fbpixel

Search icon
Search
Αποκατάσταση μαστού: Τελικά βελτιώνει την ποιότητα ζωής;
MAGAZINE

Αποκατάσταση μαστού: Τελικά βελτιώνει την ποιότητα ζωής;

Ο Δρ. Σαράντος Παπαδόπουλοσ, Μαστολόγος, Χειρουργός μαστού, Mamma Senior Operator της Γερμανικής Αντικαρκινικής Εταιρίας DKG, συνεργάτης της Κλινικής Euromedica Κυανούς Σταυρός, εξηγεί όσα πρέπει να γνωρίζουμε


Ο Δρ. Σαράντος Παπαδόπουλοσ, Μαστολόγος, Χειρουργός μαστού, Mamma Senior Operator της Γερμανικής Αντικαρκινικής Εταιρίας DKG, συνεργάτης της Κλινικής Euromedica Κυανούς Σταυρός, μας εξηγεί πώς η αποκατάσταση του µαστού έπειτα από μαστεκτομή θεωρείται μέρος της ολοκληρωμένης θεραπευτικής αντιμετώπισης για ασθενείς µε καρκίνο του µαστού.

Στο περίπου 30% των περιπτώσεων της χειρουργικής αντιμετώπισης του καρκίνου του μαστού, ακόμη και σήμερα, η μέθοδος που επιλέγεται είναι η μαστεκτομή. Αποτελεί δυσάρεστη πραγματικότητα ότι μόνο το 40% των γυναικών με μαστεκτομή παγκοσμίως αποφασίζουν να αποκαταστήσουν τον ή τους μαστούς τους, ενώ στην Ελλάδα το ποσοστό αυτό εκτιμάται ότι είναι ακόμη μικρότερο.

Ποιος είναι ο στόχος της αποκατάστασης του μαστού;

Δεν είναι να επαναφέρει τους μαστούς στην κατάσταση πριν από την ασθένεια, αλλά να δημιουργήσει έναν μαστό (ή και δύο), ο οποίος να φαίνεται και να κινείται φυσιολογικά. Η αποκατάσταση βελτιώνει την ποιότητα ζωής της ασθενούς, τη βοηθά να ξαναβρεί την ψυχική της ισορροπία και να υπερνικήσει τις φοβίες της, να ανακτήσει τη θηλυκότητα και την αυτοεκτίμησή της και να ξεπεράσει το τραύμα της ασθένειας.

shutterstock-1860710467.jpg

Ποια είναι η συνηθέστερη τεχνική αποκατάστασης του μαστού;

• Ενθέματα σιλικόνης: Η αποκατάσταση μπορεί να γίνει σε μία μόνο συνεδρία στην περίπτωση μερικής μαστεκτομής.

• Διατατήρας ιστών και ενθέματα: Τοποθετείται σε περίπτωση ολικής μαστεκτομής και παραμένει τουλάχιστον 6 μήνες, για να αντικατασταθεί από ένθεμα σιλικόνης.

• Κρημνοί: Χρησιμοποιούνται συνήθως μετά την ολοκλήρωση της ακτινοθεραπείας. Η εγχείρηση είναι μεγαλύτερης διάρκειας, πιο πολύπλοκη και ο χρόνος ανάρρωσης μακρύτερος. Οι κρημνοί λαμβάνονται κυρίως από τη ράχη και το πρόσθιο κοιλιακό τοίχωμα. O νέος μαστός σχηματίζεται από το δέρμα και το υποδόριο λίπος της δότριας περιοχής, το οποίο μεταφέρεται στην περιοχή του θώρακα και προσφέρει τον επιθυμητό όγκο.

• Χρήση λιπώδους ιστού: Το λίπος αποκτάται με τη λιποαναρρόφηση και επαναχρησιμοποιείται μέσω της έγχυσης στη δέκτρια περιοχή.
Πότε μπορεί να γίνει άμεση αποκατάσταση του μαστού, δηλαδή μαστεκτομή και αποκατάσταση σε μια συνεδρία;
Μια μαστεκτομή μπορεί να είναι ολική ή μερική, δηλαδή με διατήρηση του δέρματος ή ακόμη και με διατήρηση της θηλής. Η επιλογή του είδους αυτής καθορίζεται από το είδος του καρκίνου και από την εκτίμηση της ασφάλειας, δηλαδή εάν και κατά πόσο η διατήρηση του δέρματος ή της θηλής είναι ογκολογικά ασφαλής. Στις περιπτώσεις που μπορεί να γίνει μερική μαστεκτομή, γίνεται άμεση αποκατάσταση.

Τι γίνεται σε περιπτώσεις που δεν υπάρχει συμμετρία του αποκατεστημένου στήθους με το ετερόπλευρο στήθος;

Μερικές φορές είναι δύσκολο να επιτευχθεί αυτή η συμμετρία, εκτός αν πραγματοποιηθεί επέμβαση στο υγιές στήθος. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει την τοποθέτηση ενθέματος ή έγχυση λιπώδους ιστού σε αυτό, για να το κάνει μεγαλύτερο, τη μείωση του ιστού για να το κάνει μικρότερο ή και την ανόρθωσή του. Αυτή η «διαδικασία εξισορρόπησης» πραγματοποιείται 6-12 μήνες μετά την πρώτη επέμβαση, όταν η επούλωση έχει τελειώσει και το στήθος έχει αποκτήσει το οριστικό μέγεθος και σχήμα του.

Πότε μπορεί να γίνει η αποκατάσταση της θηλής-θηλαίας άλω;

Μετά την ανάπλαση του μαστού, και έπειτα από διάστημα 6-12 μηνών, μπορεί να γίνει και η αποκατάσταση του συμπλέγματος θηλής-θηλαίας άλω. Χρησιμοποιείται συνήθως μικρός τοπικός κρημνός επί του νεοσχηματισμένου μαστού ή μόσχευμα από την ετερόπλευρη θηλή. Η θηλαία άλως σχηματίζεται με ελεύθερο δερματικό μόσχευμα από άλλη περιοχή του σώματος. Πρόσφατα άρχισε να χρησιμοποιείται και η μέθοδος της δερματοστιξίας (tatoo) για την τρισδιάστατη απεικόνιση της θηλής.

papadopulos-sarantos.jpg


Ευχαριστούμε τον Δρ. Σαράντο Παπαδόπουλο, Μαστολόγο, Χειρουργό μαστού, Mamma Senior Operator της Γερμανικής Αντικαρκινικής Εταιρίας DKG, Συνεργάτη της Κλινικής Euromedica Κυανούς Σταυρός για τις πληροφορίες.

Info:
Κλινική Euromedica Κυανούς Σταυρός, Βιζύης - Βύζαντος 1, Θεσσαλονίκη, τηλ.: 2310 966300, www.kianous-stavros.gr, Facebook: @kyanousstavros, Instagram: kianous_stavros.