fbpixel

Search icon
Search
Ανακαλύψτε τα πιο υγιεινά food trends του 2023
TASTE

Ανακαλύψτε τα πιο υγιεινά food trends του 2023

Βρείτε τα και ακολουθήστε τα!


Το φαγητό κάποτε ήταν βιολογική ανάγκη για να επιβιώσουμε αλλά πλέον είναι τόσα πολλά παραπάνω. Το φαγητό μας διασκεδάζει, μας αλλάζει τη ψυχολογία, είναι μέρος της ψυχαγωγίας μας και επηρεάζει σε τεράστιο βαθμό τον τρόπο ζωής μας (πόσο μάλλον το επίπεδο υγείας μας). Η ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή δεν έχει αλλάξει τους βασικούς πυλώνες της εδώ και χρόνια, παρά τις εφήμερες τάσεις διαφόρων διατροφικών σχημάτων. Αυτό που σίγουρα αλλάζει όμως κάθε χρόνο είναι οι τάσεις, τα λεγόμενα food trends, κάποια υγιεινά, κάποια όχι και τόσο, είναι εδώ για να κάνουν τη διατροφή μας πιο ενδιαφέρουσα!

Βρείτε μερικά υγιεινά food trends για το 2023 παρακάτω:

dates-shutterstock-681677686.jpg

Χουρμάδες

Έχει υπάρξει η χρονιά του αβοκάντο, του κουνουπιδιού και των τροφίμων με προβιοτικά, φέτος είναι η χρονιά των χουρμάδων! Ήδη φαίνεται από την αγορά να αυξάνονται οι επιλογές με το «γλυκό» της φύσης, για παράδειγμα μπορείτε να τους βρείτε (ή να τους φτιάξετε πολύ εύκολα) γεμιστούς με ξηρούς καρπούς ή φυστικοβούτυρο. Επίσης τους έχουμε δει σε viral συνταγές στο tiktok. Ο χουρμάς είναι μία εξαιρετική πηγή φυτικών ινών αλλά και φυτοχημικών στοιχείων, όπως καροτενοϊδή και φλαβονοειδή, τα οποία είναι αντιοξειδωτικά. Προσοχή στη μερίδα, όπως και όλα τα αποξηραμένα φρούτα, έχουν τις ίδιες θερμίδες με τα φρέσκα αλλά είναι μικρότερα σε μέγεθος, αφού κατά τη διάρκεια της αποξήρανσης μειώνεται κατά πολύ η ποσότητα νερού που περιέχουν.


alcohol-shutterstock-512606908.jpg


Μη-αλκοολούχα ποτά

Επίσης κάτι που έχει κατακτήσει επάξια τη θέση του στα ράφια των μπαρ, τα μη αλκοολούχα ποτά ήρθαν για να μείνουν. Πλέον μπορούμε να βρούμε όχι μόνο μπύρα χωρίς αλκοόλ αλλά και άλλες επιλογές όπως κρασί, βότκα ή ουίσκι. Ο λόγος ύπαρξης; Δεν προορίζονται μόνο για τις έγκυες που πρέπει να αποφεύγουν το αλκοόλ ή για οποιονδήποτε που θέλει να αποφύγει τις δυσάρεστες επιπτώσεις των αλκοολούχων ποτών. Είναι μία επιλογή με λιγότερες θερμίδες συγκριτικά με τις κλασικές εκδοχές. Οι περισσότερες μάρκες που τα διαθέτουν είναι αρκετά εύγευστες αλλά ο καθένας πρέπει να ανακαλύψει τί του ταιριάζει καλύτερα. Πλέον μπορείτε να τα βρείτε σε αρκετά μπάρ της πόλης.


home-cooked-shutterstock-1175873314.jpg


«Έτοιμο» μαγειρευτό φαγητό

Η ζήτηση για φαγητό «στην πόρτα μας» έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια κάνοντας το delivery κάτι δεδομένο μέσα σε μία εβδομάδα. Ειδικότερα για εκείνους που βρίσκονται στη δουλειά την ώρα το μεσημεριανού και δεν έχουν προβλέψει να πάρουν ένα τάπερ με φαγητό από το σπίτι, το delivery είναι επιτακτική ανάγκη. Το ευχάριστο είναι ότι η ζήτηση τη αγοράς έχει ως αποτέλεσμα να έχουν αυξηθεί οι επιλογές του μαγειρευτού φαγητού. Πλέον υπάρχουν μαγειρία και μη που προσφέρουν επιλογές όπως φασολάκια λαδερά, φακές σούπα ή κρέας κατσαρόλας με κάποιο λαχανικό (π.χ. με πράσα, κολοκυθάκια κ.λπ.) και άλλα μαγειρευτά φαγητά της μεσογειακής κουζίνας τα οποία τα χαρακτηρίζει η αφθονία των λαχανικών και υλικών πλούσιων σε θρεπτικά συστατικά.

eco-shutterstock-1466118308.jpg


Οικολογικές συσκευασίες

Έχετε προσέξει ότι όλο και περισσότερα εστιατόρια στρέφονται προς τα χάρτινα καλαμάκια και τις ανακυκλώσιμες συσκευασίες; Σε έναν κόσμο που το πρόβλημα του παγκόσμιου θερμοκηπίου ολοένα και χειροτερεύει, η ανάγκη να μειώνουμε όσο το δυνατόν τη μόλυνση του περιβάλλοντος (π.χ. πλαστικά σκουπίδια που θα υποδομηθούν μετά από – δυστυχώς – πολλές γενιές) είναι απαραίτητη. Είναι ευχάριστο που ήδη βλέπουμε πολλά εστιατόρια ήδη στρέφονται σε αυτό το μονοπάτι και το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να τα υποστηρίξουμε.


Καλή όρεξη!
niki-dietitian.jpg



Η Νίκη Αθανασιάδου PhD MSc RDN CDN, είναι κλινική διαιτολόγος με πολυετή εμπειρία στη Νέα Υόρκη, ΗΠΑ