fbpixel

Search icon
Search
Αρθροπλαστική γόνατος: Η σύγχρονη μέθοδος που θα αλλάξει το σώμα σας
MAGAZINE

Αρθροπλαστική γόνατος: Η σύγχρονη μέθοδος που θα αλλάξει το σώμα σας

O MD, FICS, χειρουργός ορθοπεδικός Αδάμ Αθανάσιος μας εξηγεί την ανώδυνη και απόλυτη επιτυχία της


Τι συμπτώματα εμφανίζουν όσοι έχουν οστεοαρθρίτιδα γόνατος;

Πόνος, δυσκαμψία και δυσκολία στη βάδιση είναι τα κυριότερα. Ο χόνδρος εκφυλίζεται, το γόνατο συχνά παραμορφώνεται και η καθημερινότητα δυσχεραίνει, αφού ο ασθενής βαδίζει στραβά και πονάει έντονα.

Πού οφείλεται αυτή η πάθηση;

Τα αίτιά της ποικίλλουν, με την κληρονομικότητα και τη μετατραυματική αρθρίτιδα να αποτελούν τους δύο βασικότερους λόγους που οι ασθενείς θα εμφανίσουν την πάθηση στα γόνατα.

Και ποιες είναι οι πιο γνωστές μέθοδοι που εφαρμόζονται για την αντιμετώπισή της; 

Αν και κάποιοι ασθενείς ανταποκρίνονται προσωρινά στη συντηρητική θεραπεία, με χορήγηση εξειδικευμένου φαρμακευτικού και φυσιοθεραπευτικού πρωτοκόλλου, η οριστική λύση δίνεται με την ολική αρθροπλαστική γόνατος, δηλαδή την ολική αντικατάσταση της άρθρωσης από νέα, που αποτελείται από κράμα μετάλλου και πολυαιθυλένιο. Παλαιότερα χρησιμοποιούνταν κλασικές μέθοδοι, με τοποθέτηση της άρθρωσης κατά προσέγγιση και υψηλά ποσοστά αποτυχίας. Ωστόσο, οι νέες τεχνολογίες έχουν φέρει σύγχρονες, εξελιγμένες λύσεις, που διευκολύνουν την αποκατάσταση, καθώς, χάρη στα νέα λογισμικά, είναι δυνατή η χαρτογράφηση της άρθρωσης κάθε ασθενούς εξατομικευμένα, σύμφωνα με την ανατομία του.

young-sport-man-with-strong-athletic-legs-holding-knee-with-his-hands-pain-after-suffering-ligament-injury-isolated-white.jpg

Ποια θεραπεία είναι το μέλλον της αρθροπλαστικής; 

Το νέο, σύγχρονο ψηφιακό σύστημα NAV3i της αμερικανικής εταιρίας Stryker αποτελεί την πλέον σύγχρονη λύση για χειρουργική αντιμετώπιση με σύστημα ψηφιακής πλοήγησης. Η διαδικασία της αρθροπλαστικής γόνατος πλέον είναι απλή, αφού γίνεται με χρήση της τεχνολογίας. Η επέμβαση χωρίζεται σε τρία στάδια:

  • Προεγχειρητική προετοιμασία: Με εξελιγμένα συστήματα γίνονται εξατομικευμένες μετρήσεις στην άρθρωση του ασθενούς. Το υλικό προετοιμάζεται και ξεκινά ο προεγχειρητικός έλεγχος.
  • Διεγχειρητική διαδικασία: Οι μετρήσεις καταγράφονται στο σύστημα πλοήγησης και ο χειρουργός πραγματοποιεί την επέμβαση αντικατάστασης της άρθρωσης με απόλυτη ακρίβεια.
  • Μετεγχειρητική διαδικασία: Ο ασθενής σηκώνεται την ίδια κιόλας ημέρα. Με τα fast-track πρωτόκολλα αποκατάστασης, ο πόνος ελαχιστοποιείται άμεσα και ο ασθενής επανέρχεται ταχύτατα στην καθημερινότητά του.

Γιατί να επιλέξω την ψηφιακή ολική αρθροπλαστική γόνατος;

Τα πλεονεκτήματα είναι τεράστια και επιταχύνουν τη συνολική αποκατάσταση του ασθενούς. Η υπάρχουσα παραμόρφωση της άρθρωσης (σχήμα παρένθεσης στα γόνατα) διορθώνεται, ενώ η νέα πρόθεση/άρθρωση καθίσταται μακροβιότερη λόγω των σύγχρονων υλικών (Triathlon©), αλλά και της τέλειας τοποθέτησης. Επιπλέον, οι τεχνικές με χρήση λογισμικών και υπολογιστικών συστημάτων (computer assisted surgery) αναγνωρίζουν πλήρως τα εξατομικευμένα χαρακτηριστικά ανατομίας κάθε ασθενούς, επιτρέποντας στον χειρουργό να τοποθετήσει τη νέα άρθρωση με τέλειο τρόπο, μειώνοντας τον χρόνο της επέμβασης και ελαχιστοποιώντας την απώλεια αίματος. Τέλος, με τις ελάχιστες τομές (Minimal Invasive Surgery – MIS), ο μετεγχειρητικός πόνος και η πιθανότητα φλεγμονής σχεδόν εξαλείφονται. Το σημαντικότερο πλεονέκτημα, ωστόσο, είναι ότι πλέον, κατά την επέμβαση ολικής αρθροπλαστικής, δεν υπάρχει περιθώριο λάθους, αφού κάθε άρθρωση χαρτογραφείται πλήρως και με απόλυτη ακρίβεια. Έτσι, οι ασθενείς εξέρχονται της κλινικής γρήγορα και, ακολουθώντας εξειδικευμένα μετεγχειρητικά πρωτόκολλα αποκατάστασης, επιτυγχάνουν άμεση επάνοδο στην καθημερινότητά τους.

athanasios-orthopedikos.jpg

Ευχαριστούμε τον χειρουργό ορθοπεδικό Αδάμ Αθανάσιο, MD, FICS, για τις πληροφορίες.

Infο

Είναι συνεργάτης της Euromedica Γενική Κλινική Θεσσαλονίκης. Έχει εξειδικευθεί στο Τμήμα Προθέσεων-Ολικών Αρθροπλαστικών του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Sahlgrenska του Goteborg Σουηδίας, ενώ έχει εκπαιδευτεί στα πλέον σύγχρονα συστήματα ψηφιακής και ρομποτικής χειρουργικής της αμερικανικής εταιρίας Stryker. Στο παρελθόν είχε εκπαιδευτεί στο Hospital for Special Surgery (HSS) της Νέας Υόρκης, ενώ είναι μέλος του International College of Surgeons που εδρεύει στο Chicago.

Euromedica Γενική Κλινική Θεσσαλονίκης, Μαρίας Κάλλας 11, Θεσσαλονίκη, τηλ.: 2310895191, 6974108266

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ GLOW ΣΤΟ ΤΕΥΧΟΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2021