Ο Φίλιππος Θεοδωρίδης και η εικαστική του γλώσσα ταξιδεύουν τον Σεπτέμβριο για πρώτη φορά στο Παρίσι. Από τις 11 έως τις 26 Σεπτεμβρίου, η Galerie Basia Embiricos στο Marais φιλοξενεί την έκθεση «Jeux des Échos», την πρώτη ατομική παρουσίαση του καλλιτέχνη στο Παρίσι, σε επιμέλεια της Δάφνης Ζουμπουλάκη. Η έκθεση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Paris Design Week 2026 και φέρνει μαζί δύο πλευρές της δουλειάς του: τη ζωγραφική και τα κεραμικά.
Σχήματα που επιστρέφουν

Μπαίνοντας στον κόσμο του Θεοδωρίδη, είναι δύσκολο να μη σταθεί κανείς πρώτα στα σχήματα και τα χρώματα. Οι φόρμες επανέρχονται από έργο σε έργο, όχι όμως με τον ίδιο τρόπο. Μια γραμμή μπορεί να θυμίζει την προηγούμενη, ένα σχήμα να μοιάζει σαν να έχει μετακινηθεί από έναν καμβά στον άλλο και τα χρώματα να δημιουργούν τη δική τους συνέχεια. Αυτό είναι και το παιχνίδι των «αντηχήσεων» που βρίσκεται στον πυρήνα της έκθεσης. Τα έργα δεν προσπαθούν τόσο να αναπαραστήσουν κάτι συγκεκριμένο, όσο να δημιουργήσουν έναν διάλογο μεταξύ τους. Οι γεωμετρικές φόρμες, οι καμπύλες και τα έντονα χρώματα συναντούν πιο σκοτεινές επιφάνειες, ενώ τα κεραμικά μοιάζουν να συνεχίζουν αυτή τη συζήτηση στον χώρο.

Λίγο πριν τα εγκαίνια της έκθεσης στο Παρίσι, μιλήσαμε μαζί του για αυτό το νέο κεφάλαιο στην καλλιτεχνική διαδρομή του.
Το Παρίσι είναι για τον Φίλιππο Θεοδωρίδη κάτι περισσότερο από έναν ακόμη σταθμό. Το να παρουσιάσει για πρώτη φορά τη δουλειά του στη γαλλική πρωτεύουσα ήταν ένα στοίχημα που, όπως λέει, είχε από καιρό στο μυαλό του: «Το στοίχημα ήταν πάντα να δείξω τη δουλειά μου στο εξωτερικό για να δω πώς προσλαμβάνεται». Γιατί, όπως εξηγεί, τίποτα δεν είναι δεδομένο όταν ένας καλλιτέχνης παρουσιάζει τη δουλειά του σε ένα νέο κοινό. Μπορεί να περάσει απαρατήρητη, μπορεί όμως και να ανοίξει έναν εντελώς διαφορετικό διάλογο. «Προσπαθώ να είμαι αισιόδοξος, αλλά πάντα με μια δόση ρεαλισμού», σημειώνει, περιγράφοντας την εμπειρία ως «ένα είδος οξυγόνου, αλλά και μια μεγάλη πρόκληση». Ειδικά όταν αυτή η νέα συνάντηση γίνεται στο Παρίσι, μια πόλη με τεράστια ιστορία στην τέχνη, όπου έζησαν και δημιούργησαν ο Ματίς και ο Πικάσο. «Το να δείξω τη δουλειά μου σε έναν τέτοιο τόπο είναι από μόνο του πολύ σημαντικό για μένα», λέει.
Και αν το Παρίσι φέρνει μαζί του την προσμονή ενός νέου κοινού, το «Jeux des Échos» γεννήθηκε με πολύ πιο ανάλαφρη διάθεση. Η συγκεκριμένη σειρά έργων δημιουργήθηκε μισή στην Αθήνα και μισή στη Σαντορίνη, ακολουθώντας μια διαδικασία που ο ίδιος θέλησε να αντιμετωπίσει περισσότερο σαν παιχνίδι. «Ήθελα να περάσω καλά μέσα από αυτή τη διαδικασία, να μην αγχωθώ», εξηγεί. Και αυτή ακριβώς η διάθεση είναι που θα ήθελε να μεταφέρει και στους επισκέπτες της έκθεσης. Όχι απαραίτητα ένα συγκεκριμένο συναίσθημα ή μια αυστηρή ανάγνωση, αλλά λίγη ελαφρότητα. «Ιδανικά, να φύγουν και οι θεατές με μία ελαφρότητα», λέει. Μια απλή επιθυμία που μοιάζει να ταιριάζει απόλυτα με το παιχνίδι των σχημάτων, των χρωμάτων και των «αντηχήσεων» που βρίσκεται στον πυρήνα της νέας του δουλειάς.
Από την Αθήνα στο Παρίσι

Η παρουσία στο Παρίσι έρχεται σε μια περίοδο που η δουλειά του συνεχίζει να κινείται ανάμεσα σε διαφορετικά μέσα και μορφές. Η ζωγραφική συναντά την κεραμική, η φόρμα μεταφέρεται από τη μία επιφάνεια στην άλλη και το χρώμα παραμένει ένας από τους βασικούς πρωταγωνιστές. Δεν είναι, όμως, μόνο μια ακόμη έκθεση στο εξωτερικό. Είναι η πρώτη φορά που ο Θεοδωρίδης παρουσιάζει ατομικά τη δουλειά του στην πόλη και μάλιστα σε μια περίοδο που το Παρίσι γίνεται σημείο συνάντησης για τον κόσμο του design και της σύγχρονης δημιουργίας.
«Η Τέχνη πρέπει να λειτουργεί σαν μια υπενθύμιση»

Πέρυσι, αναφορικά με τον ρόλο του καλλιτέχνη σε έναν κόσμο γεμάτο εικόνες, πληροφορία και τεχνητή νοημοσύνη, ο Φίλιππος Θεοδωρίδης είχε πει σε συνέντευξη που έδωσε στην Ελεονώρα Κανάκη για το περιοδικό GLOW, πως η Τέχνη πρέπει να λειτουργεί «σαν μια υπενθύμιση» και να γίνεται αφορμή για να μη μένουμε αδιάφοροι.
Ίσως αυτή η σκέψη να ταιριάζει και με τη νέα του δουλειά. Γιατί η «Jeux des Échos» δεν ζητούν απαραίτητα από τον θεατή να καταλάβει. Του ζητούν περισσότερο να σταθεί απέναντί τους, να παρατηρήσει τις φόρμες, να ακολουθήσει τα χρώματα και να δει πώς ένα έργο συνομιλεί με το επόμενο.
Info: Η έκθεση «Jeux des Échos» ανοίγει στις 11 Σεπτεμβρίου στη Galerie Basia Embiricos και θα παραμείνει ανοιχτή έως τις 26 του μήνα.
Κεντρική Φωτογραφία: Χριστίνα Δημητριάδου
