Η Ιωάννα Θεοδωρακάκη είναι η chef που αναβάθμισε το επίπεδο της γαστρονομικής σκηνής της Θεσσαλονίκης, δημιουργώντας μία από τις πιο ιδιαίτερες μαγειρικές προτάσεις στην πόλη, το Duck Private Cheffing - που έμελλε να γίνει και η αγαπημένη κουζίνα των Θεσσαλονικιών και όχι μόνο. Φέτος το καλοκαίρι, η Ιωάννα μάς δίνει έναν λόγο να επισκεφθούμε τη Σχοινούσα, αφού κατέφθασε στο νησί για να αφήσει το μαγειρικό της αποτύπωμα και να ταξιδέψει το μεράκι της για τις πρώτες ύλες και για μια κουζίνα με ανοιχτούς ορίζοντες, μέσα από ένα νέο, κυκλαδίτικο εστιατορικό project, που έχει πολλά να πει.
Η ίδια μας ξεναγεί στο δικό της «σπίτι», το νησάκι των μικρών Κυκλάδων που αναβλύζει ελληνικό αυθεντικό αέρα.
Περιγράψτε μας τι είδους συναισθήματα σάς δημιουργεί η Σχοινούσα
Αυτό που μου προκαλεί το νησί είναι ηρεμία, διότι έχει μια απλότητα που δεν κάνει «θόρυβο». Ένα στοιχείο, που λατρεύει κάθε επισκέπτης που το επιλέγει.
Ποια είναι η κατάλληλη εποχή – περίοδος για την επισκεφτεί κανείς;
Κάθε περίοδος στη Σχοινούσα έχει τη δική της χάρη. Κατά τη διάρκεια της πιο δημοφιλούς εποχής του καλοκαιριού, δηλαδή Ιούλιο και Αύγουστο, το vibe του κόσμου είναι «ζωντανό» και σε παρακινεί να γνωρίσεις νέες εμπειρίες. Οι πιο ήσυχοι μήνες είναι επίσης κατάλληλοι για να βρει κάποιος τους ρυθμούς του και να ηρεμήσει.
Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να την ανακαλύψει κανείς;
Τη Σχοινούσα πρέπει να την περπατήσεις, να την αφουγκραστείς. Έχει μια μαγική ενέργεια να σου μεταφέρει. Οι πανέμορφες παραλίες της απ' άκρη σε άκρη σε εντυπωσιάζουν πάντα το ίδιο. Επίσης, έχει τους πιο όμορφους γείτονες. Την Ηρακλειά, τα Κουφονήσια, την Κέρος - πρέπει οπωσδήποτε να επιλέξετε να κάνετε ημερήσιες εξορμήσεις, ώστε να δείτε κάτι διαφορετικό! Και φυσικά, να μην αμελήσετε τη Χώρα του νησιού, η οποία γίνεται σημείο συνάντησης για όλον τον κόσμο. Και βέβαια, το Μερσίνη, το πιο μαγικό λιμάνι των Κυκλάδων.
Μιλήστε μας για τη νέα σας δράση στο νησί. Τι εμπειρία γευσιγνωσίας προσφέρει;
Είναι το Ioanna's Mersini. Πάνω στο παλιό λιμάνι της Σχοινούσας έχουμε δημιουργήσει μια όμορφη αυλή, σε αυτόν τον μικρό κόλπο με τα πιο απίθανα νερά. Εκεί καλωσορίζουμε τον επισκέπτη σ' ένα μοναδικό εστιατόριο - ίδιας λογικής με το Duck Private Cheffing που μετρά ήδη 10 χρόνια στη Θεσσαλονίκη. Βασιζόμαστε σε τοπικά προϊόντα, όπως είναι το κατσίκι αλλά και τα παράγωγά του, στη φάβα, στο καλαμάρι και στα φρέσκα ψάρια του νησιού, αλλά και σε αστακό από την Αμοργό και διάφορα τυριά από την Νάξο. Ό,τι έχουμε από τη «γειτονιά μας» και τον Αμπελώνα της Σαντορίνης.
Ποια θεωρείται η σπεσιαλιτέ του τόπου – και πού μπορούμε να τη βρούμε;
Κάθε μικρό ταβερνάκι αυτού του τόπου έχει να προσφέρει μια θεϊκή γευστική εμπειρία. Οι άνθρωποι της Σχοινούσας με την απλότητά τους και τα αγνά υλικά τους έχουν δημιουργήσει μια διαφορετική αυθεντική κουζίνα. Ωστόσο, το νησί φημίζεται για την απίθανη φάβα Σχοινούσας και βέβαια το καλαμάρι του, που είναι μοναδικό σε γλυκιά γεύση και μέγεθος.
Ποια προτείνετε ως την καλύτερη παραλία ή και μια «όαση δροσιάς» στην Σχοινούσα;
Όλες οι παραλίες του νησιού είναι όμορφες. Φυσικά, εξαρτάται από το τι ζητάει ο καθένας: με αρμυρίκια ή χωρίς, απομονωμένες ή οικογενειακές, ερημικές, ήρεμες... Δεν θα σας πω τη δική μου αγαπημένη, γιατί θα γεμίσει κόσμο! Παρόλα αυτά, σας προσκαλώ να έρθετε να ανακαλύψετε τη δικιά σας!
Ένας «κρυφός παράδεισος» που μόνο οι locals γνωρίζουν;
Το πιο μαγικό μέρος του νησιού είναι ένας παλιός ανεμόμυλος που βρίσκεται στο ψηλότερο σημείο της Σχοινούσας. Από εκεί βλέπεις το πιο απίθανο ηλιοβασίλεμα των Κυκλάδων. Το βράδυ σε «αγκαλιάζει» ο ουρανός, παρατηρώντας τα αστέρια.
Πού μπορούμε να ανακαλύψουμε την ιστορία του τόπου;
Την καλύτερη ιστορία θα την μάθετε από τους ντόπιους, από τους παππούδες και τις γιαγιάδες που μαζεύονται στην πλατεία.
Ποιες boutiques ή art shops μας προτείνετε να επισκεφτούμε στην Σχοινούσα;
Στην ιδιαίτερη αυλή που έχουμε δημιουργήσει, φροντίσαμε να φιλοξενήσουμε μια σειρά από αγαπημένα μας ελληνικά brands, τα οποία ομορφαίνουν τον χώρο. Διαθέτουμε συλλογές από τις Αncient Κallos, τα Αncient Greek Sandals, τα κοσμήματα της Antonia Karra, κ.ά. - όλα αυτά σε μία μικρή ατμοσφαιρική γωνιά.
Υπάρχει κάποιο βιβλίο που μας συστήνετε να διαβάσουμε ενώ είμαστε εκεί;
Θα πρότεινα να επιλέξετε ένα βιβλίο, του οποίου το κεντρικό του θέμα διαδραματίζεται σε ένα νησί των Κυκλάδων.
Δεν πρέπει να φύγει κανείς από την Σχοινούσα αν δεν δοκιμάσει...
Δεν πρέπει να φύγετε από εδώ αν δεν δοκιμάσετε τις νοστιμιές της Ακαθής - ένα ταβερνάκι στη Μεσαριά το Πέτρινο, που ο κος Γιώργος με την κα Ακαθή υποδέχονται κάθε μέρα τον κόσμο τους και μαγειρεύουν με αγνά υλικά, και τα χρυσά χέρια της μαγείρισσας που σε «ταξιδεύουν» με τις γεύσεις που δημιουργούν!
Τι souvenir πρέπει να φέρουμε πίσω μαζί μας;
Ένα σακούλι φάβας και ένα σακούλι από ανθό αλατιού που το μαζεύουν οι ντόπιοι από τα βράχια του νησιού - είναι πραγματικά ο αφρός της θάλασσας που σκάει στα βράχια.
Φωτογραφίες: Μυρτώ Καραγιαννίδου // Δημήτρης Ανδρίτσος