fbpixel

Search icon
Search
Ask the health expert: Όσα πρέπει να γνωρίζουμε για την ορθή λήψη των συμπληρωμάτων διατροφής
HEALTH

Ask the health expert: Όσα πρέπει να γνωρίζουμε για την ορθή λήψη των συμπληρωμάτων διατροφής

Η Κυριακή Γούτα, Scientific Advisor BSc MP Nutritionist και ο Νίκος Σαμέλης, BSc Nutritionist από την Personal Wellness απαντούν στις ερωτήσεις μας


Συμπληρώματα Διατροφής: Ένα μεγάλο κεφάλαιο που απασχολεί εδώ και χρόνια πολύ κόσμο. Πώς ορίζουμε τη σωστή λήψη τους και πώς ακριβώς επιλέγουμε ποια είναι τα κατάλληλα για τον καθένα μας; Είναι γνωστό ότι συνήθως οδηγούμαστε σε αυτά όταν επιθυμούμε να ενισχύσουμε τον οργανισμό μας ή όταν διακρίνουμε έλλειψη ή ανεπάρκεια κάποιας βιταμίνης κατόπιν υπόδειξης του γιατρού ή του φαρμακοποιού μας. Από την άλλη, τα συμπληρώματα διατροφής χωρίς την απαραίτητη κατάδειξη οδηγιών χρήσης, μπορούν να μας βλάψουν. 

Γι' αυτό κι εμείς παρακάτω, συνομιλήσαμε με δύο καταξιωμένους κι έμπειρους διατροφολόγους της Personal Wellness, την Κυριακή Γούτα, Scientific Advisor BSc MP Nutritionist και τον Νίκο Σαμέλη, BSc Nutritionist, οι οποίοι έλυσαν όλες μας τις απορίες σχετικά με αυτά. 

Ποια αναγνωρίζετε ως τα «σημάδια» που οδηγούν στη λήψη των συμπληρωμάτων διατροφής;

Υπάρχουν φορές που αισθανόμαστε ότι δεν έχουμε ενέργεια και το γεγονός αυτό πιθανόν να οφείλεται σε έλλειψη θρεπτικών συστατικών λόγο κακής διατροφής. Ακόμα, η εμφάνιση μαύρων κύκλων κάτω από τα μάτια, που μπορεί να οφείλεται στην έλλειψη σιδήρου και καλίου. Η εμφάνιση κραμπών, μπορεί να είναι έλλειψη μαγνησίου. Τέλος, σε γαστρεντερικές διαταραχές η λήψη προβιοτικών και πρεβιοτικών θα βοηθούσε. Σε κάθε περίπτωση όμως η Personal Wellness μέσα από εργαστηριακούς ελέγχους όπως προαναφέρθηκαν, και τη συνεχή καθοδήγηση των επαγγελματιών υγείας (ιατρού και διατροφολόγου) συστήνεται ο κατάλληλος συνδυασμός και ο τρόπος πρόσληψης πρωτοκόλλου, εάν και εφόσον αυτό απαιτείται.

r001-028-LErIP.jpg

Ποιον συστήνετε ως τον σωστό τρόπο λήψης τους;

Μια ισορροπημένη διατροφή σύμφωνα με το πρότυπο USDA ή το Σχέδιο Διατροφής DASH παρέχει στον ανθρώπινο οργανισμό τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται. Πόσοι όμως είναι αυτοί που ακολουθούν τα παραπάνω; Τα συμπληρώματα διατροφής έπονται της διατροφής, λειτουργούν υποστηρικτικά στην διατροφή, ενώ σε καμία περίπτωση δεν αντικαθιστούν ένα πλήρες γεύμα. Είναι κατάλληλα για ανθρώπους που για διάφορους λόγους δεν ακολουθούν σωστή και ισορροπημένη διατροφή ή είναι αθλούμενοι ή παρουσιάζουν οργανικά προβλήματα (π.χ. δυσαπορρόφηση θρεπτικών συστατικών, αυξημένες ανάγκες) ή σε περιπτώσεις περιοριστικής διατροφής (π.χ. χορτοφαγικές δίαιτες), όπου μπορεί να υπάρχουν ελλείψεις θρεπτικών συστατικών. Στη Personal Wellness εισάγουμε την ορθή χρήση των πρωτοκόλλων ενίσχυσης διατροφής. Ο συνδυασμός ενός εξειδικευμένου βιοχημικού ελέγχου, ενός εντερικού μικροβιώματος και μεταβολομικών δεικτών ενδείκνυται πριν την έναρξη λήψης βιταμινών, μετάλλων, προβιοτικών και οποιουδήποτε συμπλέγματος καθώς και η επανάληψη τους μετά από ένα διάστημα περίπου 3 έως 6 μηνών αναλόγως την κατάσταση υγείας του καθένα.

Πρέπει να εισάγονται σε κάποιο συγκεκριμένο, ίσως εξατομικευμένο, διατροφικό πλάνο;

Για να υπάρξει σωστή καθοδήγηση και λήψη των συμπληρωμάτων διατροφής χρειάζεται να γίνει σωστή λήψη του ιστορικού του ενδιαφερόμενου, διερεύνηση και διαπίστωση πιθανών ελλείψεων τους και στην συνέχεια σύνταξη εξατομικευμένου πλάνου διατροφής και ενίσχυση με πρωτόκολλα της Personal Supplements εφόσον διαπιστωθεί έλλειψη. Ο τρόπος λήψης τους έχει να κάνει με το είδος του σκευάσματος π.χ. κάψουλα, υγρό, σπρέι κ.ά., αλλά και με τα στοιχεία που περιέχει.

Κατά συνέπεια:

  • Ο σίδηρος δεν πρέπει να λαμβάνεται μαζί με ασβέστιο, διότι δημιουργείται σύμπλοκο και μειώνεται η απορρόφηση του σιδήρου.
  • Το μαγνήσιο απορροφάται καλύτερα δίχως τροφή, ενώ ο ψευδάργυρος θα πρέπει να λαμβάνεται με το γεύμα για να μην προκληθεί αίσθημα ναυτίας εξαιτίας της λήψης του.
  • Το ασβέστιο λαμβάνεται καλύτερα πριν τον ύπνο, διότι κατά την διάρκεια αυτού, το σώμα μας είναι πιο ενεργό στην ανοικοδόμηση των οστών.
  • Λαμβάνοντας τις λιποδιαλυτές βιταμίνες A,D,E,K, τη λουτεΐνη και το συνένζυμο Q10 με ένα γεύμα πλούσιο σε "καλά" λιπαρά, αυξάνουμε την απορρόφηση των παραπάνω.
  • Μη λαμβάνεται συμπληρώματα μαζί με καφεϊνούχα ροφήματα, διότι ορισμένα συστατικά τους μειώνουν την απορρόφηση μετάλλων.
  • Οργανωθείτε και μπείτε σε ένα πρόγραμμα για την λήψη των συμπληρωμάτων σας.

Ποιος είναι ο μεγαλύτερος μύθος σχετικά με τα συμπληρώματα διατροφής; 

Είναι αρκετά δελεαστικός, και υποστηρίζει πως “ακόμα και αν ένα συμπλήρωμα δε με βοηθήσει, τουλάχιστον δε θα με βλάψει”. Εδώ αξίζει να σημειωθεί πως η αλόγιστη και αυθαίρετη χρήση και οι μεγάλες δόσεις που λαμβάνονται για αρκετά μεγάλο διάστημα χωρίς σύσταση και επίβλεψη μπορεί να είναι επιζήμιες για την υγεία.

Στην Personal Wellness συμβουλεύεστε την γιατρό και τον/την διαιτολόγο που σας παρακολουθεί. Τα πρωτόκολλα που σας προτείνεται είναι ειδικά και custom παρασκευασμένα για την Personal Supplements και γνωρίζουμε καλά την σύνθεση και τη σύσταση του κάθε ενός. Υπάρχουν περιπτώσεις για παράδειγμα όπως η εγκυμοσύνη, ο θηλασμός, τα χρόνια προβλήματα υγείας, η φαρμακευτική αγωγή που ακολουθείτε κ.ά, τα οποία μπορεί να επηρεάζουν ή να επηρεάζονται από κάποιο συστατικό. Η πιθανότητα να προκύψει τοξικότητα κάποιου συστατικού είναι πιθανή, και αυτό έχει τις ανάλογες ανεπιθύμητες παρενέργειες στον οργανισμό μας. 

Στην Personal Wellness ελέγχονται όλα από το ιατρικό μας τμήμα σε συνεργασία με το μικροβιολογικό τμήμα και στην συνέχεια τα αποτελέσματα αξιολογούνται από την ιατρική και διαιτολογική ομάδα μας, ώστε να γίνει η σωστή παρέμβαση και η σωστή χορήγηση πρωτοκόλλων ενίσχυσης διατροφής.

r003-005-VGXHn.jpg

Ποιοι είναι οι βασικοί κανόνες που πρέπει να γνωρίζουμε γι' αυτά;

Τα συμπληρώματα διατροφής είναι σχεδιασμένα για να λαμβάνονται σε συγκεκριμένες δόσεις και με σωστή πρόσληψη. Ακόμα, οφείλουν να συμβαδίζουν με τους γενικούς κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για την επισήμανση των τροφίμων και να αναγράφουν τις ακόλουθες ενδείξεις:

  • Προειδοποίηση να μην γίνεται υπέρβαση της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης.
  • Δήλωση ότι τα συμπληρώματα διατροφής δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως υποκατάστατο μιας ισορροπημένης διατροφής.
  • Δήλωση σύμφωνα με την οποία το προϊόν πρέπει να φυλάσσεται μακριά από τα μικρά παιδιά.
  • Στην Ελλάδα τα συμπληρώματα διατροφής οφείλουν να γνωστοποιούνται από τον ΕΟΦ.

Πώς ξεχωρίζουμε ποιο συμπλήρωμα διατροφής είναι το κατάλληλο για κάθε ανάγκη μας;

Από τη στιγμή που γίνεται εργαστηριακός, ιατρικός και διαιτολογικός έλεγχος, αξιολογούνται τα αποτελέσματα από την επιστημονική μας ομάδα δίνονται οι απαραίτητες οδηγίες και προτείνεται το κατάλληλο πρωτόκολλο ενίσχυσης του κάθε ενός ξεχωριστά. Λειτουργούμε με γνώμονα τις διαφορετικές και μοναδικές ανάγκες του κάθε ανθρώπου.

Ποια είναι τα κατάλληλα συμπληρώματα για γερά μαλλιά, αντιμετώπιση του άγχους ή του στρες ή ακόμα και δυσκολία ύπνου;

Για να επιλέξουμε το σωστό συμπλήρωμα σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να εξετάσουμε ξεχωριστά τον κάθε ενδιαφερόμενο, να βρούμε τους πιθανούς λόγους που προκαλούν το πρόβλημα και ανάλογα να προτείνουμε το κατάλληλο πρωτόκολλο ενίσχυσης. Κατά γενική ομολογία τα παρακάτω συστατικά που περιέχουν τα σκευάσματα της Personal Supplements βοηθούν την αντιμετώπιση των αντίστοιχων περιπτώσεων.

Μελατονίνη μία ορμόνη που την ακούμε συχνά. Βοηθάει σε περιπτώσεις όπου ο ύπνος είναι διαταραγμένος. Στην Personal Supplements το συμπλήρωμα P.S. Melatonin ενισχύεται με μελισσόχορτο, πασιφλόρα, Griffonia Simplicifolia, συστατικά που ενισχύουν την αντιοξειδωτική δράση και έχουν καταπραϋντικές ιδιότητες.

Βιταμίνες όπως η C, ιχνοστοιχεία όπως ο Zn και οι σπόροι ροδιού και υαλουρονικό οξύ είναι ένας δοκιμασμένος συνδυασμός το P.S. H.N.S. για την ενίσχυση των μαλλιών. Επίσης εάν συνδυαστεί με P.S. Complex B συμπλήρωμα που περιέχει βιταμίνες συμπλέγματος Β, φαίνεται να παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της τρίχας.

Κατά του άγχους και του στρες, μπορεί να βοηθήσει το Rhodiola Rosea και το Chill Pill συμπληρώματα που περιέχουν Griffonia, εκχύλισμα ρίζας Rhodiola Rosea, Ginkgo Biloba, χολίνη, τρυπτοφάνη, σύμπλεγμα βιταμινών B σε δύο ξεχωριστούς συνδυασμούς, με ευρεία θεραπευτική χρήση, συμπεριλαμβανομένης και της καταστολής του άγχους, της χαλάρωσης και της μείωσης του stress.

Πόση διάρκεια πρέπει να έχει η λήψη τους; Υπάρχουν περιορισμοί;

Η διάρκεια λήψης του κάθε συμπληρώματος ποικίλει, ανάλογα με τον στόχο και τις ανάγκες του κάθε ανθρώπου. Για παράδειγμα, για άλλο λόγο θα πάρει ένας αθλητής το συμπλήρωμα και για άλλο λόγο θα το πάρει ένας άνθρωπος ο οποίος έχει κάποια δυσαπορρόφηση θρεπτικών συστατικών. Ο αθλητής θα το λάβει για να αυξήσει την αθλητική του απόδοση, ενώ ο δεύτερος για να διορθώσει τις ελλείψεις σε θρεπτικά συστατικά που θα προκύψουν εξαιτίας της δυσαπορρόφησης. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να λαμβάνεται με την συμβουλή ιατρού και διαιτολόγου και να έχουν προηγηθεί εξετάσεις. Οι 3 μήνες είναι ένα καλό διάστημα συστηματικής λήψης του συμπληρώματος, μετά χρειάζεται επανεκτίμηση.

Πόσα συμπληρώματα διατροφής μπορούμε να λαμβάνουμε ταυτόχρονα;

Όσα χρειάζεται ο οργανισμός μου, αρκεί να μην υπάρχει κάποια ανεπιθύμητη αλληλεπίδραση μεταξύ τους ή με άλλα τρόφιμα και να λαμβάνονται έπειτα από την συμβουλή και παρακολούθηση ειδικού επαγγελματία υγείας. Πάντα θα πρέπει να τηρώ την δοσολογία και τα ωράρια λήψης του κάθε συμπληρώματος και τον συνδυασμό διατροφικών επιλογών.

dsc-4090.jpg

Διατροφή και απώλεια βάρους; Πώς πρέπει να χρησιμοποιούνται και ποια είναι τα κατάλληλα;

Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα είναι πολύπλοκη, λόγω της μεγάλης ποικιλίας συστατικών στα περισσότερα συμπληρώματα. Τα συμπληρώματα διατροφής λειτουργούν συνεργατικά και υποστηρικτικά σε ένα σωστό πρόγραμμα διατροφής. Η αλλαγή των διατροφικών μας συνηθειών θα μπορέσει να βελτιώσει το βάρος μας και την υγεία μας. Ακολουθείτε πάντα τις οδηγίες του ιατρού και του διαιτολόγου σας.

Κάποια συστατικά που υποστηρίζουν ένα σωστό πλάνο διατροφής είναι:

  • Εκχύλισμα σπόρων γκουαρανά (Calorify): φυσικό αντιοξειδωτικό το οποίο ευνοεί τη μείωση του λίπους και του σωματικού βάρους. Προσφέρει καφεΐνη και κατεχίνες.
  • Καφεΐνη (P.S. Fitness): βελτιώνει την αθλητική απόδοση, αυξάνει τη θερμογένεση στο σώμα μας και ενισχύει την λιπόλυση.
  • Τα προβιοτικά (Flora Health Complex) («φιλικά» βακτήρια), συμβάλλουν στην ισορροπία της εντερικής βακτηριακής χλωρίδας και βελτιώνουν την υγεία.

Ποιοι είναι οι πιο διαδεδομένοι κίνδυνοι των συμπληρωμάτων διατροφής;

Ο βασικός κίνδυνος της λήψης συμπληρωμάτων διατροφής είναι η αλόγιστη και χωρίς λόγο χρήση που μπορεί να οδηγήσει σε τοξικότητα θρεπτικών συστατικών, η υπερβιταμίνωση κ.ά. Πολλοί άνθρωποι ξεχνάνε ποιο συμπλήρωμα λαμβάνουν και σε τι ποσότητα. Έτσι, κάποιο συστατικό μπορεί να συσσωρευτεί στον οργανισμό σε μεγάλες ποσότητες προκαλώντας τοξικές παρενέργειες.

Γι' αυτό σε κάθε περίπτωση πρέπει να συμβουλευόμαστε έναν εξειδικευμένο επαγγελματία υγείας, ο οποίος θα μας καθοδηγήσει για την λήψη συμπληρωμάτων διατροφής. Επίσης θα πρέπει να υπάρχει πάντα έλεγχος του κάθε ανθρώπου κατά διαστήματα ώστε να ελέγχονται οι δείκτες και να συστήνεται η σωστή χρήση τους.

Eυχαριστούμε την Κυριακή Γούτα, Scientific Advisor BSc MP Nutritionist και τον Νίκο Σαμέλη, BSc Nutritionist. 

wellness-002-b.jpg
Κυριακή Γούτα
wellness-001-bw2.jpg
Νίκος Σαμέλης

Info: Εθνικής Αντιστάσεως 8, τηλ. 2311 119 200, www.personalwellness.health, Facebook: PersonalWellness, Instagram: @personalwellness.health, LinkedIn: Personal Wellness Grp.