fbpixel

Search icon
Search
An insider guide to: Αρκαδία με τη Λουκία Σανιδά
TRAVEL

An insider guide to: Αρκαδία με τη Λουκία Σανιδά

Η δημιουργός του βραβευμένου lifestyle blog thefashionreporter.gr, μοιράζεται μαζί μας τους θησαυρούς αυτού του τόπου


Γέννημα θρέμμα Αθηναία, η Λουκία Σανιδά είναι δημοσιογράφος, content creator και δημιουργός του βραβευμένου lifestyle blog thefashionreporter.gr. Ως φανατική traveler, επιθυμεί συνεχώς να ξεφεύγει από τη φασαρία της μεγαλούπολης και να ανακαλύπτει τους προορισμούς-διαμάντια της Ελλάδας. Την Αρκαδία θα μπορούσε να τη χαρακτηρίσει κι ως «δεύτερο σπίτι της» και όχι άδικα. Έχοντας βρεθεί εκεί όλες τις εποχές του χρόνου, το φθινόπωρο είναι η ιδανική περίοδος για να απολαύσει κανείς την ασυναγώνιστη ομορφιά αυτού του τόπου.

Και το αποδεικνύει παρακάτω...

THE DESTINATION Μόλις ξεκινά να πέφτει έστω και λίγο η θερμοκρασία έρχεται στο μυαλό μου η φθινοπωρινή Αρκαδία. Η Πελοπόννησος έχει πραγματικά τα πάντα, αλλά αυτό το κομμάτι της κατέχει μια ξεχωριστή θέση στην καρδιά μου. Ειδικά τους φθινοπωρινούς μήνες τα τοπία είναι μαγικά.

unnamed-18.jpg
Καρύταινα


T
HE VIBES Τα vibes που μου δίνει αμέσως είναι η ηρεμία, η ξεκούραση και η χαλάρωση, διότι πρόκειται στην ουσία για μια ανάσα μακριά από την φασαρία της πόλης. Το θρόισμα των φύλλων που κιτρινίζουν, τα πουλιά και η ησυχία με αποζημιώνουν όσες φορές κι αν βρεθώ εκεί κι έτσι καταφέρνω να γεμίσω τις μπαταρίες μου ακόμα κι αν μείνω ελάχιστα.

MUST VISIT Ο καλύτερος τρόπος για να ανακαλύψει κανείς την Αρκαδία είναι το αυτοκίνητο. Κάθε φορά επιλέγω ένα διαφορετικό μέρος ως αφετηρία και ξεκινάω να εξερευνώ τα χωριά και τους οικισμούς. Είτε επιλέξω να μείνω στη Δημητσάνα, είτε κάτω από το Μαίναλο, είτε στη Βυτίνα, ο δρόμος πάντα με οδηγεί σε μια νέα ανακάλυψη. Μια διαδρομή που μπορεί κανείς να κάνει ωραίες στάσεις για περπάτημα, για καφέ και φαγητό, είναι από το Μαίναλο έως τη Στεμνίτσα, ή και μέχρι την Καρύταινα.

unnamed-19.jpg
Ιερά Μονή Τίμιου Προδρόμου


Τ
OP SECRET Τα άγνωστα χωριά στις ορεινές διαδρομές είναι σίγουρα κάτι που δεν ανακαλύπτουν όλοι οι επισκέπτες, γιατί είναι μη τουριστικά. Επίσης, αν και δεν είναι άγνωστο μέρος, αξίζει μια επίσκεψη η Ιερά Μονή Τίμιου Προδρόμου. Μέσω μιας σύντομης πεζοπορικής διαδρομής, φτάνεις σε ένα μοναστήρι κυριολεκτικά χτισμένο μέσα στο βράχο με θέα που κόβει την ανάσα. Επίσης, συνδυάζεται ωραία με μια διαδρομή προς την Αρχαία Γόρτυνα, όπου βρίσκονται τα ερείπια της πόλης.

& THE BEAUTIES GO ON Μιας και υπάρχει το βουνό, η καλύτερη «όαση δροσιάς» είναι ψηλά στο Μαίναλο, στο χιονοδρομικό (ακόμα κι όταν δεν έχει χιόνια). Η διαδρομή είναι εκπληκτική με έλατα ολόγυρα. Επίσης, στο ποτάμι του Λούσιου, σε όποιο σημείο κι αν σταματήσετε θα δροσιστείτε.

img-4260.jpg
Αρχαία Γόρτυνα


L
OCAL FLAVORS Σε όλα τα χωριά υπάρχουν αρκετές ταβέρνες και καφέ, αλλά σαφώς ξεχωρίζω κάποια και δοκιμάζω κάθε φορά και νέα. Από τα πιο ωραία μέρη για καφέ και γλυκό είναι η Άρκτος, ένα πετρόκτιστο μαγαζί στην Καρύταινα, το «Τολέδο της Πελοποννήσου» όπως την αποκαλούν. Επίσης, στην κεντρική πλατεία της Βυτίνας υπάρχουν πολλές καφετέριες με άπλα. Για παραδοσιακό ελληνικό καφέ σπιτικό γαλακτομπούρεκο αλλά και μεζέδες, θα πρότεινα το παλιό καφενείο «Γερουσία» στη Στεμνίτσα, που μοιάζει ξεχασμένο σε άλλη εποχή. Για ψητά επιλέγω το Στέκι του Μάνθου στη Βυτίνα και το Βαρελάδικο στο Λεβίδι.

kafeneio-gerousia-stemnitsa.JPEG
Καφενείο «Γερουσία», Στεμνίτσα


&
MORE LOCAL FLAVORS Στην Αρκαδία θα δοκιμάσετε πολλά κρεατικά, όπως το κοντοσούβλι και η γουρουνοπούλα, που θα βρείτε σε όποια ταβέρνα κι αν καθίσετε. Επίσης, ο τόπος φημίζεται για τα χειροποίητα ζυμαρικά που θα βρείτε στα μαγαζιά του κάθε χωριού. Η καλύτερη στιγμή για ποτό είναι κατά την ώρα του ηλιοβασιλέματος, στην Καρύταινα στο Vrenthi, στη Δημητσάνα στο R4 με θέα από ψηλά και στη Βυτίνα στη μπάρα του Καπνοπωλείου.

unnamed-20.jpg
Μουσείο Υδροκίνησης, Δημητσάνα


H
IS FOR HISTORY Η Αρκαδία είναι ένας τόπος με μακραίωνη ιστορία, σε κάθε σταθμό της μπορείς να γνωρίσεις και άλλη εποχή της. Στην Αρχαιότητα πρωτοεμφανίστηκαν οι μύθοι γύρω από τον Πάνα, από τα βυζαντινά χρόνια έχουν διατηρηθεί σημαντικά μνημεία, ενώ εκεί, στο Λιμποβίσι (ή Λιμποβίτσι) βρίσκεται και η οικία Κολοκοτρωναίων που λειτουργεί ως μουσείο. Μεταξύ άλλων, στη Δημητσάνα θα βρείτε την οικία Παλαιών Πατρών Γερμανού και τη Βιβλιοθήκη με τις σπάνιες εκδόσεις, ενώ στη Βυτίνα η μοναδική συλλογή του Λαογραφικού Μουσείου μας αποκαλύπτει τα πάντα για τη ζωή των κατοίκων της περιοχής. Σημαντικό είναι και το Σπήλαιο Κάψια στο ομώνυμο χωριό, που έχει καταταχθεί ανάμεσα στα 10 πιο αξιόλογα στην Ελλάδα. Τέλος, δε θα μπορούσα να παραλείψω και το Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης στη Δημητσάνα.


Destination Inspiration


img-4257.jpg
Δημητσάνα


Στην περιοχή βρίσκουμε περισσότερο μαγαζιά με παραδοσιακά προϊόντα και τρόφιμα σε μεγάλη ποικιλία. Στη Δημητσάνα, ωστόσο, θα βρείτε το Arcadia Ego Art Shop με διάφορες χειροποίητες καλλιτεχνικές δημιουργίες.

Εκτός από την πλούσια συλλογή με τα ιστορικά βιβλία του τόπου, προτείνω σίγουρα κάτι φθινοπωρινό, που μπορείτε να διαβάσετε μπροστά σε μια ξυλόσομπα, κάτω από την κουβέρτα, με μια κούπα ζεστό καφέ. Για παράδειγμα, αυτήν την εποχή θα έλεγα «Το Πράσινο Σημειωματάριο» της Clare Pooley, το βιβλίο του "Hygge", το «Εκεί που τραγουδάνε οι καραβίδες» της Delia Owens, το «Οι κερασιές που ήθελαν να ανθίσουν» της Sun-mi Hwang, ή «Το μυστικό φαρμακείο» της Sarah Penner.

Δεν πρέπει να φύγει κανείς αν δεν δοκιμάσει ντόπια πιάτα με κρεατικά -όπως το κοντοσούβλι-, χειροποίητα ζυμαρικά -όπως οι παραδοσιακές χυλοπίτες-, πίτες και τυρόψωμα.

Τα σουβενίρ του τόπου για μένα είναι κυρίως φαγώσιμα! Φεύγοντας αγοράζω πάντα ζυμαρικά από τοπικούς συνεταιρισμούς, τραχανά, λαζάνια, κ.ά. Επιπλέον, υπάρχει ποικιλία σε γλυκά του κουταλιού και αγνό μέλι. Ακόμα, θα βρείτε και το κρασί της Αρκαδίας, ΠΟΠ Μαντίνεια από τα οινοποιεία της περιοχής.

Φωτογραφίες: Λουκία Σανιδά