fbpixel

Search icon
Search
7+1 συμβουλές της Marie Kondo για οργάνωση της κρεβατοκάμαρας τώρα που μένουμε σπίτι
INTERIORS

7+1 συμβουλές της Marie Kondo για οργάνωση της κρεβατοκάμαρας τώρα που μένουμε σπίτι

Αξιοποιήστε με τον καλύτερο τρόπο τις ημέρες αυτής της περιόδου


Εάν πρόκειται να κάνετε declutter στην κρεβατοκάμαρά σας, τότε το πρώτο πράγμα που προτείνει η guru της οργάνωσης Marie Kondo είναι να πάρετε κάθε αντικείμενο στα χέρια σας και αναρωτηθείτε αν σας φέρνει χαρά. Αυτό είναι ένα από τα βασικά στοιχεία της γνωστής μεθόδου KonMari στην οποία ορκίζονται εκατομμύρια άνθρωποι σε ολόκληρο τον κόσμο. Έτσι, ειδικά τώρα όλοι μένουμε σπίτι ίσως είναι η κατάλληλη στιγμή για να βγάλετε περιττά αντικείμενα, να διπλώσετε σωστά τα ρούχα σας και να προσδιορίσετε από την αρχή το τι είναι σημαντικό για εσάς. Εσωτερικά και εξωτερικά. 


Παρακάτω συγκεντρώσαμε όλα αυτά που θα σας βοηθήσουν να βελτιώσετε την κρεβατοκάμαρα σας.

Πρώτα, ευχαριστήστε το δωμάτιό σας 

Η μέθοδος KonMari στηρίζεται στην ευγνωμοσύνη. Αν έχετε δει το show της στο Netflix τότε σίγουρα θα έχετε παρατηρήσει πως πριν ξεκινήσει να ασχολείται με κάθε χώρο πρώτα παίρνει μερικά λεπτά για να τον "αφουγκραστεί". Αν και είναι πιθανό να σας φαίνεται περίεργο, δώστε του μια ευκαιρία. Καθίστε στο κρεβάτι σας και θυμηθείτε πόσο ευγνώμων είστε που έχετε έναν άνετο χώρο για να κοιμηθείτε. Αυτή η τεχνική θα σας επιτρέψει επίσης να οραματιστείτε το σημείο που θέλετε να φτάσετε.   

marie-kondo-bedroom-1.jpg

Κρατήστε μόνο ρούχα που σας προκαλούν χαρά   

Υπάρχει μια μεγάλη πιθανότητα η ντουλάπα και τα συρτάρια σας να ξεχειλίζουν με ρούχα. Για να εκτιμήσετε σωστά την κατάσταση αρχίστε τοποθετώντας κάθε στοιχείο στο κρεβάτι σας, ώστε να μπορείτε να δείτε ακριβώς πόσα ρούχα έχετε συγκεντρώσει. Σηκώστε κάθε αντικείμενο και αποφασίστε τι θα κρατήσετε και τι θα δωρίστε βλέποντας ποια σας εκφράζουν πλέον. Στην εκπομπή της, ο Kondo συχνά λέει ότι ένα στοιχείο που παρέχει ευτυχία θα προωθήσει μια διαφορετική σωματική αντίδραση. Μπορείτε ακόμη να αγκαλιάσετε το αντικείμενο ή να χαμογελάσετε όταν είναι στα χέρια σας. Όσο για αυτά που δεν φοράτε ή που απλά δεν σας προκαλούν ευτυχία, φροντίστε ώστε να τα «ευχαριστήσετε» τα πριν πετάξετε.

Χρησιμοποιήστε τη μέθοδο "Bag-in-Bag"

Εάν έχετε πολλές τυχαίες τσάντες, κουτιά και σακίδια, βάλτε τη μία μέσα στην άλλη, ώστε κάθε στοιχείο να λειτουργεί και ως μονάδα αποθήκευσης. Αυτό θα εξοικονομήσει πολύ χώρου στα ράφια σας και θα διατηρήσει τα πράγματα καθαρά τόσο στην όψη όσο και πρακτικά. Προσπαθήστε επίσης να τα οργανώσετε ανά τύπο σάκου: οι χάρτινες τσάντες, τα σακίδια, τα πορτοφόλια και οι τσάντες πρέπει να αποθηκεύονται ξεχωριστά.

marie-kondo-bags.jpg

Πλύνετε τα σεντόνια σας

Εβδομαδιαία. Στο βιβλίο της με τις μεγαλύτερες πωλήσεις, το "The Life-Changing Magic of Tidying Up", η Kondo εξηγεί ότι ένα καθαρό δωμάτιο είναι ένα χαρούμενο δωμάτιο και μπορεί επίσης να σας κάνει πιο ευτυχισμένους! Εφόσον κοιμάστε στο κρεβάτι μας κάθε βράδυ, τα σεντόνια και οι κουβέρτες μπορούν να λερωθούν αρκετά γρήγορα. Εντάξτε τη συνήθεια να τα πλένετε κάθε εβδομάδα, λοιπόν! Ένα πρόσθετο πλεονέκτημα είναι τα φρέσκα αρώματα και οι ευχάριστες μυρωδιές είναι επίσης γνωστό ότι προάγουν την καλή διάθεση και μειώνουν το άγχος. 

Αποκτήστε το σωστό φωτισμό 

Η Marie Kondo εξηγεί ότι η κρεβατοκάμαρά σας είναι το κατάλληλο μέρος για να αποσυνδέεστε και για να επαναφορτίζετε τον εαυτό σας και για αυτό οφείλει να αποτελεί κάτι σαν το προσωπικό σας spa. Μελέτες δείχνουν ότι ένα καθαρό, ήσυχο και σκοτεινό δωμάτιο είναι ένα σημαντικό κομμάτι του παζλ που θα σας οδηγήσει στο σωστό ύπνο. Εξετάστε το ενδεχόμενο να προσθέσετε ένα dimmer στο διακόπτη φωτός σας, να ανάψετε ένα κερί πριν από το κρεβάτι ή να ανταλλάξετε το φωτεινό φως του φωτιστικού με αυτό ενός λαμπατέρ. 

marie-kondo-bedroom-2.jpg

Στρώστε το κρεβάτι σας  

Το να στρώνετε το κρεβάτι σας κάθε πρωί είναι αδιαπραγμάτευτο. Στην πραγματικότητα, μια έρευνα από το Εθνικό Ίδρυμα Ύπνου των ΗΠΑ εξέτασε τη σχέση μεταξύ του περιβάλλοντος της κρεβατοκάμαρας και του σπιτιού και διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που έκαναν τα κρεβάτια τους το πρωί είχαν 19% περισσότερες πιθανότητες να αναφέρουν ότι κοιμούνται καλά. Επιπλέον, μια έρευνα σχεδόν 70.000 ατόμων αποκάλυψε ότι το 71 τοις εκατό των κρεβατιών αναφέρουν ότι αισθάνονται χαρούμενοι, ενώ το 62% όσων το παραλείπουν θεωρούν τους εαυτούς τους δυσαρεστημένους. Όπως λένε και οι Άγγλοι: "“the state of your bed is the state of your head."

Κρατήστε το χώρο σας ξεχωριστά από το σύντροφό σας 

Εάν μοιράζεστε την κρεβατοκάμαρά σας με έναν σύντροφο σας, μην συνδυάζετε ρούχα και άλλα προσωπικά αντικείμενα σε ένα ντουλάπι ή τμήμα ενός συρταριού. Αντίθετα, κάθε άτομο πρέπει να έχει έναν καθορισμένο χώρο και να είναι υπεύθυνος για το δικό του μέρος. Αυτός είναι ένας απαράβατος κανόνας.

Τακτοποιήστε ανά χρώμα  

Για αντικείμενα που διαθέτουν πολλά διαφορετικά χρώματα η Kondo προτείνει να τα οργανώσετε ανάλογα με το χρώμα τους. Αυτό, όχι μόνο θα δώσει ένα διαφορετικό αέρα στην οπτική του χώρου, αλλά μπορεί επίσης να διευκολύνει την εύρεση πραγμάτων που σε άλλη περίπτωση σας δυσκόλευαν. Επιπλέον, θα μπορούσε να σας εμπνεύσει να διατηρήσετε τα πάντα σε τάξη, αφού θα κάνει την όλη διαδικασία του συμμαζέματος ακόμη πιο εύκολη και αποτελεσματική.