fbpixel

Search icon
Search
Απώλεια βάρους γύρω από την κοιλιά: 7 αποτελεσματικοί τρόποι να το πετύχετε
WELLNESS

Απώλεια βάρους γύρω από την κοιλιά: 7 αποτελεσματικοί τρόποι να το πετύχετε

Αισθανθείτε ελαφρύτεροι, επιχειρώντας αυτές τις αλλαγές


Το σπλαχνικό λίπος - επίσης γνωστό ως στομαχικό ή κοιλιακό - είναι ένας δυνητικά επιβλαβής τύπος που περιβάλλει τα όργανα στην κοιλιά. Η μείωσή του μπορεί να έχει σημαντικά οφέλη για την υγεία. Μην ξεχνάτε ότι το σπλαχνικό λίπος απελευθερώνει ορμόνες, που μπορούν να οδηγήσουν σε διαβήτη τύπου 2, και μπορεί επίσης να αυξήσουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων (CVD), και άλλων προβλημάτων. Μερικές φορές αποκαλείται «ενεργό λίπος» λόγω του ενεργού ρόλου του στην παραγωγή διαφόρων ορμονών.

Αυτός ο τύπος λίπους είναι λιγότερο ορατός από το υποδόριο λίπος, το οποίο βρίσκεται ακριβώς κάτω από το δέρμα. Ωστόσο, μια αισθητή αύξηση της περιφέρειας της μέσης μπορεί να υποδηλώσει την αύξησή του. Επιπλέον, το σπλαχνικό λίπος ανταποκρίνεται σε μεγάλο βαθμό στο τι τρώει ένα άτομο. Το να πραγματοποιήσετε βασικές διατροφικές αλλαγές και να προσπαθήσετε να ασκήστε περισσότερο μπορούν να μειώσουν τα επίπεδά του. 

shutterstock-2301066499.jpg
Παρακάτω, σας συστήνουμε 6+1 αποτελεσματικούς τρόπους να το καταπολεμήσετε!

1. Επικεντρωθείτε σε τρόφιμα χαμηλών θερμίδων

Ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για να χάσετε σωματικό λίπος είναι να τρώτε λιγότερες θερμίδες από αυτές που καίει ο οργανισμός. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια λίπους σε όλο το σώμα, συμπεριλαμβανομένης της κοιλιάς. Η κατανάλωση λιγότερων θερμίδων από αυτές που καταναλώνει το σώμα δημιουργεί θερμιδικό έλλειμμα. Επίσης, τα τρόφιμα με χαμηλές θερμίδες είναι συχνά πιο θρεπτικά από τα τρόφιμα με υψηλές θερμίδες. Η κατανάλωση λιγότερων τροφών που έχουν πολλές θερμίδες και χαμηλή θρεπτική αξία - για παράδειγμα, λιγότερα επεξεργασμένα τρόφιμα, αρτοσκευάσματα και τηγανητές πατάτες - είναι ένας ευεργετικός τρόπος για τη δημιουργία θερμιδικού ελλείμματος και τη βελτίωση της υγείας. Μπορείτε να τα αντικαταστήσετε με άλλες επιλογές τροφίμων, όπως φρούτα, λαχανικά, όσπρια και προϊόντα ολικής άλεσης.

2. Πείτε «αντίο» τα ανθρακούχα & ζαχαρούχα ποτά

Η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης αποτελεί κινητήριο παράγοντα για την παχυσαρκία στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η υψηλή πρόσληψη ζάχαρης μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα του σπλαχνικού λίπους, προωθώντας την αντίσταση στην ινσουλίνη και υποδαυλίζοντας τη φλεγμονή σε όλο το σώμα. Μπορεί να καταναλώνετε περίσσεια ζάχαρη σε ποτά χωρίς να το συνειδητοποιείτε. Ως εκ τούτου, συνιστάται να ελέγχετε την περιεκτικότητα σε ζάχαρη ποτών όπως το sprite, το ice tea και ο καφές. Για πολλούς ανθρώπους, η μείωση της ποσότητας ζάχαρης στα ζεστά ροφήματα έχει θεαματικά αποτελέσματα. 

3. Τρώτε λιγότερους «εξευγενισμένους υδατάνθρακες»

Οι εξευγενισμένοι υδατάνθρακες έχουν χαμηλή διατροφική αξία, αλλά υψηλή θερμιδική. Αυτοί οι υδατάνθρακες βρίσκονται στο λευκό ψωμί, στα δημητριακά και στα ζαχαρούχα τρόφιμα και ποτά. Έρευνες, επίσης, έχουν συνδέσει τους εξευγενισμένους υδατάνθρακες με την ανάπτυξη σπλαχνικού λίπους. Μπορείτε να δοκιμάσετε να τους αντικαταστήσετε με τους σύνθετους που υπάρχουν στα φρούτα, τα λαχανικά και τα τρόφιμα ολικής άλεσης.

4. Επιλέγετε περισσότερα φρούτα και λαχανικά

Τα φρούτα και τα λαχανικά προσθέτουν επίσης φυτικές ίνες στη διατροφή. Έρευνες που έχουν διεξαχθεί υποδεικνύουν ότι οι φυτικές ίνες μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 -μια κατάσταση που συνδέεται με τη συσσώρευση σπλαχνικού λίπους και το υπερβολικό βάρος- και να βοηθήσουν στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα.

shutterstock-2151937857.jpg

5. Προτιμήστε άπαχες πρωτεΐνες

Οι πηγές άπαχων πρωτεϊνών περιλαμβάνουν ξηρούς καρπούς, όσπρια και άπαχα κρέατα. Η προσθήκη αυτών στη διατροφή μπορεί να βοηθήσει - να ενθαρρύνει το αίσθημα πληρότητας μετά το φαγητό και να μειώσει την επιθυμία για ζαχαρούχα σνακ. Ταυτόχρονα, μπορεί να συμβάλλει στη μείωση ή την εξάλειψη της κατανάλωσης λιπαρών κρεάτων, συμπεριλαμβανομένου του μοσχαρίσιου κρέατος και των επεξεργασμένων.

6. Επιλέξτε υγιεινά λίπη

Τα κορεσμένα λίπη και τα τρανς λιπαρά μπορούν να βλάψουν την καρδιά, αυξάνοντας τον κίνδυνο καρδιακής νόσου και εγκεφαλικού επεισοδίου. Μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε αύξηση του σωματικού βάρους και συνδέονται στενά με την ανάπτυξη σπλαχνικού λίπους. Η κατανάλωση υγιεινών λιπαρών αντ' αυτών μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του συνολικού σωματικού λίπους και να έχει μια σειρά από οφέλη.

Οι υγιεινές τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά είναι:

  • αβοκάντο
  • σπόροι chia
  • αυγά
  • λιπαρά ψάρια
  • ξηροί καρποί και βούτυρο ξηρών καρπών
  • ελιές

7. Αναπτύξτε ένα work out που απολαμβάνετε 

Η άσκηση μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια βάρους σε σχέση με όλο το σώμα, συμπεριλαμβανομένης της περιοχής της κοιλιάς. Δεν είναι δυνατόν να μειωθεί το λίπος μόνο σε ορισμένες περιοχές. Αυτό σημαίνει ότι οι στοχευμένες ασκήσεις -όπως οι κοιλιακούς και τα καθίσματα- δεν θα κάψουν απαραίτητα το κοιλιακό λίπος καλύτερα από άλλες ασκήσεις. Ωστόσο, αυτά τα work outs μπορούν να ενισχύσουν και να τονώσουν τους κοιλιακούς μύες, κάνοντάς τους να φαίνονται πιο καθορισμένοι.