fbpixel

Search icon
Search
A reason to smile: Γιατί να ξεκινήσετε σήμερα ορθοδοντική θεραπεία;
MAGAZINE

A reason to smile: Γιατί να ξεκινήσετε σήμερα ορθοδοντική θεραπεία;

Ο ειδικός ορθοδοντικός Χαράλαμπος Χατζηκαλλινικίδης μάς εξηγεί γιατί η ορθοδοντική θεραπεία είναι απαραίτητη σε κάθε ηλικία


Ένα όμορφο χαμόγελο κερδίζει τις εντυπώσεις, εκφράζει και μεταδίδει θετικά συναισθήματα και βοηθά στην επικοινωνία. 

Γιατί να ξεκινήσω ορθοδοντική σήμερα; 

Γιατί η ορθοδοντική θεραπεία είναι εφικτή σε όλες τις ηλικίες και τα οφέλη της πολλαπλά, αισθητικά και λειτουργικά. Από το παιδί των 7 ετών με τα πολύ πεταχτά δόντια, που με τη διόρθωση των οποίων θα αποφευχθεί ο κίνδυνος να σπάσουν από ένα τυχαίο πέσιμο, μέχρι τον ενήλικο που θέλει να τοποθετήσει ένα εμφύτευμα ή μια προσθετική αποκατάσταση και η ορθοδοντική θα βοηθήσει στη διευθέτηση των γειτονικών δοντιών έτσι ώστε να διευκολυνθεί και να απλοποιηθεί η όλη διαδικασία με το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Δε θα είναι υπερβολή να πούμε ότι πολλά χρονίζοντα προβλήματα των δοντιών, των ούλων, της κροταφογναθικής άρθρωσης και γενικότερα της κεφαλής όπως π.χ. πονοκέφαλοι των ενηλίκων οφείλονται σε παραμελημένα ορθοδοντικά προβλήματα. Η ορθοδοντική θεραπεία, διορθώνει τη σύγκλειση, δηλαδή, τον τρόπο που έρχονται σε επαφή τα πάνω και κάτω δόντια, και κατά συνέπεια και οι γνάθοι. Η σωστή σύγκλειση κατανέμει σωστά τις δυνάμεις κατά τη μάσηση, αλλά και τις υπόλοιπες ώρες που μιλάμε, καταπίνουμε ή αναπαυόμαστε. Έτσι προφυλάσσονται τα δόντια από τη φθορά, τις υπερβολικές φορτίσεις, ενώ διασφαλίζεται η σωστή λειτουργία της άρθρωσης. Επιπλέον, τα σωστά διευθετημένα δόντια βουρτσίζονται ευκολότερα και η γενικότερη φροντίδα τους απαιτεί λιγότερο χρόνο και κόπο.

Επίσης, βελτιώνεται η ομιλία. 

Το μεγάλο κενό μεταξύ των μπροστινών άνω και κάτω δοντιών (μεγάλη οριζόντια πρόταξη) ή η χασμοδοντία μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα στην ομιλία, τα οποία αντιμετωπίζονται με την ορθοδοντική θεραπεία. Μπορεί, τέλος, να βελτιώσει και την αισθητική των μαλακών μορίων του προσώπου, ειδικά όταν η θεραπεία ξεκινά σε μικρές ηλικίες,

shutterstock-1890640492.jpg

Το τρίξιμο των δοντιών (βρουξισμός) είναι σύμπτωμα της κακής σύγκλεισης;

Ναι, και, συγχρόνως, της αποδιοργανωμένης λειτουργικότητας του στόματος, δηλαδή οι έντονες κινήσεις της κάτω γνάθου έχουν ως συνέπεια την έντονη τριβή μεταξύ των άνω και κάτω δοντιών. Ο βρουξισμός συνήθως παρουσιάζεται το βράδυ, όταν κοιμόμαστε, αφορά σε όλες τις ηλικίες και γίνεται, πολλές φορές, αντιληπτός και από τους άλλους γύρω μας, λόγω του θορύβου που παράγεται. Τα αποτελέσματα; Υπερβολική φθορά των δοντιών και πόνος στους μυς των γνάθων ή στις κροταφογναθικές, ειδικά κατά το πρωινό ξύπνημα.

Η ορθοδοντική μπορεί να αλλοιώσει τα φυσικά δόντια; 

Τα φυσικά δόντια παραμένουν άθικτα, απλά μετακινούνται. Κι αυτό είναι σημαντικό πλεονέκτημα σε σχέση με άλλες, πιο δραστικές και επεμβατικές μεθόδους που πραγματοποιούνται για την αισθητική και λειτουργική διόρθωση των δοντιών. Ακόμη και οι άλλοτε συνηθισμένες εξαγωγές μόνιμων δοντιών έχουν μειωθεί σε μεγάλο βαθμό.

Υπάρχει περιορισμός στην ηλικία; 

Όχι, δεν υπάρχει κανένας περιορισμός. Κάθε ηλικία έχει βέβαια τις ιδιαιτερότητές της, αλλά όλοι μπορούν να κάνουν ορθοδοντική.

Πόσο διαρκούν οι θεραπείες; 

Πλέον δεν είναι τόσο μακροχρόνιες όσο παλιά. Μπορούν να διαρκέσουν από 6 μήνες μέχρι περίπου 2 χρόνια. Η ορθοδοντική θεραπεία αποτελεί μια επένδυση για τη μελλοντική υγεία του στόματος, τη διατήρηση των δοντιών σε βάθος χρόνου και τη σωστή λειτουργία της κροταφογναθικής άρθρωσης. Και το κυριότερο, είναι ανώδυνη και διακριτική. Τα διαφανή σιδεράκια όπως και οι αντίστοιχοι νάρθηκες είναι από τις ελάχιστα ορατές μεθόδους με τις οποίες μπορεί να γίνει μια θεραπεία.

Πόσο κοστίζει; 

Το κόστος μιας ορθοδοντικής θεραπείας δεν είναι τόσο μεγάλο, όταν αναλογιστεί κανείς τον χρονικό ορίζοντα στον οποίο παρέχεται, όπως και αν το συγκρίνει με άλλες, παρόμοιες δαπάνες, που βελτιώνουν την εμφάνισή μας και ανεβάζουν το βιοτικό μας επίπεδο.

17a4439.jpg

Ευχαριστούμε τον ειδικό ορθοδοντικό Χαράλαμπο Χατζηκαλλινικίδη DDS, MSc., απόφοιτο της Οδοντιατρικής Σχολής του Α.Π.Θ., με ειδικότητα Ειδικού Ορθοδοντικού του Royal Dental College Aarhus της Δανίας και μετεκπαίδευση στο Πανεπιστήμιο της Washington, ιδρυτικό μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Αοράτων Ναρθήκων, πιστοποιημένο ορθοδοντικό στην τεχνική Invisalign (Diamond Provider) και στη γλωσσική τεχνική Incognito Appliance System-Invisible braces, για τις πληροφορίες.

Info: τηλ. 2310 262298, Βογατσικού 10, www.xatzikallinikidis.gr, Ιnstagram: @xatzikallinikidis.gr