fbpixel

Search icon
Search
Ανταπόκριση από Αθήνα: Πώς να υποδεχθείτε τον Αύγουστο στην πρωτεύουσα
ARTS & CULTURE

Ανταπόκριση από Αθήνα: Πώς να υποδεχθείτε τον Αύγουστο στην πρωτεύουσα

Ένα ψυχαγωγικό guide με τις καλύτερες προτάσεις για το τριήμερο που έρχεται


Ο Ιούλιος παίρνει τη βαλίτσα του και μας αποχαιρετά για να υποδεχτούμε τον Αύγουστο. Ο καλλιτεχνικός παλμός στην Αθήνα «χτυπάει» δυνατά και μας προετοιμάζει να ζήσουμε μοναδικές εμπειρίες ψυχαγωγίας. Μένετε μόνιμα ή απλώς επισκέπτεστε την πρωτεύουσα; Οι παρακάτω επιλογές θα καταφέρουν να σας ανταμείψουν, προσφέροντάς σας ενδιαφέρουσες προτάσεις που αφορούν θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες, κινηματογραφικές προβολές, αλλά και εικαστικά δρώμενα αυτό το τριήμερο. 

Enjoy! 

Θεατρικές παραστάσεις

Συλλέκτης

argiris-aggelou-1024x763.jpg

Το καθηλωτικό μυθιστόρημα του Τζων Φώουλς επιστρέφει στο Καλοκαιρινό Θέατρο Αθηνά στη διασκευή του Μαρκ Χήλυ. «Ο συλλέκτης» είναι ένα λεπτά επεξεργασμένο ψυχογράφημα δύο χαρακτήρων, ένα έντονο ψυχολογικό θρίλερ με διαρκή υπόγεια ένταση. Η παράσταση πλημμυρίζει από σασπένς κρατώντας αμείωτο το ενδιαφέρον του κοινού, με τις καθηλωτικές ερμηνείες του Αργύρη Αγγέλου και της Ιωάννας Πηλιχού.

Το έργο παρακολουθεί τον Κλεγκ, έναν ανήσυχο και φιλόδοξο νεαρό ταπεινής καταγωγής, που έχασε τους γονείς του σε μικρή ηλικία. Μεγάλωσε με μια θεία του και την ανάπηρη κόρη της και δεν κατάφερε ποτέ να ενταχθεί κοινωνικά. Μοναδική του διέξοδος η συλλογή πεταλούδων. Όταν θα κερδίσει ένα λαχείο, θα απαγάγει και θα φυλακίσει για έναν μήνα τη Μιράντα, μια νεαρή φοιτήτρια Καλών Τεχνών, με την οποία τον χωρίζουν έντονες κοινωνικές διαφορές. Μετάφραση-σκηνοθεσία: Αλέξανδρος Κοέν

Info: Διεύθυνση: Δεριγνύ 10, Αθήνα, Παρασκευή 31/07, Σάββατο 01/08, Κυριακή 02/08, Ώρα Έναρξης: 21.30.

«ΚΑΤΕΡΙΝΑ», του Αυγούστου Κορτώ

katerina-fetured.jpg


Ο Γιώργος Νανούρης διασκεύασε και σκηνοθέτησε «Το βιβλίο της Κατερίνας» του Αυγούστου Κορτώ, με τη Λένα Παπαληγούρα στον ομώνυμο ρόλο. Αυτό το καλοκαίρι η παράσταση ξεκίνησε περιοδεία με δεύτερο σταθμό το Δημοτικό Θέατρο Άλσους, στην Ηλιούπολη. Πρόκειται για ένα βιωματικό μυθιστόρημα της διπολικής μητέρας του συγγραφέα. Μια αφήγηση από την ίδια την Κατερίνα (ο συγγραφέας το έχει γράψει σε πρώτο πρόσωπο) που έχει μόλις αυτοκτονήσει, αφήνοντας πίσω την «καταραμένη» ζωή της.

Φάρμακα, χάπια, σύζυγος και γιος, αγάπη και μίσος, ομοφυλοφιλία, αυτοσαρκασμός, χιούμορ ανακατεμένο με πόνο, στοργή μέσα από κραυγές, και απόπειρες αυτοκτονίας αποτελούν τη χαοτική πραγματικότητα της ηρωίδας που παλεύει με τη διπολική διαταραχή και γραπώνεται από όποιον μπορεί, με αποτέλεσμα να παρασύρει μια ολόκληρη οικογένεια στη δίνη της αρρώστιας της. Σκηνοθεσία: Γιώργος Νανούρης, Ερμηνεία: Λένα Παπαληγούρα. Μαζί της στη σκηνή είναι και ο Γιώργος Νανούρης.

Info: Διεύθυνση: Γαρδίκη & Σμόλικα, Ηλιούπολη, Παρασκευή 31/7, Ώρα Έναρξης: 21.00. 

«Οιδίπους»

unnamed.jpg

Ο Δημήτρης Καρατζάς σκηνοθετεί έναν «διαφορετικό» Οιδίποδα. Δημιουργεί μια σύνθεση βασισμένη στον Οιδίποδα Τύραννο του Σοφοκλή και στο σενάριο του Πιερ Πάολο Παζολίνι για την ομώνυμη ταινία. Το πρώτο μέρος της περιοδείας κλείνει στο Θέατρο Βράχων Μελίνα Μερκούρη. Οι τρεις ηθοποιοί (Μιχάλης Σαράντης, Μαρία Κεχαγιόγλου και Κωνσταντίνος Αβαρικιώτης) στήνουν ένα κρίσιμο «παιχνίδι» στο οποία ανά πάσα στιγμή παρακολουθούν και αναπαριστούν όλη τη διαδρομή του Οιδίποδα προς τη γνώση, τη δυσκολία που έχει η ομολογία της γνώσης, και την αντίσταση του ανθρώπινου όντος να γνωρίσει ολοκληρωτικά τον εαυτό του.

Μια «ψιθυριστή» παράσταση που επιχειρεί να αναμοχλεύσει την εσωτερική διαδρομή των προσώπων και να αποκαλύψει την οδύνη που συνθέτουν ερήμην τους. Μια βουτιά στο υποσυνείδητο, σε μια μνήμη/σε μια γνώση που ενυπάρχει μέσα μας και που παλεύουμε αενάως να μη δούμε. Μετάφραση (Οιδίποδα του Παζολίνι): Δημήτρης Αρβανιτάκης

Info: Διεύθυνση: Νεαπόλεως 58, Βύρωνας, Παρασκευή 31/07, Ώρα Έναρξης: 21.30. 

Stand Up Comedy

#Χάσταγκ

hashtag.jpg

Ο Αύγουστος στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων ξεκινάει με πολύ χιούμορ και γέλιο από τον Ζήση Ρούμπο και τον Αριστοτέλη Ρήγα που ένωσαν φέτος για πρώτη φορά τις δυνάμεις τους. Πρόκειται για μια double bill παράσταση stand up comedy και μουσικής κωμωδίας με τον τίτλο #Χάσταγκ. Από τη μία, ο Αριστοτέλης Ρήγας, με τη γνωστή του ικανότητα σε λογοπαίγνια, μουσικές διασκευές και χιούμορ παρατήρησης, περιγράφει την ζωή του στα σαράντα του. Από την άλλη, ο Ζήσης Ρούμπος με την εκρηκτική του παρουσία και την αφηγηματική του δεινότητα, εξιστορεί ξεκαρδιστικά το ταξίδι της ζωής του μέχρι και τώρα. Και ζώα. Ναι. Έχει μια αδυναμία στα ζώα και τα περιλαμβάνει στα κείμενά του.

Info: Διεύθυνση: Πειραιώς 100, Γκάζι, Σάββατο 01/08, Ώρα Έναρξης: 21.00 (Πόρτες: 19.30).

Drive-in κινηματογράφος

City Drive-in OAKA

breakfast-tiffany.jpg
Από την ταινία Breakfast at Tiffany's

Η πανδημία έφερε μαζί της κι έναν νέο τρόπο ψυχαγωγίας, που μέχρι πρότινος δεν ήταν ιδιαίτερα διαδεδομένος στην Ελλάδα. Αναφέρομαι φυσικά στον Drive-in Κινηματογράφο. Με μια απλή αναζήτηση θα δείτε ότι πλέον υπάρχουν αρκετά σημεία στην Αθήνα που έχουν δημιουργήσει Κινηματογράφο και μπορούν να φιλοξενήσουν τους θεατές μαζί με τα αυτοκίνητά τους. Μια πρόταση, λοιπόν, τέτοιου είδους Κινηματογράφου είναι το Cinema Alive που στεγάζεται σε ένα από τα εμβληματικότερα σημεία της Αθήνας, στο Ολυμπιακό Στάδιο Αθηνών (ΟΑΚΑ).

Το πρόγραμμα γι’ αυτό το τριήμερο έχει διαμορφωθεί ακολούθως:

Παρασκευή 31/07, 21.00 : Kill Bill (Σκηνοθεσία: Quentin Tarantino Cast: Uma Thurman, Vivica A. Fox, David Carradine)

Σάββατο 01/08, 21.00 : Breakfast at Tiffany’s (Σκηνοθεσία:Blake Edwards, Cast: Audrey Hepburn, George Peppard, Mickey Rooney)

Σάββατο 01/08, 23.00 : Kill Bill (Σκηνοθεσία: Quentin Tarantino, Cast: Uma Thurman, Vivica A. Fox, David Carradine)

Αν θέλετε να θυμηθείτε τα παιδικά σας χρόνια ή αν έχετε παιδιά την Κυριακή 02/08 προβάλλεται το «Ψάχνοντας τον Νέμο / Finding Nemo» (Ώρα προβολής: 21.00). 

Info:
Διεύθυνση: ΟΑΚΑ /Λεωφόρος Σπύρου Λούη / Πύλη Δ / Πάρκινγκ 5 , Μαρούσι.

Μουσική σκηνή

Συναυλία Ελεωνόρα Ζουγανέλη «Νάμαστε»

107751165-10157550477018176-4196175088990961508-o.jpg

Η Ελεωνόρα Ζουγανέλη αρχίζει την καλοκαιρινή περιοδεία της με πρώτη στάση το 26ο Φεστιβάλ Παπάγου - Χολαργού. Μαζί με τους συνεργάτες της θα ανέβει τη σκηνή στο Κηποθέατρο Παπάγου - Χολαργού, να μας ταξιδέψει με τη φωνή της και με αγαπημένα τραγούδια, δικά της αλλά και άλλων καλλιτεχνών.

Info: Διεύθυνση: Κορυτσάς (6η στάση Παπάγου), Αθήνα, Σάββατο 01/08, Ώρα Έναρξης: 21.00 (Πόρτες: 20.30). 

Έκθεση φωτογραφίας

«Παρόντες»

3-Nplkc.jpg

Από το Σάββατο 20 Ιουνίου έως το τέλος Σεπτεμβρίου, το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) φιλοξενεί στην περίμετρο του Πάρκου Σταύρος Νιάρχος τη μεγάλη φωτογραφική έκθεση του δημοσιογραφικού, μη κερδοσκοπικού οργανισμού iMEdD με τίτλο «Παρόντες». Πρόκειται για 43 έργα φωτορεπορτάζ που κατέγραψαν δημοσιογράφοι και φωτορεπόρτερ και αποτυπώνουν την καθημερινότητα την περίοδο της καραντίνας, αλλά και την επιστροφή στην «κανονικότητα». Oι «Παρόντες» είναι ένα δημοσιογραφικό project που περιλαμβάνει, εκτός από φωτορεπορτάζ, αποκαλυπτικά βίντεο και ζωντανά κείμενα. Όλα διηγούνται τις ιστορίες ανθρώπων που το τελευταίο διάστημα βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή, έδωσαν τη δύσκολη μάχη με την πανδημία και τώρα προσπαθούν να επιστρέψουν στην καθημερινότητά τους.

Info: Καθημερινά, Διεύθυνση: Λ. Συγγρού 364, Καλλιθέα.

Don't Miss! 

Μην ξεχάσετε ότι την ερχόμενη Δευτέρα 3/8 θα φωτίσει τον ουρανό η αυγουστιάτικη πανσέληνος, οπότε επιλέξτε το αγαπημένο σας σημείο στην πόλη για να απολαύσετε τη βραδιά. Μια πρόταση είναι να κάνετε βόλτα στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, του οποίου οι πόρτες θα παραμένουν ανοιχτές για το κοινό από τις 8 μ.μ. μέχρι και τα μεσάνυχτα. Παρόλα αυτά, μια αγαπημένη λύση είναι να κατευθυνθείτε σε ένα rooftop στο κέντρο της Αθήνας, με θέα την Ακρόπολη και τη συνοδεία παγωμένου κοκτέιλ ή κρασιού.