Πολλοί άνθρωποι θέλουν να παίζουν εκ του ασφαλούς με τα πιάτα που παραγγέλνουν, όταν βρίσκονται έξω. Ωστόσο, υπάρχουν κι εκείνοι που επιθυμούν να δοκιμάζουν νέες γεύσεις και να πειραματίζονται με διαφορετικές κουζίνες, είτε ταξιδεύουν σε έναν μακρινό τόπο είτε ανακαλύπτουν στην πόλη τους εστιατόρια με διεθνή κουζίνα. Τι θα λέγατε να το δοκιμάσετε κι εσείς και να σταματήσετε να παίζετε εκ του ασφαλούς;
Τα παρακάτω φαγητά θα σας κάνουν να αναθεωρήσετε και να βάλετε στο πιάτο σας νέες γεύσεις, καθώς εξιτάρουν τον ουρανίσκο και σας ταξιδεύουν σε νέα διατροφικά μονοπάτια!
Japanese Ramen
Πρόκειται για ένα είδος noodle soup, που έρχεται από την ασιατική κουζίνα, ενώ είναι ιδιαίτερα δημοφιλές και στα περισσότερα εστιατόρια στην Αγγλία. Το japanese ramen αποτελείται από τρία είδη: τα Shyoyu, Miso και Shio. Προσωπικά, ξεχωρίσαμε το πρώτο, που προσφέρει ένα μοναδικό άρωμα και μία πιο πικάντικη γεύση στον ουρανίσκο σας. Επίσης, θα το βρείτε σε διάφορες παραλλαγές, είτε με κομμάτια χοιρινού ή κοτόπουλου είτε με βραστά αυγά στη βάση του. Κάλλιστα, μπορείτε να ακολουθήσετε τη vegan εκδοχή του με διάφορα λαχανικά, μανιτάρια και noodles.
Bilberries
Τα μύρτιλα είναι τα αγαπημένα φρούτα όσων ακολουθούν ισορροπημένη διατροφή και ψάχνουν για αντιοξειδωτικές τροφές, είτε απλώς αγαπούν τα πιο ιδιαίτερα φρούτα. Συγκεκριμένα τα άγρια μύρτιλα, ωστόσο, αξίζουν ιδιαίτερη αναφορά. Είναι μικρά σε μέγεθος και το χρώμα τους είναι σκούρο. Στη Γαλλία και την Ιταλία χρησιμοποιούνται ως βάση για τα λικέρ, ενώ στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες χρησιμοποιούνται ως γευστικά για τα sorbet και άλλα επιδόρπια, όπως τάρτες και κρέπες. Είναι ό,τι πρέπει για το πρωινό, αλλά και για σνακ, αφού προσφέρουν μια πληθώρα βιταμινών κι άλλων στοιχείων που θωρακίζουν τον οργανισμό. Give them a try!
Υπερτροφές
Είναι γνωστά για τις υγιεινές τους ιδιότητες και αποτελούν μία εναλλακτική πρόταση των ζυμαρικών, του ρυζιού και του ψωμιού. Ο λόγος για τα supergrains, στα οποία συγκαταλέγεται και η γνωστή σε όλους κινόα, το καστανό ρύζι και η βρώμη. Ωστόσο, υπάρχουν και τα πιο ιδιαίτερα, τα οποία προέρχονται από την Ασία, τη Νότια Αμερική και την Αφρική, τα οποία και αξίζει να ψάξετε, όπως τα freekah, amaranth και teff. Χρησιμοποιήστε τα για να κάνετε pancakes για πρωινό ή το δικό σας ψωμί, ενώ μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε και για κυρίως γεύμα.
Dulce de leche
Συνήθως αποτελεί μέρος του γλυκού banoffee και είναι ίσως και η πιο γλυκιά κρέμα που έχετε γευτεί ποτέ στη ζωή σας. Όπως καταλαβαίνετε, δεν είναι ιδιαίτερα διαιτητική, αλλά αξίζει να τη δοκιμάσετε έστω και μία φορά. Τότε θα καταλάβετε πόσο νόστιμη είναι. Στην ουσία, πρόκειται για μία σος καραμέλας, την οποία μπορείτε να φτιάξετε μόνοι σας με φουντούκια και ζάχαρη σε ένα τηγάνι -όπως δηλαδή φτιάχνεται και η πραλίνα φουντουκιού- ή και να την αγοράσετε έτοιμη, για να την προσθέσετε στα γλυκά σας. Εκτός από το banoffee, μπορείτε να την εντάξετε ως γέμιση σε κέικ, σε μους ή και σε ένα δροσιστικό cheesecake.
Tρούφες
Δεν είναι εκείνα τα μικροσκοπικά, στρογγυλά και γλυκά τρουφάκια, που βρίσκεται στο ζαχαροπλαστείο. Πρόκειται για ένα πολυτελές είδος μανιταριού, το οποίο θα παρατηρήσετε να κοσμεί πολλά πιάτα εστιατορίων ως κύριο ή συνοδευτικό συστατικό. Μάλιστα, από εκεί παράγεται και το επίσης πολύτιμο truffle oil, που σίγουρα καμία σχέση δεν έχει με το κλασικό ελαιόλαδο. Πάντως, εάν έχετε την τύχη να τα προμηθευτείτε από καταστήματα με βιολογικά προϊόντα, φροντίστε να μαγειρέψετε μία μακαρονάδα ή ριζότο με αυτά. Ή και scrambled eggs με λάδι τρούφας. Είναι σίγουρο, πάντως, ότι θα γίνουν τα νέα αγαπημένα σας εδέσματα.
Laverbread
Αυτό το φαγητό μας έρχεται από τη μακρινή Ουαλία και φτιάχνεται από φύκια. Εκ πρώτης όψεως μοιάζουν με μικρά κεκάκια με chocolate chips λόγω του χρώματός τους, αλλά ουδεμία σχέση έχουν με γλυκό. Πρόκειται για ένα ένα είδος ψωμιού -εξου και το laverbread- από φύκια. Μπορείτε να το βρείτε μόνο στην Ουαλία, αλλά δεν αποκλείεται να το πετύχετε και σε online food shops με διεθνή φαγητά -αρκεί να είναι ασφαλή και επώνυμα. Ο καλύτερος τρόπος να το απολαύσετε είναι στο πρωινό σας γεύμα με ομελέτα και bacon ή με ψαρόσουπα, όπως οι Βρετανοί. Ακόμη, μπορείτε να το φάτε και μόνο του, με έξτρα αλάτι, αφού είναι ιδιαίτερα χορταστικό και νόστιμο.
Αχιβάδες
Είναι σωληνοειδείς και περιέχουν αρκετή ποσότητα κρέατος. Οι razor clams ή αλλιώς οι γνωστές σε όλους αχιβάδες είναι το θαλασσινό, που οφείλετε να έχετε γευτεί αν θεωρείτε τον εαυτό σας γευσιγνώστη. Μάλιστα, μπορείτε να τις βρείτε και ως ceviche σε πολλά εστιατόρια, που διαθέτουν λατινοαμερικάνικη κουζίνα. Σε κάθε περίπτωση, εάν αποφασίσετε να τις δοκιμάσετε θα πρέπει να βεβαιωθείτε πρώτα ότι είναι καλά πλυμένες ή και να τις πλύνετε εσείς πολύ καλά, εάν τις φτιάξετε στο σπίτι σας, αφού μαζεύουν μεγάλη ποσότητα άμμου. Μαγειρέψτε τις ψητές, όπως το καλαμάρι και σβήστε τις με κρασί ή ξύδι ή απλώς σερβίρετε με lime juice και chilli για μία πιο πικάντικη γεύση.