Η έναρξη της φθινοπωρινής σεζόν στην πόλη είναι αποκλειστικά συνδεδεμένη με ορισμένα δρώμενα. Για περισσότερες από έξι δεκαετίες, τα Δημήτρια αποτελούν ένα από τα σταθερά σημεία αναφοράς της πολιτιστικής ζωής της Θεσσαλονίκης, καθώς από το 1966 μέχρι σήμερα, ο θεσμός έχει παρακολουθήσει τις αλλαγές της πόλης, έχει φιλοξενήσει διαφορετικές καλλιτεχνικές γενιές και έχει δημιουργήσει έναν διάλογο ανάμεσα στην ελληνική δημιουργία και τη διεθνή σκηνή.
Τα 61α Δημήτρια συνεχίζουν αυτή τη διαδρομή με ένα πρόγραμμα που επιχειρεί να αποτυπώσει ακριβώς αυτή την αίσθηση κίνησης, το οποίο και παρουσιάστηκε στην Αγορά Μοδιάνο από τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης Στέλιο Αγγελούδη, σηματοδοτώντας την έναρξη μιας ακόμη μεγάλης πολιτιστικής διοργάνωσης.
«Ρεύματα» που διατρέχουν την πόλη

Η φετινή θεματική δίνει τον τόνο σε ολόκληρη τη διοργάνωση. Τα «Ρεύματα» λειτουργούν ως ένας τρόπος να ιδωθεί η Θεσσαλονίκη μέσα από τις μετακινήσεις ανθρώπων, ιδεών, εικόνων και καλλιτεχνικών επιρροών που διαμορφώνουν διαρκώς την ταυτότητά της. Το ίδιο το φεστιβάλ αντιμετωπίζει την πόλη ως έναν χώρο όπου διαφορετικές μορφές τέχνης μπορούν να συναντηθούν και να δημιουργήσουν νέες συνδέσεις και όχι ως ένα στατικό σκηνικό. Από την 1η έως τις 26 Οκτωβρίου, το πρόγραμμα περιλαμβάνει 33 ελληνικές και διεθνείς παραγωγές και 32 καλλιτεχνικά σχήματα, με δράσεις σε 15 διαφορετικούς πολιτιστικούς χώρους. Παράλληλα, δύο υπαίθριες δράσεις θα διευρύνουν την παρουσία του φεστιβάλ πέρα από τις παραδοσιακές αίθουσες.
Από την όπερα και το θέατρο έως τον χορό
Το πρόγραμμα ξεκινά δυναμικά ήδη από τις πρώτες ημέρες του Οκτωβρίου. Στο Βασιλικό Θέατρο παρουσιάζεται η κωμική όπερα του Gaetano Donizetti “Viva la mamma!”, ενώ ακολουθεί η «Φόνισσα», βασισμένη στο έργο του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, με μουσική του Γιώργου Κουμεντάκη. Στο θέατρο συναντάμε ακόμη τον «Βασιλιά Ριχάρδο Γ΄», την «Ιστορία της Αγάπης» της Agrupación Señor Serrano και τη «Μια αχόρταγη σκιά» του Mariano Pensotti. Στον χορό, το φετινό πρόγραμμα κινείται από το «Ραβέλ UNSEEN» του Αντώνη Φωνιαδάκη έως τη συνάντηση της Leïla Ka με τη Νάνσυ Σταματοπούλου και το “Interiors: Dark Times”. Η κινητικότητα αυτή αντανακλά και τη γενικότερη διάθεση των Δημητρίων να φέρουν διαφορετικές καλλιτεχνικές γλώσσες στο ίδιο πολιτιστικό τοπίο.
Μουσική, εικόνα και η πόλη ως σκηνή

Η μουσική καταλαμβάνει σημαντικό μέρος της διοργάνωσης, με ονόματα και παραγωγές που καλύπτουν διαφορετικές αισθητικές. Ανάμεσά τους βρίσκονται ο Billy Cobham Quintet, ο Al Di Meola με το “The Guitarchitect Tour”, η Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου, αλλά και η επετειακή συναυλία για τα 30 χρόνια της «Μικρής Πατρίδας» των Γιώργου Ανδρέου και Παρασκευά Καρασούλου.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και το άνοιγμα του φεστιβάλ προς τη σύγχρονη εικαστική δημιουργία. Η έκθεση του Κ.ΒΗΤΑ «Μόνο η ακτογραμμή μένει» στο MOMus ξεκινά την 1η Οκτωβρίου και παραμένει έως τον Ιανουάριο, ενώ η Casa Bianca φιλοξενεί τους «Αειφεγγείς Κόσμους» του Απόστολου Κιλεσσόπουλου. Στο Τελλόγλειο παρουσιάζεται επίσης η έκθεση «Μετζικώφ: Ένας κόσμος θαυμάτων».
Ένα φεστιβάλ που απλώνεται στη Θεσσαλονίκη
Από το Μέγαρο Μουσικής και το Βασιλικό Θέατρο μέχρι τη Ροτόντα, το λιμάνι, το Ολύμπιον, την Casa Bianca και το MOMus, τα 61α Δημήτρια δημιουργούν έναν πολιτιστικό χάρτη που διατρέχει διαφορετικές πλευρές της πόλης. Στο πρόγραμμα εντάσσεται ακόμη το TiSFF - Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Θεσσαλονίκης, που φέτος συμπληρώνει τα 20 χρόνια παρουσίας του.
Με αφετηρία τα «Ρεύματα», η 61η διοργάνωση επιχειρεί να φωτίσει τη Θεσσαλονίκη ως μια πόλη που βρίσκεται διαρκώς σε διάλογο με το παρελθόν, το παρόν και όσα γεννιούνται γύρω της.
Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα εδώ.
