυπτογραφήσει την ‘ευχή’ που εκφράζει το κάθε έργο που ισορροπεί μεταξύ της έννοιας της ελπίδας και του απραγματοποίητου, της επιθυμίας και του ανικανοποίητου, ανάμεσα στο παρόν και στο μέλλον, στο υπαρκτό και το μεταφυσικό. Αφετηρία της χειρονομιακής διαδικασίας της γραφής είναι η έμπνευση που αντλεί η Κρασούλη από τη λογοτεχνία και πιο συγκεκριμένα, από την ποίηση, την αυτοβιογραφία και τα μη λογοτεχνικά πεζογραφήματα. Η ραπτική, η ζωγραφική, το ντραπάρισμα του καμβά, το μοτίβο και η χωροταξική αντιστοίχιση στο χαρτί, είναι όλες στοχαστικές
διαδικασίες.

Info: Kalfayan Galleries, Χάρητος 11, Αθήνα. Εγκαίνια: Πέμπτη, 23 Μαρτίου, 18.00 – 21.00. Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα 11.00 - 15.00. Τρίτη - Παρασκευή 11.00 - 19.00 & Σάββατο 11.00 – 15.00. Διάρκεια έκθεσης: έως 6 Μαίου 2023. 

Περιοδική έκθεση «Άλκη Ζέη 1923 - 2020. Ο μεγάλος περίπατος της Άλκης»

769959.jpg

Συγγραφέας ιδιαίτερα αγαπητή, πολυγραφότατη, πολυμεταφρασμένη και με πολλές διακρίσεις, η Άλκη Ζέη (1923-2020) κατόρθωσε με το έργο της να ταυτίσει το ιδιωτικό με το δημόσιο, καθώς οι πορείες των μυθιστορηματικών ηρώων της συντονίζονται και με τις ιστορικές διαδρομές του "σύντομου 20ού αιώνα", τις τομές, τις ρήξεις, τις συνέχειες, τα μεγάλα και μικρά γεγονότα. Στην έκθεση "Ο μεγάλος περίπατος της Άλκης", που οργανώνει το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, στο πλαίσιο του "Λογοτεχνικού Έτους 2023 Άλκη Ζέη", σε συνεργασία με το Μουσείο Μπενάκη, απεικονίζονται οι δεκαετίες της ζωής και του έργου της τιμώμενης συγγραφέως, αναδεικνύεται η σχέση της με τον δημόσιο βίο της χώρας και της εποχής και αποκαλύπτονται οι σχέσεις συνάφειας ανάμεσα στο έργο της και στη σύγχρονη Ιστορία. Επιμέλεια: Σίσσυ Παπαθανασίου, σχεδιασμός: Μαρία Στέφωση. 

Info: Μουσείο Μπενάκη - Πειραιώς 138. Πέμπτη & Κυριακή από τις 10:00 έως τις 18:00. Παρασκευή & Σάββατο από τις 10:00 έως τις 22:00. Διάρκεια: έως 15 Απριλίου. 

MUSIC CONCERTS

Donald Harisson Quartet Live στο Half Note Jazz Club

3e4a655f-73f8-4201-8f89-3b3dcde824df-r-3.jpg

Ένας από τους σημαντικότερους ανθρώπους στη διατήρηση της μουσικής παράδοσης της Νέας Ορλεάνης, ο καταξιωμένος σαξοφωνίστας Big Chief Donald Harrison Jr. έρχεται στο Half Note Jazz Club, για τέσσερις εμφανίσεις Παρασκευή 17 – Δευτέρα 20 Μαρτίου. Ο Big Chief Donald Harrison Jr είναι κι επίσημα πλέον στο πάνθεον των κορυφαίων της ιστορίας της jazz, αφού το 2022 μαζί με τους Stanley Clarke, Cassandra Wilson & Billy Hart, ανακηρύχθηκε ΝΕΑ Jazz Master (National Endowment for the Arts), που είναι η μεγαλύτερη διάκριση στην Αμερική για ένα jazzman.

Info: Half Note Jazz Club, Τριβωνιανού 17, Αθήνα. Από τις 17 έως τις 20 Μαρτίου. Παρασκευή & Σάββατο στις 22:30. Κυριακή στις 21:30. 

Βέρθερος του Jules Massenet στην Εθνική Λυρική Σκηνή

1440x810-263254.webp

Μια από τις δημοφιλέστερες όπερες του γαλλικού ρεπερτορίου, ο συγκλονιστικός Βέρθερος του Ζυλ Μασνέ επιστρέφει στην Εθνική Λυρική Σκηνή σε μουσική διεύθυνση Ζακ Λακόμπ και σκηνοθεσία Σπύρου Ευαγγελάτου. Η παραγωγή υλοποιείται με τη στήριξη της δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) για την ενίσχυση της καλλιτεχνικής εξωστρέφειας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Το έργο, το οποίο γράφτηκε περίπου έναν αιώνα μετά το επιστολικό μυθιστόρημα του Γκαίτε στο οποίο βασίζεται, περιγράφει την ιστορία του αδιέξοδου έρωτα ανάμεσα στον νεαρό Βέρθερο και τη Σαρλότ. Όταν αντιλαμβάνεται ότι δεν έχει καμία ελπίδα, ο Βέρθερος αυτοκτονεί. Η Σαρλότ, που έχει αντιληφθεί την κρισιμότητα της κατάστασης, σπεύδει κοντά του και τον προλαβαίνει λίγο πριν εκείνος ξεψυχήσει. Με την Ορχήστρα και την Παιδική Χορωδία της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής της αποστολής.

Info: Κεντρική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής - "Σταύρος Νιάρχος", Λεωφ. Ανδρέα Συγγρού 364, Καλλιθέα. Πρεμιέρα: Πέμπτη, 23 Μαρτίου στις 19:30. Διάρκεια: έως 4 Απριλίου. 

Η Plamena Mangova στο 4ο Κοντσέρτο του Ραχμάνινοφ στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

misel-tilken.jpg

Η Πρώτη Συμφωνία και το Τέταρτο Κοντσέρτο μπορεί να είναι από τα λιγότερο γνωστά και δημοφιλή έργα του Ραχμάνινοφ, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως στερούνται αξίας, συναισθηματικού βάθους και γοητείας. Αντιθέτως, είναι δύο αυθεντικά αριστουργήματα που στα χέρια της ανερχόμενης σολίστ από τη Βουλγαρία, Πλαμένα Μάνγκοβα, και του ακμαίου αρχιμουσικού, Δημήτρη Μποτίνη, υπόσχονται να συγκινήσουν ακόμα και τους απαιτητικότερους ακροατές μας! Πλάι τους, η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών παρουσιάζει τη Μικρασιατική Ραψωδία, που ο σπουδαίος Γιάννης Κωνσταντινίδης συνέθεσε ως «ένα μουσικό επιτύμβιο μιας ζωής και ενός κόσμου για πάντα χαμένων».

Info: Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Βασιλίσσης Σοφίας & Κόκκαλη. Παρασκευή, 17 Μαρτίου στις 20:30. 

Η Ορχήστρα εγχόρδων De Profundis στη Γερμανική Εκκλησία Αθηνών

743283.jpg

Ο ιστορικός BAUHAUS Ναός της Ευαγγελικής Εκκλησίας Αθηνών στο Κολωνάκι, φιλοξενεί για δεύτερη χρονιά ένα θεσμό που ξεκίνησε μέσα στην περίοδο της πανδημίας με τη μορφή διαδικτυακών συναυλιών. Με την ευγενική πρωτοβουλία του Διοικητικού Συμβουλίου της Εκκλησίας, και ειδικά της Προέδρου του, κ. Silke Weißker-Vorgias, σε συνεργασία με τον Κάντορα του Ναού και Καλλιτεχνικό Διευθυντή του κύκλου, κ. Χρήστο Παρασκευόπουλο, πραγματοποιούνται και προσφέρονται στο Αθηναϊκό κοινό, συναυλίες εξεχόντων σολίστ σε σύμπραξη με την ορχήστρα εγχόρδων De Profundis Ensemble. Οι κορυφαίοι Σολίστ θα ερμηνεύσουν σπάνια έργα του Μπαρόκ ρεπερτορίου, καθοδηγώντας το ορχηστρικό σύνολο De Profundis Ensemble, αλλά και τους θεατές σε ένα ταξίδι μιας ανεξερεύνητης εποχής.

Info: Γερμανική Εκκλησία Αθηνών. Κυριακή, 26 Μαρτίου στις 18:00. Διάρκεια: έως 28 Μαΐου. 

Ιφιγένεια εν Ταύροις του Christoph Willibald Gluck στο Θέατρο Παλλάς

ifigeneia2.jpg

Η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ και η Χορωδία του Δήμου Αθηναίων παρουσιάζουν την Όπερα σε τέσσερις πράξεις "Ιφιγένεια εν Ταύροις" του Christoph Willibald Gluck. Το αριστούργημα του ανανεωτή της όπερας, Christoph Willibald Gluck παρουσιάζεται σε μία νέα παραγωγή, με ένα εξαιρετικό καστ διακεκριμένων λυρικών καλλιτεχνών, υπό τη διεύθυνση του Γιώργου Πέτρου. Με τη φρέσκια σκηνοθετική ματιά του Θάνου Παπακωνσταντίνου, τα σκηνικά και κοστούμια της Νίκης Ψυχογιού, ο αρχαίος μύθος θα ζωντανέψει στη σκηνή του Παλλάς μέσα από την έντονα δραματική μουσική του Gluck η οποία αποτυπώνει εύγλωττα την ιδιαίτερη ψυχοσύνθεση των χαρακτήρων του δράματος.

Info: Θέατρο Παλλάς, Βουκουρεστίου 5, Αθήνα. Σάββατο 18 Μαρτίου στις 20:00 & Κυριακή 19 Μαρτίου στις 18:30. 

Μίκης Θεοδωράκης: Ένας όμηρος / Μαρκ Μπλίτσταϊν: Πολιτικά τραγούδια στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ

773009.jpg

Το πολιτικό μουσικό θέατρο στην Ελλάδα σφραγίστηκε από την εργογραφία του Μίκη Θεοδωράκη, ο οποίος έδωσε το στίγμα του ήδη από τις αρχές της δεκαετίας του ’60, όταν, στην καρδιά της ψυχροπολεμικής περιόδου, αποφάσισε να μελοποιήσει για τον θίασο του Λεωνίδα Τριβιζά τα τραγούδια του θεατρικού έργου Ένας όμηρος του Ιρλανδού ποιητή Μπρένταν Μπήαν, εμπνευσμένου από τον απελευθερωτικό αγώνα του ιρλανδικού λαού ενάντια στους Βρετανούς. Θρυλικά τραγούδια από το έργο αυτό, όπως το περίφημο "Γελαστό παιδί", συνδέθηκαν από νωρίς με πολιτικούς αγώνες, αρχικά στον απόηχο της δολοφονίας του Γρηγόρη Λαμπράκη και αργότερα την περίοδο της δικτατορίας, και αναγνωρίζονται ως τις μέρες μας ως διαχρονικά σύμβολα της κοινωνικής μαχητικότητας. Τα ετερόκλητα οράματα δύο συνθετών με διαφορετικές διαδρομές αλλά με την επαναστατική ορμή ως κοινή αναφορά τονίζει το εγνωσμένης αποτελεσματικότητας ντουέτο της μεσοφώνου Αναστασίας Κότσαλη και του ακορντεονίστα Κώστα Ζιγκερίδη, συνοδευόμενο σε αυτή την περίσταση από τον πιανίστα Γιώργο Κωνσταντίνου.

Info: Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Λ.Συγγρού και Ευριπίδου. Κυριακή 26 Μαρτίου 2023 στις 19:30. 

ECLECTIC EVENTS 

Brown Hotels X Art Athina

773549.jpg

Η τέχνη συναντά την φιλοξενία στα ξενοδοχεία της Brown Hotels στην Ομόνοια, μέσα από την εικαστική έκθεση που θα φιλοξενηθεί στα lobbies τεσσάρων ξενοδοχείων της διεθνούς αλυσίδας στο κέντρο της Αθήνας. Με την επιμέλεια της Art Athina παρουσιάζονται έργα τέχνης από 26 γκαλερί που συμμετέχουν στον μεγαλύτερο ετήσιο εικαστικό θεσμό της χώρας. Οι 26 ελληνικές αίθουσες τέχνης που συμμετέχουν σε αυτήν την σπονδυλωτή, pop up έκθεση επέλεξαν έργα καταξιωμένων και νεότερων εικαστικών δημιουργών, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα να αναδειχθούν και να καταγραφούν οι σύγχρονες τάσεις και προτάσεις στον εικαστικό χώρο. Συγκεκριμένα, οι χώροι που θα φιλοξενήσουν τα έργα είναι: Brown Lighthouse Athens, Βrown Kubic, Dave Red Athens και Βrown Acropol.

Info: Brown Lighthouse Athens, Μαρίκας Κοτοπούλη 3, Dave Red Athens, Βερανζέρου 25 και Μαρίκας Κοτοπούλη, Βrown Kubic, Αγίου Κωνσταντίνου 26-28, Βrown Acropol Πειραιώς 1. Εγκαίνια: 23 Μαρτίου 2023 στις 13:00, Brown Lighthouse Athens.

Γευσιγνωσία στο Alexander's Cigar Lounge

5754.jpg
To Alexander’s Cigar Lounge του Hotel Grande Bretagne καλωσορίζει το φημισμένο αποστακτήριο Nonino σε μια αποκλειστική εκδήλωση γευσιγνωσίας. Την Πέμπτη 23 Μαρτίου 2023, ο Head Sommelier Ευάγγελος Ψωφίδης και ο Executive Chef Αστέριος Κουστούδης μας προσκαλούν να ζήσετε μια αποκλειστική γαστρονομική εμπειρία, αφιερωμένη στα φημισμένα αποστάγματά του. Η επίτιμη καλεσμένη Elisabetta Nonino, περήφανο μέλος της οικογένειας Nonino, θα σας ξεναγήσει στην αιωνόβια τέχνη της 100% χειροποίητης απόσταξης σε συνδυασμό με ένα μοναδικό μενού συνδυασμών ειδικά σχεδιασμένο για αυτή τη βραδιά. 

Info: Alexander’s Cigar Lounge, 1ος όροφος του Hotel Grande Bretagne, Βασιλέως Γεωργίου 1Α, Αθήνα. Πέμπτη, 23 Μαρτίου. Ώρα άφιξης: 20:15, ώρα έναρξης: 20:30. Για κρατήσεις και περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε στο: +30 210 3330748. 

Enjoy all the creative suggestions!