fbpixel

Search icon
Search
Αντιμετωπίζετε περισσότερους πονοκεφάλους; Μάλλον φταίει η καραντίνα
HEALTH

Αντιμετωπίζετε περισσότερους πονοκεφάλους; Μάλλον φταίει η καραντίνα

Ανακαλύψτε το γιατί


Οι γιατροί ανακάλυψαν μια απροσδόκητη παρενέργεια της αυτο-απομόνωσης: Πολλοί άνθρωποι αντιμετωπίζουν επιπλέον πίεση στα μάτια από το να κάνουν σχεδόν τα πάντα μέσω των οθονών. Πιο συγκεκριμένα αυτο-απομόνωση έρχεται με πολλές δύσκολες εμπειρίες και η καταπόνηση των ματιών μπορεί να είναι μία από αυτές. Είτε εργάζεστε από τον καναπέ σας και έχετε γίνει "ένα" με το φορητό υπολογιστή σας ή απλά αφιερώσετε περισσότερο χρόνο από το συνηθισμένο στο scroll down στο τηλέφωνό σας για να συνδεθείτε με φίλους στο FaceTime, και για να ανακαλύψετε τις νέες τάσεις στο Ιnstagram πιθανότατα αντιμετωπίσατε ζάλη, ξηρότητα των ματιών, καταπόνηση, ακόμη και πονοκεφάλους. Σύμφωνα με την Kathleen Digre, επικεφαλής του τμήματος κεφαλαλγίας και νευρο-οφθαλμολογίας στο John A. Moran Eye Center στο Πανεπιστήμιο της Γιούτα αυτή η κατάσταση είναι όλο και συχνότερη. 

Παρακάτω θα προσπαθήσουμε να λύσουμε το μυστήριο...
ponokefali-karantina-1.jpg

Τι προκαλεί πίεση στα μάτια

Διαβάζοντας ένα βιβλίο ή κοιτάζοντας μια οθόνη υπολογιστή μπορεί να συμβάλετε στην ξηρότητα των ματιών, κάτι που σύμφωνα με τη Digre μπορεί επίσης να κάνει τα μάτια σας να αισθάνονται κουρασμένα. Αυτό συμβαίνει καθώς κατά αυτή την ώρα δεν ανοιγοκλείνετε συχνά τα βλέφαρα και έτσι το γεγονός πως ο ρυθμός επιβραδύνεται, κάνει τα μάτια να στεγνώνουν. Με τη σειρά της η κατάσταση αυτή προκαλεί δυσφορία και πολλές φορές αφήνει κοκκινίλα. 

Μάλιστα, αν ανήκετε σε αυτούς που φορούν γυαλιά ή φακούς επαφής θα πρέπει συχνά να ελέγχετε τους βαθμούς σας καθώς με μια λανθασμένη συνταγή θα επιβαρύνετε ακόμη περισσότερο την κατάσταση. Η καταπόνηση των ματιών μπορεί να συμβεί όταν τα μάτια πρέπει να «δουλέψουν» πολύ σκληρά λόγω λανθασμένων βαθμών. Ακόμη, όσο μεγαλώνετε η εστίαση στα κοντινά αντικείμενα αλλάζει και εργασίες όπως το διάβασμα ή η παρατήρηση στο τηλέφωνο μπορούν να γίνει πολύ κουραστικές και να φέρουν στο προσκήνιο προβλήματα όπως ο πονοκέφαλος.

ponokefali-karantina-2.jpg

Γιατί η πίεση των ματιών προκαλεί πονοκεφάλους

Η καταπόνηση των ματιών και οι πονοκέφαλοι μπορούν να συμβαδίζουν. Για μερικούς ανθρώπους, η καταπόνηση των ματιών μπορεί να είναι σύμπτωμα συνδρόμων πονοκεφάλου όπως πίεση των κόλπων, κεφαλαλγία τάσης ή ημικρανίες. Όλα αυτά τα πράγματα μπορούν να αλλάξουν την αίσθηση των οφθαλμών σας. Φυσικά, δύναται να ισχύει και η ακριβώς αντίθετη κατάσταση όπου τα κουρασμένα μάτια οδηγούν σε αυτό το σύμπτωμα. 

Η ξηρότητα και η επώδυνη αίσθηση, στέλνουν ένα σήμα πόνου στον εγκέφαλό σας, στην περιοχή που ασχολείται με ημικρανίες και φυσικά η χρήση ηλεκτρονικών μέσων μπορεί να το επιδεινώσει. Αυτό συμβαίνει καθώς ειδικά το μπλε φως κάνει ένα trigger που όπως έχουν ανακαλύψει οι ειδικοί μπορεί να επιβαρύνει την κατάσταση. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε, άλλωστε, πως το οπτικό σύστημα είναι στενά συνδεδεμένο με εργασίες νευροεπεξεργασίας όπως η ανάγνωση και η διατήρηση της ισορροπίας και πως για αυτό το λόγο μοιάζει σαν να προξενείται παροδική ζάλη. 

ponokefali-karantina-3.jpg

Πώς μπορείτε να το αντιμετωπίσετε

Για ξηροφθαλμία που προκαλείται από το χρόνο της οθόνης, η Digre συνιστά τεχνητά δάκρυα χωρίς συντηρητικά που δεν συστέλλουν τα αιμοφόρα αγγεία στα μάτια. Μερικοί άνθρωποι είναι ευαίσθητοι στα συντηρητικά συστατικά, κάτι που μπορεί να επιδεινώσει τελικά την ξηρότητα. Ακόμη, υπάρχει μια άσκηση η οποία ονομάζεται "μολύβι ώθησης" κατά την οποία κρατάτε ένα μολύβι ακριβώς μπροστά από τα μάτια σας, στο μήκος του βραχίονα και, στη συνέχεια, το ακολουθείτε το με τα μάτια σας καθώς το τραβάτε αργά προς τη μύτη σας. Σύμφωνα με της συμβουλές της Digre μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το μολύβι ή τον αντίχειρά σας και το μετακινείτε 50 έως 60 φορές την ημέρα από μέσα προς τα έξω. 

Μπορείτε επίσης να ενσωματώσετε περισσότερα διαλείμματα στη χρήση ηλεκτρονικών συσκευών για επιπλέον ξεκούραση. Κάντε μια βόλτα μέσα στο σπίτι, κοιτάξτε τη θέα από το παράθυρο ή κάντε διαλογισμό για 10 λεπτά. Μια παύση από τις οθόνες κάθε 45 λεπτά είναι ικανή να σας γλιτώσει από μεγάλη ταλαιπωρία μελλοντικά. Φυσικά, μπορείτε να προμηθευτείτε και ειδικά γυαλιά που απομακρύνουν την επιβλαβή μπλε ακτινοβολία. 

ponokefali-karantina-4.jpg

Σε κάθε περίπτωση το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να κάνετε, είναι να μιλήσετε με έναν οφθαλμίατρο και να ελέγξετε τη συνταγή σας ή να δείτε εάν χρειάζεστε μια νέα. Ακόμη, μην ξεχνάτε πως εάν έχετε συνεχείς πονοκεφάλους, είναι πάντα καλή ιδέα να αποκλείσετε τυχόν υποκείμενες καταστάσεις με τον γιατρό σας.