fbpixel

Search icon
Search
Απογευματινή κόπωση: Σε τι οφείλεται και πώς μπορείτε να την καταπολεμήσετε
HEALTH

Απογευματινή κόπωση: Σε τι οφείλεται και πώς μπορείτε να την καταπολεμήσετε

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε


Πολλές φορές έπειτα από μια κουραστική ημέρα είναι εύλογο να αισθανθούμε το απόγευμα έντονη ατονία, κόπωση και ανάγκη για χαλάρωση και ξεκούραση. Ωστόσο, όταν αυτό το γεγονός επαναλαμβάνεται συνεχώς και αποτελεί κομμάτι της καθημερινής μας ρουτίνας, ακόμα και τις πιο ήρεμες ημέρες, τότε μάλλον ήρθε η ώρα να διερευνήσουμε τα αίτια και τους τρόπους αντιμετώπισης του.

Αν βιώνετε κι εσείς την απογευματινή κόπωση και απορείτε για ποιον λόγο υφίσταται, τότε δεν έχετε παρά να συνεχίσετε να διαβάζετε τις παρακάτω.

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα είναι ιδιαιτέρως έντονα και ενοχλητικά για αυτόν που τα βιώνει. Ανάμεσα στην ατονία και το αίσθημα κόπωσης, βρίσκεται η αδράνεια, η δυσκολία στη συγκέντρωση, τα αλλεπάλληλα χασμουρητά, η ανάγκη που αισθάνεστε να κοιμηθείτε και ενδεχομένως το βαρύ κεφάλι.

Ωστόσο ποια είναι τα αίτια εμφάνισης της απογευματινής κόπωσης;

Αφυδάτωση

Σχετική επιστημονική μελέτη που δημοσιεύθηκε κατέδειξε πως τα άτομα που δεν καταναλώνουν επαρκείς ποσότητες νερού εκδηλώνουν συχνές εναλλαγές στη διάθεση τους και διαθέτουν πολύ χαμηλά επίπεδα ενέργειας.

img-4162-1400x1050.jpeg

Άγχος

Η κορτιζόλη (ορμόνη του στρες) είναι αυξημένη τις πρωινές ώρες και μειώνεται τις βραδινές. Αν το σώμα βρίσκεται, λοιπόν, συνεχώς σε εγρήγορση τα επίπεδα της συγκεκριμένης ορμόνης μπορεί να παραμείνουν υψηλά ακόμα και τη νύχτα.

Χαμηλά ή υψηλά επίπεδα σιδήρου

Η κόπωση είναι σύμπτωμα της αναιμίας. Τα χαμηλά επίπεδα σιδήρου συνεπάγονται τον ελλιπή σχηματισμό ερυθρών αιμοσφαιρίων. Έτσι, το οξυγόνο δεν μπορεί να μεταφερθεί με αποτελεσματικό τρόπο σε ολόκληρο το σώμα. Παρόλα αυτά και οι υπερβολικά μεγάλες ποσότητες σιδήρου ενδέχεται να εξουθενώσουν τον οργανισμό μας.

Αποχή από τη σωματική άσκηση

Η καθιστική ζωή μας στερεί πολύτιμα ποσοστά ενέργειας που είναι αναγκαία, ώστε να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε στις υποχρεώσεις εντός της ημέρας. Για την αντιμετώπιση της συσσωρευμένης έντασης, αλλά και στην ενεργοποίηση μας συμβάλλει σημαντικά και η εκγύμναση του σώματος μας.

Εργασιακός χώρος

Ο κακός φωτισμός, η έλλειψη οξυγόνου, εξαιτίας του κακού αερισμού και ο θόρυβος στον χώρο εργασίας ευθύνονται σε πολύ μεγάλο βαθμό για την κούραση που αισθάνεστε.

Διατροφή

Το πλήρες διατροφικό πρόγραμμα είναι αναγκαίο και απολύτως απαραίτητο. Αν δεν ακολουθείτε κάτι ανάλογο, τότε υπάρχουν πολύ μεγάλες πιθανότητες να μην λαμβάνετε ημερησίως τις ποσότητες που σας αναλογούν σε βιταμίνες, ιχνοστοιχεία, θρεπτικές ουσίες και μέταλλα.

977842-800w.jpeg

    Ποιοι τρόποι αντιμετώπισης υπάρχουν;

    Ενυδατωθείτε: Κάντε μια αναδρομή και θυμηθείτε αν έχετε πιεί αρκετό νερό εντός της ημέρας. Εάν, λοιπόν, έχετε αφυδατωθεί, τότε σίγουρα έχετε αυξημένες ανάγκες στην πρόσληψη υγρών. Για αυτόν τον λόγο, πιείτε δυο ποτήρια νερό και περιμένετε λίγη ώρα, περιμένοντας να δείτε αν τα συμπτώματα εξακολουθούν να σας ενοχλούν.

    Ανάγκες σε βιταμίνες και σίδηρο: Αν τρέφεστε κανονικά και ισορροπημένα τότε δεν έχετε κανένα απολύτως πρόβλημα. Παρόλα αυτά, εάν τα συμπτώματα σας ταλανίζουν πολύ έντονα, ενδέχεται να χρειάζεται να λάβετε κάποιο συμπλήρωμα διατροφής, βιταμίνες ή σίδηρο. Επομένως, επικοινωνήστε με τον γιατρό σας.

    Πρωινό: Όπως είναι ήδη γνωστό το πρώτο γεύμα της ημέρας είναι το σημαντικότερα. Αν το παραλείπετε τότε αυτομάτως μειώνετε και τα επίπεδα ενέργειας που σας είναι απαραίτητα για την καθημερινότητα σας, κάτι το οποίο μάλλον οδηγεί στην εμφάνιση απογευματινής κόπωσης.

    Μεσημεριανός ύπνος: Ο μεσημεριανός ύπνος είναι πολύ βασικός. Ξεκουραστείτε, ηρεμήστε και χαλαρώστε. Δείτε την αγαπημένη σας εκπομπή, σειρά ή ταινία για τουλάχιστον μισή ώρα και «φορτίστε» και πάλι τις μπαταρίες σας.

    Καταναλώστε ένα snack: Τα snacks χρειάζεται να συμπεριλαμβάνονται στο πρόγραμμα σας, καθώς αποτελούν μικρές και νόστιμες πηγές ενέργειας. Η κάλυψη των διατροφικών αναγκών του σώματος σας είναι ο σύμμαχος σας στην καταπολέμηση της απογευματινής κόπωσης.

    Κάντε μια βόλτα: Βγείτε έξω από το σπίτι, αλλάξτε παραστάσεις, περπατήστε, αναπνεύστε καθαρό αέρα και ενεργοποιηθείτε. Με αυτόν τον τρόπο, σίγουρα θα μπορέσετε να ανακάμψετε και να νιώσετε πιο ενεργοί από ποτέ άλλοτε.

    unnamed.jpeg

      Υπάρχουν τρόποι με τους οποίους μπορείτε να νικήσετε την απογευματινή κούραση. Τίποτα δεν μπορεί να σας καταβάλλει. Ακολουθήστε τις προαναφερθείσες συμβουλές και αν τα συμπτώματα δεν υποχωρούν επικοινωνήστε με τον γιατρό και τον Διατροφολόγο σας.

      Κεντρική φωτογραφία: Courtesy of Fendi