fbpixel

Search icon
Search
Άγνωστος πίνακας του Jackson Pollock ανακαλύφθηκε στη Βουλγαρία σε αστυνομική επιδρομή
ARTS & CULTURE

Άγνωστος πίνακας του Jackson Pollock ανακαλύφθηκε στη Βουλγαρία σε αστυνομική επιδρομή

Η Βουλγαρική Εθνική Ραδιοφωνία έκανε λόγο για ένα έργο πιθανής αξίας έως και 50 εκατ. ευρώ


Το όνομά του ταυτίστηκε με μια σημαντική μορφή του αφηρημένου εξπρεσιονιστικού κινήματος των δεκαετιών του 1940 και του '50. Ο Αμερικανός ζωγράφος, Jackson Pollock, κατάφερε να χτίσει τη δική του καλλιτεχνική αυτοκρατορία, χάρη στη καινοτόμα τεχνική ντρίπινγκ, στην οποία έσταζε με χαοτικό τρόπο τη μπογιά πάνω σε κάθε καμβά, χτίζοντας μια φράκταλ δομή, η οποία καθιστούσε αδύνατο σε μεταγενέστερους εικαστικούς να τη μιμηθούν. Χαρακτηριστική του ατάκα ήταν: "Δεν φοβάμαι να κάνω αλλαγές, να καταστρέψω την εικόνα, κλπ, επειδή ο πίνακας έχει τη δική του ζωή".

Πριν λίγες ημέρες, ένας άγνωστος μέχρι σήμερα πίνακας του δημοφιλούς artist βγήκε στο φως στη Βουλγαρία κατά τη διάρκεια αστυνομικής επιδρομής με στόχο τη σύλληψη διεθνών κυκλωμάτων λαθρεμπόρων έργων Τέχνης. Όπως μετέδωσε η Βουλγαρική Εθνική Ραδιοφωνία, επικαλούμενη εμπειρογνώμονες, το συγκεκριμένο έργο θα μπορούσε να αξίζει έως και 50 εκατ. ευρώ (44 εκατ. λίρες). 

jackson-pollock.jpg
Jackson Pollock, Jackson Pollock Org.


Σύμφωνα με τα πρόσφατα δημοσιεύματα, οι Βούλγαροι αξιωματούχοι συνεργάστηκαν με μια ελληνική μονάδα καταπολέμησης του εγκλήματος για την εξάρθρωση του κυκλώματος διακίνησης, το οποίο εκτεινόταν από τη Βουλγαρία στην Αθήνα και την Κρήτη. Ενώ η ελληνική ομάδα ανίχνευσε μια συλλογή πινάκων διάσημων καλλιτεχνών κατά τη διάρκεια της επιδρομής (οι ακριβείς δημιουργοί δεν αποκαλύφθηκαν), οι Βούλγαροι συνάδελφοί τους ανακάλυψαν έναν καμβά με την αχνή υπογραφή του Pollock. Η αστυνομία έστειλε το έργο στην Εθνική Πινακοθήκη της χώρας, η οποία πιστοποίησε την αυθεντικότητά του. Οι Βούλγαροι εμπειρογνώμονες λένε ότι το έργο χρονολογείται από το 1949. 

jackson-pollock-painting-studio-long-island-new-1950-1.webp
Jackson Pollock, Encyclopedia Britannica

Την περασμένη Τρίτη, το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων BTΑ ανέφερε ότι αρκετά άτομα, μεταξύ των οποίων και Βούλγαροι πολίτες, συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, χωρίς να προχωρήσει στη δημοσίευση περισσότερων λεπτομέρειών και περιγραφών του έργου. Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Novinite, ο Petar Todorov, επικεφαλής γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών της Βουλγαρίας, δήλωσε, χαρακτηριστικά: "Πρόκειται για μια διεθνή επιχείρηση με τη συμμετοχή της Europol, της Ελλάδας και άλλων χωρών. Προς μεγάλη μας χαρά, καταφέραμε να εντοπίσουμε και να κρατήσουμε αυτόν τον πίνακα και προς το παρόν η πραγματογνωμοσύνη δείχνει ότι πρόκειται για πρωτότυπο".

number-17-1949.jpg
Number 17, Jackson Pollock. WikiArt

Σύμφωνα με το Architectural Digest magazine, αν και οι υπεύθυνοι δεν αποκάλυψαν λεπτομέρειες σχετικά με την εμφάνιση του πίνακα, είναι πιθανό να ακολουθεί το χαρακτηριστικό στιλ του σπουδαίου artist. Σε αυτή την εξέχουσα τεχνική που χρησιμοποίησε μεταξύ 1947-1950, ο Pollock αξιοποίησε ως κεντρικά εργαλεία ραβδιά, μαχαίρια, πετσέτες και άλλα αντικείμενα για να εκτοξεύσει χρώμα στον καμβά. Όταν σκοτώθηκε σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα το 1956, ο οραματιστής άφησε πίσω του μόνο ένα μικρό σύνολο έργων. Σύμφωνα με το Mutual Art, οι πίνακες του όταν προσφέρονται σε δημοπρασία και έχουν κυμανθεί σε τιμές από μόλις 15 μέχρι και 61.161.000 δολάρια. Το υψηλό αυτό όριο καθορίστηκε το 2021, όταν ο πίνακάς του Number 17 πωλήθηκε σε αυτή την τιμή - ρεκόρ στον οίκο Sotheby's της Νέας Υόρκης.

Source: The Guardian. Architectural Digest

Κεντρική φωτογραφία, left part: Untitled - Jackson Pollock, The Metropolitan Museum of Art.