fbpixel

Search icon
Search
All about sugar: Πόσο κακό κάνει η ζάχαρη
WELLNESS

All about sugar: Πόσο κακό κάνει η ζάχαρη

Διαχωρίζοντας τους μύθους από την αλήθεια για το εθιστικό αυτό συστατικό


Μέχρι τώρα, όλοι σας σίγουρα θα έχετε ακούσει ότι η ζάχαρη είναι κακή για τον οργανισμό σας, αλλά ίσως υπάρχουν ακόμη πολλά αναπάντητα ερωτήματα γύρω από το εξαιρετικά νόστιμο και –δυστυχώς– εθιστικό αυτό συστατικό. Τι ακριβώς σημαίνει η φράση "σας κάνει κακό"; Η μειωμένη κατανάλωση ζάχαρης και η χρήση υποκατάστατων παραμένουν καυτά ζητήματα στη διατροφική ατζέντα τα τελευταία χρόνια. Για παράδειγμα, δείτε τα τρόφιμα στα ράφια του σούπερ μάρκετ, τα περισσότερα από αυτά κυκλοφορούν και σε sugar-free εκδοχή. Παρακάτω, θα βρείτε ορισμένες αλήθειες τις οποίες καλό είναι να γνωρίζετε, αφού η ζάχαρη στη σύγχρονη τυποποιημένη διατροφή μας "ακολουθεί" κυριολεκτικά παντού -σε πολύ περισσότερα τρόφιμα απ’ όσα φαντάζεστε!

niki-chatzinikolaou-1-sugar-main.jpg

Την καταναλώνετε χωρίς να το καταλαβαίνετε

Μπορεί να σας ακούγεται μία εύκολη διαδικασία να περιορίσετε τη ζάχαρη ή να τη βγάλετε τελείως από τη διατροφή σας, «κόβοντας» τα επιδόρπια και τα γλυκά, αλλά δυστυχώς τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. Είναι αμέτρητα τα φαγητά και τα ποτά που τρώτε καθημερινά και που -δυστυχώς- περιέχουν πρόσθετη ζάχαρη. Από τις συσκευασμένες φέτες ψωμιού και τον χυμό που θα πιείτε, μέχρι τη βρώμη ή ακόμη και τα δημητριακά που θα επιλέξετε για το πρωινό σας. Συνεπώς, είναι σχεδόν αδύνατο να τη διαγράψετε από την διατροφή σας εντελώ, εάν τρώτε εκτός σπιτιού ή επιλέγετε τακτικά να καταναλώνετε επεξεργασμένα τρόφιμα.

Η ζάχαρη είναι πραγματικά εθιστική

Οι περισσότεροι άνθρωποι προτιμούν να μην την αφαιρέσουν ολοκληρωτικά από το διαιτολόγιό τους, πιστεύοντας ότι ο περιορισμός των λαχταριστών γλυκών είναι μία ακραία επιλογή. Λάθος! Η ζάχαρη είναι μία πραγματικά εθιστική ουσία. Μάλιστα έρευνες μιλούν για ποσοστό εθισμού (σε κατανάλωση μεγάλης ποσότητας και τακτικά) που αγγίζει αυτό των ναρκωτικών ουσιών. Έτσι δημιουργείται με το σώμα μια σχέση εξάρτησης, καθώς ο οργανισμός την αναζητά για να νιώσει ευχαρίστηση. Σκεφτείτε, ότι ίσως η επιθυμία που ενδέχεται να έχετε για ένα ακόμη πιάτο μακαρόνια, θα μπορούσε να σχετίζεται και με τη ζάχαρη που περιέχεται στη σάλτσα ντομάτας και όχι τόσο σε μία ακόμη δόση υδατανθράκων, λόγω πείνας.

Η ακατέργαστη ζάχαρη δεν είναι πιο υγιεινή

Γενικά, η λιγότερο επεξεργασμένη έκδοση ενός τροφίμου είναι συνήθως και η καλύτερη, αυτό όμως δε συμβαίνει με την ωμή  ζάχαρη. Η ακατέργαστη μορφή της αλλά και η επιτραπέζια έχουν κοινή προέλευση, με τη διαφορά ότι η ακατέργαστη ζάχαρη έχει μερικές μελάσες που παραμένουν για να δώσουν χρώμα. Υπάρχουν ορισμένα ίχνη θρεπτικών συστατικών σε αυτή τη μελάσα, αλλά όχι αρκετά για να την καταστήσουν πιο υγιεινή. Επίσης, και οι δύο τύποι περιέχουν την ίδια ποσότητα θερμιδών. Έτσι λοιπόν, μην παραμυθιάζεστε και βγάλτε από το μυαλό σας, ότι τα “healthy” cookies που παρασκευάζονται με ακατέργαστη ζάχαρη διαφέρουν από τα κανονικά!

snacks.jpg

Τα sugar-free τρόφιμα δεν είναι "αθώα"

Το να επιλέγετε επεξεργασμένα τρόφιμα με την ένδειξη “sugar-free”, δεν είναι πάντα η σωστή κίνηση. Αν θα μπορούσατε να αποφύγετε τη μεταποιημένη ζάχαρη ακολουθώντας μία εντελώς φυσική δίαιτα, θα ήταν το ιδανικό για τον οργανισμό σας! Τα τρόφιμα αυτά παρασκευάζονται με τεχνητά γλυκαντικά ή άλλα συστατικά που ενισχύουν την περιεκτικότητα της γεύσης, όπως ακριβώς κάνουν τα λίπη και το αλάτι. Τα τεχνητά σάκχαρα αποτελούν ένα εξαιρετικά αμφιλεγόμενο ζήτημα, αφού ακόμη δεν έχει αποδειχθεί αν είναι μακροπρόθεσμα ασφαλή για τη διατροφή σας. Επιπλέον, μελέτες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι καταναλώνουν  μεγαλύτερες ποσότητες φαγητού, όταν τα τρόφιμα που επιλέγουν είναι sugar-free. Αυτό συμβαίνει, γιατί πιστεύουν ότι έχουν λιγότερες θερμίδες -πράγμα που δεν ισχύει. Ακόμη και τα φυσικά υποκατάστατα της ζάχαρης, όπως το μέλι ή η αγαύη, είναι και αυτά υψηλά σε θερμίδες.

Η φρουκτόζη είναι καλή για τον οργανισμό

Τα φρούτα έχουν μεγάλη περιεκτικότητα ζάχαρης αλλά σε φυσική μορφή, τη λεγόμενη φρουκτόζη, την οποία το σώμα σας μπορεί και  «διαχειρίζεται» με διαφορετικό τρόπο. Επίσης, τείνουν να έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νερό και φυτικές ίνες, συνεπώς είναι η πιο υγιεινή διατροφικά επιλογή. Προσπαθήστε, λοιπόν, να επιλέγετε όσο πιο συχνά μπορείτε ένα φρούτο στη θέση μιας μπάρας δημητριακών ή κάποιου άλλου σνακ, για να ικανοποιείτε την όρεξή σας για γλυκό. Μια ωραία ιδέα είναι να ετοιμάσετε από το πρωί ένα μπολ φρούτων για να «τσιμπάτε» μέσα στην ημέρα, όπου κι αν βρίσκεστε, στο σπίτι ή στο γραφείο.