fbpixel

Search icon
Search
Healthy Hair: 7 συνήθειες που προκαλούν ψαλίδα στα μαλλιά σας
HAIR & NAILS

Healthy Hair: 7 συνήθειες που προκαλούν ψαλίδα στα μαλλιά σας

...και οι πιο αποτελεσματικοί τρόποι να τα προστατέψετε


Οι σπασμένες άκρες ή αλλιώς η ψαλίδα που όλες γνωρίζουμε συμβαίνει όταν τα μαλλιά γίνονται ξερά και εύθραυστα. Η έκθεση στις ακραίες καιρικές συνθήκες του καλοκαιριού και οι τεχνικές φροντίδας των μαλλιών όπως το στέγνωμα, το ίσιωμα και το μπούκλες μπορεί να προκαλέσουν αυτό το αποτέλεσμα. Προκαλείται επίσης από χημικά προϊόντα μαλλιών τα οποία τελικά καταλήγουν να επηρεάζουν τα μαλλιά τα οποία χάνουν την ελαστικότητα τους. Πισίνα, θαλασσινό αλάτι και ήλιος φυσικά εντατικοποίησαν αυτό το φαινόμενο και τώρα που θα αρχίσετε να επιστρέφετε ήρθε η στιγμή για να δείτε πως να αντιμετωπίσετε την ψαλίδα ή πως θα την περιορίσετε, αν δεν είστε έτοιμες να επισκεφθείτε το κομμωτήριο.

Παρακάτω σας παρουσιάζουμε όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τον εντοπισμό των split ends αλλά και την πρόληψή τους.

Τι είναι η ψαλίδα;

Οι διχασμένες άκρες είναι κυριολεκτικά, όπως ακριβώς περιγράφονται, αλλά συχνά είναι δύσκολο να τις δείτε με την πρώτη ματιά. Αν η άκρη της τούφας σας σπάει σε δύο, τρία ή ακόμα και τέσσερα μικρότερα, λεπτότερα μήκη, τότε έχετε ψαλίδα. Η ψαλίδα είναι μια μορφή φυσικής βλάβης των μαλλιών, που σημαίνει ότι είναι αναπόφευκτη για όλους - αλλά μπορεί να περιοριστεί με τα σωστά βασικά στοιχεία περιποίησης των μαλλιών.

shutterstock-2463258697.jpg

Πώς να αποτρέψετε την ψαλίδα

Όπως τα περισσότερα πράγματα στην ομορφιά, η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία. Ας δούμε πώς μπορείτε να κάνετε ακριβώς αυτό:

1. Μειώστε το θερμικό styling ή χρησιμοποιήστε ένα προστατευτικό θερμότητας

H ψαλίδα μπορεί να προέλθει από τη θερμική βλάβη - γι' αυτό προσέξτε τη χρήση των θερμών εργαλείων. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να κάνετε ένα διάλειμμα από τη θερμότητα εντελώς. Αλλά τουλάχιστον, χρησιμοποιήστε ένα προστατευτικό θερμότητας. Αυτές οι τοπικές προστατευτικές φόρμουλες επικαλύπτουν τις τούφες σας με ένα ρυθμιστικό στρώμα θρεπτικών συστατικών που βοηθούν στην απορρόφηση της ζημιάς που προέρχεται από τα hot tools όπως μασιά και πιστολάκι. 

2.Μην κοιμάστε με βρεγμένα μαλλιά αν μπορείτε να το αποφύγετε

Φροντίστε να κοιμάστε με στεγνά μαλλιά καθώς τα τα βρεγμένα είναι πιο επιρρεπή σε ζημιές και το να στριφογυρίζετε με τα μαλλιά σας σε έξτρα εύθραυστη κατάσταση θα αυξήσει τις πιθανότητες να δημιουργήσετε ψαλίδα.

Αν δεν μπορείτε να αποφύγετε να κοιμηθείτε με βρεγμένα μαλλιά, επιλέξτε τουλάχιστον μια σατέν ή μεταξωτή μαξιλαροθήκη για να μετριάσετε κάθε περιττό τράβηγμα ή τριβή.

shutterstock-2157666021.jpg

3. Ξεμπερδέψτε σωστά

Το επιθετικό βούρτσισμα είτε με βούρτσα είτε με τα δάχτυλά σας, θα οδηγήσει σε σπάσιμο. Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, τα μαλλιά σας είναι πιο επιρρεπή στη ζημιά όταν είναι βρεγμένα, γι' αυτό ξεμπερδέψτε τα αργά και απαλά.

Χρησιμοποίηστε μια καλή μάσκα μαλλιών δύο με τρεις φορές την εβδομάδα ή ένα leave-in conditioner. Αυτά προστατεύουν τα μαλλιά σας με ένα προστατευτικό φράγμα, καθιστώντας τα λιγότερο ευάλωτα στη φθορά.

4. Χρησιμοποιήστε σαμπουάν χωρίς θειικά άλατα

Θα θέλετε να διατηρείτε την περιποίηση των μαλλιών σας ενυδατική, αναπληρωματική και θρεπτική για να αποφύγετε τη δημιουργία ψαλίδας ή την επιδείνωση της ήδη υπάρχουσας.

Τα σαμπουάν και τα προϊόντα χωρίς θειικά άλατα και σιλικόνη λειτουργούν ώστε να διατηρούν το μικροβίωμα του τριχωτού της κεφαλής ισορροπημένο, δίνοντας στα μαλλιά την καλύτερη ευκαιρία να δυναμώσουν και να αναπτυχθούν.

6. Μη χρησιμοποιείτε πολύ ζεστό νερό

Όπως σας συνιστούμε συχνά, αποφύγετε τα άκρα - η ισορροπία είναι το κλειδί.
Και οι δύο ακραίες θερμοκρασίες (ζεστό και κρύο) μπορούν να προκαλέσουν αφυδάτωση. Είναι καλύτερο να διατηρείτε το νερό του ντους σας χλιαρό - αυτό ισχύει για το πλύσιμο των μαλλιών και του σώματός σας.

shutterstock-2252982297.jpg

7. Χρησιμοποιήστε πετσέτα μαλλιών από μικροΐνες

Οι πετσέτες μαλλιών από μικροΐνες μπορούν να βοηθήσουν στον μετριασμό του φριζαρίσματος και της ζημιάς που μπορεί να προκαλέσουν οι τυπικές πετσέτες. 

Extra tip: Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και ένα βαμβακερό μπλουζάκι αν δεν έχετε micro-fiber πετσέτα. 

8. Τακτική περιποίηση

Η ψαλίδα διορθώνεται πιο εύκολα όταν κουρεύεστε συχνά. Δεν χρειάζεται να χάσετε πολύ μήκος αλλά τουλάχιστον το καθάρισμα των άκρων θα κάνει θαύματα για την εμφάνιση, την αίσθηση και την υγεία των μαλλιών σας. Ιδανικά, καλό θα ήταν να κλείνετε ένα ραντεβού για κούρεμα κάθε τρεις μήνες.